Skocz do zawartości
Żywy

PlayStation 4

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 12.05.2013 o 15:15, drk2 napisał:

Nie wiem czy mi się coś nie pomyliło, ale zdaje się, że coś mówili o opcji streamingu obrazu do innego gracza, tzn. że można będzie na swoim tv oglądać obraz z gry friendsa z listy i gadać z nim przez hs. Dobrze mówie, była o czymś takim mowa? To by był dobry bajer.

Tak, na konferencji na pewno było to wspominane, mowiono też o przejmowaniu kontroli nad grą gracza żeby pomóc mu z jakimś trudnym  etapem na przykład.

Sounds like bullshit, ale zobaczymy, moje łącze jest w razie czego gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie... rzeczy o jakich mówili przy pierwszej konfie o PS3, np o Home, do tej pory nie zostały wprowadzone. Wszystko trzeba brać z odrobiną dystansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale akurat to o czym wspomniał drk2 było na konfie dokładnie pokazane. Gość grał w Knacka i to udostępniał, a po prawej stronie ekranu był chat z przyjaciółmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No też o tym mówię. W bodajże 2007 nieodżałowany Phil Harrison robił na konfie zdjęcia i filmiki komórką a potem zdalnie umieszczał je w Home, np na ścianie swojego mieszkania, a zaproszeni goście mogli oglądać to siedząc na wirtualnej kanapie. Robiło to wielkie wrażenie. Szkoda, że tak zostało, bo oczywiście pomysł choć fajny okazał się niewykonalny w rzeczywistości globalnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niby zdjęcie konsoli z teasera ps4 :) fake or not...tego niestety nie wiem i dopiero pewnie na e3 się dowiemy :)

img_519114897a7fa.jpg

Edytowane przez TRaCeGuitar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie to fake, choć wygląda zajebiście. Gdyby jednak tak rzeczywiście wyglądało PS4 to z jeszcze większą przyjemnością postawię ją pod TV. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fake ale świetnie zrobiony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczęście fake :P Kształt konsoli bardzo w porządku, ale świecący front - nie tędy droga. Z drugiej strony jak by nie wyglądała - nie ma to większego znaczenia.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Front by mógł przygasac po chwili.

Gdyby tak wyglądało ps4 byłbym zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyglada ladnie, ale to fake, Kotaku zostalo poinformowane przez Sony.

Niemniej jednak pierwszorzedna robota.

Edytowane przez Bansai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się rozmiar podoba (bo nie wygląda na dużą). Nie raz zabieram ze sobą ps3 gdzieś i taka była by poręczniejsza :)

Tak czy siak fejk pierwsza klasa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
  W dniu 11.05.2013 o 15:34, Patricko napisał:

Z tego co gdzieś czytałem, to mówiło się na pierwszych prywatnych pokazach Gaikai, że wymagane łącze do komfortowego grania to minimum 20mb/s....

Czyli większość naszego kraju (i nie tylko) będzie sobie pewnie co najwyżej oglądać logo tej usługi, co w sumie już nie powinno być u nas nowością...

W dniu 11.05.2013 o 17:07, Palpatine_79 napisał:

Z drugiej strony trzeba przyznać, że 20mb/s to bardzo często minimalna prędkość netu jaką można zamówić i to kosztuje ok. 30-40 zł.

Chcialem sie wypowiedziec w temacie GaiKai ktore wydaje sie byc jednym z tematow scisle powiazanych z PS4. Otoz w czasach nie tak dawnych kiedy mialem slabego kompa i nie myslalem o kupnie konsoli bardzo interesowalem sie uslugami streamingu gier. Usluga dzieki ktorej w jej poczatkach za przyzwoite pieniadze (miedzy 5 a 8$) moglem pograc w gry bylo OnLive. Glowne serwery umieszczone byly w 5 lokacjach w US, a zalecana odleglosc miedzy serwerem a klientem byla <1600km. Z uslugi korzystalem w Szwecji na 10Mbit laczu - chce tutaj nadmienic iz te 10Mbit to wartosc niedoszacowana. SpeedTest.net laczac sie z roznymi serverami na swiecie wykazywal 50DL/34UP lub mniej ale wynik 12DL/8UP udalo mi sie uzyskac tylko wybierajac servery gdzies w RPA. To co mnie pozytywnie zaskoczylo to fakt iz nie odnotowywalem lagow - nie wiem jaka technologia sie posluzyli tworcy tej uslugi ale ona po prostu dzialala. Zazwyczaj opoznienie sieciowe jakies jest (malo miarodajny ale szybki test ping wykazywal okolo 100ms z serverami w US), jak wiadomo 100ms to dosc duzo jesli chodzi o gry gdzie mamy wartka akcje. Doprawdy nie wiem jak OnLive ominelo lagi. Podrozujac z moim starym lapciakiem w tym do PL postanowilem przetestowac OnLive w ojczyznie - test byl na 25Mbit laczu z UPC w miescie 350tys mieszkancow. I tutaj nie moge sie zgodzic z Palpatine_79 bowiem nie tylko predkosc na umowie ale i jakosc lacza jest wazna. Granie w PL skonczylo sie dosc szybko - owszem w nocy bylo lepiej, ale wieczorami koszmar. Zrywanie polaczenia co 10 minut, lagi, zwiekszony czas odpowiedzi co owocowalo artefaktami w grafice (ktora nie oszukujmy sie byla na poziomie filmow z YT w 720p). SpeedTest.net pokazal ze owszem moze i jest 25Mbit i moze powyzej ale conajwyzej do innych serwerow w PL lub CZ, DE. Te doswiadczenie nie wroza dobrze grzaczom w PL ktorzy chcieli by skorzystac z dobrodziejstwa GaiKai. 

OnLive bazowal swoj streaming na bazie fizycznych maszyn na ktorych odpalane byly gry, lub wirtualizacji w przypadku mniej wymagajacych tytulow, dodatkowo mieli uklad odpowiedzialny za kompresje obrazu - dla kazdej gry tworzone byly dwa streamy jeden optymalizowany pod katem gry przez internet drugi wysylany aby inni gracze mogli obejrzec sobie gameplay (w domysle ogladanie jak ktos gra ma nas zachecic do kupienia tytulu). Aby korzystac z OnLive trzeba bylo zainstalowac program na to umozliwiajacy. 

GaiKai kiedy bylo jeszcze w fazie beta mialo strone na ktorej mozna bylo je przetestowac oferowalo podobnie jak OnLive 30 minut gameplay z dostepnych tytulow (wyproboj przed zakupem). Co prawda mimo tego iz idea jest sluszna w niektorych grach czlek zasiadal ogladal wprowadzenie (15 minut) potem sprawdzal opcje lub tworzyl postac (3min) i nie wiele zostalo na rozgrywke. Ale wracajac do tematu w ramach GaiKai gralem w pare tytulow z ktorych zapamietalem szczegolnie jeden NFS: The Run - przyznam ze zapamietalem go pewnie dlatego ze gralem pare razy po te 30 minut. To co przemawialo za GaiKai to wieksza uniwersalnosc nie musze instalowac dodatkowego oprogramowa z tego co pamietam to w momencie kiedy testowalem usluge opierala sie ona na wtyczkach (w moim wypadku byla o Java). To co bylo zauwazalnie lepsze w porownaniu z OnLive to grafika. 

Sony moim zdaniem podjelo ruch strategiczny kupujac GaiKai - z racji tego iz ten system jest niezalezny od platformy, mozna go uruchomic z poziomu przegladarki z odpowiednimi pluginami to nie trzeba byc wizjonerem aby widziec krotka droge do bezposredniego streamingu gier np na telewizory. Takie rozwiazanie uczyniloby (o ile dzialalo by bez zarzutu, moj TV mimo iz ma Smart wymalowane w instrukcji potrafi mniej i dziala gorzej niz low end z androidem) konsole jako pudelko zbedna. Byc moze nie staloby sie to z dnia na dzien ale Sony przejmujac ta usluge zablokowalo taki ruch lub moze wykorzystac taka mozliwosc jako firma oferujac GaiKai np tylko i wylacznie w TV Sony. 

Przyznam sie ze jestem ciekaw jak to bedzie dzialac. GaiKai wydaje sie byc duzo bardziej wszechstronna usluga nizli OnLive. 

I ostanie slowo bo rozmawialismy tutaj o tym iz wiele osob nie godzi sie na coraz wieksze ograniczenia jesli chodzi o korzystanie z gier. Coz sa gry ktore chce sie miec na polce, sa takie ktore sie kupi, przejdzie i sprzeda. W tym wypadku uwazam ze gracz powinnien miec wybor. PS+ na PS3 jest swietna usluga - nie tylko ze mozna ograc tytuly po ktore byc moze bysmy nie siegneli w stosunku do tego co oferuje ma bardzo dobra cene. Nie oszukujmy sie jesli cena byla by 3x wyzsza nie sadze aby tak wielu z nas zainwestowalo w ta usluge. Tak wiec oprocz wyboru wazne jest dopasowanie odpowiedniej ceny. Ja osobiscie nie mam nic przeciwko wyporzyczaniu gier (np GaiKai/OnLive - i pass na 7 dni dla gry X) ale chce miec wybor czyli uwazam ze jesli bede mial taki kaprys powinniem miec mozliwosc zakupienia gry. 

pozdrawiam

PS przepraszam za orty, literowki, itp bledy.

Edytowane przez nallegam
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego fejka to zdaje się, że jak przedwcześnie wypłynął wygląd super slima to też zaprzeczali  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie już czytaliście że z nową konsolką ps4 będzie można sobie pogaworzyć . będzie miała jakieś rozpoznawacze głosu czy jakoś tak. debat człowiek-maszyna rodem z "knight rider" raczej nie uświadczymy ,ale nie było by źle jakby po pytaniu : ile jest browarów w lodówce ps4 odpowiadało : czteropak , ale jeszcze zalecam pięć minut chłodzenia dla lepszego smaku ;).

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej paki

Czy jak wejdzie ps4 to bedzie oplacalo sie brac Tv FullHD? Mam HD Ready i naprawde nie wiem czy jest sens wymiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.05.2013 o 21:21, kazikosky napisał:

Czy jak wejdzie ps4 to bedzie oplacalo sie brac Tv FullHD? Mam HD Ready i naprawde nie wiem czy jest sens wymiany...

Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji.

Na chwilę obecną jestem mega zadowolony ze swojego TV.

Gdzieś mi w głowie chodzi wymiana go przed PS4 na jakiś nowy, ale hmm...

Chyba po prostu zrobię tak, że poczekam na PS4 i sam zobaczę jak będzie to wyglądać na nim.

Mam w domu 2 TV, drugi jest już FullHD, więc będę mieć możliwość ocenienia sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wiekszosc/wszystkie gry beda chodzic w full HD no to raczej nie widze innej opcji. HD ready na chwile obecna moze faktycznie w zupelnosci wystarczac, bo chyba zadna AAA gra nawet nie dziala w FHD tylko w pedalskim 720p, jednak kiedy przyjdzie era next-genow to radze powaznie sie zastanowic, bo roznica na pewno bedzie, nie wiem jak wielka, ale bedzie.

HD ready obsluguje chyba optymalnie 768p tak ? To kiedy nastapi czas 1080p w ps4/next-boxie, tworcy skupia sie na tej rozdzialce czy ogolnie na ladowaniu jak najwiekszej ilosci detali na ekran (a widocznosc i ostrosc tych detali to najwieksza roznica miedzy 720/1080), to roznice moga pomalu zaczac doskwierac i byc widoczne.

Czas pokaze :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.05.2013 o 22:03, Bansai napisał:

tylko w pedalskim 720p

Jeśli w większości produkcji AAA jest 640+ to jest sukces  ;)

Dodatkowo screen tearing, aliasing i ta żenująca płynność animacji, a im większa przekątna, tym bardziej się człowiek katuje. Jeśli Next-Geny wychodzą z epoki kamienia łupanego, to TV Full HD naprawdę będzie podstawą. Ponadto Killzone Shadow Fall korzysta z FXAA, jest to rodzaj antyaliasingu, który nie żeruje zbytnio na mocy sprzętu jednak zauważalnie rozmywa obraz, co w połączeniu z niską rozdzielczością dałoby niezbyt ciekawy efekt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już wiem, że do po ps4 będę kupował do niego tv 4k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ps4 będzie obsługiwała ten format?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.05.2013 o 21:21, kazikosky napisał:

Oczywiście, że tak, bo 90% gier będzie chodziło w Full HD. Ja wymieniłem TV kilka miesiecy temu, również z myślą o nowej generacji. Polecam Bravie HX850, tv z niesamowitym obrazem,który zbiera mnóstwo nagród (min. najlepszy TV 3D w 2013r).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 19.05.2013 o 07:12, matispidi napisał:

ja już wiem, że do po ps4 będę kupował do niego tv 4k

Taa... Tylko ile będzie trzeba czekać na TV 4k? Pewnie kilka lat. I cena też będzie niezła. Pamiętam jak wchodziły te pierwsze plazmy na nasz rynek to ceny do kilkudziesięciu tyś. dochodziły.:D Ciekawe jak będzie teraz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.