Skocz do zawartości
kill

Final Fantasy XIV

Rekomendowane odpowiedzi

zerknąłem sobie w google i są jakieś inne nazwy serwerów więc chyba osobno z tym że może da radę z konta usa zarejestrować grę na euro zaraz obadam fajnie było by popykać z dziadkiem zdunem i innymi forumowiczami :P

EDIT 

niestety nie da chyba rady kod z wersji usa działa tylko na koncie USA (zarejestrowałem SE acc na PL to nie przyjmowało mi keya z adnotacja że nie ten region )

Więc raczej marne szanse na serwer eu.

Wielki plusik za muzyczkę podczas rejestracji i innych formalności, toć to jedna z najpiękniejszych melodii na świecie ,

Edytowane przez schranz
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłem sobie chwile dopóki nie wyłączyli serverów... też Was tak denerwuje, że postacie głosów nie mają w ogóle? Generalnie też strasznie trudno się połapać w tym całym hudzie, a mapy to wogóle nie ogarniam. Chce, żeby mi wskazało gdzie mam questa zrobić to mi nagle jakiś obszar pokazuje w ogóle nie logicznie ;/ 

I grafika czasem w oczy boli, u mnie to wygląda niestety gorzej niż na screenie powyżej. ;/

Hmm co do grafiki to teraz sam już nie wiem, u mnie wygląda to lepiej niż na screenie. Nagram video w następny weekend i zrobię kilka screenów.

nie, włącza mi jakby mapkę świata i znaczek na niej... ciężko połapać się z tego jak dojść z miejsca w którym jestem w określone miejsce - dlatego też na początku jak w gildii gladiatorów miałem zabić 3 rodzaje potworów trafiłem do miejsca gdzie występował tylko jeden z nich i zmarnowałem z 20 minut pewnie na odnalezienie miejsca gdzie były ich wszystkie 3 typy (a starczyło pokazać way-pointa do innego wyjścia z miasta na minimapie...)nie wiem przez godzinę jeszcze nie załapałem tej gry...ale jakoś w innych mmorpg było bardziej przejrzyste to :/

W pełni się zgadzam co do braku przejrzystości :) ale to celowe :) żebyś się nauczył orientacji w terenie i nazw na pamięć - żebyś zżył się z światem :) miałem taki sam problem na początku potem już z górki :)

Ja bym chętnie się z kimś na wieczór ustawił w przyszły weekend :) Tylko nie mam headseta, ale mam nadzieje, że wielką przeszkodą to nie będzie. Generalnie postaci nie rozwijałem bardzo wiec moge utworzyć nową na jakimkolwiek serverze, jeżeli ktoś by chciał razem pograć :)

Brak Headseta nie robi problemu bo on nie działa :/

A nie jest czasem tak, że EU i US ma wspólne serwery, a Japonia ma osobne ?

Jest dokładnie tak - znajdują się w Kanadzie podzielone są na sugestie - żeby grać w tych samych strefach czasowych.

Co do mojego małego sklepiku to zainteresowanym wysłałem adres na priv. Oczywiście każdą chętną osobę zapraszam na miejsce do Legnicy na pepsi/piffko/wodę ognistą - co kto lubi - można pogadać - po testować gry wspólnie czy pogadać :)

Dla tych co nie testowali opiszę kilka spostrzeżeń. Nie expiłem postaci - skupiłem się testach :) Mam jedną postać na Shiva EU i 2 na Moogle EU, grałem w nocy i muszę przyznać, że zaludnienie na Shivie było co najmniej kilkanaście razy większe Oo Polaków nie spotkałem :)

Testowałem 3 klasy, Thaumathurge'a, Conjurer'a i Marauder'a. Dlaczego tak? Aby zobaczyć każde miasto. Zacznę od tego, że to jedno z niewielu mmorpg w którym tak silnie i profesjonalnie rozwinięty jest wątek fabularny. Jak już ktoś wspominał grę zaczyna po filmie wstawka na silniku gry - niesamowitą ale świetną i miłą niespodzianką jest to, że dla każdego miasta jest inny początek - aby gracz mógł naprawdę wczuć się w swoją rolę! Questy fabularne też (przynajmniej na początku) w każdym mieście są inne i prowadzą całkiem inną ścieżkę fabularną. Ze względu na komentarze oczywiście podpiąłem moją najzwyklejszą klawiaturkę na USB kupioną specjalnie do DC UNIVERSE i oto jakie wrażenia: Idealna by korzystać z czata, czy włączyć mapę. Sterowanie w pełni działa na klawiaturze, więc jeśli komuś odpowiada to śmiało może tak grać - dla mnie to była tragedia ;) ale tu jest naprawdę rzecz gustu.

MAKRA - działają! I to naprawdę fajnie ale żeby zdawały efekt w walce trzeba by mocno opanować system walki i comba :) co do emotek z automatycznie rzucanymi tesktami plus jakiś bajer były w dechę ;) Nie udało mi się niestety sprawdzić czy w instancję fabularną da się wejść w grupie ale mam nadzieję, że pomożecie w najbliższy weekend :)

Oprócz linkshelli są jeszcze Free Companies - świetny motyw ^^ To takie grupy które o ile dobrze zrozumiałem w endgame content będą miały wpływ na grę.

W zasadzie testowałem mnóstwo rzeczy a olbrzymiej ilości nie udało mi się przetestować :) Jakieś jeszcze pytania? Chętnie odpowiem z mojego punktu widzenia o ile wyczytałem na beta forum lub przetestowałem sam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddam kodzik na betę w dobre ręce - PSN USA. Kto chce pisać pw.

Edit: Oddane @drk2

Edytowane przez Torba_Piany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja mam EU a ty chiba US? To będzie pierwsze mmo w życiu i nie mam kompletnie pojęcia czego się spodziewać, o co chodzi jak i co.

Kiedy te serwery są otwarte? tylko w łikendy?

Edytowane przez drk2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddam kodzik na betę w dobre ręce - PSN USA. Kto chce pisać pw.

Edit: Oddane @drk2

Przecie gosciu napisał że usa, ja tez mam na usa i nie mam z kim pograć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To była pomyłka, okazało się, że EU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to gramy :)

Zastanawiam się czy sobie piatku wolnego w robocie nie wziąć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbktoś miał jeszcze kodzik EU na zbyciu to chętnie przyjmę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbktoś miał jeszcze kodzik EU na zbyciu to chętnie przyjmę. ;)

rejestracja na bete już nie działa? mój koleś rejestrował się ze 3-4 dni temu podając klucz, który dostał za zarejestrowanie FF13. Jeszcze tego samego wieczora dostał klucz do PSN na FF14.

może spróbuj?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje jakaś ustawkę zrobić co gdzie kiedy i jak. W sensie że jaki serwer, jaki miasto i może psnid, żebyśmy się pozapraszali jako tako.

Jeszcze mało się orientuje w grze dlatego może tylko zaproponuje że jutro 9:00 wieczorem? Moje psn: Latteralus90 - najlepiej bym grał człowiekiem gladiatorem (mimo ze czlowiekiem to sie nie nazywa ale chyba wiadomo) - nie wiem czy to ma wpływ na lokacje startową itp...

Czekam na ewentualne propozycje - postać moge zrobic na jakimkolwiek serverze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od której otwierają servery? I który server wybrać Moogle czy Shiva? Czy inny? czyli jak mam konto PSN na Polske to moe wybrać tylko z 4 severów dostępnych dla europy? Wie ktoś czy ma być potem możliwość przechodzenia między serverami? Tak coś czytałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bede pewnie dopiero późnym wieczorem, ale chętnie się dołączę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, odpisali. Pobierma dane gry,

W sumie 5gb - bałem się że będzie więcej.

Edytowane przez SephiroT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jutro od 19 gdzieś będę grał na serwerze us (jeszcze nie wiem który w sumie mi to ryba )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwery działają :)

*nazwa w grze: "Jazz Hoo"

*świat:  Shiva

*clan: Midlander - nie wiem czy jest to potrzebne do identyfikacji

*lokacja: New Gridania

*klasa: Lancer

*lvl 1 :)

ps. w razie czego gotów jestem przenieść się na inny świat gdyby zebrała się tam większa paczka "NASZYCH" :)

ps2. Takie pytanie! Czy ktoś z Was się zastanawiał nad opłatami za FF14 i obecną polityką Sony, która niemalże zapewnia brak opłat za granie online na PS4 w przypadku posiadania PS+?

Co na to S-E i oplata za FF14?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba będzie raczej tak, że w mmo z abonamentem i f2p można będzie grać nie mając plusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pograłem troche i jest fajnie, mam już level 4 kwestia kilku minut, jest jakieś level cap btw? gram magiem a w zasadzie nią :P nie wiem jak się ta klasa nazywa coś na C chyba, wgl pół godziny spędziłem edytorem i wybieraniem ogona... :P pare pytań:

1. Mozna zmienić oś x i y przy obracaniu kamery? -.-

2. Jest może jakiś poradnik co do mapy? Jak właczam kwadratem to jest ok ale jak przechodze do questa i daje pokaż na mapie to pokazuje się woóle nie wiem gdzie, nawet jak oddalam mape to nie widze się... :/

;)

Edytowane przez M4NG4N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- FFXIV nie ma abonamentu tylko jednorazową opłatę rejestracyjną (klucz licencyjny/konto).

Z tego co widziałem w sklepach to około 30 euro. Jest kilka wersji i różne opłąty zależne od produktu i platformy (standardowa/kolekcjonerska, dysk/cyfrowa PC/PS3/PS4 )

- Gra nie łączy się z serwerami Sony tylko ma własne serwery i do patchowania i do grania (sama gra pobierana z serwera Sony to launcher który ma 27mb a wszystko się dzieje już "w grze" nwięc nie widzę powiązania z opłatami za PS+ dla PS4

- jest wsparcie dla myszki i klawiatury jeżeli ktoś woli tak grać

- z tego co widzę to możnaby śmiało grac cross platformowo (PC+PS3+PS4) ale trzeba by to obadać czy takie jest założenie twórców gry.

- gra sama w sobie nie porywa. Nic specialnego, żadnej innowacji w systemie alki czy coś. Dużo nadrabia klimatem świata FF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- FFXIV nie ma abonamentu tylko jednorazową opłatę rejestracyjną (klucz licencyjny/konto).

Gdzie to wyczytałeś?

To jest kłamstwo.

Żeby grać musisz płacić abonament.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi