Skocz do zawartości
tank-mania

A Może Jakiś Mini Turniej Przed Premierą Bf3?

Rekomendowane odpowiedzi

chetnie zagram, tylko czy z piatku mozna zrobic sobote?? Nie wszyscy koncza prace w piatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chetnie zagram, tylko czy z piatku mozna zrobic sobote?? Nie wszyscy koncza prace w piatek.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale w niedziele mogą być komunie, w sobotę imieniny, wesela itd. Jak zaczniemy się wszystkich pytać to się zrobi zamieszanie nie do ogarnięcia. W środy są mecze ( przynajmniej kiedyś tak było ) i kibice dają radą, a niektórzy nawet bardzo i do godzin rannych ;) .

Myślę, że nie potrwa to do rana i te kilka sobót ci co pracują jakoś przepchną.

Myślę, że powinniśmy zrobić jakiś inny schemat przydzielania do teamów, bo miejsce na leaderboardzie nie odzwierciedla skilla - patrz np. Bzykacz. Jakieś tęgie umysły ścisłe powinny zostać zaprzątnięte do roboty i stworzenia jakiegoś algorytmu biorącego pod uwagę moim zdaniem te parametry:

- KD ratio

- SPM

Ewentualnie do tego wkomponować można KPM (Kills Per Minute)..

Zdaję sobie z tego sprawę ( i wcale się nie tłumaczę ;) ). Jednak nawet jak udałoby się opracować algorytm do ustalenia kolejności ogarniania to za mało na to czasu.

Jak będzie miło i wszystko zatrybi to po wyjściu BF3 można by jakąś ligę forumową skonstruować z chętnych... Ale najpierw skończmy jedno...

Ilość chętnych do teraz sugeruje, że turniejek się odbędzie na pewno. Czekamy na więcej żeby było ciekawiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez bym sie zapisal ale konsola w serwisie ;/ ...

nie lepiej bylo by Squad Rush grac? moim zdaniem tak bardziej taktycznie i team work niz dm

Edytowane przez dApo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam taki pomyśł a mianowicie:

Podajemy k/d i SPM, potem układamy dwie tabele jedną tabele k/d, jedną SPM. Gdzie zajmujemy miejsca w tabeli od tego z największym do tego z najmiejszym. Za każde miejsce są przyznawane punkty, w zależności od tego ile będzie osób, np. przy 16 osobach za pierwsze miejsce 16pkt. drugie 15pkt. itd. Potem sumujemy punkty osób z obu tabel i tworzymy kolejna, gdzie osóba z największą liczbą punktów jest pierwsza, a z najmiejszą ostatnia. I wtedy możemy łączyć pierwszy z ostatnim itd. Starałem się to jak najjaśniej opisać :D

Edytowane przez princ18
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez bym sie zapisal ale konsola w serwisie ;/ ...

nie lepiej bylo by Squad Rush grac? moim zdaniem tak bardziej taktycznie i team work niz dm

Tylko nie Squad Rush! Dwie dobre ekipy i mecz może trwać bez końca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Tomo, a Twoje zgłoszenie? Śmiało.:thumbsup:

Dzięki, jestem zbyt mało dyspozycyjny, trudno mi się "wiązać" terminami. Pozostanę więc biernym obserwatorem :thumbsup:

... nie lepiej bylo by Squad Rush grac? moim zdaniem tak bardziej taktycznie i team work niz dm

Zawsze możesz ufundować nagrody i zrobić swój turniej na Squad Rushu ;) :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podajemy k/d i SPM, potem układamy dwie tabele jedną tabele k/d, jedną SPM. Gdzie zajmujemy miejsca w tabeli od tego z największym do tego z najmiejszym. Za każde miejsce są przyznawane punkty, w zależności od tego ile będzie osób, np. przy 16 osobach za pierwsze miejsce 16pkt. drugie 15pkt. itd. Potem sumujemy punkty osób z obu tabel i tworzymy kolejna, gdzie osóba z największą liczbą punktów jest pierwsza, a z najmiejszą ostatnia. I wtedy możemy łączyć pierwszy z ostatnim itd. Starałem się to jak najjaśniej opisać :D

Ja jestem otwarty, ale nie chcę zmieniać zasad w trakcie i arbitralnie. Myślałem żeby dać kilka dni na pomysły i zrobić tygodniową ankietę, ale nie widzę żeby się tutaj dało ankietę utworzyć.

Jak dostniesz kilka poparć i nie będzie większych sprzeciwów to możemy tę zasadę zmienić.

Squad Rush odpada choćby z tego powodu, że grają tylko dwie drużyny na raz, a my mamy tylko trzy terminy.

Edytowane przez tank-mania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny pomysł. Tylko czemu K/D i SPM (żart) ?! Jakiś element losowości teamów by się też przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nick: lewy10

PSN: Lewy10_PL

Rank:2000+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, dosyć ważna informacja - przeoczyłem to na początku, ale teraz sobie przypomniałem.

Nie ma opcji tworzenia prywatnych meczy w SQ DM - jest tylko CQ, RUSH i SQ RUSH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, dosyć ważna informacja - przeoczyłem to na początku, ale teraz sobie przypomniałem.

Nie ma opcji tworzenia prywatnych meczy w SQ DM - jest tylko CQ, RUSH i SQ RUSH.

Oops, mea kulpa. Dawno nie grałem w DM i mi umknęło. Jutro zapodam uptade regaulaminu. Mam jednak pytanie, czym w prywatnych różni się Rush od Squad Rush bo z tego co widzę to w obu może być 12 vs 12?

A właściwie dwa, czy w CQ na koniec rozgrywki pokazuje ile razy która drużyna zdobyła flagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oops, mea kulpa. Dawno nie grałem w DM i mi umknęło. Jutro zapodam uptade regaulaminu. Mam jednak pytanie, czym w prywatnych różni się Rush od Squad Rush bo z tego co widzę to w obu może być 12 vs 12?

A właściwie dwa, czy w CQ na koniec rozgrywki pokazuje ile razy która drużyna zdobyła flagę?

Nie pokazuje :confused:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslałem jeszcze nad tym. A jakby SPM pomnożyć przez K/D? SPM chyba faktycznie dobrze oddaje zaangażowanie, ale jak ktoś często ginie to wychodzi to trochę "na siłę". Jeżeli użyjemy jako mnożnika K/D to albo wzmocnimy SPM, albo poważnie osłabimy.

Jak to wygląda z punktu widzenia kogoś kto tego nie wymyślił?

Nie pokazuje :confused:

Czyli pozostaje tylko Rush. Pytanie na czym polegają różnice między R, a SR w prywatnych meczach, bo ja w prywatnych tylko na CQ grałem. Normalnie jest 12 vs 12 oraz 4 vs 4 w SR, ale jak teraz patrzyłem to przy tworzeniu prywatnych na SR jest miejsce na 12 vs 12.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle. Chociaż dla mnie SPM za dużo nie znaczy, bo bardzo często robię coś oprócz grania i wtedy mój żołnierz siedzi gdzieś na respie i czeka aż wrócę do gry. K/D też średnio bo znam kilku 'mistrzów kampy', którzy na HC snajperami nabijają staty albo ciągle nawalających z pojazdów (efekt ten sam). Moim zdaniem obiektywnym miernikiem może być level (nie skill level).

Co do trybu rozgrywki to chyba najlepszy będzie CQ. Tyle, że jakaś mapa z małą ilością ticketów. Żeby usprawnić rozgrywkę możemy przecież grać np 8 vs 8 i to w dwóch meczach równolegle. 4 na 4 na CQ będzie ciężko.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nick: mp291193

PSN: pepcin

Pozycja: poza rankingiem (24lvl)

Ja tam do mocnych nie należę, ale jak będzie Rush, to dobrze, bo to mój ulubiony tryb i w nim jako tako mi idzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle. Chociaż dla mnie SPM za dużo nie znaczy, bo bardzo często robię coś oprócz grania i wtedy mój żołnierz siedzi gdzieś na respie i czeka aż wrócę do gry. K/D też średnio bo znam kilku 'mistrzów kampy', którzy na HC snajperami nabijają staty albo ciągle nawalających z pojazdów (efekt ten sam). Moim zdaniem obiektywnym miernikiem może być level (nie skill level).

Co do trybu rozgrywki to chyba najlepszy będzie CQ. Tyle, że jakaś mapa z małą ilością ticketów. Żeby usprawnić rozgrywkę możemy przecież grać np 8 vs 8 i to w dwóch meczach równolegle. 4 na 4 na CQ będzie ciężko.

Masz absolutnie rację, ale tak naprwdę to nic z dostępnych statystyk pojedynczo nie oddaje prawdy. Trzeba by uwzględnić piny za M-comy i flagi i chyba bez softu do obliczania by się nie obyło.

Ale też powiązanie K/D z SPM spodobało mi się bo jak ktoś ma wysokie K/D z kampienia to ma niskie SPM, a wtedy mnożenie tego pokaże prawdę.

Co do CQ to jedna rzecz mnie niepokoi, a mianowicie możliwość wchodzenia na kamp. Dlatego pytałem czy pokazuje ile razy były zdobywane flagi. Jeżeli byłyby punkty za zdobywanie flag to wszyscy by się na tym skupili, a jak weźmiemy pod uwagę wygrany mecz to będą dążyć do okupowania wyjścia z kampu, a to się może skończyć na walce w kampie. Przy Rushu jest większa mozliwość przebicia się z kampa, tak przynajmniej mi się wydaje. Zresztą obleganie respawnu na Rushu może przynieść odwrotne efekty bo jak się kilku przebije to można dać doopy.

Musi być 8 vs 8 minimum dlatego pytałem o SR na prywacie jak wygląda. Przetestowałbyś holek te dwa rushe jakie są znaczące różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SR to marny tryb niestety, zbyt dużo zasad trzeba by wprowadzić, nie mówiąc o tym, że przy wyrównanych teamach może być niekończącą się historią - wystarczy spojrzeć na popularność tej opcji na GameBattles (prawie w ogóle) czy dawniej na nieistniejącym już ladderze BC2 na Consolegaming (ani jednego meczu w SR).

Z mojego doświadczenia, absolutne minimum w CQ to 6v6 (8v8 idealnie). Po 4 to po prostu za mało, nawet na mapach tak małych "ticketowo" jak Oasis. Rozgrywka trwałaby długo, no i biorąc pod uwagę jakość prywatnych serverów EA to szanse, że server się posypie zwiększają się :) Trzeba by zebrać listę osób, zobaczyć ilość chętnych i kombinować. No i poproś szefa o 6-8 sztuk BF3 :D

SQ RUSH to minimum i maximum 4v4, nie wbije Ci na server jeśli będziesz miał mniej lub więcej.

A zwykły RUSH to minimum 4v4. Minusem tego trybu jest to, że często może dojść do remisów ze względu na charakter map i ew. wyrównany poziom drużyn. Nie wspomnę nawet o tym, że trzeba by ustalić sieć zakazów typu UAV+C4, zawalanie budynków itd (vide Rush rules @ GB Klik).

Na CQ nie pokazuje ile razy kto zdobył flagę, liczą się tylko tickety. Każda drużyna dostaje określoną ich liczbę na początku rozgrywki i traci je za "umieranie" i posiadanie mniejszej ilości flag niż przeciwnik. Drużyna, która sięgnie 0 ticketów przegrywa. Wymierny i prosty sposób przesądzenia kto jest lepszy (zwłaszca przy zbanowanych medykach, lub ograniczeniu ich ilości do jednego na team). Co do zamykania na respie - taki już ból, jak jedna drużyna jest DUŻO słabsza to tak będzie.

Edytowane przez Bas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bas ma z nas wszystkich zdecydowanie największe doświadczenie klanowe więc myślę, że trzeba się słuchać jego opinii :thumbsup:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba by zebrać listę osób, zobaczyć ilość chętnych i kombinować. No i poproś szefa o 6-8 sztuk BF3 :D

To nie mój szef tylko kumpla, ja już mam przez kumpla zapowiedziane, że następne spotkanie ja stawiam. A chłop ma gardło jak wielbłąd po podróży. :biggrin:

Mam natomiast znajomości w pewnej hurtowni która zawsze kilka procent towaru przeznacza na dary, jak przebrnę sprawę zdania towaru zgodnie z wymogami fiskusa to będą fanty na ligę 2011/2012. :whistling:

@Bas, a przy Rushu 8 vs 8, czyli dwie drużyny na dwie drużyny. Każda z każdym plus raz bronienie, a raz atak. Daje to 6 meczy na mapie. Ale! Punkty za zdobyte m-comy, a nie za wygrany mecz. Każda drużyna ma po punktcie za zdobyty m-com, a wynik to suma puntów ze wszystkich meczy.

Sugestie za/przeciw?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj sobie zasady, które umieściłem w linku w poprzednim poście (paragraf SETTINGS) - wydają mi się one jedynym wyjściem, gdybyś chciał to urządzić na Rush'u. Między innymi znajduje się tam Twoja propozycja (1 m-com = 1 pkt), ale to też często prowadzi do remisów przy wyrównanych teamach i mapach w tym trybie. Często jest tak, że żadna z drużyn nie przejdzie tej konkretnej bazy (patrz np 3 baza na Laguna Presa). Wprowadzenie dogrywek może skutkować zbytnim przedłużeniem się meczy, a zważywszy na to, że zazwyczaj trzeba minimum 2-3 razy zakładać lobby i zmieniać osoby je zakłądające, czas trwania jednego meczu może być niebotyczny (najdłuższa klanówka, którą grałem trwała 5h!).

Ja proponowałbym Conquest, minimum 6v6 (a najlepiej 8v8), listę zbalansowanych map mógłbym podesłać potem, bo niektóre nawet na CQ są niegrywalne (Nelson Bay potrafi "stanąć w miejscu" i wyglądać jak wojna pozycyjna, Port Valdez faworyzuje stronę Rusków itd.). Decyzja należy do Ciebie :)

A najważniejsze i może to tym powinieneś się kierować, nie zwracając uwagi na niektóre z moich, cyz kogoś innego rad: Nie można przekombinować z zakazami i wytycznymi, bo to jest to, co dawniej zabiło "Ustawki"!

Edytowane przez Bas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł mnożenia k/d przez SPM jest dobry. Ja tylko rzućiłem pomysł i liczyłem na jego usprawnieni. Bo jak to mówią najtrudniej zacząć:D

@Bas, a przy Rushu 8 vs 8, czyli dwie drużyny na dwie drużyny. Każda z każdym plus raz bronienie, a raz atak. Daje to 6 meczy na mapie. Ale! Punkty za zdobyte m-comy, a nie za wygrany mecz. Każda drużyna ma po punktcie za zdobyty m-com, a wynik to suma puntów ze wszystkich meczy.

Sugestie za/przeciw?

Tu kolejny dobry pomysł, dodał bym jeszcze do tego, że za rozbrojony m-com drużyna też  dostaje pkt.

Edytowane przez princ18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł

Nick:Warga13

PSN:Warga13

Level:39-zaraz 40

pozycja 10000+

Jeśli nie jestem zbyt słabym graczem(słabe K/D) to chętnie bym z Wami zagrał.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A najważniejsze i może to tym powinieneś się kierować, nie zwracając uwagi na niektóre z moich, cyz kogoś innego rad: Nie można przekombinować z zakazami i wytycznymi, bo to jest to, co dawniej zabiło "Ustawki"!

Absolutnie nie, jedynie brak medyków i jeden snajper. Nie chcę więcej zakazów bo zacznie się więcej pilnowania innych niż grania.

dodał bym jeszcze do tego, że za rozbrojony m-com drużyna też dostaje pkt.

To chyba niemozliwe do policzenia.

Jeśli nie jestem zbyt słabym graczem(słabe K/D) to chętnie bym z Wami zagrał.Pozdrawiam

Zrobimy tak żeby wszyscy zagrali którzy się zgłoszą do 5.05. Jednak liczy się kolejność bo opieszali mogą mieć tylko możliwość grać w osłabionej drużynie jeżeli ilość chętnych nie będzie podzielna przez ilość graczy w drużynie bez reszty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.