Skocz do zawartości
ONE

The Elder Scrolls V: Skyrim

Rekomendowane odpowiedzi

@Grabekq

warto, nawet się nie zastanawiaj. Wbij kilka poziomów, pozbieraj graty do sprzedania z pobliskich jaskiń/podziemii, wykonaj misje Golden Claw z Riverwood i śmiało leć do magów:) Wrócisz sobie później do wątku głównego i dostaniesz lepsze graty za misje - itemy są dopasowywane do Twojego poziomu postaci. Przykładowo Jarl za zabicie pierwszego smoka podarował mi Elven Axe z mocnym enchantem zadajacym dodatkowe obrażenia Frost. Robiąc to samo na wcześniejszej postaci z niskim levelem dostałem jakieś badziewie typu Iron ze słabiutkim enchantem.

@mierniczek

"Oczywiscie zaraz ktos napisze ze lepiej bylo wybrac blyskawice (bo oprocz HP zabieraja takze mane)" - oczywiście zasugerowałes moją wcześniejszą wypowiedź tylko zastanawiam się po co. Rozdajesz perki jak chcesz, przecież nikt Ci nie broni a mój wcześniejszy komentarz odnosił się do osobistego skromnego wyboru z którego byłem zadowolony grając magiem. Zresztą warto mieć większość czarów ofensywnych nawet jak nie mamy rozdanych perków w danej szkole destrukcji - nigdy nie wiadomo na kogo się trafi ekplorując świat.

Wczoraj wbiłem 24 poziom i dopiero zabiłem 1 smoka obok Winterrun - nie śpieszy mi się dlatego głownego wątku teraz nie ruszam . Kupiłem dom, urzadziłem (szafka na książki jest super) i w końcu miałem gdzie składować wszystkie skradzione przedmioty. Niedługo wrócę i zabiorę je do pasera z Thieves Guild - w oblivione tacy kolesie byli więc zakładam że i tu mogę pozbyć się lewego towaru.

Na porządku dziennym mam dropy Dwarven/Elven ale miałem wczoraj chyba troszkę szczęścia bo podczas czyszczenia jednej z wież pełnej bandziorów znalazłem Ebony Bow .

Edytowane przez Adamus78
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poszedlem do magow wlasnie na 10 poziomie.

Pewnie moglbym wczesniej, ale troche postanowilem pozwiedzac okolice.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem jak na razie z godzinkę (grę mam od poniedziałku, ale w tygodniu jest ciężko z czasem) i jak na razie jestem zachwycony :biggrin: Podoba m się surowy, mroczny klimat - miła odmiana po bajkowym Oblivionie który też miał w sumie swój urok. Graficznie nie jest to może rewolucja, ale widać, że od czasu wydania Obliviona masę rzeczy doszlifowano jeśli chodzi o grafikę, no i interface jest zdecydowanie bardziej intuicyjny (przynajmniej na konsolach się sprawdza). Ehhh... gdyby nie te wszystkie kolokwia, pewnie z domu bym nie wychodził :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie czy da rade zrobic nielimitowana (no moze prawie nielimitowana) mane uzywajac danej szkoly magi.

Dla przykladu:

Mam szate, ktora zmniejsza koszty magi zniszczenia o 15%.

Ide z nia na warsztat, niszcze ja i "wyciagam" z niej ten czar.

Biore pierwsza lepsza zbroje, rekawice, buty, pierscien, naszyjnik, helm i wkladam ten czar na warsztacie do tych przedmiotow.

No i teraz jak to jest? Czy to sie wszystko sumuje?

zbroja - 15%

rekawice - 15%

helm - 15%

buty - 15%

pierscien - 15%

naszyjnik - 15%

hehe lacznie mam 90% smiley.gif (czar kosztujacy 100 many - kosztuje 10)

A moze jest tak ze pierwsza rzecz zmmniejsza koszt o 15%, nastepna o 15% tego co zostanie, nastepna o 15% tego co zostanie itd.

No nic trzeba przetestowac smiley.gif, ale i tak cos mi sie widzi ze trzeba sie blizej zaklinaniu przyjrzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wiecej. Wbijasz 5 perkow w sile enchanta, co daje +100% do efektu. Robisz miksture na sile nchantow. Widzialem gdzies poradnik na ten temat i ogolnie mozna wyciagnac do 300~% regeneracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że nie będzie level scalingu a tu jest, może tylko w nieco zmienionej formie ale jest, ostatnio byłem w jaskinii gdzie byli bandyci w samych krasnoludzkich zbrojach (mam 19lv), trochę mi się to nie podoba. nagrody za zadania również się levelują, może nie jest to tak widoczne jak w Oblivionie ale jest.

Nie zdziwię się jak wbije 30-35 level to zwykli bandyci będą biegać w deadrycznych czy ebonowych zbrojach

Dobrze że chociaż nagrody z zadań dla deadrycznych książąt nie są levelowane

I pytanko czy zaklinanie i kowalstwo może być wykonywane przez NPC, ponieważ nie mam zbyt wysokiego poziomu kowalstwa a chciałbym ulepszać i tworzyć magiczne zbroje i bronie, nie wspominając już o stworzeniu smoczej zbroi ( a perk do tego potrzebny wymaga chyba max kowalstwa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I

Myślałem że nie będzie level scalingu a tu jest, może tylko w nieco zmienionej formie ale jest, ostatnio byłem w jaskinii gdzie byli bandyci w samych krasnoludzkich zbrojach (mam 19lv), trochę mi się to nie podoba. nagrody za zadania również się levelują, może nie jest to tak widoczne jak w Oblivionie ale jest.

Nie zdziwię się jak wbije 30-35 level to zwykli bandyci będą biegać w deadrycznych czy ebonowych zbrojach

Dobrze że chociaż nagrody z zadań dla deadrycznych książąt nie są levelowane

I pytanko czy zaklinanie i kowalstwo może być wykonywane przez NPC, ponieważ nie mam zbyt wysokiego poziomu kowalstwa a chciałbym ulepszać i tworzyć magiczne zbroje i bronie, nie wspominając już o stworzeniu smoczej zbroi ( a perk do tego potrzebny wymaga chyba max kowalstwa)

Epic fail z tym levelowaniem ekwipunku mobow. Mylalem ze bedzie system z fallouta, gdzie okreslone obszary mialy przypisany maksymalny i minimalny level przeciwnikow. Podobnie bylo w DAO. Jak zobacze zwyklego smiecia w ebonowym pancerzu to pewnie odpuszcze Skyrim. Kloci sie to z cala logika i zalozeniami projektu swiata gry. Jesli ktos juz to zauwazyl, to prosze dajcie znac. Ktos pewnie zdolal wbic ten 30 lvl. Edit: Hmm, naczytalem sioe na zgranicznych forach i wychodzi na to ze bandyci nie pomykaja w krysztalowych zbrojach i nie dropia wyasionego oreza, wiec moze nie jest tak zle. Dokulal sie juz ktos do tego 30-35 levelu?

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I

Epic fail z tym levelowaniem ekwipunku mobow. Mylalem ze bedzie system z fallouta, gdzie okreslone obszary mialy przypisany maksymalny i minimalny level przeciwnikow. Podobnie bylo w DAO. Jak zobacze zwyklego smiecia w ebonowym pancerzu to pewnie odpuszcze Skyrim. Kloci sie to z cala logika i zalozeniami projektu swiata gry. Jesli ktos juz to zauwazyl, to prosze dajcie znac. Ktos pewnie zdolal wbic ten 30 lvl.

Bez przesady. 43lvl i bandyci dalej latają w przeciętnym eq.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już wałkowane kilka razy, level scaling jest jak w Falloutach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Save ~9MB i powoli zaczyna mnie dobijać to klatkowanie - często muszę latać po jakichś większych miastach jak Whiterun i slide-show w pełni, nie mówiąc już o walce w bardziej przepełnionych miejscach. Restart konsoli pomaga, ale im dalej brnę, tym coraz częściej muszę go robić i dłuższe posiedzenie nie wchodzi w grę :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szybkie pytanie dla obeznanych w temacie, czy Skyrim zostanie wydane w polskiej wersji językowej (napisy) ?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie ale nie macie problemów z ustawianiem przedmiotów na szafkach ? Jest trochę inaczej niż w Oblivionie, tam o wiele łatwiej ustawiało się, w Skyrimie praktycznie cały czas przedmioty mi się odwracają do góry nogami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż osobiście nie mam większego problemu z językiem angielskim to jednak w takich grach jak Skyrim polska polonizacja powinna być opcjonalnie dostępna, tak aby wszyscy gracze, również Ci którzy nie znają angielskiego mogli w pełni poznać uniwersum tej gry, nie pomijając ważnych czy też mniej ważnych wątków fabularnych. Nie jest też normalne, by wersje gry na konsole, które kosztują ~200 złotych nie miały polskiej wersji, podczas gdy odpowiednik na komputery ma pełny dubbing i to w cenie 100 złotych. Nie zamierzam płacić firmie, Żenega, która nic nie robi, by konsolowy gracz był na równi traktowany z tym, grającym na PC. Jeśli wydawcy uskarżają się na kwitnące w Polsce piractwo (w tym przypadku Żenega), to niech pretensje mają do siebie za swoją gnuśność i lenistwo.

• Like 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupie pytanie ale nie macie problemów z ustawianiem przedmiotów na szafkach ? Jest trochę inaczej niż w Oblivionie, tam o wiele łatwiej ustawiało się, w Skyrimie praktycznie cały czas przedmioty mi się odwracają do góry nogami.

Tak, ale postanowiłem, że skoro gram w RPG i wypadałoby się identyfikować z postacią, to zrobiłem sobie "pierdolnik" w pokoju i porozwalałem wszystko po podłodze na wzór mojego własnego pokoju.

Trzeba dostarczyć trochę pracy przyszłej żonie (pewnie sprzątać i tak nie będzie, ale klimat średniowiecza i kobiety przy garach/miotle zbudowałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktore macie lvle?

Jak zdobyc chate za darmo?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już wałkowane kilka razy, level scaling jest jak w Falloutach...

Być może, ale pojawiły się niepokojące sygnały. Wygląda jednak na to, że poszczególne obszary mają swój zakres poziomu przeciwników. Jeśli rzeczywiście zwykłe patałachy nie kręcą się z szklanych zbrojach (patrz Oblivion) to jest dobrze. Level scaling to dla mnie największe zło w RPG, ale model zastosowany w Falloucie w ogóle mi nie przeszkadzał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktore macie lvle?

Jak zdobyc chate za darmo?

Dla wszystkich: Jest sposób na DARMOWY dom w Whiterun. jeśli mamy kasę na jego zakup, idziemy do tego namiestnika który nam go sprzedaje, ale TYLKO w momencie gdy jest on(stoi/bądź leży) blisko przedmiotu w którym możemy coś przechować, np. komoda, szafa itp. Zagadujemy do gościa, zgadzamy się na kupno domu i bardzo szybko wciskamy kółko i najeżdżamy na pobliski mebel. wrzucamy tam całą naszą kasę i voila - mamy dom za darmo. Chwilkę po tym ponownie wchodzimy do tego mebla i odbieramy naszą kasę. Ten sam numer można zrobić z umeblowaniem tego domku, tylko każdy element (kuchnię, sypialnię itp) trzeba robić tym sposobem osobno.

Dla tych co chcą zobaczyć jak wygląda cały proces:

Mam nadzieję że się to przyda :thumbsup:

Edytowane przez klayman85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Gdzie zdobyć ten amulet który pomoże mi wyrwać laseczkę?

Acha i jeszcze jedno:

Jak ulepszyć zbroję? Byłem u blacharza i mogę ulepszyć wszystko na FINE. Potem ulepszyłem sobie skill'a w SMITHING i broń mogę ulepszyć do SUPERIOR ale zbroi już nie? Jakaś rada?

W tej grze są troche głupie te bugi:

Dostałem od bandyty strzałą z łuku w ramie i teraz nie chce zniknąć. LOAD nie pomaga, RESTART gry również. Chyba będe już skazany na nią coś mi się wydaje. Chyba że wyjdzie odpowiedni patch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inny bug, a dokładnie taki, że od czasu kiedy zabiłem Ulfrica to Hadvar pojawia się za mną w Whiterun. Za każdym razem kiedy jestem w tym mieście to on biega za mną.

Amulet of Mara dropi z bandytów czasami albo kupujesz go w świątyni w Riften.

Edytowane przez Marru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.

Gdzie zdobyć ten amulet który pomoże mi wyrwać laseczkę?

Ja go kupiłem u Argonianina, który prowadzi knajpę w mieście z gildią złodziei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka :) Jestem nowym graczem Skyrim'a :) Póki co , mam 3 poziom , i aktualnie jestem przy '' Złoty Szpon '' , czy coś takiego (jeżeli przeszedliscie , powinniście chyba pamiętać) , i ktoś już zapytal , czy jest dużo pająków , wznawiam pytanie , bo nikt nie odpowiedział. Dziele się z bratem na pół z konsolą , niestety w DNA mojej rodzinki jest Anarchofobia :( Więc , czy jest dużo pająków ? Bo na początku grałem , było na prawdę super. Myślę sobie '' Będę grał setki , tysiące godzin w to '' , a tu nagle klops.... Wyskakują pająki , i z brudnym sumieniem odłożyłem grę na pułkę :( Przyszedł do mnie kolega , przeszedł mi owy poziom , ale po jakimś czasie przy '' Złotym Szponie '' , jest bardzo duży pająk... Na razie nie ma , ale mimo wszystko gry nie włączam :( Wiem , że nie ma bo kolega grał u mnie :D Mam pytanie , czy wiecie może , czy wyjdzie jakiś mod , który zastąpi pająki ( mówię o wersji na PC , ponieważ na PS3 to chyba nie możliwe (?) ) , bo jezeli by był taki patch bym grę zakupił na PC'cie. Nie bierzcie mnie za tchurza , po prostu taka natura :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up, lol

To teraz ja. Jak pokonac Ancano?

Zdobylem staff of magnus, celuje w oko a pozniej napierniczem tego ancano czym popadnie. Probuje magią, mieczem, łukiem i pasek zdrowia nawet o milimetr mu sie nie zmniejsza lol O co chodzi? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiesz mi , czy jest duzo pająków ? :D

@up, lol

To teraz ja. Jak pokonac Ancano?

Zdobylem staff of magnus, celuje w oko a pozniej napierniczem tego ancano czym popadnie. Probuje magią, mieczem, łukiem i pasek zdrowia nawet o milimetr mu sie nie zmniejsza lol O co chodzi? :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi