haobao_PRO 639 Napisano 16 Grudzień 2013 Wracam na chatę i od razu to sprawdzam :) aż niemożliwe, że tak bardzo zmienia się grafa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m0rph 3307 Napisano 16 Grudzień 2013 Ciekawostka: "The number of bits used on the PS4 to display a single pixel of color is 48 bits, with 16 bits used for each of the Red, Green, and Blue primary colors. This is the same maximum color depth in the PS3 and is called Full Deep Color. If you have a HDMI RGB connection, Full Deep Color expands the number of bits per pixel to 48 bits total (16-bits per primary color). The increase in bits provide the PS4 with the ability to use more colors in a given color space standard, allowing gradual transitions between two similar colors, lessening banding effects.4K TVs have display controllers that can manipulate the sending of brightness voltage to the LEDs in incremental values. For 16 bit controllers you can send 65536 distinct voltages (valued from 0 to 65535) to the LED, with 65535 representing the maximum voltage possible, and 0 representing the lowest possible. To support Full Deep Color, 16 bit controllers would need to be implemented so that they support incremental voltage values to the LEDs ranging from 0-65535 for 48 bit per pixel displays. Note that you also need a PS4 game or XMB that outputs 48 bits per pixel (PS3 games usually is 24 bits per pixel) in digital 16 bit per primary RGB via HDMI. So when you are playing golf, the course will look amazingly lifelike. If you are playing back HVD movies, Full Deep Color in the x.v.Color space is supported, and you can either output this directly to the HDMI, or convert to 16 bit per primary color RGB for your QF-HDMI display." 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 (edytowane) Naprawdę dziwi mnie, że o tym nie wiedzieliście :P Ograniczona - 16-235 | Pełna 0-255. TV musi także obsługiwać pełną paletę barw. Ja to od razu po pierwszym odpaleniu PS3 lub PS4 od razu zaatakowałem te opcje, bo różnica jest kolosalna. Pomyśleć, że kiedyś mogłem grać na X360 z ograniczoną paletą i bez trybu GRA na TV hehe PS: Jak ustawicie Pełną paletę barw, to zmieńcie opcję w TV " Czerń HDMI" na wysoki [lub, normalna], a jak używacie ograniczonej to opcja powinna być na "niski" Edytowane 16 Grudzień 2013 przez Wszebor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 16 Grudzień 2013 To nie o to chodzi, że nie wiedzieliśmy, tylko skoro domyślnie jest AUTO to człowiek ma prawo domniemywać, że system wybierze najlepszą opcję. A tu się okazuję, że jednak nie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 To nie o to chodzi, że nie wiedzieliśmy, tylko skoro domyślnie jest AUTO to człowiek ma prawo domniemywać, że system wybierze najlepszą opcję. A tu się okazuję, że jednak nie. Sam byłem zaskoczony, że AUTO wcale nie wybierze to lepsze, a tak być powinno :P Coś jak na PS3 z dźwiękiem DD i DTS. Większość gier sądzi, że DD jest lepsze od DTS i samo automatycznie odpala DD. Dopiero odznaczenie w opcjach DD i zostawienie DTS pomaga. Dlatego mnie wielce ucieszyła opcja, że na PS4 można wybrać który dźwięk jest priorytetowy. PS: Miałem to na myśli, że jak widzę profil na forum który ma ponad 6k postów to myślałem, że dana osoboa o konsoli wie już wszystko Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matispidi 237 Napisano 16 Grudzień 2013 no dobra, ładnie to wygląda ale z jakiś powodów jest domyślnie ustawione inaczej, a do tego jest ostrzeżenie żeby nie przestawiać póki kabel nie wyświetla tego poprawie. Czy może ta zmiana opcji wiązać się z jakimś zagrożeniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 16 Grudzień 2013 no dobra, ładnie to wygląda ale z jakiś powodów jest domyślnie ustawione inaczej, a do tego jest ostrzeżenie żeby nie przestawiać póki kabel nie wyświetla tego poprawie. Czy może ta zmiana opcji wiązać się z jakimś zagrożeniem?Auto to auto.Najwygodniej tak dać bo wtedy jest ewentualnie mniej roboty i rzeczy do wyeliminowania w razie "awarii". Sony dla naszej wygody nie będzie dawało sobie więcej roboty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haobao_PRO 639 Napisano 16 Grudzień 2013 Czyli nie warto przestawiać na "pełny" ? Jest związane z tym ryzyko ? Jakie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Winter 23 Napisano 16 Grudzień 2013 Osoby z Tv marki Sony niech wylacza w ustawieniach ekranu SBM. Chodzi o kolory. Testowane na 42W655A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 Czyli nie warto przestawiać na "pełny" ? Jest związane z tym ryzyko ? Jakie ? Oczywiście, że warto. Po prostu SephiroT miał na myśli, że nie u każdego poprawnie wyświetlane może być "Pełne", a "Ograniczone" pójdzie u każdego :D Chodzi tutaj o TV Jak "Pełne" działa wam poprawnie to polecam grać tylko na tym. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cMonry 28 Napisano 16 Grudzień 2013 (edytowane) Oczywiście, że warto. Po prostu SephiroT miał na myśli, że nie u każdego poprawnie wyświetlane może być "Pełne", a "Ograniczone" pójdzie u każdego Chodzi tutaj o TV Jak "Pełne" działa wam poprawnie to polecam grać tylko na tym. Nie warto - o ile nie jesteś pewien jak powinno być. Opcja pełny jest dla podłączenia do monitora pecetowego. Telewizja, wszelkiej maści odtwarzacze itd standardowo pracują w zakresie 16-235, czyli ograniczonym. Jeśli podłączasz do TV, w którym tej opcji nie zmieniałeś (np. dla TV Samsunga w standardzie jest opcja Niski[=ograniczony]), to w PS4 powinieneś mieć również ograniczone (albo auto, bo większość TV po HDMI prześle odpowiednią informację do konsoli). To, że kolory wydają Ci się bardziej nasycone przy złym ustawieniu to tylko efekt uboczny. Największym problemem jest bowiem wtedy utrata wielu szczegółów, które zawarte są na skrajach zakresu czyli czarnych i białych. Przykład: jeśli telewizor ma ustawione standard czyli 16-235, a w PS4 ustawisz Pełny (0-255) to faktycznie kolory mogą wydawać się lepsze (choć tak naprawdę sztucznie), ale stracisz wszystkie odcienie czarnego 0-15 oraz białego 235-255, czyli przede wszystkim detale w ciemnych lokacjach. Co do pytań o bezpieczeństwo to nie ma możliwości jakiejkolwiek usterki przy zmianie tej opcji. Generalnie kwestia ta związana jest i wywodzi się głównie z masteringu filmów - czasem okazuje się, że są jakieś szczegóły których nie było widać we wcześniejszych fazach produkcji filmu i wtedy twórcy korzystają z dodatkowych poziomów ponad zakres. Komputery od zawsze pracują w pełnym zakresie, stąd ta opcja w PS3 i PS4 - właśnie dla monitorów PC. Edytowane 16 Grudzień 2013 przez cMonry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haobao_PRO 639 Napisano 16 Grudzień 2013 Oczywiście, że warto. Po prostu SephiroT miał na myśli, że nie u każdego poprawnie wyświetlane może być "Pełne", a "Ograniczone" pójdzie u każdego Chodzi tutaj o TV Jak "Pełne" działa wam poprawnie to polecam grać tylko na tym. W czasach zwiększonej niepewności lepiej dopytać :D A na "pełnym" może być gorzej jak na "Auto" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 (edytowane) Nie warto. Opcja pełny jest dla podłączenia do monitora pecetowego. Telewizja, wszelkiej maści odtwarzacze itd standardowo pracują w zakresie 16-235, czyli ograniczonym. Jeśli podłączasz do TV, w którym tej opcji nie zmieniałeś (np. dla TV Samsunga w standardzie jest opcja Niski[=ograniczony]), to w PS4 powinieneś mieć również ograniczone (albo auto, bo większość TV po HDMI prześle odpowiednią informację do konsoli). To, że kolory wydają Ci się bardziej nasycone przy złym ustawieniu to tylko efekt uboczny. Największym problemem jest bowiem wtedy utrata wielu szczegółów, które zawarte są na skrajach zakresu czyli czarnych i białych. Przykład: jeśli telewizor ma ustawione standard czyli 16-235, a w PS4 ustawisz Pełny (0-255) to faktycznie kolory mogą wydawać się lepsze (choć tak naprawdę sztucznie), ale stracisz wszystkie odcienie czarnego 0-15 oraz białego 235-255, czyli przede wszystkim detale w ciemnych lokacjach. Co do pytań o bezpieczeństwo to nie ma możliwości jakiejkolwiek usterki przy zmianie tej opcji. Dlatego napisałem wcześniej. PS4: Pełna, [0-255] - TV: Czerń HDMI na wysoki [Pełna] PS4: Ograniczona, [16-235] - TV: Czerń HDMI na niski [Ograniczona] Edytowane 16 Grudzień 2013 przez Wszebor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
haobao_PRO 639 Napisano 16 Grudzień 2013 PS4: Pełna 0-255 - Czerń HDMI na wysoki w TV Gdzie to dokładnie znajdę w TV Samsunga ? ustawienia video ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cMonry 28 Napisano 16 Grudzień 2013 Dlatego napisałem wcześniej. PS4: Pełna, 0-255 - Czerń HDMI na wysoki w TV PS4: Ograniczona, 16-235 - Czerń HDMI na niski w TV Jasne, ale pamiętaj że większość ludzi ma do TV podłączone dekodery, odtwarzacze DVD/Blurej i inny sprzęt, który nie ma często możliwości zmiany. Głównie dla tych ludzi to napisałem ;) Lepiej zostawić ograniczona i czerń w TV na niski, wtedy na całym domowym sprzęcie będzie OK. Jeśli ustawimy na Pełny i czerń wysoka/normalna w TV, to na reszcie sprzętu będzie skopane ;) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 Tak. Szukaj, a znajdziesz :D Jedynie może się inaczej nazywać, jak "Poziom Czerni", a w opcjach do wybrania może być "Niski/ Normalny", "Normalny/Wysoki" i itp. Głównie i tak to znaczy, że jedna jest Pełna, a druga ograniczona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Winter 23 Napisano 16 Grudzień 2013 Nie bedzie. Kazdy nowszy tv ma osobne ustawienia dla zlaczy HDMI. Nie strasz ludzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wszebor 610 Napisano 16 Grudzień 2013 (edytowane) Jasne, ale pamiętaj że większość ludzi ma do TV podłączone dekodery, odtwarzacze DVD/Blurej i inny sprzęt, który nie ma często możliwości zmiany. Głównie dla tych ludzi to napisałem ;) Lepiej zostawić ograniczona i czerń w TV na niski, wtedy na całym domowym sprzęcie będzie OK. Jeśli ustawimy na Pełny i czerń wysoka/normalna w TV, to na reszcie sprzętu będzie skopane ;) Rozumiem dokładnie co masz na myśli, ale nowsze sprzęty mają oddzielne opcje na różne wejścia jak HDMI, VGA i itp. Na PS3 do grania i oglądania filmów po DLNA używam wysokiej czerni w TV, bo i paleta leci pełna. Ale jak tylko coś odpalę z płyty to konsola puszcza ograniczony sygnał i czerń trzeba mieć ustawioną na normalną [lub niską] Na moim LG to nie dość, że każde źródło ma oddzielne ustawienia, to na dodatek wykrywa kiedy film leci z płyty na konsoli i mam inne ustawienia niż podczas grania z dysku, z płyty lub podczas oglądania czegoś z dysku lub po DLNA. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem :P I lepiej skończmy na tym, bo się posypią warny. PS: Tutaj takie małe źródło mojej inspiracji. Konsolę mam podłączoną pod HDMI1, a ono jest ustawione jako PC [by mieć mniejszego laga] I think that you? have just asked the perfect question here!So thanks for asking. Mainly the common rule for this is Limited for TV's and Projectors or Full for PC Monitors, but as the TV is set to PC mode, it expects a Full RGB Range (0-255) and this is all controlled by the 'Black Level' setting in the picture option (High for Full, Low for Limited). So if your TV is set to PC mode, set your range to Full, but set it to output DVD/BD in 24Hz/YCbCr and it will auto detect, and will optimize. @cMonry, także pozdrawiam :] Wiekszosc tv od 2009 ma osobne ustawienia dla roznych zlacz. 2009 to i tak bardzo późna późno Brat ma 37' Samsunga. Były to pierwsze modele Full HD i on już to posiadał. Edytowane 16 Grudzień 2013 przez Wszebor 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cMonry 28 Napisano 16 Grudzień 2013 Rozumiem dokładnie co masz na myśli, ale nowsze sprzęty mają oddzielne opcje na różne wejścia jak HDMI, VGA i itp. Na PS3 do grania i oglądania filmów po DLNA używam wysokiej czerni w TV, bo i paleta leci pełna. Ale jak tylko coś odpalę z płyty to konsola puszcza ograniczony sygnał i czerń trzeba mieć ustawioną na normalną [lub niską] Na moim LG to nie dość, że każde źródło ma oddzielne ustawienia, to na dodatek wykrywa kiedy film leci z płyty na konsoli i mam inne ustawienia niż podczas grania z dysku, z płyty lub podczas oglądania czegoś z dysku lub po DLNA. Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłem :P I lepiej skończmy na tym, bo się posypią warny. Jasna sprawa, ale nie każdego stać (lub nie każdy chce mieć) na nowsze TV. Zajmuję się kalibracją telewizorów w instalacjach kin domowych i naprawdę rózne sprzęty ludzie mają i nie znaczy to wcale, że gorsze :) Dlatego wolałem wyjaśnić co i jak, każdy ustawi sobie teraz pod siebie i wszystko pasuje. Temat ciekawy i dotyczący także poprawnego ustawienia PS4 więc warna nie powinno być, ale również kończę i pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Winter 23 Napisano 16 Grudzień 2013 Wiekszosc tv od 2009 ma osobne ustawienia dla roznych zlacz. Widac taki z ciebie kalibrator, jak ze mnie baletnica. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m0rph 3307 Napisano 16 Grudzień 2013 Nawet z konfiguracjii tv potraficie kwas zrobić na forum, zamiast cieszyć się tym że innym chce się własnymi doświadczeniami i WŁASNYM punktem widzenia dzielić.. Żenua 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dempsey 44 Napisano 16 Grudzień 2013 Dokładnie. Po co Winter wcinasz się .... Za jakiś czas na forum bedzie mozna napisaćCzesc Pa Czym wiecej osob pomocnych tym lepiej !!Zmieniłem zakres w konsoli bo waszych postach i widać różnice oczywiście w kierunku pozytywnym :) Dziękuję wam bardzo :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bany® 907 Napisano 16 Grudzień 2013 ktos z obecnych czlonkow ps plus ma moze na zbyciu kod na 14 dni ewentualnie moglby odstopic? z checia przygarne. pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrobellito 3 Napisano 16 Grudzień 2013 Witam ile trzeba czekac zeby w mojej sygnaturce pojawily sie tytuly z ps4 ? robie caly czas aktualizacje i dalej widzi gry z ps3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snosch 446 Napisano 17 Grudzień 2013 Uwaga, Pro tip ;) Ustawcie sobie w Ustawieniach wyjścia wideo - Zakres RGB i Yc/pb/coś tam/ na PEŁNY U mnie to tak podbiło kolory i ostrość tekstur w Ghoście, że aż mnie zatkało. Nie u każdego to może działać, ale warto przetestować. Pierwsza rzecz jaka robi sie po zakupie konsoli ;) ale fakt, efekt jest odczuwalny bardzo. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach