Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę grać online. Jest napisane, że wymagane jest Playstation+, które mam. O co loto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z multi w The last of Us R podczas gry wyrzuca mi ikonę rozłączenia sieciowego. PS podpięty prze WiFi z routerem Huawei E5372. Internet LTE PLUS

w większości przypadków rozłączenia były chwilowe 5-10 sekund max 15s ale dziś w ostatnim meczyku( z 15minut temu) nie dało się w  ogóle grać b rozłączenie trwało po 1min a później w ogóle rozłączyło i musiałem się wyłączyć. Połączenie jednak na ps4 jest ok( Konsola nie rozłącza się z routerem, PSN działa ok) jedyne co zauważyłem że router jest strasznie ciepły wręcz bardzo ciepły

Po wyłączeniu konsoli i odczekaniu 20 min temperatura routera spadła(połączony tylko Laptop). Dodatkowo tez gdy Ja gram, Żona ogląda filmy na ipla czy to może mieć wpływ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z multi w The last of Us R podczas gry wyrzuca mi ikonę rozłączenia sieciowego. PS podpięty prze WiFi z routerem Huawei E5372. Internet LTE PLUS

w większości przypadków rozłączenia były chwilowe 5-10 sekund max 15s ale dziś w ostatnim meczyku( z 15minut temu) nie dało się w  ogóle grać b rozłączenie trwało po 1min a później w ogóle rozłączyło i musiałem się wyłączyć. Połączenie jednak na ps4 jest ok( Konsola nie rozłącza się z routerem, PSN działa ok) jedyne co zauważyłem że router jest strasznie ciepły wręcz bardzo ciepły

Po wyłączeniu konsoli i odczekaniu 20 min temperatura routera spadła(połączony tylko Laptop). Dodatkowo tez gdy Ja gram, Żona ogląda filmy na ipla czy to może mieć wpływ??

A jak u ciebie z zasięgiem? Jak speedtest wypada? Upload i download? Ipla oglądana może mieć duży wpływ na granie online. W końcu to internet mobilny.

Poza tym LTE w Plusie nie ma publicznego IP. Z automatu masz chyba NAT 3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400kb/s uploadu to trochę mało. Na czas grania po sieci wyłącz żonie cały internet (poważnie) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest że jak się zaloguje na speedtest to wyniki są jeszcze gorsze.

bez logowania

http://www.speedtest.pl/test/92124080

po zalogowaniu

http://www.speedtest.pl/test/92124183

Generalne robiłem w ciągu godziny 30 testów i to tak skacze że głowa mała ale wspułczynnik Ping nie schodzi poniżej 150

Co do internetu to nie mam możliwości zmiany na inny. Miała być neostrada 10mb ale brak wolnych par kabli. Dziwne jest to że tylko na tej grze jest źle. Jak grałem w bete Destiny było 0 problemów, po drodze jeszcze był multi sniper BF. CoD i Diablo i nic takiego jak w Tlou się nie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LTE to shit jakich mało, pewnie pingi masz rzędu 100ms

Mój wynik z LTE, testowane na laptopie po WIFI przy zasięgu WIFI 3-4 kreski na 5 możliwych.

http://www.speedtest.net/my-result/3743462456

Generalnie nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek miał pingi wyższe niż 50ms, a wyjątkowo rzadko przekraczają 30ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne jest że jak się zaloguje na speedtest to wyniki są jeszcze gorsze.

bez logowania

http://www.speedtest.pl/test/92124080

po zalogowaniu

http://www.speedtest.pl/test/92124183

Generalne robiłem w ciągu godziny 30 testów i to tak skacze że głowa mała ale wspułczynnik Ping nie schodzi poniżej 150

Co do internetu to nie mam możliwości zmiany na inny. Miała być neostrada 10mb ale brak wolnych par kabli. Dziwne jest to że tylko na tej grze jest źle. Jak grałem w bete Destiny było 0 problemów, po drodze jeszcze był multi sniper BF. CoD i Diablo i nic takiego jak w Tlou się nie działo.

Masz strasznie duży ping i dlatego masz problemy z graniem online, ja na gównianej neo 3mb rzadko mam powyżej 100ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy gdzie i z jakim serwerem się łączysz.

To jak z jazdą autem. Wszystko zależy od drogi, odległości, ruchu, korków itp.

To że do jednego serwera masz ping 30~50 nie znaczy że do innego nie będziesz miał ~500.

Zwłaszcza jeżeli ktoś w tym samym czasie też używa Twojego łącza.

Edytowane przez SephiroT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy gdzie i z jakim serwerem się łączysz.

To jak z jazdą autem. Wszystko zależy od drogi, odległości, ruchu, korków itp.

To że do jednego serwera masz ping 30~50 nie znaczy że do innego nie będziesz miał ~500.

Ale czy speed test nie łączy z najbliższym dostępnym serverem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z najbliższym jego zdaniem ale nie koniecznie z najlepszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, ale mimo wszystko o czymś te wyniki świadczą - jeśli na speedteście będziesz mieć pingi 500 ms to o grze online możesz zapomnieć, jeśli wyniki bliżej 20ms to przynajmniej możesz spróbować. Na obronę LTE powiem tyle, że poza przyzwoitymi wynikami na speedteście to i w praktyce nie miewam z nim problemów w grze online, pomijając oczywiście jakieś sporadyczne przypadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, ale mimo wszystko o czymś te wyniki świadczą - jeśli na speedteście będziesz mieć pingi 500 ms to o grze online możesz zapomnieć, jeśli wyniki bliżej 20ms to przynajmniej możesz spróbować. Na obronę LTE powiem tyle, że poza przyzwoitymi wynikami na speedteście to i w praktyce nie miewam z nim problemów w grze online, pomijając oczywiście jakieś sporadyczne przypadki.

Z całym szacunkiem ale uważam że bzdury piszesz.

Na przykładzie auta - jeden przejęcie daną trasę w 15 minut a inny w godzinę - zależy co ma po drodze.

Wyniki speedtest są względne i nie są wyznacznikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, opieram się tylko na swoim (dość skromnym, przyznaję) doświadczeniu. Trochę jeździłem z LTE po Polsce (głównie streaming, chociaż były i gry online i inne youtuby) i wyniki testów przekładały się na jakość w innych zastosowaniach internetu. No ale kłócić się nie będę, bo jak powiedziałem, fachowcem nie jestem. ;) Oczywiście z tym, że te wyniki są względne (jak to w przypadku testów) absolutnie się zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprawdzenia jakości łącza lepiej posłużyć się pingtest.net i każdy powinien "mierzyć" do tego samego dalekiego serwera np. Atlanta - 105759690.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To,że kolega w centrum Warszawy pod pałacem kultury ma dobre transfery, to nie znaczy, że LTE nie ssie w reszcie kraju. Albo wiesz o czym mówię, albo jesteś kolejnym naiwniakiem który dał się naciągnąć na super szybki internet np. w pociągu między Warszawą a Łodzią. Tu masz mapę zasięgu takiego plusa http://www.plus.pl/mapa-zasiegu która pewnie jest też podrasowana na potrzeby marketingu.

Edytowane przez ReMIXs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprawdzenia jakości łącza lepiej posłużyć się pingtest.net i każdy powinien "mierzyć" do tego samego dalekiego serwera

To też nie jest miarodajne, bo różni dostawcy = różna trasa pakietu do serwera docelowego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Up, owszem - najlepiej żeby wszyscy zmierzyli pinga do tego samego serwera EA, którego IP można znaleźć na battlelogu (a już super by było jakby to było w tym samym czasie :) ) pingtest jednak coś mówi o jakości naszego neta, jak robimy go do tego samego serwera w miarę dalekiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ping to czas w jakim sygnał dochodzi i wraca "odbity" od danego serwera.

Mówi głównie o tym jak długo zajmuje pakietowi droga "tam i z powrotem".

Speedtest ma różne serwery. Na jednym serwerze mam ping 15, 70mb down i 10mb up na wifi a na innym będę miał ping 500, 5mb down i 0.1 upload. Wszystko jest względne.

Za pierwszy punkt diagnozowania łącz przyjęło się stosowanie ping'u i tracerout'a od popularnych serwerów (zazwyczaj google).

Dopiero ping + tracert dają jakieś tam dane do dalszego diagnozowania łącza (czas i droga jaką pakiet przebył).

Kiedyś chcieliśmy z kolegami założyć firmę hostingową z wynajmowanymi serwerami dedykowanymi pod gry. Znaleźliśmy fajną firmę. szybkie serwery, tanio, blisko, itp. itd. ...i co z tego jak okazało się że łącza maja zoptymalizowane pod klienta amerykańskiego i wszystko idzie nie bezpośrednio a przez USA - nie dałoby się grać. 

Kolega @Peka71 ma racje. Trzeba by było zrobić ping (i tracert) do jednego i tego samego serwera w tym samym czasie i porównać wyniki dla dalszej analizy.

Internet mobilny (każdy - nie tylko LTE) u każdego będzie działał inaczej przez to że jest puszczany przez nadajniki GSM (jakość sygnału, odległość od nadajnika, elementy przeszkadzające w sygnale - ściany, budynki  itp.). Jeden będzie skakał z radości inny klął  w niebo głosy. Trudna sprawa i bardzo indywidualna dla każdego użytkownika. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sprawdzenia jakości łącza lepiej posłużyć się pingtest.net i każdy powinien "mierzyć" do tego samego dalekiego serwera np. Atlanta - 105759690.png

u mnie ping wyszedl 157, jitter 1. Tez jestem zdania zeby kazdy mierzyl do tego dalekiego sserwera jak np. Atlanta. Wtedy wyniki sa bardziej porownywalne

To też nie jest miarodajne, bo różni dostawcy = różna trasa pakietu do serwera docelowego...

ile tej roznicy w trasie bedzie? Jak serwer jest oddalony o prawie 5000 mil (czy tam kilometrow)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo zaczynamy się chwalić wynikami :P

105768121.png

Tak na marginesie to pingtest to to samo co speedtest - też hostowane przez firmę Ookla i ich "przyjaciół".

...tylko że takich testów trzeba by zrobić kilkadziesiąt i wziąć wynik uśredniony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuźwa u mnie na tym pingtest.net wychodzi ping między 160-190 w 10testach a jitter od 10-40

Wczoraj grałem od 22 do 1 w nocy i brak problemów a Żona w tym czasie  oglądała i brak problemów a ping miałem rzędu 550

Sprawdzę te testy  u sąsiada na neostradzie i zobacze czy jest lepiej.

Zdaje mi się że to co się u mnie dzieje to wina przegrzewającego się rotera ale poczytam jeszcze czy da się coś jeszcze zrobić w kwstii parametru ping.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi