falcon87pl 108 Napisano 13 Wrzesień 2012 Gram na przemian w dema pesa i fify i już wiem jaka jest największa różnica :D W fife jak jestem w danym miejscu to już wiem - "Nie będę strzelał bo i tak stąd nie wpadnie..." A w PESie? "A zajeeeeebę, może wpadnie :D". I co jakiś czas okazuje się, że wpadło :D Bo akurat zawodnik był "na czerwono albo miał piłkę na lepszą nogę albo bramkarz coś wywiniął :) I to jest coś pięknego w PESie :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał_Anioł 64 Napisano 13 Wrzesień 2012 to prawda, podpisuję sie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybu87 77 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 12:33, falcon87pl napisał: Gram na przemian w dema pesa i fify i już wiem jaka jest największa różnica W fife jak jestem w danym miejscu to już wiem - "Nie będę strzelał bo i tak stąd nie wpadnie..." A w PESie? "A zajeeeeebę, może wpadnie ". I co jakiś czas okazuje się, że wpadło Bo akurat zawodnik był "na czerwono albo miał piłkę na lepszą nogę albo bramkarz coś wywiniął :) I to jest coś pięknego w PESie :) Idealnie to ujales ;)... mnie w PESie urzeka to, ze fajnie mozna rozgrywac piłe i stosowac rozne taktyki: atak pozycyjny i kontry i kombinacyjnie i itd itp, a w fifie wszystko dzieje sie za szybko.. Atak pozycyjny a'la Barca jest trudny do zrealizowania, przynajmniej dla mnie, a w PESie mozna wlasnie jak sie chce ;) i to jet zaebiste :) az sobie pier.. meczyk w demo ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ryba 1988 0 Napisano 13 Wrzesień 2012 tez sie podpisuję pod tym W dniu 13.09.2012 o 12:51, grzybu87 napisał: Idealnie to ujales ;)... mnie w PESie urzeka to, ze fajnie mozna rozgrywac piłe i stosowac rozne taktyki: atak pozycyjny i kontry i kombinacyjnie i itd itp, a w fifie wszystko dzieje sie za szybko.. Atak pozycyjny a'la Barca jest trudny do zrealizowania, przynajmniej dla mnie, a w PESie mozna wlasnie jak sie chce ;) i to jet zaebiste :) az sobie pier.. meczyk w demo ;) tez bym sobie teraz zagrał meczyk w demo ale niestety w pracy musze siedziec :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LonsFenomenoo 160 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 12:33, falcon87pl napisał: Gram na przemian w dema pesa i fify i już wiem jaka jest największa różnica W fife jak jestem w danym miejscu to już wiem - "Nie będę strzelał bo i tak stąd nie wpadnie..." A w PESie? "A zajeeeeebę, może wpadnie ". I co jakiś czas okazuje się, że wpadło Bo akurat zawodnik był "na czerwono albo miał piłkę na lepszą nogę albo bramkarz coś wywiniął :) I to jest coś pięknego w PESie :) Skopiowałeś mój post napisany w temacie FIFA 13 ej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 13 Wrzesień 2012 (edytowane) Kurde, zagrałem w demo PES 2013 (te drugie demo chyba, finale) i w sumie po 2 meczach bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. W sumie zawsze byłem fifowym graczem z przerwą od PES 3 do 2007 chyba. Ostatni mój kontakt z PES to Pro Evo 2011 na ps3 i w sumie pograłem trochę i nie podeszło mi za bardzo. Teraz zagrałem w sumie w demku tylko 2 mecze na najłatwiejszym poziomie bo nie mogę się jeszcze przestawić na inne klawisze ale te dwa mecze wywarły na mnie pozytywne wrażenie. Tak naczytałem się na forach różnych że PES jest wolny, w porównaniu z FIFĄ to prawda ale nie powiedziałbym że to ślamazarna gra, jest większy spokój w organizowaniu akcji ale w sumie tempo gry i tak jest spoko. Tylko jedno co rzuciło mi się w oczy i w sumie wydaje mi się że w PES 2011 też to zauważyłem, te interwencja bramkarzy są jakieś dziwne, chodzi mi o samą animacje. Nie wiem co dokładnie ale coś mi z tym nie pasuje, tak jakby nie rzucali się a sunęli w powietrzu. Trudno mi to określić ale mam wrażenie że te animacje nie robią wrażenia takich naturalnych... No i mi jako przyzwyczajonemu do FIFY w PES brakuje drużyn. Już tak kurde mam że lubię mieć sporo zespołów i lig pod ręką. W PES nie ma tego dużo a patch może dodać 1 czy 2 jak dobrze pamiętam. To jest dla mnie minus ale gameplay'owo gra prezentuje się bardzo dobrze i po zagraniu nawet tych 2 spotkań na tyle poczułem tą inność w porównaniu do FIFY ze już zaczynam się zastanawiać czy nie sprawdzić tego PES'a w pełnej wersji Btw, w PES jest coś takiego jak techniczny strzał? Póki co używam tylko :square: ale pewnie są jakieś inne kombinacje? Edytowane 13 Wrzesień 2012 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cycorus 75 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 13:50, Scooby-Doo napisał: Btw, w PES jest coś takiego jak techniczny strzał? Póki co używam tylko :square: ale pewnie są jakieś inne kombinacje? :r2: + :square: Sprawdź sobie w menu, masz listę wszystkich dostępnych zagrań w PES, pogrupowaną na 6 zakładek zdaje się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 13 Wrzesień 2012 A w Champions League i Europa League są wszystkie dokładnie takie same drużyny jak w rzeczywistości? I czy patch makerzy mogą edytować te teamy? W 2011 teraz nie jestem pewny na 100% ale chyba nie było wszystkich drużyn w LM? A nie wiem teraz czy lista zespołów, która jest na poprzedniej stronie wrzucona zawiera też te z pucharów czy one nie są tu uwzględnione? Na serio chyba zainteresuje się PES'em bo FIFA 12 strasznie działała mi na nerwy i po demie 13 widzę że jakichś kolosalnych zmian nie będzie więc może się skończyć tak samo jak z 12 a PES to coś nowego i póki co dobrze się bawię nawet kalecząc więc jak dla mnie to jest duży pozytyw :D Ogólnie z tego co widzę to KONAMI trzyma się tych samych grafik menu co kiedyś :) W sensie jak ustalamy skład itd. W związku z czym wnoszę że tryb Master League też nie uległ specjalnie dużej zmianie. Jak coś mi przyjdzie później do głowy to może będę was podpytywał o jakieś szczegóły, bo z tematu PES'a wypadłem na dobre a ten kontakt z 2011 to w zasadzie był symboliczny. Póki co demo mnie wciągnęło to pogram jeszcze i zobaczę co mi z tego wyjdzie, póki co jestem bardziej na tak dla PES'a niż dla FIFY ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał_Anioł 64 Napisano 13 Wrzesień 2012 no niestety nie wszystkie drużyny jakie wystąpią w LM znajdziesz w PES ie na licencji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Th3r0xPL 30 Napisano 13 Wrzesień 2012 (edytowane) W dniu 13.09.2012 o 11:13, grzybu87 napisał: ładne krzaczki i herby w tej angielskiej ;) .... a tak w ogole kolego zdecydowales sie juz czy PES czy FIFA ?? :P aa no dalej jestem na 50 na 50 juz sa niewiem ale w pes 2013 czerpie jakas wieksza radosc z gry niz z fify aa ku... juz sam niewiem co kupic :( Z FINALNEJ WERSJI : Oczywiscie brak tranfserow :) no ale ma byc DLC :) TEZ FINALNA WERSJA http://www.youtube.com/watch?v=-2tdkl0xJyk I co ziomek napisal ze cala gre niszczy ta opcja z butami :( Edytowane 13 Wrzesień 2012 przez Th3r0xPL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 13 Wrzesień 2012 (edytowane) Ja mam chyba tak samo, z grania w PES'a mam chyba większą przyjemność niż z FIFY. W każdym razie w tej chwili, FIFA 12 napsuła mi sporo krwi i w sumie spróbował bym czegoś innego. Z transferami do PES'a to nie ma problemu, raz że DLC a dwa że patche ze składami wychodzą częściej niż do FIFY (nie wiem jak to wygląda w przypadku gry online z tymi składami, czy część patchy działała online?) Tzn kiedyś tak było nie wiem jak teraz no i szczególnie na PS3, bo na PC było tego pełno swego czasu. Tak swoją drogą to któryś z ostatnich update'ów do softa konsoli umożliwia kopiowanie i usuwanie więcej niż 1 pliki na raz, prawda? Bo do 2011 wrzucałem kiedyś patcha no i trochę to trwało, tak samo jak jego usuwanie plik po pliku. E: W PES jest możliwość zagrania zwykłego sezonu więcej niż 1 drużyną? I tak samo odpalenia tak Ligi Mistrzów bądź Ligi Europy, żeby grać więcej niż 1 zespołem? E2: Jeszcze takie pytanie "techniczne". Też wam przelatuje taki "przezroczysty pasek" po ekranie w trakcie grania w PES'a co jakiś czas? I drugie pytanie odnośnie cut scenek i powtórek po strzeleniu gola, nie wiem czy to zamierzone czy nie ale tak "zmulają", w pełnej wersji też należy się tego spodziewać? Edytowane 13 Wrzesień 2012 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekINT 39 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 14:57, Scooby-Doo napisał: Z transferami do PES'a to nie ma problemu, raz że DLC a dwa że patche ze składami wychodzą częściej niż do FIFY (nie wiem jak to wygląda w przypadku gry online z tymi składami, czy część patchy działała online?) Tzn kiedyś tak było nie wiem jak teraz no i szczególnie na PS3, bo na PC było tego pełno swego czasu. Tak swoją drogą to któryś z ostatnich update'ów do softa konsoli umożliwia kopiowanie i usuwanie więcej niż 1 pliki na raz, prawda? Bo do 2011 wrzucałem kiedyś patcha no i trochę to trwało, tak samo jak jego usuwanie plik po pliku. Ja dzisiaj wrzucałem sobie patch'a do PES'a 2012, użyłem opcji "kopiuj wszystko" i fakt faktem jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ale po zatwierdzeniu kopiowania zaczęło zrzucać się blisko 1140 plików i każdy kopiował się osobno, wszystkie skopiowały się w jakieś 30min, ale zawsze to wygodniej niż klikać przez 40min ;) Można w tym czasie herbatę wypić czy coś ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
energy910 14 Napisano 13 Wrzesień 2012 Jak wyglada w pesie tryb managera czy cos w odpowiedniku fify ? i jak jest z licencjami druzyn ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ChuckD 18 Napisano 13 Wrzesień 2012 Panowie, jezeli chcecie oddalic sie tak bardzo jak to tylko mozliwe od tzw. "liniowosci rozgrywki" to naprawde polecam zagrac na pelnym manualu. W drugie demo gram na semi-asisted jezeli chodzi o przelaczanie zawodnikow, a cala reszte mam wylaczona. Jeszcze tylko sterowanie "wychodzacego" zawodnika mam na auto, bo dwoch galek jednoczesnie nie potrafie ogarnac. Ale przy takich ustawieniach kazde podanie niesie w sobie jakies ryzyko. Na poczatku wieksze, pozniej mniejsze, ale jednak zawsze jest mozliwosc ze podamy "nie w tempo", bardzo czesto wychodza podania "za plecy", czesto sporo za mocne a zaraz znowu duzo za lekkie- zero sznurka! :) ...i chociaz nie wygrywa sie 5:0 (manualne strzaly to tez wyzwanie- mniej jest parad bramkarzy, bo najpierw trzeba trafic w ogole w bramke :) ), to satysfakcja ze strzelonej bramki jest ogromna. PS. na poczatku gra naszej druzyny przypomina zawodnikow z ligi okregowej :) ale z czasem to sie (troche) zmienia. PS2 przy takich ustawieniach nie ma czasu na ogladanie twarzy zawodnikow, szukania czcionek na koszulkach i inne rzeczy o ktorych czasami ktos tu napisze :) bo trzeba skupic sie na nastepnym podaniu... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klensi 7 Napisano 13 Wrzesień 2012 Ja osobiście zawsze byłem zapalonym graczem w Fife i tym razem też byłem pewien, że kupię produk od EA... zagrałem dziś w demo PES 13 (wcześniej w demo fify 13) i powiem szczerze, że rozgrywka jest o niebo lepsza jak w Fifie, daje większy FUN i w ogóle jakoś tak... lepiej. Czy PES jest ślamazarny? piłka od Konami przypomina mi bardziej mecz oglądany na żywo na stadionie, a piłka od EA przypomina mecz widziany w TV (kto oglądał kiedyś jakiś lepszy mecz będąc na stadionie, ten zrozumie). Mnie tempo osobiście pasuje - podczas rozgrywania piłki np. w środku pola może i wygląda to wolniej jak w Fifie, ale gdy dochodzimy do pola karnego przeciwnika, cała rozgrywka przyspiesza, akcje są szybsze itd. Boję się tylko, że po tylu latach grania w Fife, będę miał problem z ogarnięciem kontroli w PESie (stare nawyki zostały). Może wstyd się przyznać, ale jak w PEsie kazać koledze z drużyny aby wybiegał do przodu? w Fifie wciskało się L1 i zawdonik zasuwał do przodu, a w PES? To samo klepa - w Fife podanie+L1, a tutaj? Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cycorus 75 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 18:20, klensi napisał: Ja osobiście zawsze byłem zapalonym graczem w Fife i tym razem też byłem pewien, że kupię produk od EA... zagrałem dziś w demo PES 13 (wcześniej w demo fify 13) i powiem szczerze, że rozgrywka jest o niebo lepsza jak w Fifie, daje większy FUN i w ogóle jakoś tak... lepiej. Czy PES jest ślamazarny? piłka od Konami przypomina mi bardziej mecz oglądany na żywo na stadionie, a piłka od EA przypomina mecz widziany w TV (kto oglądał kiedyś jakiś lepszy mecz będąc na stadionie, ten zrozumie). Mnie tempo osobiście pasuje - podczas rozgrywania piłki np. w środku pola może i wygląda to wolniej jak w Fifie, ale gdy dochodzimy do pola karnego przeciwnika, cała rozgrywka przyspiesza, akcje są szybsze itd. Boję się tylko, że po tylu latach grania w Fife, będę miał problem z ogarnięciem kontroli w PESie (stare nawyki zostały). Może wstyd się przyznać, ale jak w PEsie kazać koledze z drużyny aby wybiegał do przodu? w Fifie wciskało się L1 i zawdonik zasuwał do przodu, a w PES? To samo klepa - w Fife podanie+L1, a tutaj? Pozdrawiam :) Klepa tak samo, a wybieganie kolegi z drużyny to R3 (i w zależności od ustawień albo idzie sam do przodu albo nim kierujesz prawą gałką) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LonsFenomenoo 160 Napisano 13 Wrzesień 2012 (edytowane) Widzę, że zaczyna dochodzić do sytuacji o której mówię od zawsze tj czas zawsze pokazuje jaka gra jest lepsza. Nie pierwsze "wow" tylko czas. Dopiero dojdzie do roszad po wydaniu pełnych wersji Dema wyszły a już ludzie zmieniają zdanie. Edytowane 13 Wrzesień 2012 przez lons 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nazarssj2 6 Napisano 13 Wrzesień 2012 PESik jest genialny, w demie mnie strasznie irytuje brak możliwości rozegrania meczu dłuższego niż 5min. zwłaszcza, że PC-towcy mają mody umożliwiające grę nawet po pół godziny, co bardzo by mi odpowiadało. Jestem entuzjastą ataku pozycyjnego, wymieniania podań i szukania luki w strefie obronnej przeciwnkia. Szukam optymalnych ustawień, zapisuję statstyki celnych podań i efektywności gry środkiem, skrzydłami etc. wynik jest dla mnie całkowicie obojętny, z każdej bramki wpuszczonej i trafionej staram się wyciągać wnioski. Mam już parę kartek zapisanych statystykami, schematami. Gra daje już niemal nieograniczoną gamę możliwych rozegrań akcji, ale wkurza mnie to, że co 5 minut muszę ustawiać skład, strategię itd. Czekam na pełną wersję, gra jest po prostu rewelacyjna. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pezlwh 93 Napisano 13 Wrzesień 2012 lons albo cycorus pytanko do Was, nie mam teraz możliwości sprawdzić. Czy wypuszczenie piłki (analogicznie gałka prawa w fife) w Pesie jest tak jak za starych dobrych czasów? Czyli chyba 2x R1 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybu87 77 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 19:44, pezlwh napisał: lons albo cycorus pytanko do Was, nie mam teraz możliwości sprawdzić. Czy wypuszczenie piłki (analogicznie gałka prawa w fife) w Pesie jest tak jak za starych dobrych czasów? Czyli chyba 2x R1 ? z tego co zauwazylem to jest dokladnie jak mowisz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klensi 7 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 19:44, pezlwh napisał: Czy wypuszczenie piłki (analogicznie gałka prawa w fife) w Pesie jest tak jak za starych dobrych czasów? Czyli chyba 2x R1 ? tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybu87 77 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 19:01, lons napisał: Widzę, że zaczyna dochodzić do sytuacji o której mówię od zawsze tj czas zawsze pokazuje jaka gra jest lepsza. Nie pierwsze "wow" tylko czas. Dopiero dojdzie do roszad po wydaniu pełnych wersji Dema wyszły a już ludzie zmieniają zdanie. Mordeczko od tego sa dema, zeby sie samemu o wszystkim przekonac... Z reszta juz wczesniej pisalem, ze KROL wrócil ;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LonsFenomenoo 160 Napisano 13 Wrzesień 2012 W dniu 13.09.2012 o 19:44, pezlwh napisał: lons albo cycorus pytanko do Was, nie mam teraz możliwości sprawdzić. Czy wypuszczenie piłki (analogicznie gałka prawa w fife) w Pesie jest tak jak za starych dobrych czasów? Czyli chyba 2x R1 ? Tak, ale jest to mało wygodne na dzień dzisiejszy i lepiej w tempo wcisnąć R2/Bieg i wypuszcza gałę przed siebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 13 Wrzesień 2012 (edytowane) A grając zwykła ligę (nie w master league) albo jakiś turniej, np Ligę Mistrzów można przypisać dla gracza więcej niż 1 drużynę w Pro Evo? Czasami z kumplem lubimy porywalizować ale właśnie w jakimś turnieju. Co prawda przeciąga nam się to potem na długie miesiące ale pamiętam w PES'a na PC jak jeszcze graliśmy to jak zrobiliśmy sobie sami wtedy "Ligę Mistrzów" na bazie takich grup jakie w tamtym sezonie były, oczywiście w miarę możliwości, to udało nam się pyknąć cały turniej do końca :) A podzieliliśmy wszystkie 32 drużyny między siebie także ogólnie było szaleństwo. Edytowane 13 Wrzesień 2012 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zetuns 0 Napisano 13 Wrzesień 2012 siema!!kiedy premiera? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach