Skocz do zawartości
DaraS

Demon's Souls

Rekomendowane odpowiedzi

Gra nie wybacza błędów ,jak zginiesz wracasz na początek etapu a potwory które zabiłeś pojawiają się na nowo.Nie ma checkpointów ,zapis jest jak zabijesz bossa.

Edytowane przez qba987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra nie wybacza błędów ,jak zginiesz wracasz na początek etapu a potwory które zabiłeś pojawiają się na nowo.Nie ma checkpointów ,zapis jest jak zabijesz bossa.

Bosko :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. autosave gra robi non stop, nawet jak użyjesz jakiejś roślinki czy zmienisz ekwipunek. A za checkpoint można uznać każdego pokonanego bossa, jeśli zabijesz pierwszego bossa w Boletarian Palace, pójdziesz dalej i padniesz wróci Cię do miejsca zgonu bossa, nie do początku Boletarian.

Nie jest tak źle, po zgonie nie tracisz nic z tego co podniosłeś tylko dusze które można odzyskać, jedynie trzeba przedzierać się przez lewel od początku, ale lewele nie są rozbudowane i są skróty które jak raz odblokujesz to już tak zostanie, nie ważne czy zginiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem po kilkugodzinnej rozgrywce. Gra MIAŻDŻY klimatem. Niewątpliwie nie jest to tytuł dla nadpobudliwych młodzieńców. Dawna nie grałem w grę która by mnie tak przykuła do monitora i wymagała ode mnie tyle skupienia oraz starania się. Najfajniejsza jest ta ciągła świadomość: Zginiesz - grasz od początku. Dzięki temu zupełnie inaczej pochodzę do gry. Dla mnie: czysta przyjemność :). Mam takie pytanko. Czym są te białe dusze które się czasem napotyka? Są to inni gracze grający online? Drugie pytanie, jak przyzywać na pomoc innych graczy? Ogólnie proszę o parę zdań na temat multi.

EDIT: Przeczytałem po części manual który otrzymałem wraz z grą, mniej więcej już wiem o co chodzi z multikiem, ale mimo wszystko jednak bym prosił o krótkie wytłumaczenie jaki "soul stone" jest potrzebny do czego.

Edytowane przez SpikeMoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również jestem po kilkugodzinnej rozgrywce. Gra MIAŻDŻY klimatem. Niewątpliwie nie jest to tytuł dla nadpobudliwych młodzieńców. Dawna nie grałem w grę która by mnie tak przykuła do monitora i wymagała ode mnie tyle skupienia oraz starania się. Najfajniejsza jest ta ciągła świadomość: Zginiesz - grasz od początku. Dzięki temu zupełnie inaczej pochodzę do gry. Dla mnie: czysta przyjemność :). Mam takie pytanko. Czym są te białe dusze które się czasem napotyka? Są to inni gracze grający online? Drugie pytanie, jak przyzywać na pomoc innych graczy? Ogólnie proszę o parę zdań na temat multi.

EDIT: Przeczytałem po części manual który otrzymałem wraz z grą, mniej więcej już wiem o co chodzi z multikiem, ale mimo wszystko jednak bym prosił o krótkie wytłumaczenie jaki "soul stone" jest potrzebny do czego.

*Bloodstains(plamy krwi)-są to ślady innych graczy,a dokładniej mówiąc ostatnie ich minuty życia,jeśli klikniemy na plamę krwi ukaże nam się króciutka scena w jaki sposób zginął inny gracz.Mało się to przydaje,ale ja osobiście z własnej woli użyłem tego zaledwie klika razy,bo tak naprawdę jest to w ogóle do niczego nie potrzebne,i zamiast pomagać,możecie patrząc na krótką scenke,sami dostać kose w plecy od przeciwnika,poprzez odciągniecie swej uwagi od rozgrywki,dla tego osobiście polecam po prostu nie zwracać na to żadnej uwagi,mało to pomoże,a za to może narobić kłopotów,ponieważ często ludzie giną z głupoty albo z własnej woli,więc po prostu olejcie sobie to.

*Message(Wiadomości)- Czerwone napisy które widzicie na podłodze to nic innego jak podpowiedzi innych graczy,i jak w przypadku plam krwi które są mało przydatne,tak tutaj naprawdę warto zwracać na nie uwagę!

Po pierwsze,dla przykładu,w Latrii (lokacja 3) znajduje się dużo pułapek w postaci np dziur w podłodze,które zazwyczaj kończą się śmiercią naszej postaci,dla tego jeśli ktoś już raz spadł bądź po prostu zauważył przepaść,zostawia stosowną wiadomość w której napisane jest np "Uważaj na spadek/przepaść".Dzięki takim wiadomością inni gracze nas ostrzegają bądź informują o różnych ważnych bądź mniej ważnych rzeczach w grze,dla tego warto czytać wiadomości.Drugą ważną funkcją wiadomości jest "Rekomendowanie" ich,czyli po prostu uznanie ich za stosowne do danej sytuacji bądź po prostu za wiadomość przydatną,jeśli wciśniecie "select" po przeczytaniu danej wiadomości,można ją rekomendować,dzięki czemu graczowi który ją pozostawił przywróci się pasek energii,czyli innymi słowy poprzez to pomagacie sobie na wzajem,ten ktoś pomoże Wam,zostawiając stosowną wiadomość,a wy rekomendując ją,przywrócicie temu komuś życie icon_wink.gif

Dla tego warto też zostawiać wiadomości jak najczęściej się da!

*Blue Message/Blue phantom (niebieskie wiadomości)- Jeśli w trakcie waszej podróży w świecie DS,natraficie na taką samą wiadomość na podłodze co te opisane wyżej,tyle tylko że w kolorze niebieskim,oznacza to że jakiś inny gracz oferuje swoją pomoc w pokonaniu etapu i ubiciu Bossa.W tym momencie nie ma się nad czym zastanawiać tylko natychmiast podejść do takowej wiadomości i wcisnąć "OK" ,czyli wezwać danego gracza do naszego świata,w postaci swoistej duszy która będzie nam pomagać w dalszej drodze,aż do momentu zabicia Bossa w danym świecie/lokacji.

Takich pomocniczych dusz/graczy można przyzwać tylko dwóch,więc nasza drużyna będzie się składać z maksymalnie 3 graczy.

I teraz trzeba tu coś sprostować,ponieważ na tyle pudełka od gry jest napisane "1-4 online players" to nie oznacza to że będziemy mogli pograć w czwórkę,choć,czasem może się to zdarzyć,ale to już musi być czysty przypadek!

Generalnie te czwarte miejsce w graniu on-line jest zarezerwowane dla złych czarnych fantomów którzy atakują Nas by nam przeszkodzić i zdobyć pewne potrzebne statusy,ale o tym później.Tak więc generalnie,tak jak mówiłem,może nam pomagać max do 2 graczy,i warto na to zwracać uwagę i korzystać z pomocy innych!

Teraz dwie ważne kwestie od nośnie tego! :

I)- Niebieskie wiadomości(czyli innych graczy),możemy zobaczyć tylko będąc w ciele !!

A dokładniej mówiąc,mając cały pasek życia! Zaczynając grę mamy cały pasek,zaś ginąc nasz pasek redukuje się o połowę,i oznacza to że jesteśmy w stanie "ducha"! W tym stanie nie da się wezwać innego gracza,ani żaden zły gracz nie wejdzie do naszego świata,ale o tym też później.

II) - Po każdej skończonej potyczce (czyt.zabicie Bossa na końcu planszy) niebieski gracz znika a my musimy ocenić jego pomoc w skali od "S" do "D",no i jak wiadomo "S" jest oceną najwyższą,"A" niższą itd,jeżeli np gracz się nie spisał i zamiast pomagać stał z tyłu i tylko patrzył ,to stawiamy mu "C" czy "D" ,zaś jeżeli pierwszy rzuca się w wir walki,i bardziej liczy się dla niego to by ci pomóc niż własna egzystencja,to logiczne że takiego gracza powinno się ocenić honorowo!

Dzięki temu później,przed wezwaniem kogoś mamy wgląd w jego statystyki,czyli to ile miał już nagranych rozgrywek on-line,i jakie ma oceny,dzięki czemu jeżeli w jednym miejscu będzie wiele ludzi chcących pomagać,to po statystykach możemy wybrać najlepszego by mieć pewność że na pewno nam pomoże!

*Red message/black phantom - Ok,teraz tak,jak wiadomo są rzeczy dobre i złe,to wie każdy,tak samo jest i w tym przypadku,są gracze którzy chcą pomagać,są też tacy którzy chcą przeszkadzać,bądź sprawia im frajdę widok uciekającego z przerażania innego gracza,bądź (i tu jedyny słuszny przypadek) potrzebują zaatakować innego gracza by zdobyć pewne statystyki w grze.No więc po kolej:

Są dwa typu fantomów - niebieskie i tzw czarne (czerwone),te pierwsze,tak jak już pisałem są po to by pomagać,zaś te drugie służą to tego by zabijać gracza.Od czasu do czasu,grając sobie spokojnie,pojawi wam się czerwony napis

"Black Phantom Invade to Your World" co oznacza nic innego jak to że inny gracz Was zaatakował w celu uśmiercenia Was.

Wtedy możecie próbować uciekać z nadzieją że dany gracz się znudzi pogonią za Wami i po prostu sobie odpuści opuszczając wasz świat,bądź najzwyczajniej podjąć się próby zwalczenia intruza,co akurat daje pewne plusy,ale o tym też innym razem.

PS: Czarne fantomy/przeciwnicy gracze,są koloru czerwonego!

Po jednokrotnym przejściu gry,kończąc złym zakończeniem,dostaniecie tzw "Red Stone",ten oto kamień służy do walki pvp (player vs player),czyli gracza kontra gracza sam na sam,dla tego jeśli juz ukończycie raz grę,możecie też natrafić na bardzo czerwone wiadomości różniące się od tych zwykłych,i jeśli wyrazicie na to zgodę tak jak w przypadku niebieskich fantomów,przyzywacie złego czerwonego gracza do siebie,aby stoczyć z nim pojedynek 1 na 1 !

Normalnie czarne fantomy włamują się do was bez waszej zgody,ale w tym przypadku jest inaczej,z tym że jeśli ktoś sam wniknie do waszego świata,macie możliwość przyzwania jeszcze 2 innych dobrych graczy by wam pomogli z tym złym walczyć,o ile traficie gdzieś po drodze na niebieskie wiadomości.

Za ubicie Black Phantoma,zazwyczaj dostaje się nagrodę w postaci sporej liczby soulsów!

W skrócie :

Blue Stone- kamień służący do niesienia pomocy innym icon_wink.gif

Red Stone- kamień służący do walki pvp!

Black Stone- kamień służący do włamywania się do innych światów jako Black Phantom!

White Sone- kamień służący do powrotu do swojego świata,jeżeli w danym momencie akurat ktoś przywał Was jako niebieskiego/czarnego fantoma,a stwierdziliście że nie chcecie z nim grać,bądź akurat musicie pilnie wyjść z gry,wtedy używacie White Stone,czyli inaczej jest to taki kluczyk do powrotu na swoje śmieci icon_wink.gif

Eye of Empheral Stone- kamień służący do powrotu do ciała,czyli załadowania pełnego paska życia.

PS: Aby być niebieskim,czy czerwonym fantomem,należy być w postaci ducha!

Druga sprawa,aby pomóc komuś jako niebieski fantom,ten ktoś musi być przed walką z Bossem danej planszy!

Dla przykładu,jeśli w lokacji 1-1 ktoś zabił już Phalanxa,to nie przyzwie tam żadnego fantoma,mimo że ludzie kładą tam kamienie,on nie będzie widział wiadomości niebieskich,ponieważ Boss jest kulminacją pomocy innych graczy,po ubiciu Bossa,gracz pomocnik wraca do swojego świata,odzyskując przy tym ciało!

http://demonssouls.wikidot.com/ pod tym linkiem jest sporo przydatnych informacji

Edytowane przez krzylu
  • Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzylu - masz ode mnie + za ten post.

Wczoraj znów przemierzałem świat DS'a, cóż mogę powiedzieć dojscie "(i zginiecie) "prawie" do pierwszego bossa zajęło mi 6h. Miał ktoś "lepszy" wynik?:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie gracza początkującego. Czy w trakcie etapu robi się gdzieś jakiś autosave, czy trzeba przejść cały etap np. Boletarian Palace.

Jest exploit, dzięki któremu nie trzeba powtarzać etapu. Wiąże się to jednak z ryzykiem uszkodzenia save'u gry i ogólnie psuje całą radość z pokonywania przeszkód bez czitowania. Czytaj spoiler na własne ryzyko. ;)

Gdy widzisz, że umierasz, szybko wyjdź z gry używając buttona PS. Po ponownym załadowaniu będziesz w momencie, w którym użyłeś czegokolwiek z ekwipunku, np. zioła - gra robi autosave'y w takich momentach (pojawia się ikonka zapisu na HDD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj znów przemierzałem świat DS'a, cóż mogę powiedzieć dojscie "(i zginiecie) "prawie" do pierwszego bossa zajęło mi 6h. Miał ktoś "lepszy" wynik?:blink:

Nie wierzę w to co czytam.

Pierwszy etap w Boletarian Palace, jest wręcz banalny, jeśli odpowiednio się do niego podejdzie. Ja tam zginąłem tylko raz, spadając głupio w przepaść.

Najważniejsza rzecz to cierpliwość, nie rzucasz się ślepo w każdy zaułek czy w grupę wrogów, tylko starasz się do wszystkiego podejść z namysłem.

Gdy wrogowie są w większej grupie, staraj się wywabiać ich pojedynczo, gdy to się nie uda i wiesz, że nie masz z nimi szans, rzucaj się do ucieczki, podlecz się i zacznij zabawę z nimi od nowa.

Podstawą jest też robienie uników kółkiem i ochrona tarczą przed ciosami, nie mashujesz bezmyślnie R1, tylko starasz się wbić w rytm walki wroga, blokujesz cios i dopiero potem uderzasz.

Ważna sprawa to też czytanie wiadomości zostawianych przez innych graczy, często informują Cię przed zasadzkami wroga, czy zawierają cenne podpowiedzi, np. w tym etapie (1-1), na wprost przed wejściem na most z czerwonookim rycerzem, pojawiają się ostrzeżenia w stylu "przyjdź tu później, ten przeciwnik jest teraz za silny" i jak się w większości przypadków okazuje mają racje, ja za pierwszym razem po przeczytaniu tego typu wiadomości, nawet nie ważyłem się do niego podejść na krok. ;D

Z tego co czytałem wcześniej, zabawę zacząłeś Temple Knightem, zupełnie jak ja. Teraz z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że na początek zabawy jest to świetny wybór. Nie dość, że masz bardzo przyzwoity początkowy ekwipunek do walki na bliższe dystanse, to jeszcze odpowiednią bazę do nauki cudów i dosyć wysoką zręczność, która przyda się do korzystania z łuku. Najcenniejszą częścią tego zestawu wydaje mi się właśnie halabarda, ja Ci na początku nie radzę jej zmieniać na żadne miecze, jest to dosyć silna broń, której po odpowiednich upgradach możesz używać nawet do późnego etapu rozgrywki, a do tego z jej zasięgiem ataku, dosięgasz wrogów jeszcze przed tym gdy zdążą zadać swój cios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzylu - masz ode mnie + za ten post.

Ja przeszedłem całą grę w mniej niż 6, ale co tam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę w to co czytam.

Pierwszy etap w Boletarian Palace, jest wręcz banalny, jeśli odpowiednio się do niego podejdzie. Ja tam zginąłem tylko raz, spadając głupio w przepaść.

Najważniejsza rzecz to cierpliwość, nie rzucasz się ślepo w każdy zaułek czy w grupę wrogów, tylko starasz się do wszystkiego podejść z namysłem.

Wszystko prawda. Przechodząc ten etap jeszcze raz, jego przejście zajęłoby mniej niz 30 min. Inaczej jednak sie gra, gdy masz po raz pierwszy kontakt z grą, wszystkiego się uczysz, wszystko poznajesz, począwszy od ekwipunku po styl walki różnych przeciwników. Tak czy owak trwam dalej :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Krzylu za Twoją wypowiedź :). Wiele ona wyjaśnia. Mam takie pytanko, co oznacza ikonka tarczy z zieloną strzałką do góry (jest ona na tarczy), pod paskiem życia, many i żywotności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Krzylu za Twoją wypowiedź :). Wiele ona wyjaśnia.

Tak nawiasem mowiac to ,,poradnik'' krzyla pochodzi (kopiuj/wklej) z gamikaze.pl, poradnik do demons souls niejakiego tiffereta (rok postu 2009), tez warto poczytac watek bo informacji pozytecznych mnostwo:

http://forum.gamikaze.pl/viewtopic.php?t=1257&f=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam małe pytanko. Czy Demon's Souls jest bardzo przerażająca? Pytanie trochę głupie, ale chodzi mi tutaj o to czy podczas gry czujemy się nieco jak w survival horrorze gdzie nie wiadomo co i gdzie nas zabije?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od tygodnia gram w DS i jestem nim zachwycony (już preorder dark souls zamówiony hehe ;)). Wczoraj walczyłem z głównym bossem w świecie 1. Bior mi dzielnie pomagał i niestety nie zginął podczas walki ze smokiem. Po walce go nie ma, jeśli dobrze rozumiem, wg wiki jeśli przeżyje powinien wrócić do swojej celi, jednak tam go nie ma. Pytanie czy w NG można go gdzieś jeszcze spotkać aby złoić mu skórę ;) czy aby zdobyć jego zbroję będę musiał czekać do NG+ ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od tygodnia gram w DS i jestem nim zachwycony (już preorder dark souls zamówiony hehe ;)). Wczoraj walczyłem z głównym bossem w świecie 1. Bior mi dzielnie pomagał i niestety nie zginął podczas walki ze smokiem. Po walce go nie ma, jeśli dobrze rozumiem, wg wiki jeśli przeżyje powinien wrócić do swojej celi, jednak tam go nie ma. Pytanie czy w NG można go gdzieś jeszcze spotkać aby złoić mu skórę ;) czy aby zdobyć jego zbroję będę musiał czekać do NG+ ?

Pozdrawiam

Jak jakiś NPC zginął to na dobre, wszyscy zabici pojawią się po ponownym rozpoczęciu gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że on właśnie niestety nie zginął a podoba mi się jego zbroja. Pytanie czy gdzieś go jeszcze mogę znaleźć w NG ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że on właśnie niestety nie zginął a podoba mi się jego zbroja. Pytanie czy gdzieś go jeszcze mogę znaleźć w NG ?

Zbroja Biora jest do zdobycia w pierwszym swiecie (nie trzeba go zabijac) - zaraz na samym poczatku gry (trzeba miec tylko WWT lub BWT)

Jak zabijesz te babke z wielkim toporem to na dole pomieszczenia gdzie ona byla lezy cala zbroja

Tu masz filmik gdzie to jest

Edytowane przez mierniczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to z world tendecy mam lekki problem, te rysunki są dla mnie nieczytelne i nie wiem czy już mam WWT czy BWT. Prawdopodobnie nie mam bo babka mi się nigdy nie pojawiła a drzwi na dole zawsze były zamknięte. Akcja z Biorem byłaby dla mnie chyba łatwiejsza ale dzięki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz by te drzwi byly otwarte to jak sam zauwazyles musisz miec Biala lub Czarna Tendencje.

Czarna Tendencje mozna zrobic bardzo prosto - wystarczy ze wezmiesz do lapki z 5-6 kamykow wskrzeszenia (te co przywracaja cale HP) i z 5 czy 6 razy dasz sie pod rzad zabic i bedziesz uzywal kamykow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2 Dni zaczałem przygode z Demon's Souls - gra jest świetna , cięzki klimat średniowiecza , bardzo fajnie zastosowany Tryb Multi i co najważniejsze trudna .

Mam do was pare pytan :

Czy uzbierane dusze można gdzieś przechowywac w bezpiecznym miejscu , czy trzeba je od razu na cos przehandlowac w Nexus- zanim się zginie?

Pokonałem pierwszego bossa i podobno jak wroce do Nexus mam możliwosc upgradu statów u Maiden in Black , tej kobiety z kijem ale po krótkim dialogu z nia nie wyskakuja żadne opcje upgradu - podobno na wyższych pietrach jest też jakis mnich ale nie moge go znależc

Oraz mam wielki problem z pokonaniem rycerza z niebieskim światełkiem na hełmie , jest on zaraz na koncu muru gdzie trzeba uciekac od płomieni smoka , 30xrazy zginałem na nim , próbowałem wszystkiego ale chyba jestem za słaby aby pokonać ( jakieś rady ) Tak ogólnie to Gram Knight-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dusz nie da się przechować

Mnich jest na górze to ten z zapaloną świeczką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oraz mam wielki problem z pokonaniem rycerza z niebieskim światełkiem na hełmie , jest on zaraz na koncu muru gdzie trzeba uciekac od płomieni smoka , 30xrazy zginałem na nim , próbowałem wszystkiego ale chyba jestem za słaby aby pokonać ( jakieś rady ) Tak ogólnie to Gram Knight-em

He he... w DS nie istnieje coś takiego jak za słaba postać :D Kiedyś też uważałem, że nie dam rady udupić tego red eye knighta pilnującego mostku do króla bez lv co najmniej 50+, a teraz na spokojnie biorę go counterami na 6 lv.

A wracając do twego pytania to popróbuj walić mu countery(L2) albo fatal od tyłu> Wszystko zależy od twojej finezji. :D, a i zdejmij tyle wyposażenia by móc biegać w miarę szybko.

Edytowane przez harry-ex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie będe próbował ! Nie wiem jak ja pokonam drugiego bossa , bo wiem że jest zaraz za tym rycerzem ---aż się boje tych nerwów ;) Dziękuje za wypowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj skonczyłem pierwszy raz, piekna gra, teraz sie postaram wbic platynke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi