BoryZPL 24 Napisano 19 Marzec 2011 @hitokiri Chyba to nie ten sam, bo u mnie tez tak wygladalo tylko ze u mnie szary straznik zasiadl na tronie to raczej by sobie tak nie gonil po innych miescinach :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
One Post Man 4596 Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) @hitokiri Odnosnie szarego straznika, niemozliwe. Witch Hunt lub/i zakonczenie DA2 to wykluczaja. Edytowane 20 Marzec 2011 przez AlucardMZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommiller 1 Napisano 20 Marzec 2011 Po jednym niezbyt długim wieczorze z DA2 powiem tyko tyle - pełen zachwyt, wszelkie obawy rozwiane. Gra jest świetna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
InF'ernaL 61 Napisano 20 Marzec 2011 Po jednym niezbyt długim wieczorze z DA2 powiem tyko tyle - pełen zachwyt, wszelkie obawy rozwiane. Gra jest świetna. Kolejna zadowolona mordka mimo ostatnich ciągłe jechania po BioWare jakie ono to złe itd ^^ Ahhh, a już myślałem że zostałem samemu :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) @ BoryZPL thx, obstawiam że jesteś w bardziej zaawansowanym punkcie gry ode mnie a jak nie jesteś to nie czytaj dalej :tongue: . W jedynce Allistair zasiadł na tronie i w drugiej częsci na początku aktu 3 odwiedza on Championa Kirkwall , czy w twoim przypadku wpada do ciebie Szary Strażnik @ AlucardMZ Jak możesz napisz w spoilerze co takiego dzieje się w Witch Hunt z Szarym Strażnikiem. Nie grałem w żadne DLC do pierwszej części wiec tak naprawdę nie wiem co się działo po zakończeniu podstawki Edytowane 20 Marzec 2011 przez hitokiri pl 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoryZPL 24 Napisano 20 Marzec 2011 @hitokiri kurde, masakra ;) W moim stanie gry z dao to szary straznik zasiadl na tronie ale nie zjawia sie w drugiej czesci :). U mnie jesli chodzi o Allistaira to spotykam go nawalonego chyba w drugim akcie w karczmie pod wisielcem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC23 2 Napisano 20 Marzec 2011 Ja również uważam, że gra jest bardzo dobra. Czekałem na nią jak tylko skończyłem grać w 1 część. Jestem świeżo po walce z bossem Qunari i jedyna rzecz która mnie razi w tej grze to te same lokacje. Nudzi mnie strasznie ogladanie tego samego miasta. Mogli zrobić więcej lasów z Dalijskimi elfami, jakieś twierdze itd. Większośc w Was pamięta pewnie "perełki" BioWare takie jak seria Baldur's Gate czy IceWind. Tam było mase różnych lokacji i nie było w tym aspekcie nudy. Mam nadzieję, że 3 część robić będą dłużej ale za to niech świat będzie bardziej rozwinięty. Jest jeszcze jedna rzecz. Polibiłem bardzo Hawke-a, ale mimo wszystko wolałbym żeby można było grać różnymi rasami jak w 1 części gry:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
One Post Man 4596 Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) @ AlucardMZ Jak możesz napisz w spoilerze co takiego dzieje się w Witch Hunt z Szarym Strażnikiem. Nie grałem w żadne DLC do pierwszej części wiec tak naprawdę nie wiem co się działo po zakończeniu podstawki Jesli romansowalismy z Morrigan i mamy z nia dziecko to istnieje opcja pojscia wraz z nia do "innego wymiaru" (obstawiam ze to bedzie wybor kanoniczny dla calej serii) o ktorym za duzo nie wiadomo, dowiadujemy sie tez ze Flemeth to potezna "istota" (cos o wiele potezniejszego niz np Abominacje i inne tego typu rzeczy) oraz Morrigan powiadamia nas o tym ze szykuja sie ogromne zmiany i ona chce sie na nie przygotowac [w tym wymiarze innym chyba], te zmiany to prawdopodobnie to co zapoczatkowalo sie w DA2 pod koniec gry. Jesli zas nie romansowales z nia i odszedles, tutaj wkracza ostatnie 5-10 sekund endingu DA2, nie zdradzam bo nie wiem czy skonczyles DA2, ale wyraznie zostalo nam dane do zrozumienia ze nasz szary straznik jest poza wszelkim zasiegiem PS. Zaluj ze nie grales w dodatki, sporo smaczkow jest 2jce na ich temat, np Anders to nasz kompan z Przebudzenia, a jego duch "Justice" (Justyn czy jakos tak po polsku) rowniez byl naszym kompanem, tyle ze wtedy opetal zwloki, nie Andersa. Edytowane 20 Marzec 2011 przez AlucardMZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 20 Marzec 2011 (edytowane) Jesli romansowalismy z Morrigan i mamy z nia dziecko to istnieje opcja pojscia wraz z nia do "innego wymiaru" (obstawiam ze to bedzie wybor kanoniczny dla calej serii) o ktorym za duzo nie wiadomo, dowiadujemy sie tez ze Flemeth to potezna "istota" (cos o wiele potezniejszego niz np Abominacje i inne tego typu rzeczy) oraz Morrigan powiadamia nas o tym ze szykuja sie ogromne zmiany i ona chce sie na nie przygotowac [w tym wymiarze innym chyba], te zmiany to prawdopodobnie to co zapoczatkowalo sie w DA2 pod koniec gry. Jesli zas nie romansowales z nia i odszedles, tutaj wkracza ostatnie 5-10 sekund endingu DA2, nie zdradzam bo nie wiem czy skonczyles DA2, ale wyraznie zostalo nam dane do zrozumienia ze nasz szary straznik jest poza wszelkim zasiegiem PS. Zaluj ze nie grales w dodatki, sporo smaczkow jest 2jce na ich temat, np Anders to nasz kompan z Przebudzenia, a jego duch "Justice" (Justyn czy jakos tak po polsku) rowniez byl naszym kompanem, tyle ze wtedy opetal zwloki, nie Andersa. Jestem w połowie 3 aktu wiec pewnie na dniach skończę. Kurcze narobiłeś mi smaka na powtórzenie Origins z wszystkimi dodatkami. Jest chyba jakaś wersja ultimate edition ale nie wiem czy dostępna w naszym kraju. Wygląda na to że Szary Strażnik i Bohater Kirkwall (jesli przeżyje czego jeszcze nie wiem ) mogą odegrać większą rolę w ewentualnym DLC. Ewentualnie dopiero w trzeciej części. Szkoda że zabiłem mojego bohater z pierwszej części i nie wiem czy nie wpłynie to znacząco w kontynuacji/DLC Nie wiem czy po raz drugi będzie mi się chciało biegać po tych samych lokacjach w kirkwall ale po tym co napisał BoryZPL widzę że różne warianty z DA:O zmieniają niektóre wydarzenia i może się skusze na zagranie jeszcze raz z jakimś domyslnym wariantem w którym Szary Strażnik przeżyje walkę z Arcydemonem Edytowane 20 Marzec 2011 przez hitokiri pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fan_xbox360 80 Napisano 20 Marzec 2011 Kto wie ile jest run w drzewku run? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 21 Marzec 2011 (edytowane) Właśnie jestem po wale z High Dragon. Myślałem, że pęknę ze śmiechu. Co to ku...wa jest? RPG czy slasher?. Ta walka była tak bezsensownie długa, że szkoda gadać. Zdecydowanie wolałem momenty z wyśrubowanym poziomem trudności w jedynce. Epic fail. Takiego gówna dawno nie widziałem w żadnym RPG. Przeszedłem za pierwszym razem, ale było to prawie 30 minut rzucania bluzgami. Edytowane 21 Marzec 2011 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gandi77 18 Napisano 21 Marzec 2011 Kto wie ile jest run w drzewku run? Runów jest 20(19 w grze i jeden w Black Emporium),nie wiem tylko czy przy 19 wpada pucharek czy te dlc też trzeba mieć. Wpadło komuś trophy Epic za podwójne przejście gry,bo podobno jest zbugowane i tylko w przypadku użycia save z jedynki wpada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 21 Marzec 2011 (edytowane) Skończyłem. Jest to na pewno nie najgorsze RPG w jakie grałem, ale zdecydowanie najgorszy tytuł jaki został wydany przez BioWare. Po prawie 40h gry mam pełen obraz. Jeśli musiałbym wystawić ocenę dałbym DA2 6+/10. Nic więcej. W wolnej chwili wypiszę listę plusów i minusów. Spokojnie mogłaby być 9-ka. Nie wiem po co się tak śpieszyli i na siłę uprościli grę, wstawiając tanie efekciarskie rozwiązania. Edit: Nie wiem dlaczego wszyscy się jarają końcówką. Była tylko ciut lepsza od całej reszty. Edytowane 21 Marzec 2011 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 22 Marzec 2011 Wczoraj ukończyłem grę i w sumie nie wiem co mam myśleć. Z jednej strony dobrze się przy niej bawiłem. Nie najgorsza fabuła, ciekawe postacie ale z drugiej mógłbym narzekać na to co wszyscy. Kiepska grafika, uproszczenia rozgrywki, bieganie po tych samych lokacjach. Umiejscowienie gry w jednym miejscu nie jest takie do końca złe ale jeśli już zdecydowano się na taki zabieg powinni trochę rozbudować to miasto. Podział na górne i dolne miasto, kilka mieszkań, zakon, twierdza wicehrabiego które wielkością nie grzeszą i przechodzimy z jednego miejsca do drugiego na prostej minimapie.Oglądamy przez to ekran wczytywania bardzo często. Zgadzam się że mogło być zdecydowanie lepiej Co do zakończenia to jedna sprawa nie daje mi spokoju Kiedy Leliana pyta się Cassandry o bohatera ta mówi że zniknął podobnie jak Strażnik. Mój bohater z pierwszej części zginął wiec to nie może być o nim mowa, wiem że w przebudzeniu w przypadku śmierci bohatera z podstawki tworzymy nowego orlezjańskiego Strażnika ale w przebudzenie nie grałem wiec nie wiem jak rozumieć ostatnie momenty gry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommiller 1 Napisano 22 Marzec 2011 Kolejna zadowolona mordka mimo ostatnich ciągłe jechania po BioWare jakie ono to złe itd ^^ Ahhh, a już myślałem że zostałem samemu :) Kurcze. Bo to po prostu dobra gra jest Wiem, że jest spora tendencja na jechanie tej gry, ale nie wiem czy to wynika z tego, że nie spełniła jakiś wielkich oczekiwań jakie ludzie mieli? Ja wiedziałem, że kupię dwójkę jak tylko skończyłem jedynkę (i stałem się jej wielkim fanem). Potem dwójka w zapowiedziach wyglądała bardzo słabo dla mnie- jak jakiś prawie tępy slasher - może stąd moje oczekiwania nie były wielkie. Natomiast jak sie okazało otrzymałem bardzo fajną grę, wciągające historie, fajne postacie, mechanika gry na razie bardzo dobra (pewnie, że mógłbym się również przyczepić tego, że nie mam możliwości ubrać moich współtowarzyszy, ale to nie problem. Błyskotki i broń mogę im dać takie jakie znajdę więc i tak ich podciągam. na ta chwilę mam ca. 10h gry za sobą jak to ktoś napisał "z lizaniem ścian" więc raczej niewiele jeszcze zrobiłem, ale w 100% jestem usatysfakcjonowany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 22 Marzec 2011 (edytowane) To czas na podsumowanie, już na chilloucie i ze spokojem. Plusy: - dobra, wciągając fabuła - ciekawe questy - oryginalny sposób narracji - wiarygodni bohaterowie - świetnie napisane dialogi - sporo przedmiotów, w dodatku użytecznych - animacje walki - voice acting Minusy: - bezsensownie przyśpieszona i uproszczona walka - brak pancerzy dla kompanów - kuchy związane z kółkiem dialogowym - przeciwnicy wyrastający spod ziemi i spadający z powietrza - niepotrzebna krwawa jatka, idiotyczne wybuchy krwi i rozpadanie się adwersarzy na kilkanaście kawałków - nielogiczny system rywalizacji/przyjaźni - średnia grafika (przy tak skromnym obszarze gry, powinna miażdżyć) - backtracking - ubogie i powtarzające się lokacje - słabe zrównoważenie poziomu trudności - po co wprowadzać crafting, jeśli materiałów jest śmiesznie mało - wielki ukłon w stronę społeczności casual Edytowane 22 Marzec 2011 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC23 2 Napisano 22 Marzec 2011 Mam mały kłopot w grze. Jestem po potyczce z Arishokiem i mam w drużynie krasnoluda, sioste Hawke-a, Merril, strażniczkę miejską i Andersa. Z tego co wiem jest też do przyłączenia niejaka Isabel i jakiś elf wojownik. Zastanawiam się czy czasem gdzieś ich nie pominąłem grając. Staram się raczej spełniać większość zadań. Możliwe,że straciłem ich bezpowrotnie? A jeśli nie to gdzie mogę ich przyłączyć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 22 Marzec 2011 (edytowane) Mam mały kłopot w grze. Jestem po potyczce z Arishokiem i mam w drużynie krasnoluda, sioste Hawke-a, Merril, strażniczkę miejską i Andersa. Z tego co wiem jest też do przyłączenia niejaka Isabel i jakiś elf wojownik. Zastanawiam się czy czasem gdzieś ich nie pominąłem grając. Staram się raczej spełniać większość zadań. Możliwe,że straciłem ich bezpowrotnie? A jeśli nie to gdzie mogę ich przyłączyć? Tak straciłeś ich bezpowrotnie. Obydwie postacie trzeba zrekrutować w pierwszym akcie. Isabela pojawia się "pod wisielcem" zaraz po zrekrutowaniu Andersa. Z tego co czytałem na wielu forach nie czeka ona tam wiecznie i jest bardzo małe okienko na zwerbowanie jej wiec najlepiej iść do karczmy zaraz po przyłączeniu Andersa Co do Fenrisa Można go zrekrutować w pobocznej misji "przynęta i zamiana" czy coś w tym stylu . Podobno Fenris może się nie pojawić jeśli zbyt długo olewamy misje. Przynajmniej tak czytałem Żałuj że nie masz ich w zespole obydwie postacie sa ciekawe, szczególnie Isabela która zresztą porządnie namieszała w drugim akcie jeśli masz ją w zespole. Zresztą jesli jesteś po walce z Arishokiem to powinieneś wiedzieć że relikwia której szuka qunari zakosiła Isabela Mam pytanie odnośnie Bethany czy można ją jakoś odzyskać z powrotem do ekipy po tym jak zostaje wtrącona do Katowni po ukończeniu pierwszego aktu. Co prawda przyłacza się do ostatniej bitwy w grze ale zastanawiam się czy można ją odzyskać wcześniej. Tak poza tym to zawsze przy doborze wojownika/łotrzyka umiera na początku brat a przy wyborze maga siostra czy można jakoś wpłynąć na to kto zostanie zmiażdżony przez ogra Edytowane 22 Marzec 2011 przez hitokiri pl 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 22 Marzec 2011 Mam pytanie odnośnie Bethany czy można ją jakoś odzyskać z powrotem do ekipy po tym jak zostaje wtrącona do Katowni po ukończeniu pierwszego aktu. Co prawda przyłacza się do ostatniej bitwy w grze ale zastanawiam się czy można ją odzyskać wcześniej. Tak poza tym to zawsze przy doborze wojownika/łotrzyka umiera na początku brat a przy wyborze maga siostra czy można jakoś wpłynąć na to kto zostanie zmiażdżony przez ogra Z tego co wiem jedynym sposobem jest zabranie jej ze sobą na wyprawę. Jeśli zostanie, nie ma szans na jej odzyskanie. Ja próbowałem, ale nie znalazłem żadnej możliwości, szukałem w necie i też wszyscy twierdzą, że nie ma na to szans Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 22 Marzec 2011 Z tego co wiem jedynym sposobem jest zabranie jej ze sobą na wyprawę. Jeśli zostanie, nie ma szans na jej odzyskanie. Ja próbowałem, ale nie znalazłem żadnej możliwości, szukałem w necie i też wszyscy twierdzą, że nie ma na to szans Zabranie Bethany na głębokie ścieżki podobno kończy się jej śmiercią, przynajmniej tak ludzie piszą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 22 Marzec 2011 Zabranie Bethany na głębokie ścieżki podobno kończy się jej śmiercią, przynajmniej tak ludzie piszą Nie wiedziałem :teehee: Dobrze, że tego nie zrobiłem, bo pod koniec zrobił się z niej potężny mag. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 22 Marzec 2011 Nie wiedziałem :teehee: Dobrze, że tego nie zrobiłem, bo pod koniec zrobił się z niej potężny mag. poszperałem trochę i małe sprostowanie Bethany zabrana na głębokie ścieżki umiera tak jak Wesley od zarazy pomiotów. Można ją jednak uratować jeśli zabierzemy ze sobą Andersa który zrobi z niej szarego strażnika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 22 Marzec 2011 poszperałem trochę i małe sprostowanie Bethany zabrana na głębokie ścieżki umiera tak jak Wesley od zarazy pomiotów. Można ją jednak uratować jeśli zabierzemy ze sobą Andersa który zrobi z niej szarego strażnika Zajebiste. Tylko, że niewielu graczy zabierze oboje. Zacny motyw, szkoda, że tego nie widziałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitokiri pl 89 Napisano 22 Marzec 2011 (edytowane) Po pierwszym przejściu łotrzykiem zacząłem grac magiem i chciałbym żeby to ona przeżyła pierwsze starcie. Zdecydowanie wole Bethany od Carvera. Niestety prawdopodobnie nie ma sposobu żeby zmienić rezultat pierwszej walki z ogrem Edytowane 22 Marzec 2011 przez hitokiri pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
winiasz 94 Napisano 22 Marzec 2011 @Up Nice. Gra niezle zaskakuje. Ja przy 2 przejsciu odkrylem wiele nowego w tym jednego towarzysza . Teraz zaluje ze moim pierwszym charem - Tankiem - nie odkrylem tylu rzeczy. W sumie nie wiem jak to zrobilem bo ok 50h mialem i to bez czytania wszystkiego w kodexie. btw. ludzie narzekaja ze gra jest latwiejsza od DA:O , ze mniej taktyczna itp. ale narzekaja na to ze Koszmarny jest za trudny... Teraz juz nie idzie nikomu dogodzic. Co fakt Friendly Fire robi co swoje i bardzo utrudnia gre ale jak sie juz wypracuje dobry system to koszmarny jest do przejscia. A co do samej gry to bardzo mi sie spodobala. Gryzie jedynie fakt ze... zostala wypuszczona za szybko. KAZDY niemalze element moznaby zrobic lepiej. Jedynie co jest perfekcyjne to chyba postacie. Team jest swietny i wszystkich lubie . No moze Sebastian troche wkurza. UWAGA SPOILER - Wie ktos czy twierdza zakonu ZAWSZE jest wysadzana czy moze da sie zrobic tak aby nie mial miejsca ten incydent KONIEC SPOILERA i jak te zafajdane spoilery wstawiac? Bo kiedys mi dzialalo o teraz juz nie moge. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach