MateoF1 59 Napisano 21 Listopad 2011 Tak z innej beczki: Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa. Do wszystkich kierowców. Bardzo dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej. Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu.<br style="font-family: 'lucida grande', tahoma, verdana, arial, sans-serif; font-size: 11px; line-height: 14px; text-align: left; ">Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa, będą zmuszone do obniżenia ceny. Jeśli one obniżą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów. Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i STATOIL. To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu. Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.4, 0 PLN /litr). Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i STATOIL. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ Pozdrawiam !!! Ciekawy pomysł ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NewNickPL 27 Napisano 21 Listopad 2011 W życiu bym u nich nie kupił zupy bo mają drogi więc :-P jedynie od święta orlen :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablos_83 4001 Napisano 21 Listopad 2011 (edytowane) Dokładnie przeczytałem do końca i to 2 razy, ale jako ekonomista z wykształcenia muszę coś dopisać. Aby cena wróciła do normalnego poziomu należałoby spełnićco najmniej te 4 warunki. 1) obniżyć cenę baryłki ropy na globalnych rynkach - czyli zmniejszyć popyt globalny , podziękujmy Chinom, że się rozwijają 2) obniżyć kurs euro i dolara do złotówki- raczej mało prawdopodobne. Euro za 3,20 i raczej już nie będzie. Kredytobiorcy też by chcieli. 3) obniżyć akcyzę i inne opłaty - musielibyśmy wystąpić z UE, bo są na najniższym przewidzianym w traktacie poziomie 4) obniżyć VAT - raczej się nie da, cieszmy się jak nie wzrośnie Każdy by chciał, aby było taniej, ale to małoprawdopodobne, a powrót do cen sprzed lat jest niemożliwy. Można kupować na tańszych stacjach ale w ten sposób zaoszczędzimy z 20 gr.na marży stacji. 4 zł za litr to science fiction. Kiedy będzie taniej? Już było. Inicjatywę popieram sercem, ale rozum jest sceptyczny. BTW Nie kupuje na BP i STATOIL już od bardzo dawna. Edytowane 21 Listopad 2011 przez pablos_83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F3niX 943 Napisano 21 Listopad 2011 Niestety ale pomysl, ktory nie ma nawet najmniejszej szansy na realizacje ;) 4 zl/litr to jakis absurd w dzisiejszych czasach ;) Wiadomo, ze lud by chcial, ale czy chcialbys druga Grecje w Polsce? ;) Zastanow sie... A zawsze mozna wybrac jakis alternatywny srodek komunikacji czy to autobus, metro, czy nawet rower ;p 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SeN 1 Napisano 21 Listopad 2011 Niestety ale pomysl, ktory nie ma nawet najmniejszej szansy na realizacje ;) 4 zl/litr to jakis absurd w dzisiejszych czasach ;) Wiadomo, ze lud by chcial, ale czy chcialbys druga Grecje w Polsce? ;) Zastanow sie... A zawsze mozna wybrac jakis alternatywny srodek komunikacji czy to autobus, metro, czy nawet rower ;p Trzeba wyjść z euro-kołchozu wtedy będzie możliwa jakaś zmiana. Euroland stawia nam takie same warunki jak Niemcom, Francuzom czy wyspiarzom. Niestety nasz rozwój jest 20 lat za murzynami, nic więc dziwnego że jest coraz gorzej, a lepiej na pewno nie będzie. Podniesienie cen tak podstawowego produktu jakim jest paliwo odbija się na każdej dziedzinie życia. Bez transportu nie da się egzystować a jeśli on będzie drogi to wszystko inne też. Niestety nasza władza nie robi nic aby nam żyło się łatwiej, np forsowanie w europarlamencie niższej akcyzy na paliwa, tylko jak tresowane małpy starają się wykonać polecenia tresera. Alternatywny środek komunikacji nie zawsze jest możliwy. Rowerem w zimę ? tak jasne. Metro tylko w wawie? Autobus bardziej dostępny, ale komunikacja miejska i tak dostępna tylko w większych miastach. Osobiście przemieszczam się autkiem bo nie mam zamiaru maszerować 4km do roboty. Ludzie kalkulują sobie czas i koszta dojazdów i jeśli dojazd autem przestanie być opłacalny, nawet w kilka osób to będą kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F3niX 943 Napisano 21 Listopad 2011 Ja mam pytanie: jak wylaczylem strone z moim zuploadowanym filmem(aktualnie trwa processing mojego filmu) to kiedys tam ten film bedzie dostepny? :< Przyznam, ze pierwszy raz mam taka sytuacje ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOWI 165 Napisano 21 Listopad 2011 Spokojnie powinien sie pojawic, chyba ze jutube sobie cos wymysli, bo potrafi cyrki stworzyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
F3niX 943 Napisano 21 Listopad 2011 Juz jest dostepny do ogladania ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 21 Listopad 2011 No u mnie też trochę trwało przetwarzanie. Ale filmik już jest dostępny w HD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateoF1 59 Napisano 21 Listopad 2011 Wracając do tematu, przedstawione powyżej przezemnie rozwiązanie, a właściwie nie przezemnie bo znalazłem to w sieci, doprowadziło by w takim razie do bankructwa BP lub Statoil (o ile to możliwe :P). No ale ludzie, 6zł za paliwo? Od niedawna mam prawko i samochód, niestety w dieslu, kiedyś miałem to w dupie ale teraz jak stoje przed dystrybutorem i patrze na licznik to naprawdę mam ochote wracać do domu z buta. No ale my nic nie możemy na to pradzić widocznie.. Trzeba czekać aż samochody elektryczne stanieją :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOWI 165 Napisano 22 Listopad 2011 (edytowane) Ja tam się nie zastanawiam bo zawsze za 100 tankuje :P Z tymi cenami nic się nie zrobi, no chyba że znajdziesz pierdyliard baryłek gdzieś pod polskimi ziemiami a na to się nie zanosi. Ewentualnie możesz się przenieść do krajów posiadających ropę, tam ceny są odpowiednio niskie :P Ceny mogłyby spaść jedynie gdyby zwiększyli wydobycie, a tego nie zrobią bo wolą mieć więcej hajsu i kartę przetargową w każdych negocjacjach politycznych. Trzeba się przerzucić na oszczędny tryb jazdy, u mnie dużo to nie daje bo stary silnik i spala ile chce niezależnie jak się jeździ, ale w nowszych może coś to da. Co do jutube, to tak jak pisałem ostatnio wszyscy mają z nim problemy, nawet duże zachodnie portale typu ign czy machinima maja z tym wszystkim problem, bo albo im nie publikuje filmów, albo w ogólę ich nie widzi, albo jakieś błędy wyskakują. Mi się dłużej filmy wrzucone przetwarzają niż zajęło samo renderowanie tego filmu. Także na spokojnie przyjmować wszystko to co serwuje nam ukochany youtube. Edytowane 22 Listopad 2011 przez KOWI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 22 Listopad 2011 Ja tam się nie zastanawiam bo zawsze za 100 tankuje :P Uhuhu, na bogato widzę u Ciebie :P Ja tam za 50zł, a staram się obchodzić z gazem jak najlżej, ale czasami nie da się :) Co do cen paliw to niestety my maluczcy nic tutaj nie zdziałamy. Bądźmy szczerzy, chyba pół kraju nagle by musiała przestać kupować paliwo przez tydzień, żeby cokolwiek się ruszyło w tym kierunku. BP, Orlen, itp. to największe legalne mafie jakie tylko mogą być. Do tego podłączy się rząd ze swoimi podatkami, akcyzami i innymi pierdołami i mają złoty interes. Nikt tam nawet nie myśli o naszym dobrze. Oni mają nas gdzieś, my jesteśmy tylko do nabijania im portfeli i tyle... Co do tankowania to staram się tankować na Tesco lub Auchan. Mają paliwo bardzo dobrej jakości za dużo niższe ceny niż na takim BP. Na Tesco jest jeszcze tak, że jak się kupi tam za ileś złotych i pokaże rachunek to jest potem zniżka na każdym litrze paliwa. Co nie zmienia faktu, że czasami też zatankuje na BP, bo nie chce mi się robić kilometrów pod Tesco... PS. Zauważyliście, że po tym "patchu" nagle ludzie zaczynają wyprzedawać się z F1 2011? XD Dzisiaj już chyba kilka pozycji w samym BlackMarket na forum, a ciekawe jak na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SeN 1 Napisano 22 Listopad 2011 Ja tam zawsze tankuje do pełna. Wole sobie podnieść ciśnienie 1x/2x w miesiącu niż robić to co tydzień. Na allegro nie widać jakiejś wzmożonej wyprzedaży, raptem 5 aukcji z czego 1 nowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateoF1 59 Napisano 22 Listopad 2011 Mam takie pytanie, warto teraz kupić DIRT3 nową? Na allegro widze jest za ok. 140zł z przesyłką. Opłaca się? Chętnie oderwałbym się od F1 i pojezdził troche rally :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pitian 38 Napisano 22 Listopad 2011 Jak chcesz mogę Ci sprzedać moją kopię za stówkę :P Kupiłem ją, odpaliłem w sumie ze dwa razy i tak leży i się kurzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablos_83 4001 Napisano 22 Listopad 2011 Też mam w planach. to pewnie kwestia tygodni kiedy będzie za ok 80. Warto poczekać 140 szału nie robi, bo za 160 można było wyrwać na premierze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KOWI 165 Napisano 22 Listopad 2011 Co do dirta to mam mieszane uczucia, niby wszystko ładnie wygląda ale to sterowanie jakieś takie dziwne. Nie mogłem się przyzwyczaić strasznie małego promieniu skrętu kierownicy. Ile tam było ze 180 może 200 stopni. Przez to nie miałem frajdy z jazdy bo leciutki ruch kierownicą i samochód już skręcał. Nie po to moja kiera ma 900 stopni, żebym musiał jeździć na takim czymś. Jak będzie nówka poniżej stówy to możesz się zastanowić teraz zdecydowanie odpada. Byłbyś z warszawy to bym Ci zapodał, a ta to nie chce mi się bawić w wysyłkę :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MateoF1 59 Napisano 22 Listopad 2011 Kupił bym od kogoś z was ale zależy mi na tym abym miał odrazu z grą nie używany VIP PASS, bo o ile dobrze pamiętam to w DIRT3 jest VP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tachograf 211 Napisano 23 Listopad 2011 (edytowane) Ja tam się nie zastanawiam bo zawsze za 100 tankuje :P ... a ja dobrze wiem dlaczego cię ceny paliw nie interesują, też byłem kiedyś w takiej sytuacji Ja tankuję z reguły 11 litrów, czasami 15, ale nie do pełna, do pełna swoją Madzie zatankowałem raz, jakieś dwa lata temu, okazało się że z baku cieknie no i tak zostało Co do dirta to mam mieszane uczucia, niby wszystko ładnie wygląda ale to sterowanie jakieś takie dziwne. Nie mogłem się przyzwyczaić strasznie małego promieniu skrętu kierownicy. Ile tam było ze 180 może 200 stopni. Przez to nie miałem frajdy z jazdy bo leciutki ruch kierownicą i samochód już skręcał. Nie po to moja kiera ma 900 stopni, żebym musiał jeździć na takim czymś. I nie ma możliwości zmiany na większy promień ? Ale shit ... ja czasami gram w Dirta3 na kompie, tzn gram na tv i kierownicy w tym samym miejscu co na konsoli bo mam podłączony tv do kompa, tam w profilerze mam ustawione na 540, do tego ręczny na lewej łopatce i sekwencyjną skrzynie, zrobioną za pomocą internetowego pomysłu do g27 czyli gumki recepturki i gra się przefajnie Teraz już przynajmniej wiem że na PS3 nie kupie. Mateo jak chcesz pojeździć Rally to polecam ci podłączenie kompa do TV i pogranie w Richard Burns Rally, ustawić sobie promień 540 i jazda, jest multum modów, a gra się naprawdę super. Edytowane 23 Listopad 2011 przez Tachograf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NewNickPL 27 Napisano 24 Listopad 2011 Mam na sprzedaż u3 z działającym kodem do multi za 150zl jak by ktoś chciał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 25 Listopad 2011 W wyniku ostatniej burzy, wszyscy co zakupili BF3, dostaną BF 1943 za friko! :D http://www.ps3trophies.com/forums/ps3-trophy-news/7064-ea-offers-battlefield-1943-free-ps3-owners-bf3.html A tutaj trzeba będzie się zgłosić po swoją kopię :D http://1943redemption.battlefield.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tachograf 211 Napisano 25 Listopad 2011 Czadowo :) Przyda się 26 to jutro tak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryman 2016 Napisano 25 Listopad 2011 Tak, 26 to jutro. Dobrze, że tak zrobili, ja nawet o tym Battlefieldzie 1943 zapomniałem Mimo wszystko z chęcią zagram :sweat: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tachograf 211 Napisano 25 Listopad 2011 ja nawet o tym Battlefieldzie 1943 zapomniałem Ty zapomniałeś, ja nie miałem zielonego pojęcia :whistling: Miła niespodzianka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasper 29 Napisano 25 Listopad 2011 Nie chce Ci Tacho psuć niespodzianki, ale nie nastawiaj się na tego BF'a. Zdecydowanie zostaniesz przy 3 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach