Skocz do zawartości
pawlos26

Yakuza 3

Rekomendowane odpowiedzi

Gram już trochę w Yakuze 3. Jest to moja trzecia gra na PS3 i powiem wam że jest boska. Przed nią grałem w FF13, a jeszcze wcześniej w GoW3 i Yakuza jest najlepsza z tych trzech. Nie mam wielkiego rozeznania w produkcjach na PS3, ale takie latanie z misjami po mieście, szukanie ich i ich różnorodność, od skopania komuś tyłków, aż po odegranie roli w samurajskim filmie akcji (Sakura Storm wymiata :D) sprawia mi wrażenie podobieństwa do innej produkcji którą kocham od kiedy tylko mam PC, do sagi Baldur's Gate. Oczywiście to nie to samo, cięzko je wogóle porównywać, ale właśnie taki powiedzmy "wolny świat" (przeciwieństwem jest FF13), bez nadmiernej brutalności (GoW3) tak podobny do BG w moim odczuciu, sprawia że bardzo miło spędzam czas przed konsolą.

Do ukończenia gry jeszcze mi sporo zostało, sesja nie pomoże w wygospodarowaniu więcej czasu na grę, ale pytam się bo tak długo chyba grać nie będę:

czemu Yakuza 4 ma wyjść dopiero za rok!!!

Co sprawia że musi być taki rozrzut między premierą japońską, a premiera na zachodzie? Rozumiem, tłumaczenie, ale jeśli nie postanowili nagrywać dubbingu (i oby nawet im przez myśl nie przeszło!!!) to tłumaczenie i tworzenie samych napisów nie powinno zająć aż tak długo.

Ja myślę, że to marketing. Jak sprzedaż Yakuzy 3 na rynku spadnie do odpowiedniego poziomu, wtedy wydadzą czwóreczkę.

Edytowane przez Knagomir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, ze czekamy nie tylko na lokalizację gry, ale i na jej "dopasowanie" do wymogów rynku zachodniego. Słowem, musza to i owo wyciąc i przemodelować. Straszny idiotyzm. Nie wiem dlaczego w Y3 zamiast podrywać hostessy w klubie idziemy do "fastfuda"/lodziarni i tam po jednej randce i skopaniu komuś tyłka, dobieramy się do..., no właśnie do ich tyłka. Jeśli to jest to według Amerykańców bardziej pruderyjne, to czegoś w tym rozumowaniu nie chwytam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie chwytam w ogole tego trendu przemodelowania gier na potrzeby rynku amerykanskiego, wycinanie swietnych mini-gierek/sub-questow (mocno zwiazanych z kultura japonii) / podmienianie piosenek (vide FF XIII) ...

Mam tylko nadzieje ze po halasie jaki byl w przypadku 3 czesci Yakuzy odnosnie wycinania contentu, Sega postapi rozsadnie w przypadku Y4 i zrobi tylko tlumaczenie tekstu japonskiego, bo prawda jest taka, ze fani tego typu produkcji tylko tego oczekuja, i tylko fani japonszczyzny to kupuja, wiec nie ma co sie zbednie silic we wbicie sie w wiekszy target, bo to jalowe proby ktore tylko szkodza produkcji.

Edytowane przez siux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Segi sprostowano, że hostessy i kluby "powrócą" w 4 części dla reszty świata. Chyba sie przestraszyli komentarzy pod artykułem, 99% brzmiało "Co tym razem wytniecie?" :P

Y3 skończyłem parę dni temu, świetnie się przy tym bawiąc. Minigierki, czyli odskocznie od głównego wątku fabularnego ( Kopacz :) ) również sprawiły mi wiele frajdy. Frustracja też niekiedy była, ale cóż.

Za pare dni zacznę moją wycieczkę po Ex-Hard. Ta gra w moich oczach zasługuje na to, by ją ukończyć w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siux>> masz w 100% rację. Liczę na to, że zrobią tak jak sugerujesz.

Do platyny mam jeszcze brardzo daleką drogę, ale być może coś jeszcze w Y3 wbiję, choć część mini-gier jest dobijająca. Zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prosze, Sega rzeczywiscie musi byc zadowolona ze sprzedazy Yakuzy 3 bo juz oficjalnie zapowiadaja 4 poza Japonia (troche krocej im to zajelo niz w przypadku 3 :D)

http://www.ps3site.p...o-europy/47126/

Troche sobie co prawda poczekamy, ale nie mam watpliwosci ze warto bedzie, oby tylko Sega zmadrzala i nic nie wyciela.

Edytowane przez siux

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę tutaj zaspamowac was moimi wrażeniami.

Yakuze właśnie przeszedłem, 40h 51min na liczniku na poziomie normalnym. Jakieś 30% odkrytej gry miałem w końcowych statystykach to i pozwolę się wypowiedzieć o grze.

Od czasu gdy dostawałem pierwszych dreszczy w grze Baldur's Gate wchodząc do upragnionego miasta "Wrota Baldura" tak dobrze się nie bawiłem przy grze. Fabuła miodzio, świat bez większych wad, misje poboczne z paroma wyjątkami super. Pod koniec już darowałem sobie nawet misje poboczne by zobaczyć jak to się skończy, paru bohaterów autentycznie polubiłem, a niektórzy trochę wnerwiali (ale tylko troszkę).

Najbardziej spodobali mi się:

+Nakahara: czy on może być zły? :]

+Goro Majima: za odsiecz na różowo, za "Kiryu-chan!!!" (tłumaczenie angielskie nie oddaje charakteru tej wypowiedzi)

+Mine: za moje pierwsze wrażenie jego osoby jako "beznamiętnego zawodowca"

+gaijin w skórzanym płaszczu: od niego aż czuć bezwzględność

Nie spodobali mi sie:

-gaijin w skórzanym płaszczu: tylko w momentach gdy mówi po angielsku, boże takie to bez namiętne... powinien do końca gry się nie odzywać :D

-wszystkie postacie kobiece: po prostu brakowało mi tu porządnej roli kobiecej, jedyna która się zapowiadała na interesującą okazuje się "taka sama jak reszta"

Moje obawy narastały przez całą grę co do ostatecznego zakończenia. Kazuma jako osoba do szpiku kości prawa mogła w moim przeczuciu odwalić na koniec jakiś wielki, przesadzony patos czy morał, a ja czegoś takiego nie lubię. Dzięki bogu myliłem się :]. Na koniec dodam jedną uwagę co do samego świata gry. Naprawdę brakowało mi tu możliwości wejścia do każdego sklepu :] wiem, wiem, po co coś takiego i tak dużo tego było, ale gdyby coś takiego zrobili, to chyba mógłbym się włóczyć ulicami całymi godzinami :P

W tym momencie robię sobie krótką przerwę od gry, zbieram siły i za dwa tygodnie odświeżony, biorę się za "premium" na hardzie :]

P.S. Seria "Yakuza" właśnie zyskała oddanego fana. Czekam teraz na kolejną część z niecierpliwością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle napisane. Jeśli nie grałes jeszcze w 1 i 2, to zachęcam, bo warto. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda po czasie, ale co tam ...

@Olmer

Na kolejna czesc niestety sobie troche poczekamy w trakcie gdy skosnoocy ja juz ukonczyli, wiec polecam Yakuze 1 i 2, genialne gry a jedyna rzecz jaka rozni je od 3jki, to poziom grafiki, fabula, jej przedstawienie, stoi na tym samym, genianym poziomie :)

Edytowane przez AlucardMZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś jakąś instrukcje do dart'tów lub może mi łopatologicznie napisać jak w tą minigierke grać? Nie ogarniam tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Celownikiem jest "dziurka" między kciukiem a resztą dłoni. Ustawiasz trochę ponad celem, odciągasz delikatnie gałkę i puszczasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, na poczatku powiem ze yakuza to naprawde swietna i wciagajaca gra! Troszeczke sie zablokowałem...

Mianowicie jestem w miejscu (chapter 3) dzieci sa w sierocincu i siedza sobie przy stoliku , a ja mam napisane ze ayoko zabrali jakies pieniadze i nie wiem co dalej z tym fantem.. oblecialem cale miasto nie ma do kogo zagadac ani nikt nic nie podpowiada....

ktos podpowie cos kreatywnego ?
smile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem na plazy i nawet zlowilem 3 rybki, ale dalej bladze.... rozowy punk na mapie wskazuje ciagle metro, wiec cos jakby w okolicach sierocinca zrobic, te dziaki siedza przy stole i nic nie gadaja....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wszystkie dzieciaki siedzą przy stole, idź do salonu (generalnie, obejdź dom). Potem na plażę. Oczywiście musisz też ze wszytkimi pogadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wlasnie one siedza przy stole (chyba w saonie ) wydaje mi sie ze jednego brakuje, z nikim nie moge pogadac , na plazy nikogo nie znajduje

ps. obecnie gram :P

OOOo udalo sie, jedna skubana mloda byla w swoim pokoju ktorego wczesniej nie widzialem :P ach te dzieciaki :P

Edytowane przez wojtas710

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przyznaję się bez bicia, że z lenistwa nie przeanalizowałem całego tematu i nie wiem, czy to pytanie już padło. Czy jeśli nie grałem w dwie pierwsze części do dużo stracę zaczynając od trójki? Dla przykładu w MGS4 można odpuścić pierwsze trzy odsłony, ale to zupełnie nie to samo. W przypadku Yakuzy jest podobnie?

@down

Dzięki Endar.

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bierz i graj. Przed rozpoczęciem gry obejrzyj sobie dwa 20 minutowe filmiki streszczające Yakuze 1 & 2.

Ja, niestety, nie grałem ani w 1 ani w 2, a przy 3 bawiłem się wyśmienicie!

Tylko te cholerne 2 ostatnie challenge prezejść i będzie platynka ;)

PS. Te filmiki są na płycie z grą, odpalasz normalnie z menu :)

Edytowane przez EndarSeth
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho lepiej zagrać we wszystkie części, bo są świetne. Y3 może być traktowana jako osobna historyjka, ale umknie Ci mnóstwo smaczków, bo gra jest fabularnie związana (bardzo) z poprzedniczkami. Oczywiście możesz obejrzeć filmiki streszczajace wydarzenia z Y1 i 2, ale to nie to samo. Sowem, jeśli masz możliwość zdobycia wcześniejszych odsłon, zrób to. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale jeśli nie ma możliwości zagrania w dwie poprzednie części, może dalej spokojnie grać w 3 i dobrze sie bawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie mam możliwości dorwania jedynki i dwójki. Mógłbym emulować na PC, ale z tym bywa różnie. Powiedzcie mi tylko, jak to jest z tym dwupłytowym wydaniem. Słyszałem, że w pudełku są dwa krążki, co zawiera drugi?

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, ale jeśli nie ma możliwości zagrania w dwie poprzednie części, może dalej spokojnie grać w 3 i dobrze sie bawić.

Zgadza się.

Nie mam możliwości dorwania jedynki i dwójki. Mógłbym emulować na PC, ale z tym bywa różnie. Powiedzcie mi tylko, jak to jest z tym dwupłytowym wydaniem. Słyszałem, że w pudełku są dwa krążki, co zawiera drugi?

Na drugiej masz kiepski OST, a na pierwszej grę i filmik-streszczenie poprzednich części. Y3 jest dobrą grą, więc warto dać jej szansę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje, teraz ze spokojem mogę nabyć ten tytuł. Szczególnie, że cena jest teraz naprawdę atrakcyjna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w grze znajdziesz to co uwielbiają miłośnicy klasycznych jRPG (pomijam mordobicie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi