Skocz do zawartości
ONE

The Elder Scrolls V: Skyrim

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś doszedł do tego w jaki sposób doładować ładunki do broni? Mam soul gems z duszami ale nie widze sposobu żeby wykorzystać je do doładowania przedmiotu?

A może jedyny sposób to: perk

Soul Siphon - Śmiertelne uderzenia w stworzenia oprócz ludzi kradną 5% duszy wroga

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę świetna gra. Doszedłem do pierwszego większego miasta i spędziłem tam 6 godzin. Od razu przypomniał mi się w morrowind gdzie podobnie jak teraz pierwsze godziny spędzałem na okradaniu biednych ludzi i wykonywaniu drobnych questów. Świetnie rozwiązano tworzenie przedmiotów i kowalstwo i jestem pewien że to nie jedyne ciekawostki jakie wprowadzono w tej części.

Jedyne do czego moge się przyczepić to dość uproszczone podnoszenie poziomów. W morrowindzie i oblivionie wszystko opierało się o umiejętności główne i dodatkowe i które miały przyporządkowane rozwój poszczególnych atrybutów. Dodatkowa zabawa z mnożnikami pozwalała na większe kombinowanie. Teraz to wystarczy jakiekolwiek umiejętności rozwinąć 10 razy i dostajemy możliwość podniesienia jednego z 3 głównych statystyk (kondycja, magia i zdrowie) i jednego perka do wykorzystania. Chyba że ja o czymś nie wiem ale jeśli to tak wygląda przez cały czas to jest to pewne rozczarowanie

Z czystej ciekawości jaką postać budujecie, w moim przypadku będzie to połączenie skrytobójcy z magiem :tongue:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra mimo tego ze jest na prawde swietna to troche za bardzo zabugowana... Od paru godzin moj bohater chodzi ze strzałą w plecach :/ Widok z perspektywy 3 osoby jest niewygodny ( ogranicza widzenie ). Poza tym gra jest cudna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to sobie buduje battlemaga, też ocieram się o łucznictwo. :P Dual wielding jest fajnie zrobiony i grzechem by było nie wykorzystać go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś doszedł do tego w jaki sposób doładować ładunki do broni? Mam soul gems z duszami ale nie widze sposobu żeby wykorzystać je do doładowania przedmiotu?

A może jedyny sposób to: perk

Soul Siphon - Śmiertelne uderzenia w stworzenia oprócz ludzi kradną 5% duszy wroga

?

Na całym świecie są specjalne stanowiska do enchantowania ekwipunku. Z reguły stoją one obok stołu do alchemii. Jak jesteś w miastach to chodź po sklepach dla magów, czasami te stanowiska są też w gospodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gra to arcydzieło, piękna, ogromny świat, ciekawa fabuła. Spędziłem już przy niej 13 godzin a nie ruszyłem jeszcze wątku głównego. Pierwsze co zrobiłem podczas decyzji, że zostanę magiem było zapisanie się na akademię w Winterhold. Ukończyłem cały wątek z nią związany i jestem teraz

arcymagiem

gotowym stawić czoła wszelkiego rodzaju smokom ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na całym świecie są specjalne stanowiska do enchantowania ekwipunku. Z reguły stoją one obok stołu do alchemii. Jak jesteś w miastach to chodź po sklepach dla magów, czasami te stanowiska są też w gospodach.

Widziałem już te stoły o w nich można tylko enchantować nowe rzeczy a nie ma nigdzie opcji doładowania ładunków? Pomoże ktoś?

Monobloss piszesz, że ukończyłeś cały wątek akademii magów, może mógłbyś mi pomóc? Gdzieś w necie pisali, że jest jakiś quest po wykonaniu którego będziemy mieli dużo łatwiejsze enchantowanie/doładowywanie przedmiotów/ładunków, ktoś wie jaki to quest i gdzie go dostać??

Edytowane przez thepilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po pierwszym starciu ze smokiem i jakoś... strasznie proste to było. Fakt, nie jest to najtrudniejszy poziom (ten przedostatni) no i miałem towarzyszy do pomocy, ale jakoś cały czas strzelałem z łuku do tego gada a on nawet ani razu nie posłał kuli ognia w moją stronę. Nawet gdy postanowiłem go wykończyć mieczem to jakoś raz zionął płomieniem od niechcenia... Bardziej krwi mi napsuła walka z Czerwonym Orłem albo ostatnim nieumarłym w Bleak Falls niż ze smokiem. Ale i tak jest gitara. :P Może później będzie trudniej, jak będę sam?

@up

Wybierasz broń, która chcesz doładować, wciskasz klawisz odpowiedzialny za ładowanie (gram na PieCu więc nie wiem jak jest na konsoli) i wybierasz soul gema. Proste. :P Oczywiście soul gem nie może być pusty.

Edytowane przez Homer S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa pytania tylko do tych co są już na jakimś "-nastym" poziomie. Czy u Was też jest tak że trzeba coraz więcej/częściej podnosić poziomy poszczególnych skilli żeby dostać poziom? Tak od 15-16 poziomu u mnie potrzeba 13-15 skilli (nie jest istotne jakich) żeby wejść na następny level. To normalne? Kurde jak tak będzie dalej to podejrzewam zdobycie powiedzmy 30 lvl będzie hardkorowe a co dopiero 50... Również ciekaw jestem jak to jest naprawdę z tym levelem przeciwników - dopasowują się do naszego, czy w każdym z rejonó mają osobny z góry ustalony poziom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, im wyższy lvl, tym więcej skilli trzeba podnieść. Przecież jeśli byłoby inaczej, zdobycie 50 byłoby kaszką z mleczkiem.

Co do Level Scalingu, jest taki jak w Falloutach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Level Scalingu, jest taki jak w Falloutach.

Czyli jaki? W fallouty nie grałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera wczoraj, a Świat Gier twierdzi, że już wyprzedane. Następna dostawa w poniedziałek ;s

Trudno, jadę w ciemno i szukam w marketach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie gra roku, jest mnóstwo fajnych smaczków, np. ide lasem, widze stado jeleni a chwile później przebiega obok mnie grupa myśliwych, podróżując można zostać napadniętym przez złodzieja itp. Pomysł z kowalstwem jest genialny, mam fajny sposób związany z szybkim doprowadzeniem go do 100 poziomu

W whiterun wykupujemy skóre, rude i sztabki żelaza, przetwarzamy a potem tworzymy z tego iron dagger i tak do wyczerpania naszych zapasów, po kilku dniach (potrzebnych do uzupełnienia zapasów w sklepie) dojdziecie do 100 poziomu w kowalstwie

:)

Świat jest ogromny, zadania świetne, fajne zagadki w podziemiach, gra wciąga tak, że poszedłem spać dopiero rano jak zobaczyłem wschód słońca ;) Znalazłem jeden glitch:

Mając kogoś do pomocy, można korzystać z jego treningu umiejętności a potem zabierać mu pieniądze z ekwipunku.

Edytowane przez thepilator
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ci giganci to neutralne stworzenia w koncu? Podeszłem do takiego, a on mi tak z pały zasadzil, ze polecialem na kilometr w gore :sweat: Troche komicznie to wygladalo. Baseball'isci jedni...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie bardziej ogolne - jak skyrim ma sie do obliviona? zastanawiam sie nad kupnem, ale boje sie, ze gra mi sie nie spodoba (oblivion mi niezbyt przypadl do gustu), lubie rpg ale te bardziej tpp :) da sie przy tej grze odpreztc z piwem w reku czy raczej bede musial mocno wytezac szare komorki nad zlozonoscia questow i ogolnie calej gry? i jak z fabula, wciaga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pytania :cool:

1) Jest na konsole PL wersja kinowa?

2) Jak to jest z tym level scallingiem? Ktoś wyżej napisał, że jest jak w Fallout NV i tu pytanie jaki jest on w Falloucie? :cool: Taki sam jak w Oblivionie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 pytania :cool:

1) Jest na konsole PL wersja kinowa?

2) Jak to jest z tym level scallingiem? Ktoś wyżej napisał, że jest jak w Fallout NV i tu pytanie jaki jest on w Falloucie? :cool: Taki sam jak w Oblivionie?

ad.1 nie ma, jest tylko wersja angielska z napisami również angielskimi

ad.2 również chcę to wiedzieć, ale ci co piszą że jest tak jak w falloucie i nic poza tym albo olewają to pytanie albo po prostu w niego nie grali i nie potrafią rzeczowo wyjaśnić jak sprawa wygląda i walą pustymi sloganami :whistling: A wbrew pozorom jest to dosyć istotna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra swietna , przy okazji przypomnialo mi sie najwazniejsze zaklecie przy RPG mianowicie save/load

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy są w Skyrim czary "oznaczenie" i "przeniesienie" które to były najbardziej przydatnymi czarami w Morrowind (gdzie przypominam, nie było fast travel)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po epizodzie w pierwszym mieście kamera mi się zmieniła na taką zza pleców bezpośrednio. Wcześniej była z góry, z lekkiego oddalenia. Nie wiecie przypadkiem jak to zmienić spowrotem?  Dzięki.

Przytrzymaj R3 i lewym analogiem zmień kąt kamery.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie czy również zauważyliście problem z niedokładnoscią finishujących ciosów. Np. gdy moja postac uderza toporem to zamiast wbic go przeciwnikowi w głowę to uderza (mozna by powiedziec ze w powietrze) Czy to kolejne niedociągnięcie ze strony producenta czy moze żadko zdarzający się bug ?

ps. ;d gram Nordem (dopiero 5 lvl) a juz bez problemu rozprawilem sie z pierwszym smokiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś może to niech zainwestuje w wersję PC. Sporo włożono pracy w wersję polską. Dubbing jest dobry, mnóstwo dialogów, leżących ksiąg. Chyba, że wymiatacie po angielsku to co innego.

Co do finisherów to rzeczywiście wchodzą byle gdzie. Jest to zrobione byle jak ale i tak lepsze niż nic jak w Oblivionie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi