Torba_Piany 97 Napisano 3 Sierpień 2013 Jest oficjalne info, że 11 Euro na miesiąc, czyli dla nas 43 złote. Mnie inna rzecz nurtuje. Nie ma w ogóle informacji czy będzie możliwa bezbolesna przesiadka na PS4 z zachowaniem postaci i ogólnie wszystkiego co się w grze zrobiło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 3 Sierpień 2013 (edytowane) Bedzie, tak samo jak masz miedzy PC a Ps3...po prostu przesiadasz się na inny fotel i logujesz a Twoja postać tam czeka na Ciebie. @schranz to nie wina SE że sobie na ultimie dowalili taką cene...na oficjalnej stronie XIV'stki możesz kupić taniej. To tak samo jak w empiku...to nie wina twórców że ich gry są tam tak drogo w porównaniu do innych sklepów... Anywhoo wersje na PC już kupiłem, teraz czekam na OB nie całe dwa tygodnie i potem tygodniowy early acces...no i jazda... Edytowane 3 Sierpień 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schranz 488 Napisano 4 Sierpień 2013 no 43 złote to już rozsądniej (86 vs 110 to jest różnica ) Anyway, ponarzekam na SE - dlaczego przymuszają do opłacania za 2 miechy z góry ?! Ok to tyle ode mnie, po prostu ich nie lubię :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 4 Sierpień 2013 Nie przymuszają XD po prostu w polskich sklepach pozamawiali tylko prepaidy na dwa miechy xD a w UK można kupić na miech,dwa i pół roku xD W końcu jak komuś skonczy sie darmowy okres i kupi prepaida na dwa miechy i zrezygnuje z grania po miechu to sklepy i tak zarabiają, a jakby były prepaidy na miecha to by już tak nie zarabiali na rezygnujacych. Anywhoo najlepiej chyba szarpnąć "starter'a"...opcja ta kosztuje chyba 30zł, masz możliwość zrobienia po jednej postaci na max 20 servach ( czyli wiadomo dwadzieścia postaci po jednej na serv ) i tyle. Jak ktoś jest chętny do grania to zapraszamy na server Moogle, będzie tam większość rodaków :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 12 Sierpień 2013 (edytowane) Dobra premiera tuż, tuż, jak widzicie przyszłość FF XIV RR? Dla mnie to istotna kwestia, bo jeśli gra okaże się dobrym tytułem, odsunie to w moim przypadku decyzję o zakupie PS4 nawet o rok. Przy porządnym End Game i dobrej ekipie to może być tytuł na setki, a może i tysiące godzin. Jak myślicie co przeważy szalę? Moim zdaniem serwy muszą chodzić bez zarzutu, balans postaci musi być wyważony, dubgi ciekawe i trudne. To w mojej ocenie najważniejsze elementy MMO. Trzymam kciuki, ale też mam pewne obawy jak patrzę na to co SE robi w ostanich latach. Edytowane 12 Sierpień 2013 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shemaforash 881 Napisano 12 Sierpień 2013 (edytowane) Tak jak piszesz ważny jest ciekawe end game PvE, nastawione na współpracę w końcu jest to gra MMO. Instancje i raidy w których nie chodzi tylko o naparzanie przycisków, ale ważne jest leczenie, zbieranie batów przez tanków i movement całej grupy. Wyważone PvP jest tak samo ważne, mam nadzieję że nie uświadczymy zmian w postaciach jak w World of Warcraft. WoW jest z nami już prawie 10 lat, a blizz nadal miesza tak w postaciach że w PvP jest zero jakiegokolwiek balansu. Kolejna rzecz to dobra mechanika gry, musimy czuć co nasza postać robi kiedy mamy użyć dany skill. No i na koniec handlowanie z innymi graczami, auction hous i system profesji w WoW to jedne z najlepiej przemyślanych rzeczy w grach MMO ever. Gracze byli od siebie zależni, ludzie zbierali rudy i roślinki, a inni je kupowali aby stworzyć przedmioty które natomiast jeszcze inni gracze kupowali :) Sorry za ciągłe porównania do WoW, ale mimo upływu tylu lat od premiery gra nadal jest poza zasięgiem jakiejkolwiek gry MMORPG. Edytowane 12 Sierpień 2013 przez shemaforash Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 12 Sierpień 2013 No to tak...z tego co wiemy to wszystko najbardziej hardcore'owe zaczyna się właśnie na "end gejmie". Insty itp itd mają mieć poziomy trudności, key enemies czyli coś w rodzaju wrogów całego świata, mają być przekozaczeni i bez dobrej ekipy nawet butów im nie rozwiążecie. Ogólnie całe FFXIV:ARR zapowiada się tak 1 - max lvl cap = miłe zwiedzanie i poznawanie świata ze znajomymi, level cap - cała reszta czasu = hardcorowe grania tylko dla najlepszych. Wiadomo że na end game trafi się też content dla casual'i ale 90% zawartości gry to ma być to co tygryski lubią najbardziej, czyli hardcore'owa zabawa w której bez ekipy nie dasz rady. Nawet pomimo tego że jedna postać może być wszystkim...to samotne osiągnięcie czegoś może graniczyć z cudem albo wielogodzinna farmą po której i tak będzie ciężko. Dobra premiera tuż, tuż, jak widzicie przyszłość FF XIV RR? Dla mnie to istotna kwestia, bo jeśli gra okaże się dobrym tytułem, odsunie to w moim przypadku decyzję o zakupie PS4 nawet o rok. Przy porządnym End Game i dobrej ekipie to może być tytuł na setki, a może i tysiące godzin. Jak myślicie co przeważy szalę? Moim zdaniem serwy muszą chodzić bez zarzutu, balans postaci musi być wyważony, dubgi ciekawe i trudne. To w mojej ocenie najważniejsze elementy MMO. Trzymam kciuki, ale też mam pewne obawy jak patrzę na to co SE robi w ostanich latach. Od 17-stego jest OB więc już śmiało możesz testować jak, co działa. Postaci z OB zostają potem do pełnej wersji gry. Odnośnie serwerów to nie napalałbym się na idealne działanie podczas premiery. Mimo że są podzielone na regiony ( JP,EU i US ) to z tego co widziałem, bedzie mase osób grających już na samym starcie. Poza tym nie musisz odkładać na ponad rok zakupu ps4...w końcu można grać na tym samym koncie XIV na pc,ps3 i ps4 więc problemów nie ma. No chyba że chcesz sprzedać ps3 to wtedy byś został przez jakiś czas ograniczony do grania na PC w finala. Trzeba też brać pod uwagę że crossplay FFXIV:ARR ma to do siebie że wszyscy grają na tych samych servach ( pc,ps3 i w przyszłości ps4 ). Ostatnio SE zrobiło nawet ukłon w stronę graczy więc abonament będzie można opłacać za pomocą prepaidów ( tak samo jak w wowie ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jipang 6 Napisano 12 Sierpień 2013 Pytanie do tych co ogrywali te wszystkie bety, czym FFIV rozni sie od Aion? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 12 Sierpień 2013 Tym samym co każde mmo od siebie, Lore, postaciami, skillami itp itd...ogólnie Aion < FFXIV...przynajmniej wg. mnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 12 Sierpień 2013 A mi ten FF za bardzo Lineage 2 zalatuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 12 Sierpień 2013 Dużo w L2 nie grałem więc do końca mnie się to nie rzuca w oczy ;D ale jakby nie było wiele MMO ma rzeczy wspólne ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 13 Sierpień 2013 Tak, ale spodziewałem się czegoś bardziej odkrywczego niż zanieś - przynieś, złap target na moba i mashuj guzik skilla aż zdechnie. Mechanika sprzed około 10 lat. Spodziewałem się efektownej, ciekawej gry, a tu wyszedł kolejny taśmowy MMO RPG któy bardzo dużo nadrabia tym że jest osadzony w świecie FF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shemaforash 881 Napisano 14 Sierpień 2013 Trzema krótkimi zdaniami przekonałeś mnie żeby nie kupować tej gry :) Niestety jeśli to tak wygląda to rzeczywiście lepiej sobie odpuścić. Chyba, że ktoś nie miał styczności z MMORPG wtedy pewnie gra może się spodobać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 14 Sierpień 2013 Jak ktoś chce to mogę oddać mój klucz do ostatniej bety. Wystarczy napisać PW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 14 Sierpień 2013 Eh, dostałem po raz kolejny klucz do bety ale na PS3 a mam zamiar grać na PC, wiem że postęp teraz przechodzi do pełnej gry więc nie wiem czy jest sens grać teraz na PS3 chyba że można przerzucać postacie między platformami ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Można...to był jeden z "ficzerów" nowej XIV...grasz sobie na ps3 a jak Ci sie znudzi to możesz spokojnie na tym samym koncie grać na PC i Ps4. Kod który dostałeś uprawnia Cię do odpalenia gry dzień wcześniej. Ogólnie ostatnia faza jest otwarta dla każdego i nie trzeba mieć kluczy żeby grać. Poza tym "przestarzała mechanika" jest praktycznie w prawie każdej z gier...wyobrażacie sobie żeby Blizz zrobił z D3 coś pokroju DMC albo MGR ?. Nie zmienia się zwycięskiej drużyny więc niestety trzeba się pogodzić z tym że SE postanowiło wrócić do ATB pełną gębą. Szkoda że nie będziecie grali...no nic, może inni się jednak mimo wszystko przekonają do tej gry. Edytowane 14 Sierpień 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianero999 7 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Beta na ps3 jest teraz otwarta każdy zainteresowany może zobaczyć z czym to się je? Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Damianero999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 14 Sierpień 2013 Nowy trailer XIV :) zapowiada się świetnie :) http://www.youtube.com/watch?v=aTCZFbSky6Q Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Ming 2 Napisano 15 Sierpień 2013 Jak w ogóle wygląda kwestia płatności w tej grze? To jest F2P, płatne miesięcznie jak WoW, czy nie ma nawet mikropłatności (marzenia ściętej głowy pewnie) ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Torba_Piany 97 Napisano 15 Sierpień 2013 Jak w ogóle wygląda kwestia płatności w tej grze? To jest F2P, płatne miesięcznie jak WoW, czy nie ma nawet mikropłatności (marzenia ściętej głowy pewnie) ? :) Abonament 11 Euro miesięcznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Sierpień 2013 (edytowane) Abonament z kilkoma możliwościami. Wszystko zależy ile Ci potrzeba. Możesz kupić pakiet gdzie na max 20 serwach mozesz zrobić po jednej postaci ( najtańszy ) albo taki który pozwala ci na 60 serwach zrobić po max 10 postaci na serv ( najdroższy ). Dochodzą do tego też dni jakie chcesz opłacić czyli: 30/60//90/180. Najtańszy pakiet wychodzi jakieś +/- 30 złotych miesięcznie. Płatności możesz dokonać na dwa sposoby: 1. Za pomocą PayPal kupujesz CP na stronie SE i przedłużasz sobie abonament albo wydajesz na pierdoły. 2. Kupujesz PrePaid na allegro ( na 60 dni ) w cenie około 80-105zł. Edytowane 15 Sierpień 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Ruszyła już beta dla wszystkich na PC ? Ściągnąłem launchera i po odpaleniu pokazuje się "there are no valid accounts" i odsyła mnie na stronę https://secure.square-enix.com/account/app/svc/ffxivearlytop?rgn=eu&lng=en gdzie po zalogowaniu na konto mam wpisać kod Miałem klucz do bety ale oddałem na forum, mam złożonego preordera i dostałem już od Ultimy jakiś kod ale to chyba na bonusowe przedmioty Jeszcze pytanie, czy w podstawce jest wliczony abonament za pierwszy miesiąc tak jak w SW TOR ? Edytowane 16 Sierpień 2013 przez hitokiri pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianero999 7 Napisano 16 Sierpień 2013 Orientuje się ktoś od kiedy można w tego finala grać? jak będzie chciał ktoś pograć razem do wyślijcie mi inva na psn ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) @hitokiri bez wprowadzenia keya do bety nie pograłbyś dzisiaj, dzisiaj oficjalnie wszyscy mogą już zassać grę a grać od jutra + w podstawce masz wliczone 30dni grania. @up od dzisiaj od godziny 9:00 dla beta testerów, normalni ludzie mogą dopiero od jutra grać. Tak czy siak powtórzę to co już wiele razy słyszałem o tej grze..."po tym co widziałem i ograłem, stwierdzam że ta gra jest warta czasu i kasy na abonament". Edytowane 16 Sierpień 2013 przez TRaCeGuitar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damianero999 7 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Ja mam ciągle błąd zrobiłem konto wszystko cacy i loguje się i jakiś error i mnie cofa wie ktoś o co biega? PS: dostałem kod tutaj od kolegi z forum który chyba mnie uprawnia do zagrania ten jeden dzień wcześniej? czy się myle? Edytowane 16 Sierpień 2013 przez Damianero999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach