Skocz do zawartości
Emir

RAGE

Rekomendowane odpowiedzi

Gra jest super, takie połączenie Bioshocka- Borderlands-Dooma. Klimat kapitalny w stylu filmu Mad Max. Animacja postaci, płynnośc mega fajna, broni nie jest dużo ale są fajne i mozna stosować kilka rodzajów amunicji. Do tego kilka minigier całkiem spoko i jazda autem jest przyjemna ale po pewnym czasie nudzi.

Doczytywanie sie tekstur troche wkurza na poczatku ale pozniej nei zwraca sie na to uwagi ale to chyba jest wynikiem płynnosci animacji 60fps i duzej iloscia detali otoczenia.

Muzyka nie powala ale i nie przeszakdza, dzwieki broni za to sa ok. Fabularnie jest srednio ale i tak lepiej niz wiekszosc nowych FPS-ów no oprócz "Deus Ex":)

Najważniejszy jest jednak gameplay i ten jest tutaj znakomity mimo ze nie ma chowania sie za oslony i wielu oskryptowanych akcji, strzelanie daje duzą frajde, czuć moc broni jak np. shootgun rozwala zbroje przeciwnika, gra jest naprawde krwawa wiec fanom Quake sie spodoba. Nie polecam grać na normalu tylko odrazu na hardzie bo zabawa jest fajniejsza, a zapisywac stan gry mozemy w dowolnym momencie. Czas gry jest długi chociaż troche spedzimy na jezdzeniu, rozmawianiu i pare razy odwiedzimy te same miejsca.

Gdybym kupił gre w trakcie premiery za 199 zł czuł bym pewien niedosyt z wydania kasy, ale ja kupilem nówke za 56zł i za taka cene to grzech nie kupić tej gry. Bo pomimu kilku wad jest to jeden z lepszych FPS-ów, jak dla mnie 8+/10 pozdro

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

witam,

dzisiaj pojawiły się aż dwa pierwsze odcinki ( taki banus ) z serii Grać czy nie ? właśnie o tejże grze ... mam nadzieję, że was przekonam :)

pozdrawiam i zapraszam

Edytowane przez DJYano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może załóż gdzieś swój temat, coś takiego jak ma weekly. Będziesz w nim informował o filmikach czy coś w tym stylu?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysle no i mam nadzieje ze admini w cos takiego pójdą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

juz sobie zalatwilem

:P

bedzie podpiete w off topicu :)

Edytowane przez DJYano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nie wiem co mogę napisać pozytywnego o tej grze. Bardzo dużo elementów nie zaskoczyło tak jak trzeba. Doczytujące się tekstury to ogromny minus. Tekstury w niskiej rozdziałce to kolejny minus. Pseudo otwarty świat, ogromny backtraking, w co-op te same mapy co w singlu, brak wyraźnego szwarcharakteru. No i zgliczowane trofea.

Na plus strzelanie dające masę frajdy i desing świata. Miejscówki mogą się podobać.

Oby Rage 2 był o wiele lepszą grą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jakim cudem gra wyszla w pazdzierniku 2011 a juz mozna ja wyrwac za 45 zl? uncharted 1 tyle kosztuje ..

Te wczytujace sie tekstury az tak przeszkadzaja?

PS. DJYano przekonales mnie tymi filmikami do zakupu tej gierki, thx :)

Edytowane przez Skiba94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jakim cudem gra wyszla w pazdzierniku 2011 a juz mozna ja wyrwac za 45 zl?

Po prostu gra (o dziwo, zważywszy na jej jakość i twórców) nie zrobiła kariery, dlatego chodzi w takiej a nie innej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wczytujace sie tekstury az tak przeszkadzaja?

Gdy chcesz się porozglądać, nacieszyć wyglądem lokacji to tak, gdy walczysz praktycznie nie zwraca się na to uwagi. Za 45 zł nie ma się co zastanawiąć - gra całkiem niezła. Minusy ma dokładnie takie jak napisał / napisała nad Twoim postem malpka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra jest świetna, kierowana bardziej do starych wyjadaczy, którzy zjedli zęby na grach takich jak Doom czy Quake.

To nie durny COD, tutaj nie ma przymierzania, itd. Stary dobry FPP, czyli idziemy i walimy po prostu z biodra.

Gra się wyróżnia wg mnie na tle całej papki, którą nam dzisiaj rzucają. Jest ciekawa, a co ważniejsze, jest to bodajże jedna z piękniejszych gier na PS3.

W dodatku ciągłe 60 klatek na sekundę przy takiej grafice robi wrażenie.

Wczytujące się tekstury? Proszę Was...gram póki co i w ogóle mi to nie przeszkadza. Tak naprawdę w ogóle się tego nie zauważa przy normalnej grze.

Ale jak ktoś ma nasrane w pale i stoi przez pół godziny w jednym miejscu i patrzy jak mu się teksturki doczytują to już nie mój problem.

Gra dla każdego weteran gier od id Software. Ja zjadłem zęby na ich grach i są oni wg mnie ścisłą czołówką jeśli chodzi o gry.

Wypuszczają coś raz na kilka lat, ale jak wypuszczą to można się tym bawić przez długie godziny.

Co prawda wątek główny w RAGE'u jest niestety krótki. Ale jak ktoś nie spędzą przed konsolą 24h to myślę, że długość wątku jest idealnie wyważona.

Zresztą niedługo reedycja DOOM'a 3, także wszyscy sami zobaczą, że tam wątek wcale wiele dłuższy nie był.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie durny COD, tutaj nie ma przymierzania, itd. Stary dobry FPP, czyli idziemy i walimy po prostu z biodra.

Niestety dzisiaj to za mało by gra odniosła sukces. Poza tym jak pisałem wcześniej gra do końca nie wie czym jest. Za dużo rzeczy chciano do niej wrzucić po czym stopniowo się z tego wycofywano. Przykładów jest sporo: jazda samochodami która nie daje frajdy bo się nudzi, multi owszem ale na mapach do singla, sporo gadżetów z których w zasadzie nie korzystałem, zadania wszystkie na jedno kopyto. Zupełnie jakby Carmack w trakcie prac na Rage zobaczył Borderlands i stwierdził że upcha jak najwięcej z gry Gearbox w swoim tytule.

Nie pamiętam by wcześniej w trakcie grania towarzyszyła mi aż tak duża huśtawka nastroju: od uwielbienia do tytułowego rage.

A przez zgliczowane trofea Rage powinien być sprzedawany na starcie z rabatem 50%.

Przepraszam że post tak chaotyczny ale cholernie późno, jestem śpiący a dzisiaj akurat urlop mi się kończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś mówił chyba sam Carmack, że popełnili błąd robiąc grę w 60 klatkach, bo większość czasu spędzili na optymalizacji, a nie na rozwoju samej gry.

Do tego jeszcze narzekali na ograniczenia obecnej platformy. Owszem wymówki wymóweczki, ale na pewno coś w tym jest.

I tak to co zrobili to opad szczęki. Bo raz, że się napocili przy tym i wyszła z tego naprawdę fajna gra, a dwa to że jest potencjał i można go rozwinąć.

RAGE ma właśnie ogromny potencjał, myślę że na kolejnej odsłonie platformy PlayStation spokojnie mogliby zrobić z tego giganta z masą elementów RPG i chyba tak będzie.

Bo gdyby porzucili projekt zupełnie to nie robili by teraz DLC do niego.

A przynajmniej mam taką nadzieję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAGE ma właśnie ogromny potencjał, myślę że na kolejnej odsłonie platformy PlayStation spokojnie mogliby zrobić z tego giganta z masą elementów RPG i chyba tak będzie.

Dokładnie myślę tak samo. Oby druga część była bardziej grą niż demem technologicznym bo silnik jest mocarny. Żeby daleko nie szukać: Ratchet i Clank 1 HD gdy jest większa zadyma gubi klatki ile wlezie. Rage trzyma stałe 60 klatek cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś mówił chyba sam Carmack, że popełnili błąd robiąc grę w 60 klatkach, bo większość czasu spędzili na optymalizacji, a nie na rozwoju samej gry.

Do tego jeszcze narzekali na ograniczenia obecnej platformy.

Bezsensowne tłumaczenie, zrobili grę w 60 klatkach a nie zauważyli, doczytujących się tekstur (nikt jej nie testował??!!), backtrakingu, w sumie słabej fabuły (chociaż w bardzo ciekawej klimatycznej otoczce), nudnymi etempami samochodowymi? Oczywiście, że gdyby pop in był tylko na konsolach to można się z tym zgodzić. Ale to samo z tego co wiem było na PCtach. Generalnie gra nie jest zła, na pewno warto tych 50 zł, ale nie można też pisać, że ID zrobiło genialną grę. Nie wiem też czy można nazwać Rage grą dla starszych graczy ponieważ jest w niej.... backtracking. Pomio, że gram od ZX Spectrum (czyli od lat 80tych) nie bardzo podoba mi się szufladkowanie graczy zbliżających się do 40tki jako sklerotyków. Nawet w tym wieku pomimo procesów starzenia mózgu pamięta się, że kilka misji wcześniej byłem w tej samej lokacji - nawet jeżeli przechodzi się ją ... od drugiej strony. Gra na pewno wybija się jako strzelanka, ten aspekt gry jest pierwszej klasy, ale niska cena gry na rynku używek w pewien sposób odzwierciedla jej ogólną obiektywną ocenę, jakość. Dziwne bo podobną cenę ma obecnie Deus Ex HR - może jest w tym trochę prawdy, że są to pozycję dla "starych wyjadaczy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak slysze o tych doczytujacych sie teksutarch to mnie az qrwa nosi ... gier z doczytujacymi teksturami jest w piz du ... ale przyjebaliscie sie do tego rage jak rzep do psiego ogona ...

... wole te doczytujace sie tekstury niz pojawiajace sie nagle przed nosem drzewa, budynki czy inne gowna tego typu ... jakos w rdr czy crysis 2 nikt sie nie zesral na ten temat a tego syfu tam na potege ...

zalecam kuracje pt : grac qrwa w gre a nie liczenie pixeli ...

Edytowane przez DJYano
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak slysze o tych doczytujacych sie teksutarch to mnie az qrwa nosi ... gier z doczytujacymi teksturami jest w piz du

Może i tak ale w żadnej innej tekstury nie doczytują się na taką skalę.

Rage ma inny problem. Porównałbym to do grafiki. W pierwszej chwili patrzę i jest super, rewelka normalnie. Świetna grafika i genialne miejscówki. Ale wystarczy że spojrzę pod nogi albo podejdę do ściany i wali pikseloza rodem z Tomb Raidera na pierwszym VooDoo. Prawie każdy aspekt jest niedorobiony. Jedynie strzelanie daję masę radochy. Wystarczyłby posiedzieć nad nią z pół roku i gra nie kosztowałaby teraz 50zł. Ja swoją opyliłem na Allegro za 28zł. To o czymś świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal sobie borderlands ... i zobacz tam tekstury i doczytujace sie pixele ...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pogralem dzis w demko (ktore jest dosc dlugie) i nie zauwazylem zadnych doczytujacych sie tekstur, tylko bardziej sie skupialem na tym aby ubic tych dzikusow ktorzy na mnie lecieli. Gierka fajna, ale mogliby dodac jeszcze z 2-3 bronie. Zamowilem dzis anarchy edition i mam nadzieje ze spedze z tym tytulem wiele h. Pozdro

Edytowane przez Skiba94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

nie bedziesz zalowal no chyba ze jestes z tych co licza pixele i podcieraja dupe teksturami wtedy sie zawiedziesz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gierka fajna wkrecila mi sie, jestem po misji Mutant Bash TV (klik), i jak narazie najbardziej mi sie spodobala. DJYano mam pytanie do ciebie bo ja przeszedles, czy w tej grze jest tak ze zrobie jedna misje, i od razu odblokowywuje sie inna i tak az do zakonczenia gry? bo raz se szedlem miasteczkiem, zgadalem z jakims typem i tez mi dal jakies zadanie do zrobienia, wiec skad bede mial pewnosc ze wszystkie misje przeszedlem i o czyms nie zapomnialem?

Widac czesto te mizerne doczytywanie tekstur (czasem wieksze, a czasem mniejsze) ale nie zwracam na to zbytnio uwagi, gra jest ok i polecam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal sobie borderlands ... i zobacz tam tekstury i doczytujace sie pixele ...

Nie pisz bzdur. W grach na silniku UE3 to normalne. Widać tekstury wczytujące się na początku poziomów a dalej jest normalnie. Odbiega to daleko od poziomu Rage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec skad bede mial pewnosc ze wszystkie misje przeszedlem i o czyms nie zapomnialem?

Czasami trzeba troszkę powęszyć, lokacje nie są strasznie duże (praktycznie dwa większe miasteczka) więc trzeba zaglądać wszędzie i najlepiej rozmawiać z każdym. Misje dodaktowe są też na tablicach ogłoszeń w miasteczkach (bardzo krótkie). Jak nie zrobisz wszystkich nic się nie stanie, nie mają związku z główną fabuła (bardzo liniową).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś to szukam osoby chętnej do zrobienia pucharków online związanych z jeżdżeniem (Road Rage), ponieważ online na obecną chwilę jest martwy i nikogo nie ma.

To jest raptem kilka minut. Jak ktoś chętny to można również spróbować zrobić coopa, ale to można też samemu na 2 pady zrobić z tego co wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi