PlastikowySmalec 45 Napisano 14 Lipiec 2015 Panowie, ma ktoś z was internet w netii po ethernecie oraz modem asusa ? bo problem mam z połączeniem konsoli z routerem, dzisiaj zmieniłem dostawcę i router... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Razor87PL 4 Napisano 14 Lipiec 2015 (edytowane) FIX na prędkość pobierania. Ściągałem 500 kilo. teraz ścigam 6/7 mb/sek Wybierzcie w ustawieniach sieci ręczne ustawienie i wszystko oprócz MTU ustawcie standardowo. Na czas ściągania ustawcie MTU na 1473. Link do fixa. https://www.reddit.com/r/PS4/comments/345whg/slow_download_speed_fix_that_worked_for_me/ Potwierdzam, działa. Czas pobierania pliku aktualizacji do Rocket League, po zmianie MTU zmienił się z 8 godzin na 10 minut :shok: Dzięki! Edytowane 14 Lipiec 2015 przez Razor87PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BulletPOL 203 Napisano 15 Lipiec 2015 (edytowane) FIX na prędkość pobierania. Ściągałem 500 kilo. teraz ścigam 6/7 mb/sek Wybierzcie w ustawieniach sieci ręczne ustawienie i wszystko oprócz MTU ustawcie standardowo. Na czas ściągania ustawcie MTU na 1473. Ja to kiedyś sprawdzałem u siebie i w moim przypadku może trochę to pomogło ale niewiele. MTU określa maksymalny rozmiar wysyłanego pakietu (danych). Gdy rozmiar pliku jest za duży, transfer się zmniejsza, ponieważ pakiet jest zatrzymywany przez router i dzielony na części, gdy zaś jest za mały tracimy, ponieważ nie wykorzystujemy pełnych możliwości transferu. Najczęściej występuje ten pierwszy problem czyli za duży rozmiar wysyłanego pakietu. Musimy najpierw sprawdzić dokładny rozmiar pakietu jaki obsługuje router. Pamiętajcie że dla każdej sieci jest inne MTU. Bardzo łatwo sprawdzić czy macie poprawnie ustawione MTU, wystarczy wejść w ustawienia i przetestować połączenie internetowe, po zakończeniu testu, jeżeli poniżej pojawi się informacja że: "Używany router może nie obsługiwać fragmentacji pakietów IP i dostęp do niektórych funkcji sieciowych PS4 może być ograniczony" To znaczy że macie źle ustawione MTU albo występuje inny problem z waszą siecią. Edytowane 15 Lipiec 2015 przez BulletPOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 15 Lipiec 2015 Mieszkam na wsi, mam internet radiowy 4 mb, jestem oddalony od masztu radiowego w linii prostej jakies 2 km, w tej linii prostej występują drzewa ktore mozliwe ze przeszkadzaja. No i mam problem z lagami w grze online. Wywnioskowalem ze problem z ta gra online powstal kiedy pojawily sie liście na drzewach, to mozliwe ze liscie tak psują połączenie? Bo w zimie internet chodzil wmiare poprawnie. Czy wgl jest mozliwe granie bez scinek w online w tej sytuacji? Czy lepiej juz dac sobie spokoj bo nic nie da sie zrobic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 15 Lipiec 2015 (edytowane) Radiówka ... podobnie jak z satelitą, każda przeszkoda ogranicza przyjemność z użytkowania. ...bo wiatr ...bo deszcz ...bo liście Zastanawiałeś się nad jakimś internetem mobilnym? @Patricko i wiele innych użytkowników forum używają do grania online i sobie chwalą. Edytowane 15 Lipiec 2015 przez SephiroT 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 16 Lipiec 2015 Tylko.ze tam jest limit pobierania itd a u mnie siostra sporo buszuje po necie :) a jakbym antene zamontowal jeszcze wyzej z jakies 2 m ? Dalo by to cos ? Koles co montowal net powiedział ze sygnal jest 97 %. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 16 Lipiec 2015 ...ale tylko do grania mógłbyś używać a do pobierania i dla rodziny masz radiówkę ;). 2m w górę - możesz spróbować. 97% ale jakiej prędkości i jak często ma zaniki sieci/przełącza się między prędkościami? :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 16 Lipiec 2015 (edytowane) a jakbym antene zamontowal jeszcze wyzej z jakies 2 m ? Dalo by to cos ? Koles co montowal net powiedział ze sygnal jest 97 %.Nawet jak zamontujesz 10m wyżej, a nie masz widoczności optycznej, to zapomnij o bezproblemowym działaniu... Czym odbierasz sygnał - jakim sprzętem? Edytowane 16 Lipiec 2015 przez kloose Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 16 Lipiec 2015 To urzadzenie ktore idzie z tego talerza radiowego to Ac/Dc adaptor a później pod Lan do routera i internet kablowo do kompa i ps4. Internet mobilny tylko do ps4 ? Hmm. Ile by mnie taki kosztowal ktory by mi sluzyl tylko do grania na ps4 przez neta ? Serio nie ma lagow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 16 Lipiec 2015 To urzadzenie ktore idzie z tego talerza radiowego to Ac/Dc adaptor a później pod Lan do routera i internet kablowo do kompa i ps4. Internet mobilny tylko do ps4 ? Hmm. Ile by mnie taki kosztowal ktory by mi sluzyl tylko do grania na ps4 przez neta ? Serio nie ma lagow ? Chodziło mi o antenę, nie zasilacz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 16 Lipiec 2015 Easy bridge 5G-23D Max Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 16 Lipiec 2015 (edytowane) Mam takie pytanie, czy ktoś z was się spotkał z czymś takim. PS4 łączy mi się z internetem przez wifi ale po kablu wyskakuje mi błąd (CE-33986-9) "Nie można nawiązać połączenia z serwerem w określonym czasie.Sprawdzałem teraz kabel i podpiąłem pod lapka i wszystko działa więc jest jakiś problem z konsolą. Uzyskuje adres IP ale nie może nawiązać połączenia internetowego, natomiast tak jak wspomniałem na wifi nie ma żadnego problemu i normalnie się łączy. Wczoraj z jakiegoś powodu ustawiałem połączenie internetowe na konsoli i na kablu jeszcze wczoraj wszystko działało.Edit: Hm wygląda na to że ustawienie stałego IP mi pomogło, chociaż nie wiem czemu na automatycznym jest problem i nie może połączyć się z internetem. Edytowane 16 Lipiec 2015 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 16 Lipiec 2015 Może to nie wina konsoli a ustawień routera? Nie mas zpryzpadkiem zgryztu przy przypisanych adresach IP? Nie masz przypadkiem po kablu ustawionego ograniczenia - filtrowania adresu MAC? - Ustaw na konsoli kabel - wyłącz konsolę - zrestartuj router - włącz konsolę - napisz czy pomogło. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 16 Lipiec 2015 Easy bridge 5G-23D MaxSprzęt masz dobry, więc wymiana nic nie pomoże. Zostaje zmiana umiejscowienia anteny żeby zapewnić widoczność, albo wycinka drzew ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 16 Lipiec 2015 Jedyne co moge zrobic to podwyższyc umiejscowienie jej o jskies 2m i wtedy zobaczymy czy cos pomoze bo wycinka drzew odpada :D Chyba ze zmniejsze sobie prędkość na 2 mb i zaloze ten mobilny i bd mial dwa. Mobilny do grania przez neta a tamten do reszty. Tylko ze mieszkam na wsi wiec ciekawe czy ten mobilny bd stabilny. Ktoś cos powie wiecej o nim ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 16 Lipiec 2015 (edytowane) Może to nie wina konsoli a ustawień routera? Nie mas zpryzpadkiem zgryztu przy przypisanych adresach IP? Nie masz przypadkiem po kablu ustawionego ograniczenia - filtrowania adresu MAC? - Ustaw na konsoli kabel - wyłącz konsolę - zrestartuj router - włącz konsolę - napisz czy pomogło. Dzięki, w zasadzie reset routera pomógł. Zapomniałem że dzisiaj była awaria neta po tym jak włączyli ponownie to trochę pomieszało mi bo z automatu IP jakie nadawane było konsoli było złe. Generalnie mam LTE z Play i router który od nich dostałem chyba nie jest zbyt dobry (D-Link DWR-116), w każdym razie spisuje się gorzej od tego który miałem wcześniej, do tego z pewnych powodów nie mogłem podłączyć konsoli bezpośrednio kablem do routera, więc w tej chwili konsola kablem podłączona jest do switcha który dostaje sygnał z routera przez wifi. Teoretycznie łatwiej byłoby połączyć konsolę poprzez wifi z routerem no ale ten router coś nawala bo pamiętam że miałem spore problemy przy takim połączeniu. Zresztą kiedy łącze TV z tym routerem przez wifi to też bardzo często gubi sygnał... natomiast kiedy połączę TV przez wifi ze switchem to połączenie jest stabilne... Także jak teraz zrestartowałem router i zauważyłem to że konsola dostawała niewłaściwe IP więc zrestartowałem także switcha i od razu nadało właściwe IP. Jako że generalnie internet działał to nie pomyślałem o tym żeby zrestartować routera (sam restart switcha nie pomagał), także dzięki za sugestie :] Edytowane 16 Lipiec 2015 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 17 Lipiec 2015 Internet LTE z cyfrowego polsatu da rade do gry online ? Bo jestem w jego zasiegu nawet :) I jaki pakiet starczy do samego tylko grania? 20 gb ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fryz 915 Napisano 17 Lipiec 2015 Ja mam LTE z Plusa, co chyba na jedno wychodzi, jak masz dobry zasięg to daje radę bez problemu. Zakładając, że będziesz tylko grał to 20 GB starczyć powinno spokojnie, pamiętaj tylko, że konsola potrafi sama zacząć ściągać patche po kilka GB, więc żebyś się kiedyś nie zdziwił jak pakiet zniknie. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekj24 22 Napisano 17 Lipiec 2015 Ja mam także CP i pakiet 25GB. Polaczony jako smart dom place za to 34zl. Używam tylko do gry online ewentualnie jakies pache pobieram. Jeżeli sie zdecydujesz to odrazu dzwoń na infolinie aby zmienili Nat z 3 na 2 . Bo na start będziesz miał ten problem . Ale załatwiaja to praktycznie od ręki. Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 17 Lipiec 2015 Ja mam także CP i pakiet 25GB. Polaczony jako smart dom place za to 34zl. Używam tylko do gry online ewentualnie jakies pache pobieram. Jeżeli sie zdecydujesz to odrazu dzwoń na infolinie aby zmienili Nat z 3 na 2 . Bo na start będziesz miał ten problem . Ale załatwiaja to praktycznie od ręki. Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka Jak im powiesz że chcesz mieć NAT 2 to nie zakumają. Od razu mów że chcesz mieć otwarte porty i publiczny adres IP ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 17 Lipiec 2015 Ja mam także CP i pakiet 25GB. Polaczony jako smart dom place za to 34zl. Używam tylko do gry online ewentualnie jakies pache pobieram. Jeżeli sie zdecydujesz to odrazu dzwoń na infolinie aby zmienili Nat z 3 na 2 . Bo na start będziesz miał ten problem . Ale załatwiaja to praktycznie od ręki. Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka I dobrze ci smiga w grach online ? Bez lagow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekj24 22 Napisano 17 Lipiec 2015 Tak jest lepiej jak na neostradzie gdzie caly czas mialem utrate pakietow. Wszystko zalezy ile i jaka droge masz do nadajnika . Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lokitheman 284 Napisano 17 Lipiec 2015 Sprawdzalem na tej mapce czy internet LTE jest dostepny u mnie no i okazalo sie ze jestem w zasiegu ale ile mam do nadajnika to niewiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekj24 22 Napisano 17 Lipiec 2015 Sprawdz na mapie w lini prostej odleglosc zalesinie no i rownosc terenu . Bo to wszystko ma wplyw. Zawsze mozesz wziasc na probe na 7 dni Wysłane z mojego LG-D390n przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scooby-Doo 138 Napisano 17 Lipiec 2015 (edytowane) No u mnie LTE chodzi też spoko, mam w Play. Mam tą opcję unlimited ale ona też ma tam limit 100 gb, po przekroczeniu którego zgodnie z umową mogą ale nie muszą obniżyć prędkość pobierania i udostępniania. Generalnie do grania jest spoko ale czasami internet chodzi gorzej niż na stałym łączu, np w neostradzie. Na speedtestach zazwyczaj wygląda to lepiej lub dużo lepiej niż na neo ale w praktyce jest z tym różnie z tym że ja nawet nie bawiłem się w żadne wzmacnianie sygnału itd. Jest jak jest i zazwyczaj mi to pasuje, chociaż na koniec umowy będę poważnie myślał czy jednak nie wrócić do neostrady, ale umowa kończy mi się za 2 lata dlatego po cichu mam nadzieję że do tego czasu będę u mnie światłowody... bo gdzieś tam w planach jest niby że je w końcu poprowadzą.Z tym limitem, no to ja mam duży i przekroczyłem go tylko raz, w miesiącu kiedy miałem wykupionego NBA League Pass i po nocy dzień w dzień oglądałem 1-2 spotkania NBA. Pod koniec miesiąca okazało się że ograniczyli mi prędkość ale więcej razy już mi się to nie zdarzyło a nie pilnuje się jakoś panicznie jeśli chodzi o korzystanie z internetu, jak ściągam jakieś patche do gier czy same gry to nie rozpisuje sobie tego ile pobieram :) Z tym że ta wersja unlimited też swoje kosztuje bo ja płacę za to chyba prawie 70 zł. z tym że w mojej miejscowości nie ma zbyt wielu alternatyw, a i w stosunku do tego co płaciłem wcześniej za neostradę jest ok.Ostatnio ze znajomym testowałem share play, on ma internet UPC chyba do 60 mb/s i u nas obu pokazywało informację o zbyt niskiej prędkości internetu ale działało to na tyle że mogłem oglądać jak on gra, a znajomy mógł oglądać jak ja grałem. Gorzej się to spisało jeśli chodzi o przekazanie kontrolera, nie wiem czy akurat był to jeden z tych dni że mi te LTE chodziło gorzej niż zwykle ale opóźnienie było tak dużo że uniemożliwiało grę poprzez share play. Edytowane 17 Lipiec 2015 przez Scooby-Doo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach