Skocz do zawartości
Emir

Metal Gear Solid 4

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszą częścią z serii MGS jest Metal Gear Solid 3: Snake Eater na PS2. Jest najwybitniejsza i najlepsza gra jaka powstała. Według mnie nawet GoW II nie dorównywał MGS3. Szkoda że MGS3 nie został przerobiony na PS3 - To byłoby naprawdę coś wielkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma najlepszej czesci MGS, wszystkie sa wybitne, a jedyny wyjatek, do 2jka, ktora byla strasznie srednia, mimo to, fabularnie calkiem calkiem.

3 byla po prostu arcydzielem, i na PS2 sie dziwilem ze mozna taka grafike wyciagnac, ale mimo wszysktko, na rowni stawiam ja z 1 i 4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz mi gow3 znowu nie podpasił(wolę o wiele bardziej u2) co nie zmienia faktu że mgs4 i hr jest dla mnie na podium...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem przygodę z PS3 na takich grach jak Uncharted i Haevenly Sword, a potem pojawiało się coraz więcej dobrych gier. Czekają sobie na dokończenie Uncharted 2, Bioshock 2 Pytanie czy warto grać w MGS 4 nie mając wcześniej doświadczenia serią. Przeczytawszy opis fabuły MGS 1 szczerze mówiąc odrzuciło mnie - nie wiem może to kwestia użytego języka, stylu. Może tak gra ma to coś. Wczesniej był na PS3site.pl wpis o najbardziej wzruszających momentach w grach i jako przykłąd podano tam rozmowe z Sniper Wolf - ogladając tą scenkę jako kompletny laik w serii nie czułem żadnego wzruszenia, patrzyłem tylko na archaiczną grafikę. Potem przeczytałem to w opisie fabuły i jeszcze gorzej. Facet pisze że Snake dostrzegł obłoczek pary i strzelił będąc pewny że trafił Sniper Wolf a potem okazało się że nie ma ciała a Sniper Wolf zaszła go od tyłu - nie ma słowa wyjaśnienia - co był za obłoczek pary. Ogólnie opis fabyłu stylistycznie kiepski, zaś sama fabuła bardzo przeciętna. Czy rzeczywiście jest to taka super hiper gra dla laika serii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem PS3 na początku tego roku... i pierwsza gra jaką kupiłem to była właśnie MGS4... Dodam, że podobnie jak Ty nie miałem styczności z wcześniejszymi częściami i grałem z olbrzymią przyjemnością - jasne gra ma swoje lata, ale to nadal świetny tytuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również nie miałem okazji grać w poprzednie części, demo MGS4 bardzo mi się spodobało, natomiast z pełną wersją walczę już chyba trzeci miesiąc. Pogram godzinę, może dwie, i wraca na półkę. Nie mogę się do niej przekonać., widocznie albo się tą grę pokocha od razu, albo wcale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również nie miałem okazji grać w poprzednie części, demo MGS4 bardzo mi się spodobało, natomiast z pełną wersją walczę już chyba trzeci miesiąc. Pogram godzinę, może dwie, i wraca na półkę. Nie mogę się do niej przekonać., widocznie albo się tą grę pokocha od razu, albo wcale.

Bo do tej części nie powinno się podchodzić bez znajomości poprzednich. Jest zakończeniem całej sagi i jednym wielkim odniesieniem, smaczkiem i nawiązaniem do poprzedników. Jeśli nie grałeś w MGS1, 2 i 3 to wydarzenia na ekranie będą dla Ciebie tylko zlepkiem niewytłumaczonych zagadnień, postaci przewijające się przez grę nie będą niosły za sobą żadnych wspomnień itp. Naprawdę, jeśli masz możliwość to szczerze polecam zagranie w poprzednie części i potem danie kolejnej szansy "czwórce" (MGS można chyba kupić na PSS, dwie następne części to już niestety PS2 więc bez posiadania jednego z pierwszych FATów na trójce w nie, nie pograsz.)
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papierosnica ?

Tak tak, dowiedziałem się już wcześniej ale podobnego modelu to chyba nie znajdę :teehee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zagrałem dzisiaj w MGO. (w końcu) I muszę przyznać , ze to jest świetne.)) Szkoda tylko , że stosunkowo mało normalnych graczy gra. jeśli ktoś w to gra , to dajcie znać , jestem tam nowy i za bardzo nie ogarniam tych mechanizmów. (najlepiej na trening się umówić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zagrałem dzisiaj w MGO. (w końcu) I muszę przyznać , ze to jest świetne.)) Szkoda tylko , że stosunkowo mało normalnych graczy gra. jeśli ktoś w to gra , to dajcie znać , jestem tam nowy i za bardzo nie ogarniam tych mechanizmów. (najlepiej na trening się umówić)

dodaj mnie i pocioramy czasem.

PSN: kagannpwnz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , ale widzę , że system friendsów w grze nie współpracuje z PSN , więc podaję dane z gry:

Game ID: 0xffffff (zero na pocz.)

Nazwa w grze: Vasiliy Zaycev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Właśnie się zaopatrzyłem w MGS 4 i już jutro będzie u mnie. W jedynkę grałem i podobała mi się dosyć. Niestety potem miałem małą przerwę w graniu i zastanawiam się czy teraz połapię się w fabule. Popatrzyłem na te filmiki/streszczenia podane w temacie, ale jakoś tak dziwnie są montowane/napisane, że może ktoś mi napisze w wielkim skrócie jakieś ważne fabularne zwroty od poprzednich części, kto jest kim, kto zginął, a kto okazał się zdrajcą i na kogo uważać w MGS4? I jak w tej grze z online? Będę miał używkę i chciałem się zapytać, czy to w czymś przeszkadza?

Mam nadzieję, że się nie zawiodę i MGS4 w wydaniu na tą generację konsol powali mnie na kolana nawet dziś.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Ja te gre przeszedlem okolo 20 razy, w multi spedzilem niezliczone godziny, a i tak w te sobote mam zamiar jechac na gielde i kupic te gre po raz 10y juz chyba i moge ci zagwarantowac, ze nawet dzis ta gra wyglada fenomenalnie na tle niektorych gier.

Co do fabuly, napisze ci skrotem, jesli grales tylko w jedynke to nie zrozumiesz praktycznie niczego, jedynie podczas 4-ego aktu cos ci bedzie switac (nie napisze dlaczego) jesli dobrze pamietasz co i jak w 1nce. Nie pojmiesz ukrytych przeslan, motywow dzialan niektorych ludzi, nie wylapiesz smaczkow, nawiazan do innych czesci, nie pojmiesz nazwisk niektorych waznych ludzi, no po prostu lipa, jedyne co bedziesz polowicznie rozumial to fabula samej 4-ej czesci.

I watpie ze da sie strescic cala fabule MGS'a, przynajmniej ja bym nie potrafil, moze to ci pomoze http://tvgry.pl/?ID=134 - 4 odcinki o historii MGS, wszystko MOWIONE i obrazowane.

edit: uzywka MGS w niczym nie przeszkadza aby pograc w multi

Edytowane przez AlucardMZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Ja te gre przeszedlem okolo 20 razy, w multi spedzilem niezliczone godziny, a i tak w te sobote mam zamiar jechac na gielde i kupic te gre po raz 10y juz chyba i moge ci zagwarantowac, ze nawet dzis ta gra wyglada fenomenalnie na tle niektorych gier.

Co do fabuly, napisze ci skrotem, jesli grales tylko w jedynke to nie zrozumiesz praktycznie niczego, jedynie podczas 4-ego aktu cos ci bedzie switac (nie napisze dlaczego) jesli dobrze pamietasz co i jak w 1nce. Nie pojmiesz ukrytych przeslan, motywow dzialan niektorych ludzi, nie wylapiesz smaczkow, nawiazan do innych czesci, nie pojmiesz nazwisk niektorych waznych ludzi, no po prostu lipa, jedyne co bedziesz polowicznie rozumial to fabula samej 4-ej czesci.

I watpie ze da sie strescic cala fabule MGS'a, przynajmniej ja bym nie potrafil, moze to ci pomoze http://tvgry.pl/?ID=134 - 4 odcinki o historii MGS, wszystko MOWIONE i obrazowane.

edit: uzywka MGS w niczym nie przeszkadza aby pograc w multi

Widzę, że zdecydowanie zrobiłem dobry zakup :D Pamiętam jedynkę bardzo dobrze, a te filmiki streszczające oglądałem. Napisz mi , jak możesz coś o multi, jakie tryby/wyzwania ogólnie ocb. Jest co-op?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONY powinno pokusic sie o wypuszczenie zremasterowanych MGS+MGS2+MGS3 na jednej plycie BD, skoro ostatnio w to ida a nei wsteczna kompatybilnosc, jestem przekonany ze wieeeeeeele osoby by sie skusilo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zrobiles dobry zakup to nie wiem, to co napisalem wyzej to opinia tylko jednego czlowieka ktory po dzis dzien jest zauroczony tym tytulem ;), radze sobie obejrzec jakis gameplay i sprawdzic czy mechanika rozgrywki ci odpowiada itp.

Co do multi to co-opa nie ma, jest Deathmatch, Team-Deathmtach, Capture the Flag (tyle ze zamiast flagi jest zabka/kaczuszka - ot jeden ze smaczkow ktorego nie pojmujesz pewnie), Domination, Elimination (1 druzyna jest wyposazona w tranquilizer gun, noz i stealth camo vs druzyna PMC z ciezkim sprzetem), jest tez tryb (zapomnialem nazwe) gdzie wcielasz sie w Snake'a i twoim zadaniem jest eliminacje druzyny niebieskiej/czerwonej po cichu i najlepiej non-lethal aby zebrac 3 niesmiertelniki z ich cial (co jest trudne), sa tez przerozne wariacje tego typu rozgrywek, np zabawa w chowanego, walka na samo CQC/bazooki/miny/pistolety/noze, gra wspiera dedykowane serwery z PELNA CUSTOMIZACJA opcji trybow, nie da sie wszystkiego opisac.

@up

ja bym lyknal w dzien premiery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zrobiles dobry zakup to nie wiem, to co napisalem wyzej to opinia tylko jednego czlowieka ktory po dzis dzien jest zauroczony tym tytulem ;), radze sobie obejrzec jakis gameplay i sprawdzic czy mechanika rozgrywki ci odpowiada itp.

Co do multi to co-opa nie ma, jest Deathmatch, Team-Deathmtach, Capture the Flag (tyle ze zamiast flagi jest zabka/kaczuszka - ot jeden ze smaczkow ktorego nie pojmujesz pewnie), Domination, Elimination (1 druzyna jest wyposazona w tranquilizer gun, noz i stealth camo vs druzyna PMC z ciezkim sprzetem), jest tez tryb (zapomnialem nazwe) gdzie wcielasz sie w Snake'a i twoim zadaniem jest eliminacje druzyny niebieskiej/czerwonej po cichu i najlepiej non-lethal aby zebrac 3 niesmiertelniki z ich cial (co jest trudne), sa tez przerozne wariacje tego typu rozgrywek, np zabawa w chowanego, walka na samo CQC/bazooki/miny/pistolety/noze, gra wspiera dedykowane serwery z PELNA CUSTOMIZACJA opcji trybow, nie da sie wszystkiego opisac.

@up

ja bym lyknal w dzien premiery.

Dzięki za szybką odpowiedź. Sądzę, że będę bardzo zadowolony. Tryb multi robi spore wrażenie, ale kupiłem ją głównie dla singla. Jak kilka razy ukończę, np. no kill ;), to zabiorę się za multi. Czy czeka mnie ściąganie jakiś obszernych update? W końcu gra ma już ponad 2 latka, to może coś poprawiali, czy nie musieli? :D

@up up Ja oczywiście jak najbardziej bym się skusił. Dziwię się, że jeszcze tego nie zrobili przy tak kultowej serii. GoW się doczekał, teraz kolej na MGS!

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Singla mozna na multum sposobow przechodzic, jako snajper w krzakach, ninja, rambo (tylko na easy), maniak od wybuchow (c4/claymory i zwabianie pod nie przyszlych dentaow), karateka :D (CQC scislej mowiac).

Co do multi, o tak, czeka cie sciaganie update'ow, najlepiej bedzie zostawic konsole cala noc wlaczona :D, ale warto, poprawili bledy i dodali nowe gadzety (wiesz, okulary/kamizelki/czapki/spodnie/bluzy i koszulki/buty/kabury na bron/kamuflaze na twarz/mozliwosc pokolorowania kazdego ciucha - no jest tego tyle ze az ciezko zliczyc, moze pozniej wstawie tutaj swojego wojaka z opaska big bossa i jego zestawem radiowym abys zobaczyl mniej wiecej jak to wyglada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Singla mozna na multum sposobow przechodzic, jako snajper w krzakach, ninja, rambo (tylko na easy), maniak od wybuchow (c4/claymory i zwabianie pod nie przyszlych dentaow), karateka :D (CQC scislej mowiac).

Co do multi, o tak, czeka cie sciaganie update'ow, najlepiej bedzie zostawic konsole cala noc wlaczona :D, ale warto, poprawili bledy i dodali nowe gadzety (wiesz, okulary/kamizelki/czapki/spodnie/bluzy i koszulki/buty/kabury na bron/kamuflaze na twarz/mozliwosc pokolorowania kazdego ciucha - no jest tego tyle ze az ciezko zliczyc, moze pozniej wstawie tutaj swojego wojaka z opaska big bossa i jego zestawem radiowym abys zobaczyl mniej wiecej jak to wyglada :D

Łooo matko! Dobrze, że jutro mam wolne. Idealnie jak przyjdzie gra. Tryb single porwie mnie pewnie na wiele godzin (skąd ja je wezmę), ale tak mniej-więcej na ile się mogę przygotować przy pierwszym podejściu na Hard? Mniam...

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi pierwsze przejscie gry na Solid Normal zajelo 21h, ale ogladalem kazda cutscenke do konca (jest ich sporo i sa dlugie - i tutaj niestety mankament, mozesz sporo nie rozumiec) oraz przechodzilem gre po cichaczu co powoduje wolne tempo rozgrywki. Nie wiem jak bedzie w twoim przypadku, zalezy jak zdecydujesz sie grac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi pierwsze przejscie gry na Solid Normal zajelo 21h, ale ogladalem kazda cutscenke do konca (jest ich sporo i sa dlugie - i tutaj niestety mankament, mozesz sporo nie rozumiec) oraz przechodzilem gre po cichaczu co powoduje wolne tempo rozgrywki. Nie wiem jak bedzie w twoim przypadku, zalezy jak zdecydujesz sie grac.

Jestem raczej typ cichociemny ;) Więc zanosi się na długie granie. A filmiki ogarnę jakoś chyba (doszkalam się z MGS Database). Może za pierwszym razem uda się 0 kills. Spróbuje.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SONY powinno pokusic sie o wypuszczenie zremasterowanych MGS+MGS2+MGS3 na jednej plycie BD, skoro ostatnio w to ida a nei wsteczna kompatybilnosc, jestem przekonany ze wieeeeeeele osoby by sie skusilo ;)

Pre-order i 3 dni urlopu. Nuf said.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pre-order i 3 dni urlopu. Nuf said.

Pre-order i tydzień urlopu. Taki pakiet musi kiedyś się ukazać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi