Skocz do zawartości
Patricko

XCOM: Enemy Unknown

Rekomendowane odpowiedzi

Robić wszystko co sugeruje gra czyli główne badania itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ataku na bazę musisz zrobić badania tego sectoida comandera oraz jakiegoś sprzętu. Będziesz to miał na zielono. Akurat jestem na tym etapie to więcej Ci napisze jak przypomnę sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie po ataku na bazę nie zostało już za wiele grania? :O

Ja sprytnie zacząłem grać na normalu w trybie Iron i podczas ataku na bazę UFO *tego do którego trzeba stworzyć klucz) straciłem całą (CAŁĄ) 6-osobową doświadczoną ekipę. Moje morale podupadło i od tego czasu boję się włączyć XCOMA bo nie wiem czy wyjdę z tego kryzysu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo IronMan nie włącza się na start. To jest tryb który powoduje, że nie możesz robić save'ów. Jego się włącza dopiero jak znasz grę na pamięć i wiesz co robić.

Ja gram na Impossible i początek była masakra, ale teraz mam prawie wszystko zrobione i dopiero teraz ruszam z fabułą.

Jesteś na etapie, gdzie musisz wybudować ten relay i wykryć ukryty statek ufo. By go rozwalić potrzebujesz Firestorma w hangarze. By go odkryć trzeba zrobić badania na niego.

Jak już rozwalisz to ufo to robisz misję i zabijasz wszystko co tam zostało po upadku.

Na sam koniec budujesz PSI Lab i Gallop w Chamber.

W tym labie musisz znaleźć żołnierza z możliwością PSI. Po prostu ich dodajesz i czekasz 10 dni.

Gdy znajdziesz to ubierasz go w pancerz PSI i so Gallop Chamber z nim. I tak zaczynasz ostatnią misję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam nie włącza, właśnie włącza :P Lubię jak gra daje wyzwanie. Teraz dostałem po dupsku, ale tym bardziej wrócę i się odwdzięczę :) Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz sobie Impossible, to gwarantuje Ci, że będziesz miał wyzwanie, nawet robiąc save/load cały czas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Impossible jest przegięte w złą stronę, ale może to i dobrze że wreszcie jest jakaś gra gdzie poziom "Impossible" jest zwyczajnie impossible, a nie taki normal+1.

A co do grania na Ironman to ja z kolei uważam że NAJLEPIEJ jest zaczynać z tą opcją włączoną - na tym polega cała zabawa że gramy o wysokie stawki, a nie lamimy save/load - wtedy nie ma tego wyzwania, bo idąc serią "flawless victory" to w okolicy 3go miesiąca nasz team jest praktycznie niepokonany, a nie o to w tej grze chodzi. Tu ma być desperacka walka o przetrwanie. Np. mi na początku wydawało mi się ze inwestowanie w SHIVy nie ma żadnego sensu - do czasu aż wymiotło mi prawie cały doświadczony team i czymś musiałem zapchać dziurę, a żółtodzioby po prostu same z siebie nie dawały już rady. Tak że chłopie, wracaj na front i walcz do krwi ostatniej ;)

Grę ukończyłem już 4 razy(i chyba ze 20 razy zaczynałem na Impossible Ironman ;) ) i jak tylko pojawi się dodatek to na powrót rzucam się w wir walki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja znowu wolałem stopniowo grać, zacząłem od Easy, a potem powiedziałem sobie, że co to za gra i poleciałem z Impossible.
Na początku dostałem ostro po mordzie od gry, jak zobaczyłem co przeciwnicy ze mną robią i musiałem zmienić zupełnie taktykę grania.

Impossible padł wczoraj (albo przed?) i teraz lecę z Classic IronMan, ale już raz poległem i zacząłem drugi raz.

Jedyna słuszna taktyka to bunkrowanie się na starcie i po prostu czekanie na obcych, czasami po kilkanaście tur pod rząd stoję na Overwatchu i czekam aż mi się nawiną.

Jak dłużej nikogo nie ma to wysyłam Assaulta jako przynetę, a Snajperze ze skillem Squadsight już sobie czekają :)

Najtrudniejsze są pierwsze 3 miesiące. Jak dorwiemy Laserowe bronie + Carapace Armor to potem już jest naprawdę z górki, bo z tymi broniami na upartego można już cała grę pokonać.

Jednak brakło mi Alloy w bazie i nie jestem w stanie dorobić sobie 2x Laserowej Snajperki + 5 pancerzy :/ Zaczyna mnie to martwić, bo misji z UFO coś wyjątkowo mało, gdzie mógłbym zebrać materiały.

Któryś miesiąc dosłownie przeskoczył mi w mgnieniu oka, bo miałem bodajże jedną misję, nie wiem jak to możliwe, ale tak było i przez to mam trudniejszych przeciwników i gorszy ekwipunek troszkę.

Bardzo ważne jest też szybkie wybudowanie Officer Training i od razu rozbudowanie squadu do 6 osób. Dzięki temu, jak napatoczy się coś na Overwatchu to praktycznie umiera od strzału.

Chociaż jak widzę jak snajper pudłuje z odległości kilku metrów, to nie wiem czy mam się wtedy śmiać czy płakać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z kolei po prostu nie cierpię kampić całym teamem na overwatchu - zabija mi to fun z gry i jest tylko pozornie najskuteczniejsze. Taką taktykę stosuje w zasadzie tylko na początkowym etapie gry i na zupełnie otwartych mapach - wszędzie indziej najlepiej sprawdzają się manewry oskrzydlające - duży bonus do trafienia + gra się dużo bardziej dynamicznie. Taki styl jest bardzie ryzykowny, ale daje dużo więcej funu niż czekane z plutonem egzekucyjnym po 10 kolejek z rzędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rany Boskie...wszystko w tej grze jest genialne...ale to klatkowanie po prostu mnie zabija czasami.

Nie wiem czy na PS3 grałem w grę, która by bardziej klatkowała. Dosłownie, czasami jest pokaz slajdów.

Jestem ciekaw jak wygląda sytuacja z wersją płytową, bo gram w wersję z Plusa, czy dzieje się to samo?

Bardzo mnie to ciekawi, czy to wina wolnych dysków, czy po prostu sama gra już jest tak okropnie zoptymalizowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam wersję z '''+" i nic nie klatkuje, być może to wina dysku? Wkladales coś innego czy jedziesz na tym co standardowo wyrzuciło Sony? (ja mam dysk wymieniony, 7200 RPM)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@patricko

Mam też wersję cyfrową i u mnie wyglądało to bardzo podobnie.

Gra czasami wpadała w chwilowy pokaz slajdów, wyglądało to na bardzo marną optymalizację.

Zresztą na jakie forum growe nie spojrzeć jest coś napisane o problemach z frame rate w grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wersja płytowa też czasem przycinała szczególnie po długiej grze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersje PL płytową przeszedłem i ani jednej przycinki nie zaliczyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dysk 320gb 5200rpm więc to pewnie jego wina.

Co nie zmienia faktu, że gra ma słabą optymalizację, bo inne gry z dysku śmigają bez problemu.

Ale dam rady, dzisiaj mam nadzieję ukończyć IronMan'a na Classicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja najpierw śmigałem z płyty, a potem wersja z Plusa i LEKKIE klatkowanie zdarzało mi się TYLKO grając z płyty po dłuuuższej sesji. Wersja plusowa śmiga bez zająknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, wersja z Plusa śmiga bez problemu. PS3 320 gb bez żadnych kombinacji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam w sieci i w cholerę ludzi ma podobny problem.

Podobno jak się Voice wyciszy to jest spoko, także sprawdzę.

Mimo wszystko coś tu spartolili, bo dysk mam na bank ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 4.09.2013 o 10:14, Patricko napisał:

Mam dysk 320gb 5200rpm więc to pewnie jego wina.

Co nie zmienia faktu, że gra ma słabą optymalizację, bo inne gry z dysku śmigają bez problemu.

Ale dam rady, dzisiaj mam nadzieję ukończyć IronMan'a na Classicu.

Na pewno nie jest to wina dysku. Może wersja z PSN jest skopana albo płytowa w ENG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączyłem głosy żołnierzy w opcjach i rzeczywiście trochę pomogło, gra już tak nie zwalnia, gdy zaczyna się nasza tura.

Także jak ktoś ma z tym problemy, to polecam spróbować, u mnie wróciła płynność. Nadal jest daleko od ideału, ale cóż gramy dalej :)

Swoją drogą to dzisiaj pękło IronMan na Classicu, ufff. Tak stresującego trybu to nie ma w żadnej grze.

Pod koniec już opuszczałem ataki obcych, żeby jak najszybciej dostać się do ich statku, niezła walka z czasem była.

Ogólnie skończyłem z 4 opuszczonymi krajami, ale spokojnie zamknął bym się w 2, gdybym robił wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra jest w polskim języku po pobraniu z Playstation Store (wersja z PS+)? Nie wiem ogólnie czy ją pobierać jeszcze... zachęćcie jakoś :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 9.09.2013 o 13:08, MichalEEEk napisał:

Gra jest w polskim języku po pobraniu z Playstation Store (wersja z PS+)? Nie wiem ogólnie czy ją pobierać jeszcze... zachęćcie jakoś :biggrin:

Poczytaj sobie temat, jak cię nie zachęcą nasze zachwyty to może gra nie dla Ciebie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaje się bez bicia, dopiero wczoraj pobrałem XCOM Enemy Unknown z oferty PS+... Ta gra jest genialna ! Uwielbiam strategie turowe, jeszcze w klimacie strzelanki to już poezja !

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc kupilem tą grę na plycie, nowka zafoliowana w sklepie, polska wersja. Chcialem pobrac DLC elite soldier pack, kod jest w srodku pudelka, jednak nie dziala. Probowalem w polskim i amerykanskim sklepiku ale nie dziala. Mial ktos ten sam problem? Jeszcze takie pytanie czy DLC Proca dziala z polska wersja? Mam wersje BLES 01712

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi