SouL 4 Napisano 10 Sierpień 2010 Malakay i AlucardMZ, od teraz przestajecie mierzenie 'członków', albo je utnę przy samym grzybie. Metaforycznie - polecą noty za OT. Zassałem dzisiaj to nieszczęsne demko i... Kryptoreklama roku, jak dla mnie. Dawno nie spotkałem się z demkiem, po którego weń zagraniu zrewidowałem zamówienie na amazonie celem go usunięcia. Ale po kolei: 1)Plastyczny świat, sztuczny i dziwnie odwzorowany, jakby wszystko w nim było doskonale przemyślane zanim oddane do użytku. Niby 'żywy', ale sterylny. Dodałbym do tego jeszcze zbyt intensywną paletę kolorów, ale jak się okazało był to wynik wypitych 4 browarów z lodówki, przed wyskoczeniem na dwór ;) 2) Kulawe, skryptowane AI. Wszystko doskonale jak po sznurku wyreżyserowane, gdzie kto ma 'spierd***ć' żeby widowiskowa akcja nie straciła tempa. Do tego strzały w kulasa, nie powodują u nich upadnięcia na glebę, ot stoją z wywierconą kulą w kolanie, stąd podbicie z 3-hit combo wykańczający delikwenta 'na śmierć' to najlepsze rozwiązanie. Najsmutniejsze, że nawet nie ironizuję. 3) Podpunkt numer 3. to największe przewinienie tejże wersji demonstracyjnej, która zostawiła mnie w stanie totalnie wstrząśniętym i zmieszanym. SCREEN TEARING, przy najmniejszym obróceniu kamery i na 2 metry przed pojazdem podczas prowadzenia nieszczęsnych wehikułów, oraz 'frejmrejt' rzędu 5-10 podczas zadymy w rozlewni. Pierwszy raz doświadczyłem tak niedopracowanego demka w historii PSN. PS3 jest na końcu łańcucha pokarmowego, zjedzone najlepsze kawałki należą do PC i X'a. Śmierdzi niechlujnym portem i tylko czekałem aż podczas gry zostanę zachęcony do naciśnięcia 'SPACE' celem wskoczenia za ścianę (Cover). Jestem całkowicie zniesmaczony i na chwilę obecną nawet nie interesuję się już tym, że "ale, ale Fabuła jest najważniejsza". Co mi po fabule, której wrażenie będzie zrujnowane przez skaszaniony silnik. 2kCzech powinien to demo przepuścić przez jakieś odpowiednie grono od QA bo na chwilę obecną strzelili sobie samobója. :down: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
saracen 84 Napisano 10 Sierpień 2010 SouL Niestety Naughty Dog nie może wszystkim pomóc. Maja i tak duzo pracy przy killzone 3 PS3 w programowaniu to nadal problem i już chyba takm zostanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bolek 7 Napisano 10 Sierpień 2010 (edytowane) 1)Plastyczny świat, sztuczny i dziwnie odwzorowany, jakby wszystko w nim było doskonale przemyślane zanim oddane do użytku. Niby 'żywy', ale sterylny. Dodałbym do tego jeszcze zbyt intensywną paletę kolorów, ale jak się okazało był to wynik wypitych 4 browarów z lodówki, przed wyskoczeniem na dwór ;) To twoja prywatna opinia. Dla mnie świat Mafii 2 jest piękny. 2) Kulawe, skryptowane AI. Wszystko doskonale jak po sznurku wyreżyserowane, gdzie kto ma 'spierd***ć' żeby widowiskowa akcja nie straciła tempa. Do tego strzały w kulasa, nie powodują u nich upadnięcia na glebę, ot stoją z wywierconą kulą w kolanie, stąd podbicie z 3-hit combo wykańczający delikwenta 'na śmierć' to najlepsze rozwiązanie. Najsmutniejsze, że nawet nie ironizuję. Takie to już uroki widowiskowości. Coś za coś. A propo kończyn- w RDR też było coś takiego i nikomu to nie przeszkadzało. 3) Podpunkt numer 3. to największe przewinienie tejże wersji demonstracyjnej, która zostawiła mnie w stanie totalnie wstrząśniętym i zmieszanym. SCREEN TEARING, przy najmniejszym obróceniu kamery i na 2 metry przed pojazdem podczas prowadzenia nieszczęsnych wehikułów, oraz 'frejmrejt' rzędu 5-10 podczas zadymy w rozlewni. Pierwszy raz doświadczyłem tak niedopracowanego demka w historii PSN. Grałem tylko w demo na PC (średnie minus z 20 fps), więc nie mogę za bardzo się na ten temat wypowiadać. Ale nie chcę mi się wierzyć, że screan tearing jest gorszy niż w Uncharted 1. A spadki animacji... no cóż, teraz w każdej grze przy większej zadymie się zdarzają. PS3 jest na końcu łańcucha pokarmowego, zjedzone najlepsze kawałki należą do PC i X'a. Śmierdzi niechlujnym portem i tylko czekałem aż podczas gry zostanę zachęcony do naciśnięcia 'SPACE' celem wskoczenia za ścianę (Cover).Wersja na X'a podobno wcale nie jest lepsza od PS3. Jestem całkowicie zniesmaczony i na chwilę obecną nawet nie interesuję się już tym, że "ale, ale Fabuła jest najważniejsza". Co mi po fabule, której wrażenie będzie zrujnowane przez skaszaniony silnik. Poczekajmy do premiery :) Sam kupię Mafię mimo wszystko, choćby po to, żeby zobaczyć scenę zamordowania Tommy'ego . Edytowane 10 Sierpień 2010 przez bolek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
saracen 84 Napisano 10 Sierpień 2010 (edytowane) bolek Wierz mi że gadanie że wersja xboksowa nie jest wcale lepsza to takie gadanie na pocieszenie. Wersje na xboksa mozna porównywać z ta z peceta i róznice sa naprawde małe. Wersja na PS3 podobnie jak w przypadku GTA 4 Edytowane 10 Sierpień 2010 przez saracen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lukasz 76 Napisano 10 Sierpień 2010 Pc AŻ tak słabo ? Mi kolega pokazywał pare screenów z mocnego kompa i rzeczywiście średnio wygląda ( zwłaszcza pojazdy ) , ale żeby aż do żaloboxa porównywać ? Tak słabo chyba nie jest . Tu macie jeden przykładowy , kolega strasznie się cieszył , że można własną tablicę zrobić , bo zawsze chciał , a w prawie żadnej grze tego nie ma . I pytanie mam , na polski Pss demko jest po polsku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
becik91 5 Napisano 10 Sierpień 2010 Z Tego co wiem to jest po Polsku (demo) PS: Na PSS USA jest już demo do pobrania za Free :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Malakay 303 Napisano 10 Sierpień 2010 Soul więc wywal je zez swojej oferty, a świat dla ciebie będzie pięknieszy :> ... wiesz ja ci powiem, że bez sensu jest pisać - masz swoje konserwatywne zdanie - a twój przyjaciel AlucardMZ nic tylko to potwierdza, ... jestem ciekaw czy zagracie "panowie" w pełną wersję, po prostu ... bo, ja nie myślę i nie wiem ;P ... ch*j was wie????? ja widziałem tylko na pc, i dla mnie gra pezentuje się nadzwyczaj bardzo dobrze,, znaczy że nie klonuje GTA a robi mu po prostu konkurencje, i w sumie sprawdza się, mimo że ten świat możę wydawać się jednak wybrakowany, w porównaniu z GTA to wszyscy mają świadomość że fabuła naciągnie .... bo tak będzie, ogólnie to fabuła powinna tutaj wyprowadzić wszystko, ... jeżeli tylko wg zapowiedzi bazuje na filmach, to .. no tak będzie, zamówiłem K&L2, i Mafię ... zrobiłem dobrze czy źle? nie wasza sparawa, ... się przyznam że nie lubie tego trendu ani w grach ani w knie, wolę starą sprawdzoną szkołę, .. GTA4 to wg m jest wciaz jedna z najlepszych najbardziej grywalnych gier nowej generacji i, grafika muzyka fizyka, rozgrywka .. wiecie, was to moze nie buja, ale dla mnie zobaczyć grę na tym poziomie, tylko zhoryzontowaną jednak w latach 50tych XX wieku, .. ludzie!!! :D ... czy może być coś lepszego? jeżeli może to proszę podawać tytuły ;) pozdrawaiam, ... xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
becik91 5 Napisano 10 Sierpień 2010 (edytowane) Właśnie skończyłem testować demonstracyjną wersje na PS3. Po bardzo dobrych wrażeniach z Pceta, wiązałem duże nadzieje z edycją PS3, którą zamierzałem kupić, bo myślałem, że mój sprzęt (PC) nie da sobie rady z M2 w wystarczających detalach, wiec miałem zamiar kupić edycje na PS3 mając nadzieje, że będzie wyglądać konkurencyjne i do tego PsyhX (ograniczony, ale jednak). No i nastąpiły dwa rozczarowania - pierwsze pozytywne (Demo PC na sprzęcie klasy średnio niskiej(Q9300, 4GB RAM i 9800GT 1GB) chodziło w 1920x1080 bez AA z wszystkim na maksa oraz PsyhX i APEX na średnio w wystarczająco wysokiej płynności. Więc byłem bardzo zadowolony. Teraz drugie rozczarowanie negatywne - wersja PS3. Ma mnóstwo wad. Znacznie gorszą grafikę od PC (logiczne było, że będzie gorsza - ale bez przesady. To jest znacznie gorsze). Kompletny brak AA co niemiłosiernie kłuje w oczy (A Na PC nawet bez AA jest bardzo dobrze i drobne ząbki nie irytują), fatalne Anizo, Cienie i inne pomniejsze wady. Kompletny Brak PsyhX o którym panowie z 2K Games wspominali, że będzie na konsolach w formie ograniczonej. Tymczasem ja nie dostrzegłem tam zupełnie niczego - wygląda tak samo ja wersja PC z wyłączoną opcją PsyhX APEX. Nie ma żadnych bajerów. Na deser framerate - katastrofa i żenada. Już bez akcji mam wrażenie, że jest wolno a podczas niej to jest porażka (w pomieszczeniu gdzie jest winda, płynność tak spadła, że gierka chodziła jak na PC z włączony PsyhX i APEX na Maksa). Niestety, ale kompletnie się zawiodłem. Wmawiam sobie, że to tylko demo, ale wątpię by poprawili wiele. Co to dla mnie znaczy? Wydanie ok 110zł na edycje PC, która chodzi i wygląda świetnie na moim dość leciwym już sprzęcie. Jeśli chodzi o PS3 to poczekam aż stanie...znacznie stanieje, bo za tą kasę nie warto brać. Jeśli demo odzwierciedla jakość pełnej wersji to jest to bubel. ---------------------------- Co do samej gry to jest bardzo dobra. Dostałem prawie wszystko to czego się spodziewałem. Szkoda, że nie ma strzelania z samochodu itd. Ale gra się bardzo przyjemnie. Jest klimat, jest wystarczająca akcja i będzie świetna fabuła - tak czuje. Jako fan pierwszej części jestem zauroczony. A dla mnie Mafia 1 to jedna z gier wszechczasów jako całokształt. Edytowane 10 Sierpień 2010 przez becik91 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba_K_2 108 Napisano 11 Sierpień 2010 Kurczę aż mi się nie chce wierzyć, że w ostatecznej wersji będzie tak kiepsko. Wersji na PS3 nie testowałem, jednak mam nadzieję, że to jakaś starsza wersja mocno okrojona, i po premierze będzie miłe zaskoczenie. Celownik rzeczywiście ogromny, jak w pierwszym Qake'u, na gameplayach z GT jest on znacznie mniejszy i zgrabniejszy ( http://www.gametrailers.com/video/a-day-mafia-ii/48370 ) Jedyne co mnie zaskoczyło in minus, to powtarzalność NPC w czarnej dzielnicy. Postać jest tak charakterystyczna, że zmiana koloru kurtki nic nie daje i rzuca się w oczy ze 100m. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DJYano 278 Napisano 11 Sierpień 2010 SouL Niestety Naughty Dog nie może wszystkim pomóc. Maja i tak duzo pracy przy killzone 3 PS3 w programowaniu to nadal problem i już chyba takm zostanie od kiedy oni robia te gre chyba od wczoraj :D a Guerrilla to pewnie robili u2 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rizo 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Taka jest prawda ;) pomiedzy PC'tami a konsolami jest przepasc , i nie porownywajcie wersji z xboxa do PC bo az mnie to smieszy ;d . Ja gram w demko na PC z ustawieniami graficznymi na full , i ciagle mam 49-55FPS i nie zamierzam kupowac tej gry na ps3 bo sie nie oplaca ; ) nie bede placil ponad 200 zl zeby zobaczyc okrojona gre jak z ps2. a MAFIA dla mnie kozacka , super sie jezdzi w trybie symulacyjnym , fajnie sie robi napady, efektowne szczelaliny itd. Ogolnie to bardzo podobaja mi sie samochody :D nie wiem czy zauwazyliscie drobny szczegol ale da sie zaparkowac samochod z skręconymi kołami :D w gta nigdy sie nie dalo ; dd. To tyle siema. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek1234itd 12 Napisano 11 Sierpień 2010 Pc AŻ tak słabo ? Mi kolega pokazywał pare screenów z mocnego kompa i rzeczywiście średnio wygląda ( zwłaszcza pojazdy ) , ale żeby aż do żaloboxa porównywać ? Tak słabo chyba nie jest . Tu macie jeden przykładowy , kolega strasznie się cieszył , że można własną tablicę zrobić , bo zawsze chciał , a w prawie żadnej grze tego nie ma . I pytanie mam , na polski Pss demko jest po polsku ? rotfl fajna rejestracja na tym screenie xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertua 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Kiedy demko pojawi się dla wszystkich użytkowników PS3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leon123 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Kiedy demko pojawi się dla wszystkich użytkowników PS3? Pojawi się dzisiaj. Mam takie same zdanie o Mafii jak becik91. Dodał bym jeszcze, że nie czuć klimatu słabizna po prostu słabizna. Już wolę K&L2 bo za Mafię to mogę dać max 70PLN. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rivel88 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Po ograniu demka... Słabo tym Czechom gra wyszła... Chyba przez te pare lat ogarniali architekture PS3, i widać że nadal mają spore zaległości...Zaczne od smaczków, bo dużych zalet nie widać: + tankowanie paliwa + myjnia :P + spoko wygląd Vito + fajne zniszczenia pojazdów ( latający tłumnik, urwane koło, i wciąż dało się jechać, itp ) + stacje radiowe - grafika jakby miała ze 3 lata - cienie - pusto na ulicach Ogólnie wrażenie kiepskie... Jakoś w tej grze tak blado, i te textury... Za stówe kupie, w premiere - nie ! - Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertua 0 Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) Pojawi się dzisiaj. Tyle to też wiedziałem, tylko o której godzinie możemy się go spodziewać? Edytowane 11 Sierpień 2010 przez 1908borsuk offtop (zadawanie beznadziejnych pytań ) -o burej jak nie wiesz o której są aktualizacje psstore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DOMIN@TOR_88 187 Napisano 11 Sierpień 2010 A ja już wiązałem plany z tą gra , a tu taka klapa.Po waszych komentarzach też rezygnuję , poczekam aż stanieje bo to nie jest warte 200 zł PS.Wolę sobie kupić Two Worlds II :thumbsup: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rizo 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Po ograniu demka... Słabo tym Czechom gra wyszła... Chyba przez te pare lat ogarniali architekture PS3, i widać że nadal mają spore zaległości - To konsola ma zaleglosci pod wzgledem architektury ; p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panPierniczek 15 Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) A bałem się, że to ze mną jest coś nie tak. Miałem kupić Mafię ale odpuszczam. Najbardziej mnie odrzuciło brzydkie miasto, do miasta z np. GTA IV to nie ma w ogóle porównania. Po drugie strzela się jakoś nijako, niby coś się obsypuje i kurzy ale to nie to. Poza tym to mi się nie podobały animacje ale to może przez świetne pod tym względem RDR. Nawet ciężko mi się czegoś konkretnego czepić, po prostu grze brak miodu. Na plus można zaliczyć to, że fajnie się jeździ. Niestety tylko fajnie przez brzydkie miasto. Muzyka jest rewelacyjna. To konsola ma zaleglosci pod wzgledem architektury ; p To prawda niestety, studiowałem kiedyś z Konsolą na politechnice i na zajęcia z architektury nie chodziła bo chlała w akademiku. Taki to z niej gagatek był. Edytowane 11 Sierpień 2010 przez panPierniczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
galvis85 0 Napisano 11 Sierpień 2010 takie same mam odzcucia, jakos zalatuja nuda to demo (pomijajac glowny watek), miasto malo ciekawe, jedyny plus to prowadzenie wozkow. Aaa i byl zapomnial... wspanialy framerate! jak tak dalej pojdzie to w niektorych misjach bedzie mozna liczyc klatki na palcach jednej reki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bolek 7 Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) Sony zapewnia, że wersja na PS3 będzie najlepsza... a przynajmniej nie tak zabugowana... http://konsolowisko....ajlepsza-wersja (hehehe - dobre po demku widać co innego) :) Edytowane 11 Sierpień 2010 przez bolek oddaję link 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sammy 0 Napisano 11 Sierpień 2010 Witam, Obecność na forum ograniczam do minimum i tylko pobieram z niego informacje, to tak na wstępie...mowie o tym, gdyż faktycznie Mafia II byla i jest (jakkolwiek nielogicznie w tej chwili to brzmi) bardzo oczekiwanym tytułem. Ba, kiedy zasiadłem do RDR pomyślałem jakoś "zabije" czas do premiery Mafii...ale demo po prostu jest kiepskie i nie jest to subiektywna ocena bo można ja rozbić na szereg kryteriów i porownac je np. wlasnie z RDR. Nie wdajac sie w szczegoly nie zaskoczyło mnie absolutnie nic..a najbardziej po oczach bije okropna grafika...(czasem sie zastanawiam czy ze mna jest cos nie tak kiedy mysle zeby kupic xboxa dla niektorych gier?). Dla przykladu RDR, mowie o tej grze bo jestem swiezo po jej ukonczeniu....zaskoczylo mnie graficznie totalnie w porownaniu do GTAIV na ps3 i wiem, że oczywiscie xboxa wygladala ladniej to i tak w ogole mi to w tym przypadku nie przeszkadzało...po tytułach jak U2 czy właśnie RDR wypuszczanie takiej marki na takim poziomie graficznym jest jakims nieporozumieniem....nie wiem licze, że pojawi się jakis news o tym, że to kod stary w demie, że panowie przepraszaja za samobója na finiszu nie wiem po prostu jestem cholernie zawiedziony na chwilę obecną. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobellito 3 Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) Ja jestem dobrej myśli :thumbsup: finalna wersja powinna być lepsza, nie zapominajmy że to demko było juz prezentowane rok temu. Na ale zgodzę się z innymi i takie gta4 lub rdr wygląda znacznie lepiej. Jeśli chodzi o wersje na pc to grałem na ustawieniach średnio-niskich i tam już lepiej to wyglądało niz na ps3. Edytowane 11 Sierpień 2010 przez wrobellito Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
One Post Man 4596 Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) 1)Plastyczny świat, sztuczny i dziwnie odwzorowany, jakby wszystko w nim było doskonale przemyślane zanim oddane do użytku. Niby 'żywy', ale sterylny. Dodałbym do tego jeszcze zbyt intensywną paletę kolorów, ale jak się okazało był to wynik wypitych 4 browarów z lodówki, przed wyskoczeniem na dwór ;) I tu poruszyles kwestie ktora tez mnie wrecz przeraza, bo ogolnie to niemialbym nic przeciwko takiemu paradise na ziemi, gdybym przynajmniej mial pewnosc ze od czasu do czasu chmurki zaslonia to slonce i ten plastelinowy swiat spowije ponury deszcz, ponura noc, a tu lipa, mamy wlepiac galy w ten pastelowy swiat przez caly czas kiedy bedziemy sobie chcieli swobodnie pohasac po miesice - ja dziekuje za takie cos, po tych 10 minutach oczoplasu dostalem - za duzo "radosci" bije z tego swiata przedstawionego nizeli klimatu mafijnego. Dobrze chociaz ze misje pozwola od czasu do czasu zmienic warunki atmosferyczne - ale imo to za malo, mafia co by kto nie mowil jest sandboxem, i jak kazdy sandbox powinien byc cykl dnia i nocy oraz zmienna pogoda. Wersja na X'a podobno wcale nie jest lepsza od PS3. Gralem wczoraj w demko na xboxie, uwierz mi, niebo a ziemia, brak zwolnien animacji, brak screen tearingu - no na prawde, roznice sa SPORE :) Sony zapewnia, że wersja na PS3 będzie najlepsza... :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: Ja dziekuje za takie zapewnienia :D, najlepsza chyba pod wzgledem dodatkowego gowna ktore ma "przycmic" faila pod wzgledem technicznym tej produkcji na ps3 :laugh: ... @Malakay mozesz przepisac post swoj wczesniejszy, tylko tak bardziej czytelnie i zrozumiale ? Bo pisales cos do mnie ale nie wiem jak sie wgryzc w to aby zrozumiec o co ci chodzi :wacko: @caly topic ciesze sie ze nie jestem jedyny ktory oczy otworzyl po tym demku i olal te gre (przynajmniej na razie [second hand my best friend <3]), moze czechom da to troche do myslenia zanim przy ich nastepnej produkcji tak hype beda nakrecac, moge sie zalozyc ze juz zbieleli widzac ile pre-orderow anulowano :whistling: Edytowane 11 Sierpień 2010 przez AlucardMZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Torba_Piany 97 Napisano 11 Sierpień 2010 Bardzo przepraszam wszystkich fanów tej gry, ale to jest forum gier na PS3 i ktoś musi to w końcu napisać: Mafia 2 -> do pieca\zlewu\kosza\wora (niepotrzebne skreślić) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach