Skocz do zawartości
SmaleC

FIFA 13

Rekomendowane odpowiedzi

Co do padów, oryginalnych to przestrzegam przed tymi kupowanymi na znanym portalu aukcyjnym. Kupiłem dwa oryginalne ale z "homologacją" azjatycką tzn przeznaczone na tamte rynki. Zapłaciłem z przesyłką o 60 taniej niż za europejski i są niestety "sztywne". Nie mam z nimi kłopotów i działają bardzo dobrze ale na grach FPS czy takich dla dzieci. Fifka wymaga jednak bardziej miękkiego podejścia. Te które kupiłem z konsolą mają kod zakonczony "E", azjatycki "H"/ Za chwilę czeka mnie wymiana padów i kupię tylko te drogie dedykowane na nasz rynek. Ale każdy ma własne preferencje więc nie ma co się wymądrzać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to właśnie jest, jak chcesz zaoszczędzić 10 zł to później jesteś w plecy dodatkowe złotówki. 

Nie ma co wierzyć w super okazje na allegro, bo w 99% to podróbki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile czasu zajęło wam ogranie się w fifie? ja ogólnie gram w fife 13 okolo tygodnia, w 12 gralem okolo 20-30 meczy, przeraża mnie bieg na sprincie robienie tricku, nie moge zgrać ruchu rs z ls do tego l2 i jeszcze jakieś podanie, nie moge tego ogarnąć moim małym móżdzkiem :shok: mam jeszcze pytanie jak zrobić żeby po podaniu pilka zostawa przy nodze a nie odskakiwala, bo 3/4 piłek trace w ten sposób :mellow: jakieś porady dla początkującego na czym się skupić co robić itp? bede wdzieczny za wszelkie rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

ile czasu zajęło wam ogranie się w fifie? ja ogólnie gram w fife 13 okolo tygodnia, w 12 gralem okolo 20-30 meczy, przeraża mnie bieg na sprincie robienie tricku, nie moge zgrać ruchu rs z ls do tego l2 i jeszcze jakieś podanie, nie moge tego ogarnąć moim małym móżdzkiem :shok: mam jeszcze pytanie jak zrobić żeby po podaniu pilka zostawa przy nodze a nie odskakiwala, bo 3/4 piłek trace w ten sposób :mellow: jakieś porady dla początkującego na czym się skupić co robić itp? bede wdzieczny za wszelkie rady ;)

Trening czyni mistrza, graj, graj i raz jeszcze graj ;) Nie zrażaj się porażkami w meczach, w których byłeś lepszy, bo to jest Fifa i często traci się punkty mając kogoś na widelcu.

Co do przyjęć to rób to z L2 kiedy stoisz i z L1 w biegu. Możesz też prawą gałką wybrać kierunek, w którym chcesz żeby twój zawodnik przyjął piłkę. Nie mam teraz pada w rękach, ale chyba nie pomieszałem nic. Jak coś to na tym forum są "sami eksperci" więc mnie szybko poprawią... ;)

Edytowane przez awakeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fifa 11 ponad 3k meczow, fifa 12 ponad 2k meczow fifa 13 okolo 2k meczow, tyle czasu zajelo mi ogranie sie w fife ;)

to jeszcze pytanie na ilu gwiazdkowych druzynach najlepiej się uczyć?

5 gwiazdkowych 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej smieszy mnie to jak gram z kolesiem mecz, w 1 połowie robie z nim co chce, widać, że ma problem z 3 podaniami a w drugiej polowie nie widze piłki, triki takie, że szczęka opada i 3 bramki w 10 minut i później znowu nagły zanik umiejętności :shok: cud? czy lepszy kolega na fotelu obok?

aha to widzę, że muszę jeszcze troszkę pograć, żeby mieć jakieś pojęcie heheh dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wątpię że grając 5 gwiazdkowymi drużynami da się czegoś nauczyć, co najwyżej utartych schematów ... Ja gram w FIFĘ od bardzo bardzo dawna (chyba 04 to była moja pierwsza FIFA na PC którą kupiłem oryginalną) i od zawsze bardziej wymagające i emocjonujące było granie słabszymi składami. Ligi typu holenderska, belgijska na forach były mniej oblegane ale zawsze były najrówniejsze i wygrać je nie było wcale łatwo (mówię o forach typu fifanet, efifa itp.). Do dzisiaj mi zostało że przez internet gram zespołami max 4 gwiazdki i można kombinować z akcjami. Dla próby zagrałem w 13 parę meczy 5 gwiazdkowymi i KAŻDY grał w podobny sposób, oczywiście prostopadłe podania na wykoksowanych napastników  lub wrzutki na wysokich napastników i tak cały czas, ileż można ?! Wiadomo, czasami trafi się bardziej ogarnięty gracz który atakuje w zróżnicowany sposób ale to 1 mecz na 10.

Edytowane przez marol0v
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jak mial bym zaczac wypisywac "sprinterow" z druzyn 4*  to prawdopodobnie by zabraklo forum ;)

fifa do odslony 09 to zupelnie inna gra niz mamy teraz, wiec nawet nie pisalem ze gralem w 96 czy cos takiego bo po co - skoro wczesniej strzelalo sie gole z polowy totalny arcade dla dzieci ? ;) - dziwne, ze to "przeoczyles" ;)

A i czy chcesz tego czy nie fifa jest gra schematow.

Ja "uczylem" sie grac na 5* i mysle, ze tak zle nie gram ;)

Edytowane przez piachu00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam takie akcje i graczy w poprzednich odsłonach (mówię o PC) gdzie potrafili grać tylko wysokie prostopadłe podanie i tak cały mecz, o dziwo gość na forum był jednym z "mistrzów" - taka ranga za odpowiednią ilość wygranych, a gole zza połowy to był klasyk, w 08 albo 09 nagminnie tak niektórzy grali, ale co poradzić. Każdy uczy się tak jak mu wygodnie, najlepiej grać drużyną której jest się fanem imo każde zwycięstwo lepiej wtedy smakuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja gram również max 4 gwiazdki, ostatnio zdarza mi się wziąść np. CSKA Moskwa czy Shachtar ale równiez uważam ,że granie zespołami 4 gwiazdki jest najciekawsze,ponieważ można grać różnorodnie zdarzają się błedy, a napastnicy nie zawsze strzelają setki.

Niestety bardzo długo szukam kogoś ogarnietego kto nie weźmie Realu czy o zgrozo BVB gdzie na kontre biegnie 8 graczy ,jak ktoś byłby chętny na sparingi to z chęcią mam czas codziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cska to najbardziej pacewhore team z 4*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No ja gram również max 4 gwiazdki, ostatnio zdarza mi się wziąść np. CSKA Moskwa czy Shachtar ale równiez uważam ,że granie zespołami 4 gwiazdki jest najciekawsze,ponieważ można grać różnorodnie zdarzają się błedy, a napastnicy nie zawsze strzelają setki.

Czy grasz zespołem 1*, czy 5* to nie ma napastnika, który by strzelał wszystko. Rzekłbym, że więcej się nie strzela niż strzela "setek", głównie sam na sam z bramkarzem...

A co do drużyn 4*, to od dwunastki gram Szwecją i jak dla mnie jest to jak najbardziej kapela ok. Co prawda w trzynastce zawodnicy mają już słabszy skill niż w dwunastce, ale cały czas dają radę :)

Piachu, nie chce mi się konsoli włącząc, ale czy CSKA nie jest już czasem 4,5*? Rok temu była 4* na stówę, ale teraz chyba już poszła w górę o "połówkę".

Edytowane przez awakeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne 4,5 moj blad, w 12 byla 4 ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają 4,5 ale często im losuje zespoły 4 gwiazdkowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pamiętam takie akcje i graczy w poprzednich odsłonach (mówię o PC) gdzie potrafili grać tylko wysokie prostopadłe podanie i tak cały mecz, o dziwo gość na forum był jednym z "mistrzów" - taka ranga za odpowiednią ilość wygranych, a gole zza połowy to był klasyk, w 08 albo 09 nagminnie tak niektórzy grali, ale co poradzić. Każdy uczy się tak jak mu wygodnie, najlepiej grać drużyną której jest się fanem imo każde zwycięstwo lepiej wtedy smakuje :biggrin:

Zrozum jak coś człowiekowi wyszło 5 razy to kolejny raz też to zrobi taka już ludzka natura...

Raz udało się rozpalić ogień miliony lat temu i do dziś rozpalamy.

Jak komuś leży gra na prostopadłe podania i zdobywa tak bramki to czemu niby ma przestać?

Dokładnie tak jak piachu pisze schemat, schemat i jeszcze raz schemat.

Nie lubię jak ktoś o tym co chwila pisze bo tak było jest i mam nadzieję, że nie będzie.

W każdej fifie jest jakiś "patent" na strzelanie bramek i ludzie będą z niego korzystać. 

Chociaż wydaje mi się że w 13 już jest mniej schematów.

Edytowane przez Tom21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zacząłem grać 4* Kolumbią, jak dla mnie powinna być to kapela 4,5*. Skumajcie skill zawodników jakich wybrałem do pierwszej jedenastki- bramkarz 77, obrońcy- 79,79,79,78, pomoc- 79,76,82,82, atak- 80,90. Każdy na swojej pozycji oczywiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Polska też ma 4* grając 433 wychodzi 78-72-74... i jak się to ma do Kolumbii? Strategia doboru przeciwników na podstawie gwiazdek tez jest ważna, mi do Polski dobiera max skill OL lub OM, reszta równorzędne. Ale jak pograłem np Belgią która ma 4,5 to notorycznie mi waliło 5*. Do nauki nie ma jednego dobrego zespołu bo każdy ma mocne i słabe strony, jeden pasuje do takiej a drugi to innej taktyki. Osobiscie polecam Saragossę z 3,5* , Polska z 4*, Atletico Madryt z 4,5* a z %* Bayern. pozdro

P.S. kusi mnie ta Kolumbia bo Falcao to mega dobry napastnik, zobaczę jak mu idzie w reprezentacji:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem pół nocy tą Kolumbią i gra się nią bardzo fajnie. Jedynym minusem jest to, że konsola potrafi wylosować BVB, Liverpool, Argentynę, czy Holandię. Oczywiście są też mecze przeciwko Polsce, Szwecji, Peru, czy Chile ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumbia to najlepsza drużyna wsród reprezenatacji !!! Zaraz po Italii :D Jeszcze czasami gram USA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumbia to najlepsza drużyna wsród reprezenatacji !!! Zaraz po Italii :biggrin: Jeszcze czasami gram USA

Ale pod jakim względem Kolumbia jest najlepsza?

Bo mi dużo lepiej gra się Chile, WKSem lub Polską. Polecam WKS - jeśli ktoś lubi grać skrzydłami i robi wrzutki, to niech ustawi w ataku Drogbę i Traore. Obaj to władcy przestworzy. Zwłaszcza ten drugi - 203cm wzrostu.

Oczywiście są i mecze, w których stoją jak te kołki. Jak już dojdą do pozycji strzeleckiej (główkowej), to walą w gołębie na koronie dachu :) Ale przeważnie jest dobrze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale pod jakim względem Kolumbia jest najlepsza?

Bo mi dużo lepiej gra się Chile, WKSem lub Polską. Polecam WKS - jeśli ktoś lubi grać skrzydłami i robi wrzutki, to niech ustawi w ataku Drogbę i Traore. Obaj to władcy przestworzy. Zwłaszcza ten drugi - 203cm wzrostu.

Oczywiście są i mecze, w których stoją jak te kołki. Jak już dojdą do pozycji strzeleckiej (główkowej), to walą w gołębie na koronie dachu :) Ale przeważnie jest dobrze ;)

Może kolega trochę przesadził piszac, że Kolumbia jest najlepszą z reprezentacji, ale gra się nią bardzo dobrze. Mają bardzo wyrównany skład, szybkich piłkarzy, zwłaszcza skrzydła, pomocników, którzy potrafią huknąć zza pola karnego, no i mają Falcao. Dodam jeszcze, że jest to zespół 4* i bez problemów wygrywa się nią zespołami 4,5* i czasem 5*, bo i takie kapele potrafi konsola wylosować. Nie będe pisał co się dzieję kiedy trafi się na 4* team... Wczoraj dwa razy grałem przeciwko Polsce i w pierszym meczu po 20 min i wyniku 3:0 przeciwnik wyszedł z gry, a w drugim było bodajże 5:1 ;)

Edytowane przez awakeman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dwa razy grałem przeciwko Polsce i w pierszym meczu po 20 min i wyniku 3:0 przeciwnik wyszedł z gry, a w drugim było bodajże 5:1 ;)

I nie wstyd Ci? Bić rodaków? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie wstyd Ci? Bić rodaków? :)

Do tej pory mam traume po tych zwycięstwach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolumbia, WKS, Brazylia... ludzie grający tymi drużynami stawiają przede wszystkim na szybkość. Walą prostopadłą piłkę na napastnika i czyhają tylko na to, aby wyprzedzić obrońcę, po czym bez większego kłopotu huknąć bramkę.

Wiem, że tak jest, bo grałem z tymi drużynami. To jest do rozpracowania... Wielkie mi to halo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi