Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aha dzięki za odpowiedz. Wiesz trochę to było dla mnie mylące bo myślałem że plus = całe online czyli nie mając plusa niema łatek ale skoro mówisz że łatki się bez problemu ściągają to trzymam za słowo :)

Edytowane przez vincent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos moze modem ubee z upc? Wymaga jakiejs konfiguracji? Narazie w dmz wpisalem ip konsoli. Ale zastanawi sie czy nie przekierowac portow. Przyspieszyli mi dwukrotnie internet z 30 na 60 ale na konsoli pokazuje tyle ile bylo czyli 20-26Mb. Internet po kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz DMZ to masz WSZYSTKIE porty przekierowane na konsolę. Rozumiesz? WSZYSTKIEEEEEEE jakie tylko są!! ;)

Na kablu nie potrzebujesz żadnej dodatkowej konfiguracji.

Tym co masz na PSN się nie przejmuj. Tutaj już ogranicza cię połączenie z konkretnymi serwerami. Jesteś zdany na łaskę i nie łaskę PSN. MI leci tak max do 40mb/s na UPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lapka mam przez wifi i pokazuje mi tak 41 a po kablu jak sprawdze to 56. Mialem wczesniej thomsona ale zareklamowalem go bo pare razy na dzien rozlaczalo mi internet tak jak by sie zresetowal. Gosciu na na infolini powiedzial ze rzeczywiscie bo mam slby sygnal, zwiekszy go i dostane nowy modem ten ubee. Tylkoe ze dalej mam tak samo, moze nie tak czesto ale zdarza sie:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop na kablu > speedtest Warszawa NETIA - będziesz miał max połączenia.

Jak już wcześniej piszę - konsola łączy się z PSN które ma słabą przepustowość.

Internet tutaj nie ma nic do tego.

Pogódź się z tym.

Czasem zmiana DNS na google pomaga pryz prędkości ściągania czasem nie.

Porównywalnie:

Jadę najnowszym Porszakiem. Jest szybki jak cholera ale stoję w korku w mieście, więc poruszam się 20km/h. Co mogę z tym zrobić? Opony mam nowe.

Nic z tym nie zrobisz. Tak jest a nie inaczej i pewnych rzeczy nie przeskoczysz. 

Wi-Fi to już inna bajka. W pierwszym poście masz porady odnoścnie przyspieszenia wi-fi.

Ja na UPC Wi-Fi wyciągam między 15 a 70mb/s ale nie zrywa.

Zależy jakie masz ściany i jak daleko od routera, jakie anteny itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój problem z PSN przedstawia się tak:

W domu mam internet od Orange w opcji "do 20 Mbit". Realnie, na komputerze, na kablu wyciągam 14,5 Mbit. Na laptopie (ustawionym obok PS4), w sieci WiFi jest to jakieś 12,5 Mbit. Jak wygląda sytuacja na PS4? Zarówno przez WiFi jak i przy użyciu kabla konsola pokazuje w teście sieci maksymalnie 9,8 Mbit (przeważnie 7 Mbit). Ma się to jednak nijak do prędkości pobierania gier. Zaraz po włączeniu ściągania prędkość jest zbliżona do wartości z testu sieci. Niestety, po kilkunastu sekundach (i ściągnięciu kilkudziesięciu MB danych) sieć dosłownie pada. Konsola wyświetla, że 2GB danych będzie ściągać przez 8 godzin. Sytuacja nie jest stała gdyż zdażają się zrywu przepustowości ale jest to rzadkie i losowe. Ktoś ma podobnie? O co tu chodzi? Nie znam się na sieciowych sprawach, jeżeli będą potrzebne jakieś dane z ustawień routera itp to je chętnie podam.

PS: przeczytałem gdzieś o zamianie primary i secondary DNS na te od Google'a (8.8.8.8. i 8.8.4.4.) ale nic to nie dało.

PS2: w podobny sposób mam podpiętego Xboxa 360 - jak się pewnie domyślacie tam wszystko śmiga z maks przepustowością łącza i nie ma żadnych problemów. Czy PSN naprawdę jest w tak daleko za Xbox Live jeżeli chodzi o infrastrukture?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wszystko śmiga na PC/laptopie/Xobx/telefonie to winowajcą jest chu*wa praca serwerów PSN.

Przepraszam że tak ostro ale taka jest prawda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszyscy tak maja za zwalnia i przyspiesza. Najlepiej na czas pobierania przelaczyc konsole w tryb czuwania:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Zwalnia, przyspiesza, robi co che, ale nie zrywa połączenia. Zwłaszcza gdy gry w plusie się zmieniają albo jak jest jakaś ważniejsza premiera i wszyscy się rzucają.

PSN to kpina, a my jeszcze za to płacimy niestety,

Tak, najlepiej wrzucić w tryb czuwania/uśpienia czy jak jeszcze go inaczej nazwą po kolejnej "ważnej" aktualizacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma też co wierzyć w zapewnienia, że przeprowadzą upgrade infrastruktury. Sony jest w ogromnych kłopotach finansowych i cała kasa z plusa idzie do innych działów na zmniejszanie strat. Szkoda, gdybym wiedział, że PSN naprawdę ma takie problemy to kupiłbym Xbox One. Jestem rozpieszczonym dzieckiem Xbox Live z poprzedniej generacji i odczuwam usługi sieciowe Sony jako ogromny krok w tył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... Czy PSN naprawdę jest w tak daleko za Xbox Live jeżeli chodzi o infrastrukture?

No niestety, usługa PSN odstaje dosyć mocno od Xbox Live  :pardon: W sumie trudno się dziwić M$ w końcu "zjadł zęby" na tworzeniu oprogramowania, natomiast Sony specjalizuje się raczej w czymś innym.  Chociaż muszę przyznać, że ostatnio jakoś mi sprawniej śmiga pobieranie. Szału nie ma, ale tragedii w postaci monitów, przybliżony czas pobrania zawartości 30h też nie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pewnie było ale nie znalazłem:

"Witam...mam  problem...z tylko jednym znajomym nie mogę rozmawiać...wszystko już probowalem te wasze magiczne sztuczki..nic...takze przypuszczam ze wina lezy po stronie konsoli.  moze cos umknelo? Mozliwe ze pomoze jakis format oprogramowania?? Jak myslicie?? Moze ktos to robil juz? zebym czasu nie tracil...aaa dodam ze przywracane byly ustawienia fabyczne itp itd..."

Wie ktoś jak naprawić wyżej wymieniony problem,  bo od kilku tygodni mam to samo. Nie słyszę się tylko z JEDNYM znajomym i on też tylko ze mną, a wcześniej wszystko było ok. Ja mam wszystko tak jak w pierwszym poście, natomiast kolega ma router z vectry i nie może sam w nim nic ustawić.

Edytowane przez aniolekPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, konsoli nie. Wina kolegi albo twoja internetu ale nie konsoli.

Zwłaszcza ze to tylko jedne kolega.

Jeden z was nie ma publicznego IP/nie przekierowane porty i stąd te problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś z Was po zainstalowaniu softu 2.04 ma kłopot z połączeniem sieciowym konsoli.

Od kilku dni nie mogę się wpisać do PSN a co z tym idzie grać online.

Mam znajomych i Ci którzy mają internet od tego samego dostawcy co ja mają również ten sam problem.

Mam obok PS3 i ona się łączy bez problemu a PS4 ma z tym kłopoty - kilka razy pomogło wypięcie i ponowne podpięcie kabla sieciowego ale wczoraj już nic nie pomogło.

Nie bardzo wiem kogo winić - na necie czytałem o tej aktualizacji ,że ma coś skopane ale dlaczego raz się połączy a raz nie ;-)

Chciałem zadzwonić do operatora internetu ale nawet nie wiem co mu nawijać.Wszystkie moje urządzenia się łączą z netem bez problemu  czy to po kalbu czy WiFi a PS4 ma kaprysy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś z Was po zainstalowaniu softu 2.04 ma kłopot z połączeniem sieciowym konsoli.

Od kilku dni nie mogę się wpisać do PSN a co z tym idzie grać online.

Mam znajomych i Ci którzy mają internet od tego samego dostawcy co ja mają również ten sam problem.

Mam obok PS3 i ona się łączy bez problemu a PS4 ma z tym kłopoty - kilka razy pomogło wypięcie i ponowne podpięcie kabla sieciowego ale wczoraj już nic nie pomogło.

Nie bardzo wiem kogo winić - na necie czytałem o tej aktualizacji ,że ma coś skopane ale dlaczego raz się połączy a raz nie ;-)

Chciałem zadzwonić do operatora internetu ale nawet nie wiem co mu nawijać.Wszystkie moje urządzenia się łączą z netem bez problemu  czy to po kalbu czy WiFi a PS4 ma kaprysy.

...może trzeba zadzwonić do usługodawcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego PS4 nie puszcza większej prędkości aniżeli 40mb/s?mam łącze 150mb i na PS4 jest ograniczona ta prędkość?jaki powód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj Sony czemu mają takie beznadziejne serwery.

Mi czasem nawet powyżej 50mb dojdzie ale generalnie jest lipa. Nie jest to wina PS4 bo na kablu masz około 100mb ale niestety, serwery Sony też muszą mieć dobrą przepustowość żeby się cieszyć szybkim internetem. 

Przytoczę ponownie przykład ze sportowym autem.

Jadąc w korku nie możesz mieć pretensji do auta że wolno się poruszasz pomimo że jest w stanie wyciągnąć zawrotne prędkości na autostradzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, konsoli nie. Wina kolegi albo twoja internetu ale nie konsoli.

Zwłaszcza ze to tylko jedne kolega.

Jeden z was nie ma publicznego IP/nie przekierowane porty i stąd te problemy.

OK. Dzięki za odpowiedź, kolega ma niebawem kupić własny router i ustawić wszystko tak jak u mnie, mam nadzieję, że pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
witam mam problem z połączeniem internetowym na mojej konsoli. Ostóz nie mogę się połączyć z internetem. Jak sprawdzam sieć w systemie wszystko jest ok tylko na Typ Nat wyskakuję niepowodzenie. Wie ktoś może jak rozwiązać ten problem ? Cały czas było ok

Edytowane przez strejcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reset i ponowna konfiguracja routera? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak reset routera był, modem odłączony od zasilania też, nawet konsole do ustawień fabrycznych przywracałem lecz dalej nic 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reset ustawień a nie wyłączenie z prądu tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też :) no nic poczekam do jutra jak będzie tak dalej zadzwonię do usługodawcy może coś po ich stronie nie tak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

strejcik, może masz internet z Asty? Ja jestem z Piły, mam Aste i problemy z PS4, PS3 i Vitą. Na PS4 do PSN się loguje, na PS3 i Vitę już nie mogę. Na każdej konsoli NAT - niepowodzenie. Reset routera nic nie pomógł. Dzisiaj już dam sobie spokój, ale jeśli jutro będzie to samo zaatakuje operatora.

Edytowane przez Antonow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi