Skocz do zawartości
Tomo

Różne Poglądy Graczy

Rekomendowane odpowiedzi

Wymagania jakie mam wobec pozycji to

- spolszczenie (wystarczą same napisy)

- Wciągająca fabuła

- Zadania jakie dostaję nie nużą a wręcz sprawiają że po wykonaniu danego mam ochotę na więcej (wnoszą coś do fabuły)

Coś polecicie ??

Rzuć okiem na mój post na poprzedniej stronie, tam wszystkiego się dowiesz.

I tak jak wcześniej polecam Deus Ex: Human Revolution.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deus Ex - moje TOP 3 tej generacji. Po premierze skończyłem na PC, a teraz wbiłem platynę na PS3 - trofiki to czysta przyjemność, można nawet powiedzieć, że uczą Cię jak grać w tą grę. Gdybym dostał jakiegoś jRPGa, który wciągnąłby mnie tak jak gra Eidosu, czy raczej Square Enix... Może jednak rozejrzę się za jakimś używanym Wii... :happy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Deus Ex - moje TOP 3 tej generacji. Po premierze skończyłem na PC, a teraz wbiłem platynę na PS3 - trofiki to czysta przyjemność, można nawet powiedzieć, że uczą Cię jak grać w tą grę. Gdybym dostał jakiegoś jRPGa, który wciągnąłby mnie tak jak gra Eidosu, czy raczej Square Enix... Może jednak rozejrzę się za jakimś używanym Wii... :happy:

Zgadzam się w 100%. Również przeszedłem całą grę wraz z Missing Link na PC. Teraz na spokojnie gram sobie na PS3 i odkrywam "Deus Exa" na nowo, starając się przechodzić misje zupełnie inaczej, niż to robiłem, grając za pierwszym razem. Podobnie z rozwojem bohatera, gdzie staram się rozwijać go zupełnie inaczej, niż podczas grania na PC. "Deus Ex" to taki typ produkcji, do której bardzo często będzie się wracać. Z resztą - grzechem byłoby nie wracać, skoro PS+ oferuje tą grę kompletnie za free ;)

IxionPL - w 3 tyg platynka? Podziwiam... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłaby wcześniej ale zrobiłem przerwę od Deusa ;) Poza tym grałem już wcześniej i niektóre zadania poboczne robiłem praktycznie "z biegu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 tyg. na platyne w Deusie to raczej sporo czasu i nie ma co tu podziwiać. Jak się nie robi dłuższych przerw w graniu i gra się po kilka godzin to na luzie można zrobić w 10 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mnie deus natomiast nie do końca przemówił... Nie wiem spodziewałem się chyba jednak bardziej otwartego świata i dłuższego tytułu... sam styl i gameplay spoko ale naobiecywano rewolucję a dostaliśmy grę dobrą która trochę udaje bioshocka (budową poziomów), trochę mgsa (skradanie), trochę mass effecta (rpgowo strzelankowy system) i generalnie mi w tym zabrakło jakiejś większej własnej tożsamosci growej i wszystko wydawało mi się nieco "bezpłciowe" ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzuć okiem na mój post na poprzedniej stronie, tam wszystkiego się dowiesz.

I tak jak wcześniej polecam Deus Ex: Human Revolution.

dzięki za propozycję ale właśnie grając w deus exa i skończywszy go pomyślałem że w coś jeszcze bym wchłonął :)pisałeś na poprzedniej stronie również o dragon age 1 i 2 . Rozumiem że polecasz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do mnie deus natomiast nie do końca przemówił... Nie wiem spodziewałem się chyba jednak bardziej otwartego świata i dłuższego tytułu... sam styl i gameplay spoko ale naobiecywano rewolucję a dostaliśmy grę dobrą która trochę udaje bioshocka (budową poziomów), trochę mgsa (skradanie), trochę mass effecta (rpgowo strzelankowy system) i generalnie mi w tym zabrakło jakiejś większej własnej tożsamosci growej i wszystko wydawało mi się nieco "bezpłciowe" ...

Ta gra nie ma nic wspólnego z Bioshockiem. Ani budowa poziomów, ani rozgrywka w niczym Bioshocka nie przypominają, a skończyłem obie części. Skradanie jest zupełnie inne niż w MGS, może nawet powiedzieć, że lepsze, bardziej "nowoczesne", bo system z MGS 4 trąci myszką i pamięta czasy PSXa (wejdź pod ciężarówkę, a nikt cię nie zobaczy). Również jako wielki fan Mass Effecta nie widzę tu żadnych podobieństw, bo to bardziej współczesna strzelanka, jednak ja praktycznie nigdy tu nie strzelałem, chyba, że Paralizatorem.

Dla mnie to skradanka, bardzo nie MGSowa. To gra jedyna w swoim rodzaju, a porównania są na siłę "skradanka - MGS, strzelanka/rpg - Mass Effect". Rewolucja ? Mogę powiedzieć, że tak, bo gra w poszczególnych elementach składowych może przypominać inne gry, ale jako całość ma swój własny, unikatowy styl i jest krótko mówiąc - genialna. I widać, że to nie tylko moja opinia.

@up

Dragon Age 1 - cały RPGowy system jak najbardziej ok, gra jest wymagająca. Podobają mi sie też bohaterowie, konwersacje i "stosunki" z nimi (jakkolwiek to brzmi). Fabuła jednak ssie i jest prostą zrzynką z Tolkiena. My kontra Zło pod postacią Orków i innego plugastwa. Gra ma fajne momenty (Głębokie Ścieżki), ale przez większość czasu nie jest za ciekawie.

Dragona Age 2 - kiszka ze świetna fabułą. Paskudna grafika, potworny backtracking po dosłownie kilku mało ciekawych lokacjach i system walki polegający na waleniu w jeden przycisk.

Warto zagrać w obie gry jeśli dostaniesz je w dobrej cenie, ale nie spodziewaj się hitów.

Edytowane przez Ixion
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie przechodzę 2 raz Deusa .

Gra genialna, w żadnym wypadku nie porównywał bym jej do Bio czy ME .

Dla mnie to bardziej połączenie MGS z Falloutem jak już, ale w żadnym wypadku nie mówił bym tu o wykorzystywaniu patentów z innych gier .

Deus jest świerzy wprowadza masę swoich patentów a projekty poziomów i możliwość ich eksploracji jest niesamowicie satysfakcjonująca !

Przechodzę 2 raz i co chwila odkrywam jakieś nowe ścieżki jakieś nowe secretsy coś czego nie zrobiłem/znalazłem wcześniej .

Tak samo fabuła i wykreowany świat (maaasa notatek pozwalających poznać go i zrozumieć ocb)

Kolejna sprawa skille - są niesamowicie przydatne wręcz niezbędne a nie tak jak w wielu grach dodatek stwarzający pseudo erpegową otoczkę .

eksploracyjne - Hackowanie przenoszenie ciężkich przedmiotów, wyższy skok przebijanie ścian, system lądowania icar, w zależności jakie posiadasz takie ścieszki wybierasz bo tak jak wspomniałem do celu zawsze jest kilka dróg, tu mega plus widać że przyłożyli się do swojej roboty .

Bitewne jak dopalacz refleksu (zdejmujesz 2 po cichu jak stoją blisko siebie) czasowa niewidzialność , kompletne wyciszenie naszych kroków i td .

Tak więc jak dla mnie systemowo wszystko jest super fabularnie również daje radę jedynie Bossowie wg mnie chociaż ciekawi to często zabija się ich bez większego problemu - tu przegrywa z MGS - brakowało mi trochę główkowani przy starciach .

Generalnie Deus to gra w którą trzeba zagrać, jak dla mnie wszystko jest tip top moje TOP 5 na ps3

Nie robią już takich gier dla tego bardzo polecam, moim zdaniem lepsza od MGS 4 .

DA 1 bardzo polecam

DA2 - nie polecam, biega się przez całą grę po 5 małych paskudnych lokacjach na krzyż (w każdym akcje te same !!!) fabularnie ujdzie, gameplay średnio niby jest masa skilli ale nie są zbyt przydatne bo wszystko kładzie się klepiąc X .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za propozycję ale właśnie grając w deus exa i skończywszy go pomyślałem że w coś jeszcze bym wchłonął :)pisałeś na poprzedniej stronie również o dragon age 1 i 2 . Rozumiem że polecasz ??

Szczerze, nie. Pytałeś się o RPGi z polską wersję językową. Dragon Age Origins to schematyczny nudny RPG, który nie ma w sobie nic co tak urzekało w Baldurach. Dragon Age 2 to jedne wielka kalka i pośpiesznie napisany symulator haremu z fabułą dodaną na odczepkę.

O wiele bardziej poleciłbym ci zagrać w Fallout: New Vegas, które nie jest po polsku ale ma naprawdę dobrą fabułę (bądź, co bądź ale Obsidian umie tworzyć fabuły). Albo jeżeli masz czas i chęci to poeksperymentuje i spróbuj zainstalować Baldur's Gate Trilogy z modami. Polecałbym jeszcze The Temple of Elemental Evil ($5.99 na GOG.com).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, nie. Pytałeś się o RPGi z polską wersję językową. Dragon Age Origins to schematyczny nudny RPG, który nie ma w sobie nic co tak urzekało w Baldurach. Dragon Age 2 to jedne wielka kalka i pośpiesznie napisany symulator haremu z fabułą dodaną na odczepkę.

O wiele bardziej poleciłbym ci zagrać w Fallout: New Vegas, które nie jest po polsku ale ma naprawdę dobrą fabułę (bądź, co bądź ale Obsidian umie tworzyć fabuły). Albo jeżeli masz czas i chęci to poeksperymentuje i spróbuj zainstalować Baldur's Gate Trilogy z modami. Polecałbym jeszcze The Temple of Elemental Evil ($5.99 na GOG.com).

masz rację nie napisałem że ograłem deusa mój bład :)ten baldur i the temple są na ps 3 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ten baldur i the temple są na ps 3 ??
:mellow:

Żadna z tych gier nie jest dostępna na konsole - i nawet dobrze, patrząc na uproszczenia w Dragon Age. Są za to dostępne bez problemu na PeCety z strony GOG.com (niestety nie ma polskich wersji językowych). Zamieszczę ci listę każdej - nazwijmy to klasycznych gier RPG wydanych w latach 90 i na początku XXI wieku - dobrej gry RPG w którą możesz spokojnie zagrać:

Fallout - patch polonizujący jest chyba gdzieś dostępny.

Fallout 2 - podobna sytuacja

Baldur's Gate - wersja polska jest genialna, a z modami łączącymi tą część z drugą i wszystkimi dodatkami, to można stworzyć grę nawet na 300h grania

Baldur's Gate 2

Planescape: Torment - "Co może zmienić naturę człowieka" - najbardziej odjechana fabularnie gra w jaką przyjdzie ci grać; gra która zada ci pytania filozoficzne i gra gdzie lepiej zamiast w siłę, zręczność i wytrzymałość inwestować w inteligencję, mądrość i charyzmę - przy okazji w jakiej innej grze możesz przekonać NPCa, że nie istnieje i on zniknie?

Icewind Dale - weź silnik Baldura (lekko unowocześniony), zostaw walkę, daj trochę uproszczoną historię i masz pięknego hack'n'slasha

Icewind Dale 2 -

The Temple of Elemental Evil - najlepsza gra wykorzystująca zasady edycji 3.5 do D&D, plus dość rozbudowana fabuła zależna od wybranego charakteru twojej drużyny

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura - chiałeś grać kiedyś pół-orkiem latającym z karabinem maszynowym i strzelającym do czarujących elfów?

Wszystkie powyższe gry zostały wydane po polsku (albo full dubbing, albo napisy) i da się je znaleźć w odmętach internetu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za listę może nie tylko mi się przyda

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z tej listy polecam bradzo oryginalne arcanum (chyba z 500 godzin przy tym ciekawym tytule przesiedziałem)...
Tyle tylko, że Arcanum trzeba strasznie modyfikować by dało się grać bez problemów - straszna ilość bugów tu występuję.

Zamiast Arcanum na początek poleciłbym Baldur's Gate Trilogy - szczególnie, że na GOG.com jest opisane jak zainstalować obie gry i mody, by przenieść BGI do silnika BGII i zagrać w całą trylogię.

dzięki za listę może nie tylko mi się przyda
Żaden problem. Edytowane przez JibrilPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia jedna sprawa... Jak to jest że moje 3 ulubione gatunki growe (rpg,jrpg,strategie) odeszły w tej generacji na dalszy plan a do samego kacika zagladam raz na tydzień... Już nawet nie w poprzedniej generacji ale i maksymalnie 1-2 lata temu przegladałem każdy kącik rpgowy na każdych z mozliwych wiekszych forach o tematyce growej... Chciałoby się rzecz co się stało że się zesrało i jak jeden rpg na 2 miesiące wyjdzie mamy swięto lasu :P (i gdyby jeszcze trzymało poziom chociażby starego "brefa of fajera" że o ffach nie wspomnę)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo nawet nie ma gdzie zajrzeć o czym podyskutować .

Gier jest mało i trzymają średni poziom .

Widzisz wyszedł teraz klasyczny Tales i nikt w to nie gra, nikt nic nie pisze a szkoda bo ciekawi mnie bardzo i prędzej czy później go kupię .

Ja osobiście bardzo czekam na niedawno zapowiedzianą kontynuację D Hour od darknes .

FPS

332 tematów

94800 odpowiedz

RPG

71 tematów

25280 odpowiedz

5 razy mniej gier 4 razy mniej postów .

Ale czemu tu się dziwić sam mieszkam w Warszawie jeżdżę wymieniać gry do gamestacji na służewiec, jak wpadnie stado gimbusów z plecaczkami wymienić gierkę za 2 dyszki to tylko FPSa na FPSa wymieniają a na widok nowej Fify NFS Battlefielda czy nowego MoH (czego ostatnio byłem świadkiem) niemal srają w pory (1 reklama w TV i ciemna masa myśli że to nowa jakość FPS ....)

Idę o zakład że połowa z nich nie wie co to MGS, takie czasy .

Edytowane przez schranz
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza ni no kuni i ff13-3 (póki co wielkie buu dla tego tytułu) na horyzoncie bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbardzo słabo... Dla mnie ta generacja = dobrych około 5 rpg (demons/dark souls, skyrim, dragons age 1, wiedźmin 2) i chyba jeszcze mniej jrpg (ff13/13-2, eternal sonata, nier, reonance of fate), niestety nie znam krzaczkowego więc perełki od skośnookich odpadają... A tales (ten roczny czy tam 2letni) staram się załatwic sobie od wieków ale cena + allegro bardzo odstraszają ale bankowo kiedyś się w obie zaopatrzę .. teraz co zostało i na co czekamy.

Na naprawdę dobrze zapowiadające się ni-no kuni, dragons age 3 (ja po naprawdę słabej 2ce póki co zlewam) i na jakis dziwny twór o nazwie ff13-3... Na xie może i jest trochę lepiej ale też są to gry z początku generacji (blue dragon oraz lost oddysey) a tak lipa mocium panie...

wii się trzymało ale w mordę jeża chcę j-rpg godne tej generacji a nie tytuły które równie dobrze mogłyby wyjsć na ps2....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia jedna sprawa... Jak to jest że moje 3 ulubione gatunki growe (rpg,jrpg,strategie) odeszły w tej generacji na dalszy plan a do samego kacika zagladam raz na tydzień... Już nawet nie w poprzedniej generacji ale i maksymalnie 1-2 lata temu przegladałem każdy kącik rpgowy na każdych z mozliwych wiekszych forach o tematyce growej... Chciałoby się rzecz co się stało że się zesrało i jak jeden rpg na 2 miesiące wyjdzie mamy swięto lasu :P (i gdyby jeszcze trzymało poziom chociażby starego "brefa of fajera" że o ffach nie wspomnę)...

Rynek się zmienia, gracze się zmieniają (w większości) - dzisiaj prym wiodą nastawione na szybkie przejście gry z obowiązkowym multi, którego wyniki można opublikować na nastu portalach społecznościowych...

Lepiej wypuścić 10 kolejnych odsłon CoD'a / MoH / FPS'a który i tak znajdzie nabywców, niż porządnego długiego RPG'a którego kupi garstka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale kuźwa co się tak naprawdę zmienia poza nowymi małolatami grajacymi jedynie w fpsy?? ja osobiscie wychowany na rpgach z początku lat 90 tych nigdy bym nie pomyslał że nastaną czasy gdzie będę czekał na jakiegokolwiek rpga i a nóż widelec okaże się dobry... Jeszcze przeciez z 5 lat temu było tak że srednia dobrego rpga/jrpga na m2 oscylował średnią 2-3 dobre tytuły z tego gatunku w przeciągu 2 miesięcy... czy potrzeba rynku się aż tak zmieniła?? Że człowiek siedzacy w grach od właściwie 24 lat (plus - minus rok w którąś stronę) nie ma tak naprawdę w co grać?? I czeka nerwowo na remake'i hd tytułów z poprzedniej generacji... Smutne trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty czekasz, ja czekam i może z trzy inne osoby też czekają - a po drugiej stronie setka spragnionych nowego BattleCod'a małolatów (nie uwłaszczając nikomu oczywiście)...

Ciekawe która strona jest bardziej interesująca ($$$) dla wydawcy...

Zresztą masz świetny przykład chociażby z Yakuzą - wydanie kolejnych części w EU / USA, jest uzależnione od sprzedaży (zainteresowania) obecnych / starszych części...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak wydadzą tą yakuzę :P a jak nie to zostanę drugim wcieleniem Binladena i wysadzę się przy kwaterze głównej segi :P , pewnie masz racje z potrzebami tylko mnie zastanawia skąd nagle taka zmiana growego gustu u społeczeństwa... Przecież kiedy byłem małolatem tez sie grało w unreala czy pierwsze kłejki ale i tak kochało się najbardziej rpgi/strategie/tacticsy/jrpgi/rtsy (ciekawe czy dzisiejsza młodzież wie co to za skrót :P )...

Edytowane przez zdun1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FPS

332 tematów

94800 odpowiedz

RPG

71 tematów

25280 odpowiedz

Tylko weź pod uwagę, że tam jest masa tematów klanowych, plutonowych oraz cała reszta różnych rzeczy niezwiązanych stricte z grą.

Jakby tak zostawić same tematy dot. FPS'ów to nie byłoby tego wiele więcej.

Wszystko byłoby super, gdyby te jrpgi były u nas dostępne w normalnych cenach, a nie prawie 200zł za rzadsze tytuły...

Nawet u angolów sporo kosztują, co na pewno nie pomaga :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak wydadzą tą yakuzę :P a jak nie to zostanę drugim wcieleniem Binladena i wysadzę się przy kwaterze głównej segi :P , pewnie masz racje z potrzebami tylko mnie zastanawia skąd nagle taka zmiana growego gustu u społeczeństwa... Przecież kiedy byłem małolatem tez sie grało w unreala czy pierwsze kłejki ale i tak kochało się najbardziej rpgi/strategie/tacticsy/jrpgi/rtsy (ciekawe czy dzisiejsza młodzież wie co to za skrót :P )...

Ewolucja - chociaż każdy w tej kwestii będzie miał inne zdanie...

Byłoby miło gdyby faktycznie 5 część Yakuzy wydali - ale zawsze zostaje poszerzanie horyzontów i nauka krzaczków...

@up - Ale 200zł to jest normalna cena (jak za grę na konsole) - przecież inne tytuły (niekoniecznie nowe) kosztują podobnie i znajdują nabywców...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja jeżeli o yakuzę chodzi staram się być spokojny, każdą część jak również dead souls kupiłem w dniach premiery więc swój wkład w wydanie 5ki dałem aczkolwiek np. dead solus miał premierę gdzieś w marcu i sklep zaopatrzył się w 2 sztuki z czego wiem doi dziś im ta druga sztuka leży i się kurzy... :P

Pozostaje również kwestia fps>rpg dla wiekszości... Cóż wychodzi na to ze przedstawienie dobrej fabuły oraz systemu walki odeszła na dalszy plan na korzyść scrytów, wybuchów i epickich 5 godzinnych singli z fabułą która odpowiadałaby i satysfakcjonowała worek ziemniaków gdyz często jej absurdalnosć wskakuje na najwyższy poziom i gram po to aby: wybuchało, strzelało, rozlewało krew i pokazywało jak to znów USA wygrało ze złymi ruskami/chinczykami... Dla mnie absurd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi