Skocz do zawartości
ONE

Kierownica do PS3

Rekomendowane odpowiedzi

a ja mam pytanie takie - bo ponoć sa to realne kierownice super wypas itd - czy kierownica zostaje w położeniu takim jak koła po jej puszczeniu czy odkręca sie do zera? mowa o tych na full bajer czyli g27 i t500 rs bo watpie zeby dfgt to miała (choć zamierzam ją kupić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci zapewne o Force Feedback - sprzężenie zwrotne...

Tak ma "to" :happy:

Tylko nie graj po 7 godzin dziennie :

Brytyjscy lekarze przeprowadzili badania z których wynika, że kontrolery do gier (kierownice, pady itp.), wyposażone w technologię Force Feedback, mogą być groźne dla zdrowia.

U piętnastoletniego chłopca, który spędzał do siedmiu godzin dziennie grając na konsoli Sony PlayStation stwierdzono silne bóle dłoni oraz ramion. Dodatkowo zauważono tzw. syndrom wibrujących przedramion, spowodowany systematycznym korzystaniem z kierownicy komputerowej z funkcją wibracji. Zgodnie z oświadczeniem lekarzy nie jest to odosobniony przypadek lecz dolegliwość, z którą mają coraz częściej do czynienia.

Oddział Sony odpowiedzialny na terenie Beneluxu za sprzedaż konsol i dedykowanych im peryferiów już rozpoczął badanie zgłoszonych przypadków. Jeśli zarzuty wysuwane ze strony lekarzy okażą się prawdziwe to firma rozważa możliwość modyfikacji stosownych urządzeń do gier oraz zamierza umieszczać dodatkowe ostrzeżenia odnośnie ryzyka związanego ze zbyt długim korzystaniem z funkcji wibracji. Już teraz takie ostrzeżenia znajdują się na niektórych produktach firmy. Zaleca się przeprowadzanie 15-minutowych przerw raz na godzinę grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci zapewne o Force Feedback - sprzężenie zwrotne...

Tak ma "to" :happy:

Tylko nie graj po 7 godzin dziennie :

chyba nie - Force Feedback to nie są po prostu drgania po najechaniach na nierówności itp?

mi chodzi o to co jest w normalnym aucie - skręcimy koła, puszczamy kierownice a ona powoli się odkręca do położenia 0 (przez zbieżność kół) i właśnie o to mi chodzi. czy nie jest czasem tak że gdy puścimy kierownice ona po prostu od razu wraca do położenia 0 pomijając ten efekt hmm nie wiem jak to dokładnie nazwać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk-asz: zarówno DFGT, G25 jak i G27 mają tą opisaną przez Ciebie funkcję "powrotu do położenia 0". To się dokładnie nazywa force feedback. W tego skład wchodzi opór przy skręcaniu kierownicą, drgania po najechaniu na tarkę przy skręcaniu, lekki luz kierownicy kiedy wpadasz w poślizg, itd.

Możesz śmiało brać jedną z tych kierownic "na full bajer wypasie" jak i DFGT. Jest to tańszy odpowiednik G25 i G27 ale wiele ludzi preferuje właśnie tą kierownicę z racji na przyjazne ułożenie przycisków i ich ilość. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie

Chyba tak, FF to wszystko to co dzieje się z kierownicą podczas gry. FF ma wpływ również na zwykłe kręcenie.

Odłącz sobie kierownicę od zasilania to wtedy zobaczysz różnicę, będziesz miał wrażenie jakbyś kręcił kołem w powietrzu.

Każda kierownica obecnie ma już FF, kwestia tego jak bardzo jest on dopracowany.

No i Twoje stwierdzenie, że DFGT jest gorsza bo tańsza (nie napisałeś dokładnie, ale tak wynika z Twojej wypowiedzi), mija się z prawdą.

DFGT ma bebechy od G25, tyle że zamiast niektórych metalowych elementów ma plastikowe. Różnica jest w pedałach, bo w samym działaniu koła jest minimalna.

Ale DFGT ma jedną gigantyczną przewagę nad całą resztą...obłożenie przycisków na kole. Każdy wprawny gracz-kierowca Ci powie, że im więcej przycisków na kole tym lepiej, bo można sobie wszystko ustawiać bez odrywania łap od koła.

No i jeszcze jedno...jak Ty chcesz grać i puszczać koło, żeby samo się wycentrowało to Ty daleko nie zajedziesz.

Nie wiem na ile masz do czynienia z Motorsportem, ale obejrzyj sobie dowolny wyścig czy rajd. Łapy cały czas na kole i nigdzie indziej.

Puszczać koło to sobie można na rondzie, albo na parkingu jak jedziesz, a nie na torze gdzie prujesz ponad 200km/h.

W ogóle jakbyś poczytał ten temat od początku to dowiedziałbyś się wszystkiego o każdym kole popularnych marek (Logitech, Fanatec, Trusmaster, itd.).

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widać nie można się tu wypowiadać -.-'

Logitech nie pisze o tej reakcji o której mówię w opisie funkcji sprzężenia zwrotnego stąd pytanie.

G27 i Trustmaster są zdecydowanie lepiej zrobione i bogatsze niż GT - ale jak zapewnie nie zauważyłeś chce kupić GT (choć skrzynia sekwencyjna bez sprzęgła... co cóż nie można mieć wszystkiego przy niskim budżecie)

Edytowane przez luk-asz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proszę o szybką pomoc. kupiłem dziś w mm kierownice logitech dfgt. Problem jest taki że nie chce się skalibrować. podłaczyłem wszystko jak należy i nic?

działa d-pad i inne klawisze zaś samo koło sie nie kreci co mam robić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz podlaczone zasilanie? Swieci sie znaczek GT na srodku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie swieci sie

czyli pewnie zasilacz walniety. Ja jebie kupi se człowiiek nowy sprzet i odrazu problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli sie nie swieci to nie masz zasilania-to jest przyczyna! Tak jak mowilem, przyciski beda Ci dzialaly ale kierownica sie nie skalibruje. Jezeli kupiles nowa to bierz paragon i wracaj z tym do sklepu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. dzięki za info. teraz pewnie będę czekał uj wi ile na serwis. Czy można oddac ją i wziąść inną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego to juz Ci nie powiem, ale podejrzewam ze bedziesz musial poczekac na serwis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że jak uruchamiam konsole to na sekunde zapala się na środku gt poczym gaśnie. może jej nie przypisałem jakoś do konsoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz jej przypisywac. Po wlozeniu kabla od zasilania i podlaczeniu do konsoli powinna sie sama zaczac kalibrowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki. Problem rozwiązany. jutro jade do media i z miejsca wymienią mi ja na nową. A i jeszce jedna sprawa w olsztynie w mm dfgt jest za 349 zika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkręcanie kierownicy w drifcie bardzo się przydaje,obejrzyjcie kilka filmików. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat T500RS Thrustmaster ? Podobno też kompatybilna z PS3 itp. Ale za to cena nie mała. 0 używek. Cena najtańsza za nówkę ? 1500zł ;__;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz hajs to bierz i się nie zastanawiaj...... kozak prze uj.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat T500RS Thrustmaster ? Podobno też kompatybilna z PS3 itp. Ale za to cena nie mała. 0 używek. Cena najtańsza za nówkę ? 1500zł ;__;

Jak chcesz kiere tylko do PS3 i nie siedzisz na kasie, to nie wiem po kiego grzyba Ci to koło :)

Jestem ciekaw czy połowę tych przycisków można przypisać na konsoli, bo z tym to też różnie bywa.

No i za 1500zł masz samo koło z pedałami, jak chcesz shifter to sobie go musisz osobno dokupić, a tani nie jest.

Ta kiera ma sens jak grasz w jakieś sensowne symulatory i jesteś maniakiem ligowym w jakiejś konkretnej lidze.

Ja wiem, że ta kiera to wypas, ale po co wydawać prawie 2000zł na kierę do konsoli, gdzie kiera za 400zł w zupełności da radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak trochę lepsza od pozostałych kier.jest. Wszystko zależy od zasobności portfela.Ja kupiłem do PS3 i nie żałuję.Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam a ja szukam takiej kierownicy co ulatwi mi zdobycie platyny ale i nie tylko chce ogolnie grac w gt5 jestem amatorem z kierwonicami itp i to bedzie moja 1.Tez chce zakupic stojak bo nie mam gdie jej postawic elo pozdro nik psn id pietrzu1910

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli pierwsza to używana DF Pro lub DFGT. Stojak tylko Wheel Stand Pro v2, tyle w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem przekonany do uzywanych kierek. ale co do DFGT + ww. stojak - całkowita zgoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi