Skocz do zawartości
ONE

Dragon Age 2

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że łatka z 19 kwietnia rozwiązała ten problem, a tutaj niespodzianka. Póki co w takim razie nic się nie zmieniło z tym trofi i jest tak jak napisał Fan_xbox360, czyli że trofi wpada tylko jeśli odpalisz Dragona z końcowym sejwem z pierwszej części. I z tego właśnie co pamiętam, musi być to sejw finałowy, bo zwykłego odrzuci.

Tutaj się nie zgodzę.Ja wykorzystałem stan gry z pierwszej części zrobiony dosłownie na samym początku.Po użyciu go w dwójce gra tylko informuje,że jest niepełny i tyle.Trophy oczywiście wpada,kiedy zaczynają się napisy końcowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gites majonez. Myślałem, że gra nie przyjmuje takich sejwów :-)

MichuL w takim razie "wypożycz" ze sklepu pierwszego Dragona, sprokuruj sejwa i odnieś po półgodzinie - problem rozwiązany :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tja, szkoda, że do najbliższej wypożyczalni mam jakieś 35min. w jedną stronę, po za tym jakbym odpalił u siebie DA to by mnie wkurzało te 0% przy Origins ; ) zobaczymy, może wypożyczę, może zostawię jak jest, jeszcze napiszę maila do EA, ciekawe czy w ogóle odpiszą ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko czy ma ktoś grę z UK ? , interesuje mnie czy w grze jest do wyboru polska wersja językowa,napisy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem właśnie po 3 dniowej batalii wersji pc. Gra niesamowicie wciąga, nie można się oderwać od fajnie poprowadzonej historii. Poprowadzenie rozgrywki, czyt. walki, kamera (bardziej wygodne jest zdecydowanie na konsoli) bardzo mi się podobało, gra nastawiona na akcję zyskała dużo w porównaniu do poprzedniczki. Brakowało mi jedynie tych fajnych akcji wykańczających przeciwnika. I tutaj kończą się plusy tej gry. Jest ona brzydka, monotonne lokacje (praktycznie takie same, jest to jakieś nieporozumienie), mało klas, mały wpływ bohatera na decyzje (muszę wyjaśnić, "grałem" magiem krwi i nie było tutaj żadnej opcji dialogowej czy też jakiegoś wątku osobnego poświęconego właśnie tej specjalizacji. A jako, że akcja jako tako właśnie jest powiązana z tą profesją, chciałem mieć możliwość opcji dialogowych np. zastraszania za pomocą tejże magii. Aż prosiło się czasami o to, żeby stanąć po stronie tychże osób, udostępniając odpowiedni dialog. Brak możliwości opętania przez demona, dobrego ducha itp.) Ta gra nie powinna być sprzedawana za tak skandalicznie wysoką kwotę. 80 zł jest taką ceną, którą powinno się przyjąć jako prawidłową, a 100 zł kolekcjonerka. Poważną wadą jest też brak ojczystego dubbingu, który uważałem w DA:O w wersji pc jako coś naprawdę bardzo dobrego. Tutaj nie mamy jakiegokolwiek okazywania emocji, jakieś to sztuczne, animacja twarzy przy tym to prawdziwy horror. Ubogi ekwipunek maga, naszych sprzymierzeńców (nie mogę podarować pancerza mojemu kompanowi, choć nie można nazwać tego całkowicie wadą), kłuje po oczach to, że mag wygląda po prostu jak jakiś idiota w tych śmiesznych przebraniach, tutaj wielki minus za brak fantazji i finezji ogólnie. Cała masa błędów daje ocenę max 6/10 i ani grama wyżej, można pokusić się nawet na niższą, jednak ukończyłem grę dopiero raz (na tym razie poprzestanę), a miodność płynąca z rozgrywki daje możliwość ukończenia gry nawet 3 krotnie. Podsumowując moje wywody, gra warta spiracenia na pc i nic więcej, z miłą chęcią zakupiłbym wersję na ps3, jednak cena nie równa się jakości i tym samym odstrasza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakaś ekstra zawartość w wersji nowej, która powoduje, że lepiej kupić nówkę niż używkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wersja prosto ze sklepu zawiera dodatek o nazwie Czarne Emporium, który moim skromnym zdaniem jest całkowicie, absolutnie, totalnie, megalitycznie zbędny i nic do gry nie wnosi, niczego nie ułatwia. Więc jeśli masz możliwość, to bierz używkę.

Gwoli wyjaśnienia, owe Czarne Emporium to sklep, gdzie można nabyć unikalne przedmioty i inne mikstury. Dostajesz też w nim za darmo bonusowe bronie i pancerz I OGARA BITEWNEGO, ale to wszystko nie warte jest swojej ceny. Jeśli chcesz kupić nówkę tylko ze względu na ten dodatek, to naprawdę nie warto. Ale to tylko moje zdanie... :-)

Pozdrawiam

EDIT ---> dzięki Dominator_88, zapomniałem o najważniejszym ;-)

Edytowane przez remimar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja prosto ze sklepu zawiera dodatek o nazwie Czarne Emporium, który moim skromnym zdaniem jest całkowicie, absolutnie, totalnie, megalitycznie zbędny i nic do gry nie wnosi, niczego nie ułatwia. Więc jeśli masz możliwość, to bierz używkę.

Gwoli wyjaśnienia, owe Czarne Emporium to sklep, gdzie można nabyć unikalne przedmioty i inne mikstury. Dostajesz też w nim za darmo bonusowe bronie i pancerz, ale to wszystko nie warte jest swojej ceny. Jeśli chcesz kupić nówkę tylko ze względu na ten dodatek, to naprawdę nie warto. Ale to tylko moje zdanie... :-)

Pozdrawiam.

Zapomniałeś dodać, że też ogara bitewnego :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Signature Edition zawiera "dodatkową" postać i quest , ścieżkę dźwiękową i dodatkowe uzbrojenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym prosił o obiektywną ocenę porównującą , co waszym zdaniem lepsze DA:ORGINS czy DRAGON AGE 2 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja bym prosił o obiektywną ocenę porównującą , co waszym zdaniem lepsze DA:ORGINS czy DRAGON AGE 2 ??

Raczej nie dostaniesz obiektywnej różnicy, bo jednym bardziej podobało się podejście DA:O a innym DA 2. Ja powiem tylko, że za cenę 100zł< to jest dobra gra i nie czułem się oszukany. Właśnie kończę swoje pierwsze i ostatnie przejście chyba mam już 60 h na liczniku wyczyściłem każde zadanie w każdym akcie i została mi końcówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko porównać te gry, bo jak napisał Natsu, każdy ma swoje upodobania. Ale moim skromnym zdaniem Dragon Age 2 jest lepszy, pomimo wielu baboli i niedociągnięć. Położenie nacisku na walkę chyba dobrze zrobiło tej serii na konsoli, ponieważ Origins wydawał mi się bardzo statyczny i przez to odnosiłem wrażenie, że jest odrobinę "niedorobiony". Powiem tak - scenariusz, bohaterowie, zwroty akcji i sama akcja to dominacja Dragon Age 2, natomiast klimat i wielkość świata to Origins. Powtórzę się - w moim odczuciu jednak więcej plusów zgarnia "dwójka".

Pamiętam jak wyszła "jedynka", to psy wieszano na niej okrutne, natomiast kiedy ukazała się część druga, nagle Origins zrobiło się świetne, kultowe i nieomal doskonałe. Tak naprawdę oba tytuły są niedopracowane, ale w Dragon Age 2 widać tych błędów mniej dzięki dobremu scenariuszowi, znakomicie narysowanym postaciom i szybkiej akcji.

Ot, takie skromne zdanie uniżonego gracza lubującego się w RPG :)

PS. Nadmienię jeszcze, iż w obu grach posiadam platynę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wg. mnie dwójka jest lepsza. Przeszedłem jakieś 80% jedynki i miałem dośc, moim zdaniem DA1 jest (zwłaszcza pod koniec) nudna i przewidywalna. W Dwójce masz więcej questów i przedmiotów. Za to jest jedno dziwne ograniczenie, otóż broń główną możesz dobierać tylko swojemu bohaterowi. Twoim kompanom bronie awansują same wraz ze wzrostem poziomu postaci. Co do fabuły, w 2 wydaje się ciekawsza i jest też lepiej, bardziej interesująco poprowadzone (IMO). Co mnie denerwuje w dwójce jeszcze to schematyczność lokacji czyli powtarzające się np jaskinie. Dwójkę przeszedłem do końca i bawiłem się całkiem nieźle, do jedynki, jak pisałem, aż tyle cierpliwości nie miałem.

Tak więc, jeśli miałbym wybierać, wybrałbym dwójkę, zdecydowanie.

Edytowane przez Rainhaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o PS3 to radze omijać DAO z daleka, chyba że odpowiada ci granie na srednio 15fps, Grafika jest obrzydliwa, ale pomijajac to, to gra ma dosc dobra grywalnosc ,50h dobrej fabuly i klimatu, jesli nie grales w DAO a chcesz zagrac w DA2 to jednak warto kupic DAO, ale mysle ze najlepiej kupic wersje PC - widac ze ta gra wogole nie jest przystowowana na konsole. Natomiast w DA2 jest o niebo lepiej, prawie wszystko zostalo poprawione, grafika juz jest dobra, mnostwo uproszczen, super questy, widac ze tym razem tworcy znacznie bardziej zadbali o konsole. Ogolem kupilem DA2 za 200pln i nie zaluje ani grosza. Natomiast DAO na PS3 to jest porazka glownie ze wzgledu na ten skandaliczny fps, kupujac ps3 myslalem ze klatkowanie to tylko domena PC niestety sie zawiodlem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie miałem żadnego klatkowania, DA1 chodziła u mnie płynnie, ale prawdą jest, że interfejs był skopany, wydawanie różnych rozkazów naszym kompanom nie należało do rzeczy prostych na padzie, trzeba było się trochę nagimnastykować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No witam , DA2 mam od wczoraj gierka jako tako fajna , ale fakt mało lokacji i napewno krótka czytałem 40h to za 2gim podejściem kończe po 20h a potem grę wymieniam. No ale mam pytanko 1.Jest dużo smoków do ubicia + Flemeth. 2.Czy są dobre walki z bossami dalej w grze, takie konkretne walki (Nie chodzi mi tu o poziom trudności a o wizualność) i czy jest ich dużo. 3.Jaką broń i zbroję polecacie dla wojownika ( załóżmy że jestem na końcu gry ) broń 2h. No tyle z pytań , ogólnie gra przyjemna z misjami nie trzeba za bardzo się wysilać , wszystko ładnie jest opisane gdzie jaką misyjkę wykonać !

Ps z góry THX za odpowiedzi !!!:biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nikt mi nie odpowiedział trudno sam się przekonam mam jeszcze jedno pytanko , hmm dlaczego to nie działa

http://www.bagogames.com/cheat-codes-dragon-age-2-ps3/

Cheat Codes – Dragon Age 2 – PS3

Cheat: Infinite Armor Points

You can pull this off with Hawke and Aveline at any time. Simply equip, un-equip, and re-equip a shield. Your Armor stat/percentage will constantly increase as you do so! You can max out your Armor Points by doing this.

tylko niech nikt mi nie mówi że na ps3 to nie działa bo tam wyraźnie pisze że jest to do ps3 , mam nie spatchowaną wersję gry ?!:turned:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Jest dużo smoków do ubicia + Flemeth. 2.Czy są dobre walki z bossami dalej w grze, takie konkretne walki (Nie chodzi mi tu o poziom trudności a o wizualność) i czy jest ich dużo. 3.Jaką broń i zbroję polecacie dla wojownika ( załóżmy że jestem na końcu gry ) broń 2h.]

1. Z dużych smoków to 3, podobnie jak w DA:Początek.

2. Mało jest ciekawych walk,jedyny dobry pojedynek był z Arishokiem,w tej części porządnego antagonisty.(ale to tylko moje zdanie)

3.Pod koniec gry zbierzesz zastaw zbroji bohatera .

Edytowane przez qba987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po 12-tu godzinach grania, gra naprawdę wciąga, ale do cholery czym kierował się człowiek, który wymyślił, że nie można zmieniać pancerzy towarzyszy ! Ten człowiek powinien stracić pracę natychmiastowo :)

A co do miejscówek w stylu kopiuj-wklej to muszę przyznać, że nawet nie starali się tego ukrywać. Smiech mnie ogarnia jak po raz któryś wpadam do tego samego miejsca kropka w kropkę identycznego jak poprzednie. Oprócz tego gra solidna i polecam każdemu. Takie 8+/10 póki co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jestem po 12-tu godzinach grania, gra naprawdę wciąga, ale do cholery czym kierował się człowiek, który wymyślił, że nie można zmieniać pancerzy towarzyszy ! Ten człowiek powinien stracić pracę natychmiastowo :)

A co do miejscówek w stylu kopiuj-wklej to muszę przyznać, że nawet nie starali się tego ukrywać. Smiech mnie ogarnia jak po raz któryś wpadam do tego samego miejsca kropka w kropkę identycznego jak poprzednie. Oprócz tego gra solidna i polecam każdemu. Takie 8+/10 póki co.

Myślę że kierował się tym żeby każdy kompan miał swój własny oryginalny wygląd. Tak doszło by do sytuacji jak w pierwszej części że w pewnym momencie większość postaci biega w ciężkiej zbroi i nie można było ich rozróżnić. Jak dla mnie dobry pomysł, tym bardziej że zbroje kompanów można ulepszać i akcesoria tez można swobodnie dobierać

Jak dla mnie gra (tylko) dobra, tak na 7, grę ratują przede wszystkim fajne postacie i w miarę ciekawa fabuła, niestety spłycony system walki do poziomu slashera jest nie do przyjęcia. Ocena zresztą i tak naciągana ponieważ mam słabość do gier Bioware

Powtarzanie się miejscówek było też w pierwszej części Mass Effecta, wtedy to jeszcze przymknąłem na to oko ale teraz w przypadku DA2 to również mnie potrafiło zniesmaczyć

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hmmm... Każda postać ma być unikatowa, niezmienna pod względem wyglądu by cosplay'owcy mogli śmiało się przebierać za kogoś na event'ach ;) BioWare widocznie nie skupiło się na kreatywność miejscówek jakie odwiedzamy a raczej na wyjątkowości postaci czy samej fabuły to są właśnie mocne zalety DA2.

@update

O wilku mowa. Wchodzę se, patrze na new photo i co widzę...

post-29694-0-88964500-1306874109_thumb.j

post-29694-0-70214900-1306874137_thumb.j

Edytowane przez InF'ernaL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Każda postać ma być unikatowa, niezmienna pod względem wyglądu by cosplay'owcy mogli śmiało się przebierać za kogoś na event'ach ;) BioWare widocznie nie skupiło się na kreatywność miejscówek jakie odwiedzamy a raczej na wyjątkowości postaci czy samej fabuły to są właśnie mocne zalety DA2.

@update

O wilku mowa. Wchodzę se, patrze na new photo i co widzę...

haha jaki Fenris śmieszny.

Edytowane przez dwaduzepe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy DA 2 jest powiązane z pierwszą częścią? Chciałbym pograć w coś innego niż "strzelanki" i zastanawiam się czy warto kupić DA: Początek czy od razu przeskoczyć do dwójki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy DA 2 jest powiązane z pierwszą częścią? Chciałbym pograć w coś innego niż "strzelanki" i zastanawiam się czy warto kupić DA: Początek czy od razu przeskoczyć do dwójki.

Ja jedynkę zacząłem i po kilku godzinach przestałem grać, bo nie dałem rady na padzie w to grać. Natomiast dwójkę mam już rozegrane 21 godzin i na pewno skończę ją, bo jest super. Co do fabuły to na pewno nieznajomośc jedynki nie zepsuje ci zabawy, bo jest to odrębna historia z odrębnymi postaciami (chociaż sa wyjątki). Polecam od razu zacząć od dwójki, bo może się okazać, że wydasz kasę na jedynkę i w ogóle nie dasz rady w to grać, bo tak skopanego sterowania to dawno nie widziałem.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś napisać choć ze dwie rzeczy skopane w sterowaniu? Słyszałem, że w jedynkę warto pograć na kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi