Skocz do zawartości
DaraS

Demon's Souls

Rekomendowane odpowiedzi

Pure Monlightstone wypada na 100% z lizarda w 3-2, po przejsciu bagna i pierwszego black phantoma. Trzeba tylko uwazac zeby go nie sploszyc za wczesnie walczac z man/giant man centipede. Pure Darkmoonstone wypada z lizardow w 4-3 ale nie zawsze; PBWT+LSoS+Luck zwieksza szanse.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Bombadil już kojarze gdzie ona jest. Niestety jak grałem 2 razy mi ta jaszczurka uciekła. Szlag by to trafił.Może bym miał p. moonlightsotne'a. No nic jutro będzie wolne to dopadnę ją na hyper mode. Niestety wtedy użycie mieczyka odpada.

@Lars06 warto zostawiać sobie ostatniego bossa na świat. Wtedy po zabiciu pojawiają się nowe.

Edytowane przez Valchall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gra to jakis fenomen jak dla mnie :thumbsup: . Platyna zdobyta dosc dawno temu a gra zamiast na polke - dalej regularnie gosci w czytniku konsoli. Super fun w testowaniu nowych buildow i PVP (jako blue i black phantom) - potega. Szkoda ze PSN nie dziala bo ostatnio serwery na EU zaczely odzywac i sporo graczy blakalo sie po Boletarii :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Bombadil już kojarze gdzie ona jest. Niestety jak grałem 2 razy mi ta jaszczurka uciekła. Szlag by to trafił.Może bym miał p. moonlightsotne'a. No nic jutro będzie wolne to dopadnę ją na hyper mode. Niestety wtedy użycie mieczyka odpada.

@Lars06 warto zostawiać sobie ostatniego bossa na świat. Wtedy po zabiciu pojawiają się nowe.

Valchall

Wystarczy raz ją strzelić z łuku, aby zaczęła biec - spadnie na dół, zabije się, a Ty po prostu schodzisz tymi samymi schodami, na których był BP Mind Flyer i na samym dole powinna leżeć ta jaszczurka.

Czyli jeśli nie zabiję Storm Kinga, to będą się non-stop pojawiać?

Edytowane przez Lars06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Chodzi o to, że gdy skończy się ich zapas. To możesz go wznowić poprzez zabicie bossa. Niestety ten również ulega wyczerpaniu.

Ogólnie wg. wiki każdy świat zaczynamy ze stanem jaszczurek +1. Zabicie, ucieczka czy samobójstwo powoduje -1. Natomiast zabicie bossa +1. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistości.

Crystal Lizard spawning rules:

• Each Crystal Lizard keep their own counter.
  • At the start of game, set all Crystal Lizard counter to 1.
  • If the crystal lizard is killed, decrease count by 1.
  • If the crystal lizard escapes and dies (by falling off a ledge, for instance), decrease count by 1.
  • If the crystal lizard escapes by burrowing, decrease count by 1.

• If a Boss in that world is killed, increase each Crystal Lizard count in that world by 1. For example, in World 2. If you kill all 3 Bosses. Each Crystal Lizard count = 4.
  • If a particular Crystal Lizard counter is 0, it doesn't re-spawn.

respawn notes

• Don't forget after you kill the very last boss in each world, you are not finished with that world. Killing the last boss gives one more Lizard spawn for each, so you can go back and farm all that world's Lizards again.
  • Loading the game (use the menu to Load the character you are playing now) revives all Crystal Lizards (and uses up +respawn count) but other enemies stay dead. This is a key strategy for catching Lizards in places where they are hard to approach without scaring them off (like
    ), or if they are among other enemies. Get to it's location once and kill off any hostile locals, load the game and quickly kill the Lizard and loot, repeat until all the spawns are used up. Be aware this strategy does
    not
    work in the last boss level of each world, since loading the game in these places always starts you back at the boss level entrance, not where you reloaded!

Źródło:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na to co sam zauważyłem, to co jest napisane w wiki pokrywa się z rzeczywistością. Dodatkowo, jaszczurki są "głuche" na nasze przeturlanie - można się tak do nich zbliżyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety nie. Chodzi o to, że gdy skończy się ich zapas. To możesz go wznowić poprzez zabicie bossa. Niestety ten również ulega wyczerpaniu.

Ogólnie wg. wiki każdy świat zaczynamy ze stanem jaszczurek +1. Zabicie, ucieczka czy samobójstwo powoduje -1. Natomiast zabicie bossa +1. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistości.

nijak - w każdym świecie pojawia się tyle jaszczurek (w każdej lokacji) ile jest w danym świecie boss-ów (na upartego można pisać o zapasach :biggrin: jaszczurek) bez względu na zgony i ich rodzaj

jeżeli byłoby tak ja zakładasz w pierwszym świecie większość graczy (zwłaszcza) początkujących nie zobaczyłoby ani jednej jaszczurki

Edytowane przez okrutny_misio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak przynajmniej wynika z wiki. Tylko wydaje mi się, że to dotyczy konkretnej jaszczurki, która respawnuje się w danym miejscu a nie dla wszystkich w danym świecie.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś zorientowany napisał na czym polega to respawnowanie jaszczurek? Bo póki co wiadomo, że zabijanie bossów wpływa na ich dalsze pojawianie się.

Edytowane przez Valchall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się to ogarnąć przy kolejnym playthrough.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bez względu na zgony i ich rodzaj

Tu chodzi o zgony jaszczurek, a nie gracza. Jeżeli zabijesz jaszczurkę, ucieknie i się zakopie, albo spadnie w przepaść, licznik się zmniejsza o jeden. Zabicie bossa zwiększa licznik jaszczurek o jeden.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Potrzebuję jakiejś sprawdzonej metody na zabicie obydwu jaszczurek w 4.3 (Storm King).

Czytałem wiki, ale nie bardzo opisanym metodom ufam. Do tego nie mogę sobie pozwolić na stracenie żadnej jaszczurki - mogę wtedy nie dostać Darkmoonstone i będę musiał znów brać NG+, a tego bym już chyba nie złósł pinch.gif

Macie jakieś rady? Wiem, że pomaga Clever Rat's Ring na hyper mode. Jest jeszcze jakiś trik?

Edytowane przez Lars06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak jak napisałeś. ja używam takiej kombinacji:

Thief's Ring, Clever Rat's Ring.

Lewa łapa - Moripn Blade

Prawa łapa - Sticky Compound Long Bow +4 (brakuje kamyków do +5 :( )

Potem, obniżam sobie życie poniżej 30%. I jadę jaszczurki. Jeden strzał i ginie. Thief's ring umożliwia zbliżenie się do nich.

Można się zastanowić, czy nie zmienić Morion Blade na LSoS. Wtedy wyższy drop, ale musisz zabijać jaszczurkę jednym strzałem bo inaczej lipa.

Edytowane przez Valchall
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukiem chyba nie dam rady. Niby mam Sticky Compound Short Bow+5, ale nie zabiję jaszczurki 1 strzałą. Jestem teraz na NG+ 5, dlatego są trochę mocniejsze. Dodatkowo mam zamiar wbić PBWT, więc jeszcze im to HP wzrośnie.

Jeden głupi, cholerny kamień, jak to możliwe, że przez 4 przejścia gry nie wypadł angry.gif Jak mi nie dropnie przy tym playthrough, to chyba odkładam grę na półkę i wrócę do niej po sesji dry.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A po co masz zabijac 1 strzala? Mozna to spokojnie zrobic 2 lub 3-ma. Trafiony lizard odwraca sie na plecy i mamy chwile na powtorzenie strzalu,nie jest to trudne na zblizeniu. Podstawa to hypermode (Clever rat's ring+Morion Blade na plecach). Najwazniejsze to miec PBWT aby dostac lepszy drop (dodatkowo zamiast Morion Blade mozna miec LSoS). Wazne zeby nie ploszyc lizardow za pierwszym pojawieniem sie w 4-3. Przy NG+ to latwe bo mamy juz Storm Ruler. Po zabiciu bossa ubieramy wyzej wymieniony ekwipunek i polujemy na lizardy, zbieramy kamienie, wracamy do Nexusa, wracamy do 4-3, rozwalamy plaszczki, ekwipunek, polujemy itd. W ten sposob mamy bodajze 4 szanse (lizardy odrodza sie kilka razy). Wg mnie wazne jest zeby zabic oba lizardy w tym samym ,,polowaniu'': duzo latwiej trafic wtedy w pure darkmoonstone. Aha, luk tez jest wazny (Sticky Compound dodaje bonus za Dex wiec jak masz build z niskim Dex to obrazenia beda male) wiec dopasuj go do swojego buildu :thumbsup:

Edytowane przez Bombadil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak na NG+5 ale na NG+ żaden lizard nie przeżyje strzału z łuku na hyper mode.

Fakt, warto zwrócić na to uwagę jak masz builda.Bo sticky long bow ma duży dmg jak masz sporo dexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A po co masz zabijac 1 strzala?

Żeby mi nie uciekły. Są dwie, więc gdy w jedną zacznę walić, to druga zacznie biec. Nie chcę po prostu stracić ani jednej. Jak nie wypadnie P. Darkmoonstone to czeka mnie kolejne 8h grania, żeby do NG 6 dojść. A tego nie chcę dry.gif

Dex mam 50.

Edytowane przez Lars06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie rozumiem, mi też te jaszczurki zaraz uciekają jak raz trafię. Dlatego ważne aby je likwidować jednym strzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby mi nie uciekły. Są dwie, więc gdy w jedną zacznę walić, to druga zacznie biec. Nie chcę po prostu stracić ani jednej. Jak nie wypadnie P. Darkmoonstone to czeka mnie kolejne 8h grania, żeby do NG 6 dojść. A tego nie chcę dry.gif

Dex mam 50.

Soul form, thef ring, bezpieczna odległość i nie będzie uciekać. Jak masz troche rozwinięty magic to dorzuć jeszcze ring of magic sharpness i spróbuj firestormem w hyper mode oczywiście. Tylko się podturlaj żeby mieć więcej czasu zanim zaczną uciekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że mimo wielu lat od premiery tej wspaniałej gry, ludzie dalej wierzą w LSoS.

LSoS pomaga, żeby drop WYPADŁ. Nie wpływa on w ŻADEN sposób, czym ten drop będzie. Czy wypadnie Pure Cośtam, czy Chunk ---- to już zależy od szczęścia. Waszego osobistego, a nie postaci która gracie...

Wierzcie mi. Byłem, widziałem, szkielety rozku.. rozbijałem razem z ekipą dobre 4 godziny zanim Pure Bladestone mi wypadł. Luck miałem 8, albo 7...już nie pamiętam. Żadnego LSoS'a.

A jaszczury, z tego co pamiętam, ZAWSZE coś zostawiają. Więc powieście LSoS nad kominkiem ;)

Tipy z łukiem i firestormem bardzo dobre. Wrath of God teżbardzo przydatny, jeśli zabije jednym strzałem. Tak farmiłem wszystkie geckosy.

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, tak jak pisze drk2: soul form, bezpieczna odleglosc i spokojnie mozna eliminowac lizardy jednego po drugim, zaden nie ucieka (no chyba ze trafisz raz i zbabolisz drugi strzal, wtedy ranny ucieka).

Z tym LSoS roznie sie mowi; mi szybko wpadl Pure Bladestone wlasnie przy farmieniu z tym mieczem w rece wiec moze cos w tym jest. W kazdym razie przy farmieniu P.Bladestona LSoS nie przeszkadza wiec dlaczego z niego rezygnowac :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@EndarSeth

A ja miałem 20 luck, LSoS w drugiej łapie i wypadł mi może po 2,5h. Nie mierzyłem czasu.

Miałeś pecha i tyle. LSoS zwiększa drop rate 2 razy (przy 25 luck mam drop rate 200, bez niego 100).

Jak miałeś 7 luck to nie dziwne, że tak wolno Ci szło. Kto wie poza tym ile byś farmił, gdybyś jednak włożył LSoS.

Wikipedia też poleca nosić ten miecz. Zawsze mam go przy sobie i na złe mi to nie wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie może idiotyczne ale mało grałem magią. Aby podnieś obrażenia magii co zarzucacie? Kris blade, ta śmieszna czapka Monka i Ring of Magical Sharpness?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@EndarSeth

A ja miałem 20 luck, LSoS w drugiej łapie i wypadł mi może po 2,5h. Nie mierzyłem czasu.

Miałeś pecha i tyle. LSoS zwiększa drop rate 2 razy (przy 25 luck mam drop rate 200, bez niego 100).

Jak miałeś 7 luck to nie dziwne, że tak wolno Ci szło. Kto wie poza tym ile byś farmił, gdybyś jednak włożył LSoS.

Wikipedia też poleca nosić ten miecz. Zawsze mam go przy sobie i na złe mi to nie wyszło.

Bardzo ciekawe jest, to co napisałeś :D Nie będę tu wklejał tabelek, porównań i innych wypocin ludzi, kttórzy Demony rozłożyli na czynniki pierwsze.. Już mi się nie chce.

LSoS fajnie wygląda. Pewnie też fajnie sie z nim biega.

Miłej gry życzę :)

PS. Z tym pechem, ależ się uśmiałem, heheheheHAHAAHA!

Valchall, właśnie tak. Jeszcze ta różdżka którą się robi z Old Monka. Z tego co pamiętam, daje największego kopa.

Edytowane przez EndarSeth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie może idiotyczne ale mało grałem magią. Aby podnieś obrażenia magii co zarzucacie? Kris blade, ta śmieszna czapka Monka i Ring of Magical Sharpness?

Dokladnie. Plus Insanity Catalyst i bronie Moon/Crescent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak przynajmniej wynika z wiki. Tylko wydaje mi się, że to dotyczy konkretnej jaszczurki, która respawnuje się w danym miejscu a nie dla wszystkich w danym świecie.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś zorientowany napisał na czym polega to respawnowanie jaszczurek? Bo póki co wiadomo, że zabijanie bossów wpływa na ich dalsze pojawianie się.

no tak pomyliłem się kto zrobił zgona - gracz czy jaszczurka :biggrin:

podsumowując

• ilu bossów w danym świecie tyle jaszczurek (pojawiają się po pokonaniu kolejnych boss-ów tzn. Boletarian Palace 4 boss-ów i po pokonaniu ostatniego w każdej lokacji/jaszczurkowej - Crystal Lizards pojawią się 4 razy, oczywiście jeżeli pokonamy tylko dwóch będzie dwie)
  • jaszczurka "znika" kiedy ją zabijesz lub zobaczy gracza i ucieknie (jeżeli nie wystąpiło żadne z wymienionych będzie tam siedziała do końca gry)
  • oczywiście Crystal Lizards/ jaszczurki lepiej zostawić na PBWT (dlatego lepiej przygotować się na polowanie zrobić PBWT i wyczyścić wszystko - każda lokacje aż się przestana pojawiać)
  • co do samej metody, osobiście używałem łuku (najlepszego :biggrin:) ale wszystko zależy od statystyk postaci - nie zaszkodzi Thief's Ring łatwiej i bliżej można podejść

mam nadzieję że nic nie pokręciłem, grałem już dawno (w czasach że na wiki uzupełniało się samemu niektóre statystyki), sprzedałem i wersję AZJATYCKĄ i EU za bardzo uzależnia

edit.

potwierdzam LSoS to bajka a efekt jest raczej placebo, podobnie jak statystyka Luck - dlatego warto wybrać na początku postać z jak najniższa ta statystyką (no chyba że ktoś bedzie korzystał z broni opartej na niej)

Edytowane przez okrutny_misio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi