Skocz do zawartości
kill

Final Fantasy XIV

Rekomendowane odpowiedzi

Gra wydaje się fajna, ale ten abonament to jak dżazga w siuraku. Jakby robili pakiety np max 5-10h w tygodniu 5zł, 10-40h - 15zł, nielimitowany 20-25zł. Na pewno gra będzie dobra, ale wielu przez abonament nawet jej nie wypróbuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra wydaje się fajna, ale ten abonament to jak dżazga w siuraku. Jakby robili pakiety np max 5-10h w tygodniu 5zł, 10-40h - 15zł, nielimitowany 20-25zł. Na pewno gra będzie dobra, ale wielu przez abonament nawet jej nie wypróbuje.

Zeby grać i tak trzeba kupić i pierwszy miesiąć masz za free. Sorry, ale gdyby ta gra była darmowa, pojawiły by sie mikropłatności, a co za tym idzie, prawdopodobne p2w. Wiekszość osób w ogole kupiło tą gre dlatego, ze jest p2p. Masz gwarancje, że twoje szanse na serwerze są równe, a ogranicza je jedynie czas ktory możesz na nią poswięcic ( zresztą, jak w każdej grze). Poza tym, 50  złotych miesięcznie to wcale nie jest tak duzo, a osobiscie wolę grać z osobami, którzy jednak potrafią zaoszczędzieć te 50 złotych miesięcznie. 

Takie pakiety, nie miały by racji bytu. Square enix tworzy gry dla pieniedzy, a potem dla ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie każda nowa gra MMO ma abonament i do czasu spadku popularności nie przejdzie na F2P więc nie rozumiem tego biadolenia. Poczytajcie sobie ostatnie posty na stronach z The Elder Scroll Online gdzie panuje ogólny szok i gimbaza wyrzuca pomyje i rzuca klątwy na twórców że ośmielili się wprowadzić abonament.

Abonament nie bierze się z dup..... trzeba utrzymać serwery, zapłacić ludziom którzy tworzą nowe aktualizacje, eventy, itp. Bez nowego contentu każde MMO zdechnie szybką śmiercią a samo się nie zrobi. Dlaczego SW TOR tak szybko przeszedł na F2P ? Ponieważ nie miał end game'u, jedna 50lvl planeta mocno zbugowana, 2-3 operacje,  areny pvp....i to chyba wszystko, nie wiem kto wpadł na pomysł na wydawanie gry w takim stanie ale teraz są tego skutki. Gdyby 1/3 tego co jest teraz była na starcie wszystko mogłoby się potoczyć inaczej

F2P to największe zło MMO, jak wyżej wspomniano powstały by podziały, nie tylko wszechobecne pay-2-win którego nie muszę tlumaczyć ale przy darmowym dostępie można dostrzec spadek poziomu kultury, masowe rozłączenia z eventów i utrudnianie zabawy innym. Kto gra w MMO to wie jak nieraz jeden gracz może napsuć krwi. Prawda jest taka że troll nie będzie płacił abonamentu żeby poprzeszkadzać i potrolować. Subscriber to z reguły osoba która ma już odpowiedni wiek więc można brać pod uwagę że nie ma siana w głowie, z poziomem kultury to oczywiście dalej jest różnie. Nie wytykam nikogo palcem po prostu wiem jak to jest, byłem jednym z tych w gildii SW TOR którzy uważali że należy rekrutować graczy F2P, ale zwykle taki po dołączeniu robił swoje bez zerowej interakcji z nami, zgarnął profity (+ do epx, gildiowy bank, gear, itp), ukończył wszystko co było za darmo i tyle go widzieli.

@TRaCeGuitar

Jesteś w Seed albo innej polskiej FC ? nie wiem do kogo się zgłosić w grze co by dołączyć, na forum miałem popytać Anię Chan ale dalej nie działa. Jeśli jesteś to szepnij komuś słówko że chętnie bym dołączył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum padło podobno z powodu spamu. Ja jestem w seed więc napisz do mnie a ja dalej już to pociagne.

@castiel...są podobne pakiety w XIV...tylko tam ograniczenia nie masz do czasu gry ale do ilości postaci i serwerów na których możesz grać. Najtańszy pakiet to chyba 35zł około i daje Ci możliwość zrobienia max 1 postaci na max 8 serwach gdzie przy pełnym abonamencie mozesz mieć 8 postaci na każdym serwie.

Edytowane przez TRaCeGuitar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu jest różnica bo po 6 miesiącach ta gra będzie mnie kosztować 440zł. Ile gier miałbym za to i ile godzin mógłbym rozegrać?

Ciągłe inwestowanie w jedną produkcję moim zdaniem nie ma sensu. Dla przykładu w Dark Souls grałem kilkaset godzin, a gra kosztowała mnie 200zł. W tym FF może być podobnie z tym, że będzie mnie to kosztować minimum 2x tyle.

Oszczędić miesięcznie 50zł to nie problem dla mnie, ale gry nie traktuje jak zwierzaka, nie dość że go kupiłem to jeszcze muszę go utrzymać. To nie dla mnie.

Gdyby nie abonament to klepałbym w tą gierkę wiele godzin miesięcznie.

Wiem, że macie inne zdanie i bardzo dobrze. Dla mnie to po prostu przeszkoda nie do pokonania. Serwery kosztują, wiem i rozumiem, ale te w DS czy U3 też kosztują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie gry MMO, nie są dla ciebie. Te z abonamentem, czy bez....Niektórzy grają w jedno MMO po kilka lat, ciągle robiąc to samo. Ile w tym czasie mogli by przejść gier? Mnóstwo. Co jak co, ale czas to też pieniądz :F

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Castiel

Myśle że utrzymanie serwerów z DS to nie ten sam koszt co choćby przeciętnego MMO. Zresztą tego typu gra to większe koszta niż się niektórym wydaje, masa wewnętrznych beta testerów, miesiące przygotowań, po premierze nie ma mowy o odcinaniu kuponów i wyjazdu na wakacje, stałe update'y, nowości, podtrzymywanie zainteresowania, MMO to inwestycja na lata. W pewnych kwestiach masz rację ale według mnie każdy kto myśli o graniu w MMO musi brac pod uwagę zainwestowanie czasu i pieniędzy. Nie lubiłem kiedyś tego typu gier ale jak znajdziesz odpowiednich ludzi potrafi wciągnąć i warto ale rozumiem że każdy ma inne zdanie na ten temat

@ TRaCeGuitar

Rozumiem że mam wysłać wiadomość w grze do twojej postaci z Moogle'a, to jak wrócę z pracy o 22:00, jakby co moją postać wrzuciłem kilka postów wyżej jeśli wystarczy profil

Edytowane przez hitokiri pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że mam wysłać wiadomość w grze do twojej postaci z Moogle'a, to jak wrócę z pracy o 22:00, jakby co moją postać wrzuciłem kilka postów wyżej jeśli wystarczy profil

Pamiętaj o daninie ;D jakieś 1.000.000.000 $ i 3000 potionów XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, zazdroszcze wam tego moogla. Ja dziś dostałam gre i lipa, na żaden serwer wbić nie mogłam przez jakies 40 minut. Po jakimś czasie udostepnił sie Faeria NA server, więc narazie gram tam :<. W sumie to najlatwiej pograć na tych azjatyckich :P. Gra mi sie podoba, szczegolnie muzyka. Taka fajnalowa, że aż się łezka w oku kręci :P Questów duzo, ale naszczescie mam wprawę z ich robienia (Nino kuni   :P) Szczerze mówiac, to na poczatku byłam trochę rozczarowana tym, ze jednak jest ich zbyt duzo, ale w porównaniu z tera online ( bardzo mi przypomina FF) Robi sie je o wiele przyjemniej. Postaci wygladaja bajecznie i do bólu fajnalowo. Jest klimacik :P Moim zdaniem kazdy fan final fantasy bedzie zadowolony. Nie wiem jak z resztą. :sad:

zdun, nie wiem czy wiesz ale w tej grze mozna smiało sobie wy cosplejować Viviego. :D Szkoda, jednak ze tak wiele osób na to wpadło :< i co 2 Black mage to klon viviego. Przynajmniej na moim serwie :D

Edytowane przez nirv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moogle najczęściej jest otwierany około 10-14. Potem jak już masz postać to wchodzisz praktycznie bez kolejki.

Ja twardo poginam Pugilem i już miałem pierwsze Duty czyli takie mini insty ;D i jest zarąbiście :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pugil = Pugilist czyli coś jak uczniak który ma zostać Monkiem XD 

Bardzo mnei się podoba ten system klas rodem z pierwszych Finali i fakt że, żeby być zaawansowaną klasą to trzeba spełniać pewne wymagania i wykonać questy klasowe.

Już niedługo odblokuje mi się pierwsza prawdziwa insta i czuje że będzie nieźle...

Na plus idą też Primale czyli wyzwolone i rozwścieczone wersje Summonów/Aeonów z serii FF. Ma ich być podobno jeszcze więcej w przyszłości a już teraz stanowią wielkie wyzwanie i bez zgranej drużyny jest ciężko.

A co dopiero na poziomie Hard w 4 osobowym Teamie ;D 

http://www.youtube.com/watch?v=ugUlI3typY4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu napisałbym że gra jest stosunkowo łatwa ale jest coraz trudniej wraz z progresem, teraz mam nawet klasowego questa dla Pugilista którego nie moge przeskoczyć za cholerę, trzeba trochę expić a zaniedbuje ostatnio podstawową klasę, zresztą moja gra z reguły wygląda tak że ustawiam Duty Finder na Dungeony i zmieniam na Thaumaturge'a albo Lancera i robie nimi hunting log, Fate'y czy randomowe zadania a jak utworzy mi grupę zmieniam na Pugilista. Prawda jest tak że żadne farmienie nie da takiej kasy, doswiadczenia i Gearu co Dungeony, przynajmniej na razie i są one bardzo proste jak  healer i Tank wiedzą co mają robić, Dpsy mają tylko dziobać, unikać potężniejszych ataków i nie kręcić się pod nogami tanka

Pugi mnie ostatnio nudzi i zastanawiam się czy nie przeskoczyć na Lancera na dłuższy czas, myślałem też od pakowaniu w tym samym w 3 różne role healer (Arcainist), Tank (gladiator) i Pugi ale czytałe msporo że Arcanist jest nudną klasą i ciężką na Dungeonach (pet ściąga na siebie aggro) a do Gladiatora miałem już podejście i nei zauroczył mnie

Ktoś wie kiedy można zmienić Grand Company, wybrałem Immortal Flames z tego względu że zaczynałem w Uldah ale chciałbym zmienić na Twin Adder. Pan Google napisał że można ale nie napisał nigdzie jak to zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram juz na moogle, moja postać to zai zai jak cos :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, zazdroszcze wam tego moogla. Ja dziś dostałam gre i lipa, na żaden serwer wbić nie mogłam przez jakies 40 minut. Po jakimś czasie udostepnił sie Faeria NA server, więc narazie gram tam :<. W sumie to najlatwiej pograć na tych azjatyckich :P. Gra mi sie podoba, szczegolnie muzyka. Taka fajnalowa, że aż się łezka w oku kręci :P Questów duzo, ale naszczescie mam wprawę z ich robienia (Nino kuni   :P) Szczerze mówiac, to na poczatku byłam trochę rozczarowana tym, ze jednak jest ich zbyt duzo, ale w porównaniu z tera online ( bardzo mi przypomina FF) Robi sie je o wiele przyjemniej. Postaci wygladaja bajecznie i do bólu fajnalowo. Jest klimacik :P Moim zdaniem kazdy fan final fantasy bedzie zadowolony. Nie wiem jak z resztą. :sad:

zdun, nie wiem czy wiesz ale w tej grze mozna smiało sobie wy cosplejować Viviego. :biggrin: Szkoda, jednak ze tak wiele osób na to wpadło :< i co 2 Black mage to klon viviego. Przynajmniej na moim serwie :biggrin:

Jak grasz na serwerze Fearie to jest ok:)Niezła paczka tam siedzi...napisz tylko z jakiego miasta zacząłeś rozgrywkę i będzie git.Ja mam parę postaci na różnych serwerach i akurat na Fearie siedzi teraz najwięcej rodaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesuje sie tym tytulem i w niedalekiej przyszlosci byc moze zainwestowal bym w odrodzonego w glorii i chwale Finala czternastego ;) Troche ostatnio czytam na internetach o klasach i moglby mi ktos wytlumaczyc jak to jest; czy postac moze posiadac dwie rozne klasy? Jezeli tak to kiedy mozna wybrac ta druga profesje? No i czy wiaza sie z tym jakies bonusy jezeli np. wybierzemy jakies dwie specyficzne klasy razem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest właśnie skomplikowane.Do tej pory nie wiem jak to zrobić.Niby można klasy zmieniać,niby można crafting uprawiać,niby można botaniką się zająć...a tak na prawdę nic nie można zrobić.Za cholerę nie wiem jak to ugryźć:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zmieniać dowolnie klasy, trzeba wbić 10 lvl i udać się do swojej gildii. Tam trzeba zrobić questa odblokowującego Armory System czy jakoś tak. Od tej pory mozna pójść do każdej innej gildii, pogadać z recepcjonistą, zrobić quest polegający na założeniu broni/narzędzia odpowiedniego dla danej profesji i tyle. 

Klasy zmieniamy poprzez zmianę broni/narzędzia, które trzymamy w ręce, więc jednocześnie możemy mieć aktywną jedną klasę, JEDNAKŻE możemy używać umiejętności wcześniej nauczonych z innych klas. 

Mam nadzieję, że to co napisałem Wam pomogło, a nie jeszcze bardziej zamotało :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieci lud buczy że trzeba mieć lvl 10, jest trochę inaczej, trzeba wykonać quest 10lvl dla startowej klasy czyli dość szybko i po nim zostaniemy poinformowani o możliwości dołączenia do innych gildii, nie ma żadnych ograniczeń, można dołączyć do każdej i każdą rozwinąć do 50lvl, klasy rozwijamy osobno, mają własny lvl więc zmieniając startujemy od początku (1lvl), oczywiście w każdej chwili można przeskakiwać miedzy klasami

Stworzyłem sobie teraz Retainera rasy Migo'te i podoba mi się bardziej od obecnej postaci i zastanawiam się czy nie stworzyć drugiej postaci na innym serwie, który serw obok Moogle'a ma najwięcej Polaków  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na dobrą sprawę to żaden...właśnie na mooglu jest nas najwięcej a reszta serwów ma jakieś szczątkowe ilości i możesz nie trafić na rodaków w ogóle.

Ja teraz bawię się w Alchemika i wytwarzam różne rzeczy ;D genialnie to jest zaplanowane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem pobawić się Leatherworker ale stwierdziłem że to długa droga do celu i niekoniecznie zyskowna

Dziś pokręciłem się 40 minut koło market board i zgarnąłem około 8 sztuk stuffu z dungeonów płacąc za całość jakieś 500gil, nie wiem kto o zdrowych zmysłach sprzedaje taki sprzęt za 14 czy 32 gil ale dla mnie bajka, kilka zostawiłem a kilka wystawiłem na sprzedaż za parę tysięcy za sztukę. Od początku zarobiłem na markecie około 30,000 i szukanie okazji  na chwile obecną to lepsze źródło dochodu od craftingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mooglu najwiecej polaków. A jakies polskie klany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem pobawić się Leatherworker ale stwierdziłem że to długa droga do celu i niekoniecznie zyskowna

Dziś pokręciłem się 40 minut koło market board i zgarnąłem około 8 sztuk stuffu z dungeonów płacąc za całość jakieś 500gil, nie wiem kto o zdrowych zmysłach sprzedaje taki sprzęt za 14 czy 32 gil ale dla mnie bajka, kilka zostawiłem a kilka wystawiłem na sprzedaż za parę tysięcy za sztukę. Od początku zarobiłem na markecie około 30,000 i szukanie okazji  na chwile obecną to lepsze źródło dochodu od craftingu

Dokładnie, rynek nie jest jeszcze ustabilizowany i większość przedmiotów można dorwać za ułamek swojej wartości.

Mój sposób na zarabianie jest podobny, z tym, że ja kupuję materiały do craftingu i przerabiam je na produkty (najlepiej high quality jak się da), które później sprzedaję jescze drożej :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera...zajebiście powiem wam kusi mnie ta gra. Powiem tak - nie grałem nigdy w taką grę na ps3 (mmo) poza MAG. Poradze sobie? Ogarnę to wszystko na początku? W sumie i tak nie kupuje teraz żadnych gier. Pewnie sprzedam kolekcjonerke GOW:A i dołoże coś i wezmę to. Abonament kupuje na PSS oczywiście?

A Realm Reborn...hmmm może.

Edytowane przez Castiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi