kukmuken 10 Napisano 23 Listopad 2013 Ze strony glownej: http://www.pssite.com/news-29596-ruszyl_europejski_playstation_store_dla_ps4__gry_kosztuja_nawet_304_zlote_.html Przeginaja palke i to konkretnie, na US PSS normalne ceny 60$, a u nas nie wiadomo skad wychodzi ~100$... Rozumiem, ze to dopiero start generacji i chca jak najwiecej wycisnac z niskiej sprzedazy gier, ale bez przesady, nie zeby 4 gry kosztowaly tyle co sama konsola, wszystko ma swoje granice. Mam nadzieje, ze tlumy nie beda kupowac gier z PSS bo jak tylko wydawcy zobacza, ze ludzie sa jednak sklonni tyle placic to takie ceny zostana juz na stale. Nie wydaje mi się ,żeby jakoś duża ilość ludzi byłaby zainteresowana cyfrową dystrybucją w przypadku takich cen , wystarczy spojrzeć na angielskie forum jak tam się ludzie na ten temat wypowiadają. Wychodzi na to ,że dla nich to też jest spora suma jak na gre;> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacha79 900 Napisano 23 Listopad 2013 Sprzedaz w dniu premiery nie bedzie zadnym wyznacznikiem, bo ilosc konsol jest mniejsza niz chetnych na zakup.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 23 Listopad 2013 Ze strony glownej: http://www.pssite.com/news-29596-ruszyl_europejski_playstation_store_dla_ps4__gry_kosztuja_nawet_304_zlote_.html Przeginaja palke i to konkretnie, na US PSS normalne ceny 60$, a u nas nie wiadomo skad wychodzi ~100$... Rozumiem, ze to dopiero start generacji i chca jak najwiecej wycisnac z niskiej sprzedazy gier, ale bez przesady, nie zeby 4 gry kosztowaly tyle co sama konsola, wszystko ma swoje granice. Mam nadzieje, ze tlumy nie beda kupowac gier z PSS bo jak tylko wydawcy zobacza, ze ludzie sa jednak sklonni tyle placic to takie ceny zostana juz na stale. ehh. co za chciwe mendy. mam nadzieję że się przejadą na tym. sprzedają wersje cyfrowe czyli dodatkowe koszty żadne i dmuchają ceny jeszcze bardziej niż pudełkowych.. pomijam fakt wiecznego dymania Polaków co zarabiają 5 razy mniej a płacą więcej. nie wiem kto o tym decyduje ale jest według mnie debilem. chyba że to jakaś strategia pompowania cen żeby potem wszystko inne wydawało się tanie.. tak jak jeden gość w moim miasteczku gdzie działki w pewnej okolicy kosztowały ok 5000 za ar, on wystawił znak na swojej wielkiej działce 15000 za ar (fakt że działka zajebista). minęło 3 miesiące a ceny działek w okolicy podskoczyły do średnio 7-8 tysięcy bo przecież "tamten ma za 15000 to i tak tanio..". może PS Store ma ustawiać poprzeczkę, kto musi kupić i tak kupi, a oni i tak zarobią na pudełkowych więc ich to jebie... nie wiem, ale 300 zł za grę nie dam NIGDY! 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czacha79 900 Napisano 23 Listopad 2013 Pojechali z tymi cenami … Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kazikosky 270 Napisano 23 Listopad 2013 W ogole po co interesowac sie ta cyfrowa dystybucja? Raz,ze tej gry nie masz w pudelku,to dwa teraz sciagaj po 50 giga.Ceny kosmiczne mawet na zarobki w Uk,bo jak mozna dac za BF4 60 funtow,jak kupie w sklepie internetowym za 45 albo i mniej. W wersjach pudelkowych jest konkurencja,tysiace sklepow.Teraz wychwycilem nowego ds4 za 39.99(200zl) i Fifke,po tej samej cenie, gdzie wiekszosc sklepow szuka glupszych od siebie i wystawia po 250-300zl. A jaka konkurencje ma PSS? Albo pan sie zgadzasz i kupujesz albo wypier... Bardzo sie ciesze,ze takie ceny sa w PSS,Moga nawet doyebac to 1800zl za gre.Pudelkowe wersje beda sie bardzo dobrze sprzedawac. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ONE 698 Napisano 23 Listopad 2013 Fajnie, że im się udało, milion konsol w 24h to dobry wynik, ciekawe jednak jak to wygląda w samej Ameryce Pólnocnej, a szczególnie w USA. Wydaje mi się, że tam tym razem PS4 zdetronizuje X1 ; ) Poza tym, sprzęt sony nie zadebiutował jeszcze w Europie, a to zrobi sporą różnicę ; ) Btw. http://www.pssite.com/news-29578-ponad_2_miliony_ludzi_czeka_na_ps4_w_samej_sieci_sklepow_gamestop.html Różnica jest taka, że według gamespotu 2.3mln amerykańskich graczy czeka na swoje PS4, konsola jest wyprzedana, nie dostaniesz jej nigdzie, a Xone spokojnie lezy sobie na półkach, nie ma problemy z dostępnością, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 23 Listopad 2013 a skąd takie info że sobie spokojnie leży na półkach? podobno też wszystko wyprzedali.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ONE 698 Napisano 23 Listopad 2013 Jedna z osob, dzieki ktorym Halo 4 prezentuje sie tak swietnie pracuje teraz dla Naughty Dog . a skąd takie info że sobie spokojnie leży na półkach? podobno też wszystko wyprzedali.. Czytałem na neogafie, są sklepy gdzie nie ma konsol, ale są gdzie można kupić bez problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dreamtox 94 Napisano 23 Listopad 2013 a skąd takie info że sobie spokojnie leży na półkach? podobno też wszystko wyprzedali.. Poczytaj na neogafie, jest tam temat: "Xbox One - Walk into a store and pick it up?" Jeden z postów: "Xbone available at every store in my mall. EB Games, Toys R Us, Best Buy, and the Microsoft Store. PS4 sold out everywhere. EB games showed me a 3 page waiting list for the PS4 too." 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryz 915 Napisano 23 Listopad 2013 pomijam fakt wiecznego dymania Polaków co zarabiają 5 razy mniej a płacą więcej. A co Sony ma do tego, że Polacy dają się od lat dymać i jak byli tak są biedni na tle cywilizowanych krajów? Przecież nie będą u nas dawać tańszych gier, bo wtedy nikt nie będzie kupował w pozostałych krajach. Oczywiście do jęku zawodu odnośnie cen cyfrowej dystrybucji się przyłączam, dzięki PS+ i Steamowi przekonałem się do tego rodzaju zakupów a tu proszę, kop na ryj od Sony. Trzymam kciuki żeby się przejechali na tym bardzo mocno. Niestety może się to też odbić na cenach pudełkowych wersji, ale oby tu konkurencja dalej robiła swoje co najmniej tak jak przy PS3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 23 Listopad 2013 A co Sony ma do tego, że Polacy dają się od lat dymać i jak byli tak są biedni na tle cywilizowanych krajów? Przecież nie będą u nas dawać tańszych gier, bo wtedy nikt nie będzie kupował w pozostałych krajach. jak to co?? to ze w USA gry sa po $60 a u nas po $100... nie mówię o grach tańszych u nas, mówię o chociaż w tych samych cenach.. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryz 915 Napisano 23 Listopad 2013 No tak, tyle, że tyczy się to ogólnie Europy a nie tylko Polski, dla takiego Niemca czy Austriaka $100 to jeszcze nie tragedia - dla Polaka już tak (chyba, że ktoś ma VIP w nicku;)). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kevcio23 110 Napisano 23 Listopad 2013 Zagłosujcie portfelem :) Ale co z tego, jak ludzie i tak kupią na spółę za 150 zł, "Bo nie dadzą nigdy 200 zł za grę w pudełku". Ja bym właśnie tu widział powód takich cen :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kukmuken 10 Napisano 23 Listopad 2013 A co Sony ma do tego, że Polacy dają się od lat dymać i jak byli tak są biedni na tle cywilizowanych krajów? Przecież nie będą u nas dawać tańszych gier, bo wtedy nikt nie będzie kupował w pozostałych krajach. Oczywiście do jęku zawodu odnośnie cen cyfrowej dystrybucji się przyłączam, dzięki PS+ i Steamowi przekonałem się do tego rodzaju zakupów a tu proszę, kop na ryj od Sony. Trzymam kciuki żeby się przejechali na tym bardzo mocno. Niestety może się to też odbić na cenach pudełkowych wersji, ale oby tu konkurencja dalej robiła swoje co najmniej tak jak przy PS3. 249 zł za wersje pudełkową jeszcze można przeboleć. Ale jakby tak rzucili nagle ceny po 280 zł za wersje pudełkowe, to ja bym poprostu każdą grę co kupie bym sprzedawał. Także też nie do końca wyższa cena gry ,będzie dla sony oznaczać wyższe dochody, tylko rozwinie się jeszcze bardziej "szara strefa" gier używanych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 23 Listopad 2013 (edytowane) Zagłosujcie portfelem :) Ale co z tego, jak ludzie i tak kupią na spółę za 150 zł, "Bo nie dadzą nigdy 200 zł za grę w pudełku". Ja bym właśnie tu widział powód takich cen :)Wszyscy jak zawsze będą głosować portfelami, ale jak wyjdzie kolejna część CoD'a, BF'a czy innego tasiemca, to stado i tak poleci do sklepu po swój egzemplarz... Edytowane 23 Listopad 2013 przez kloose Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Turin 108 Napisano 23 Listopad 2013 jak to co?? to ze w USA gry sa po $60 a u nas po $100... nie mówię o grach tańszych u nas, mówię o chociaż w tych samych cenach.. A coś stoi na przeszkodzie, żeby kupić na amerykańskim koncie za 190zł? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Starh 230 Napisano 23 Listopad 2013 Pierdziele takie biznesy... na amerykańskim PSN killzone 180zł (w przeliczeniu z $). Chyba będę grał na US koncie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żywy 690 Napisano 23 Listopad 2013 @kevincio23: To nie jest powod tylko skutek, skutek ciaglego windowania cen do az tak chorych poziomow, i tak sie dzieje co generacje: PS2 -> 50$, PS3 -> 60-70$, a teraz PS4 -> 90-100$. Niby tlumacza to tym, ze gry sa coraz drozsze w produkcji, a z drugiej strony w wywiadach ciagle powtarzaja jak to latwo sie teraz pisze gry, a nawet ze napisanie gry na PS4 zajmuje tyle samo czasu co na PSX, gdzie nie pamietam juz ale wtedy ceny pewnie ksztaltowaly sie na poziomie 40$, a po drugie gry byly wtedy w 100% dopracowane na premiere i nie mialy powycinanych zawartosci za ktore trzaba jeszcze dodatkowo doplacac do juz i tak horrendalnych cen. Mam szczera nadzieje ze w tej generacji jak najwiecej firm upadnie wlasnie przez slaba sprzedaz gier. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pack 698 Napisano 23 Listopad 2013 UpdatePS4Nov 15thNAUSCanadaNov 29thEU/PALAustraliaAustriaBelgiumDenmarkFinlandFranceGermanyIrelandItalyLuxembourgNetherlandsNew ZealandNorwayPolandPortugalRussiaSpainSwedenUKLAArgentinaBrazilChileColombiaCosta RicaEl SalvadorGuatemalaMexicoPanamaPeruDecemberAsia/ME/AfricaHong KongKoreaMalaysiaSingaporeTaiwanUAE (and the rest of ME?)South AfricaFeb 22ndJapanTBA (likely before Japan)India (2014?)IndonesiaPhilippinesThailandXONENov 22ndAustraliaAustriaBrazilCanadaFranceGermanyIrelandItalyMexicoSpainUKUSNZ Wygrywa PS4 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krowi placek 13 Napisano 23 Listopad 2013 Zagłosujcie portfelem :) Ale co z tego, jak ludzie i tak kupią na spółę za 150 zł, "Bo nie dadzą nigdy 200 zł za grę w pudełku". Ja bym właśnie tu widział powód takich cen :) Ta, a wcześniej było kupowanie w 5 i co? Jak zmienili na kupowanie w 2 to ceny spadły? Nie, wzrosły. Jak dadzą kupowanie tylko na jednym slocie, to myślisz że wtedy coś spuszczą z tej chorej ceny? W życiu. Tylko czekać jak w ps5 czy ps6 będzie tylko cyfrowa dystrybucja, trzeba będzie domy pod zastaw brać, żeby grę kupić :shok: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Castiel 262 Napisano 23 Listopad 2013 No nawet jak goście wezmę na spółkę i będą mieli za pół ceny ok. W USA też tak mogą zrobić nie? I też mają te 60$ na spółkę. Dobrze byłoby zrobić takie pospolite ruszenie i zasypać ich mailami, że takie ceny to mogą sobie rzucać w Luksemburgu albo Lichtensteinie, a nie w Polsce. Najlepiej by było gdyby we wszystkich krajach to kosztowało tyle samo. Wtedy byłoby sprawiedliwie. Cena taka sama dla wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 23 Listopad 2013 A coś stoi na przeszkodzie, żeby kupić na amerykańskim koncie za 190zł? wielu ludziom wiele rzeczy. i to jest omijanie problemu a nie rozwiazanie 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kukmuken 10 Napisano 23 Listopad 2013 @kevincio23: To nie jest powod tylko skutek, skutek ciaglego windowania cen do az tak chorych poziomow, i tak sie dzieje co generacje: PS2 -> 50$, PS3 -> 60-70$, a teraz PS4 -> 90-100$. Niby tlumacza to tym, ze gry sa coraz drozsze w produkcji, a z drugiej strony w wywiadach ciagle powtarzaja jak to latwo sie teraz pisze gry, a nawet ze napisanie gry na PS4 zajmuje tyle samo czasu co na PSX, gdzie nie pamietam juz ale wtedy ceny pewnie ksztaltowaly sie na poziomie 40$, a po drugie gry byly wtedy w 100% dopracowane na premiere i nie mialy powycinanych zawartosci za ktore trzaba jeszcze dodatkowo doplacac do juz i tak horrendalnych cen. Mam szczera nadzieje ze w tej generacji jak najwiecej firm upadnie wlasnie przez slaba sprzedaz gier. Chociaż nie życzyłbym tego upadku flagowym studiom deweloperskim sony ;) Wtedy to już wogóle ta generacja by sensu nie miała dla mnie. Dobre exclusivy to podstawa egzystencji konsoli na rynku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 23 Listopad 2013 No nawet jak goście wezmę na spółkę i będą mieli za pół ceny ok. W USA też tak mogą zrobić nie? I też mają te 60$ na spółkę. Dobrze byłoby zrobić takie pospolite ruszenie i zasypać ich mailami, że takie ceny to mogą sobie rzucać w Luksemburgu albo Lichtensteinie, a nie w Polsce. Najlepiej by było gdyby we wszystkich krajach to kosztowało tyle samo. Wtedy byłoby sprawiedliwie. Cena taka sama dla wszystkich. Przecież są takie same. Masz podział na 3 główne regiony: US EU Azja Cena gier europejskich jest taka sama dla wszystkich. Gra kosztuje tyle samo w Polsce jak i w Niemczech. Europa jest droższa. Większy podatek, regionalizacja, itp. itd. a Sony nadal musi swoje zebrać więc jest drożej. ...i tutaj nie chodzi tylko o gry. Wszystko u nas ( w Europie) jest droższe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Singularity 320 Napisano 23 Listopad 2013 problem z zakupem w US Store jest taki dla wielu osób, że nie da się tego zrobić w prosty sposób naszą kartą tylko zdrapki z allegro (lub paypal ostatnio) oraz fakt, że nie uświadczymy tam nawet polskich napisów. Co jak co ale jak już gram to nie chcę tracić części fabuły z powodu języka... Napisy eng to nie zawsze jest rozwiązanie... ceny w PSS są chore ale zwróćcie uwagę na to, że PSS zawsze był droższy od pudełkowych a te, mimo zapewnień sony, podrożały- ok 250 na premierę za pudełkową grę i to też te od Sony, Należałoby zapytać Sony dlaczego nagle gry podrożały w raz z PS4.... śmiać mi się chce natomiast z tych co wyciągali wnioski kilka tygodni temu, że skoro sony ograniczyło sharing kont na PS4 to obniży ceny. No obniżyli.... LOL... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach