Skocz do zawartości
kill

PLAYSTATION 4/SLIM/PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Jak akurat byłbym w o tyle lepszej sytuacji, że w PS3/X360 nie miałem, więc byłoby sporo zaległości do odrobienia a te starsze gry można wyrwać dużo taniej niż premiery z PSS. Ale oczywiście w perspektywie, bo ja wiem, około roku większość top-premier przestanie się ukazywać na PS3 i X360. W tym aspekcie jednak też uważam, że lepiej byłoby się wstrzymać z zakupem PS4 przynajmniej na kilka miesięcy i zobaczyć jak to się wszystko rozwinie oraz porównać wtedy rynek gier na PS4 z rynkiem gier na Xbox One. Ogólnie jednak sytuacja polskich graczy jest przechlapana z "geograficznego punktu widzenia". Jesteśmy częścią UE i ceny u nas coraz bardziej równają do cen w bogatych krajach Zachodniej Europy a pensje już nie bardzo. Poza tym istnieje jeszcze ten dziwaczny cennik gier w USA, gdzie są one znacznie niższe niż w UE. To wszystko razem wzięte dołuje w Polsce konsolową rozrywkę...a szkoda, bo to skądinąd bardzo wygodna forma gamingu.

A odnośnie przyszłości "gamingowego biznesu" to jednak jestem pesymistą. Kolejny po Diablo 3 i jego RMAH przykład to szerząca się obecnie moda na tzw. gry Free-to-Play. Te niby darmowe gry są tak skonstruowane, że bez owych mikrotransakcji daleko się w nich nie zajedzie. Oczywiście nie chodzi tu o konkretną platformę ale takie coraz bardziej wyszukane sposoby wyciągania kasy od graczy stają się bardzo powszechne, więc czemu miałyby ominąć i konsole?

Edytowane przez Generał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snosch:

Wzrost zainteresowania cyfrowa dystrybucja pewnie w jakims stopniu wiaze sie z tym, ze gry i tak i tak musza sie w pelni zainstalowac na dysku, a plyta pelni juz jedynie role DRMu. Tylko te ceny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snosch:

Wzrost zainteresowania cyfrowa dystrybucja pewnie w jakims stopniu wiaze sie z tym, ze gry i tak i tak musza sie w pelni zainstalowac na dysku, a plyta pelni juz jedynie role DRMu. Tylko te ceny...

Żywy,

DRM - możesz rozwinąć ten skrót?

No chyba myślimy o swych różnych rzeczach.

Płyta właśnie chyba nie ma w takim stopniu DRM jak cyfrówka?

Możesz ją puścić dalej a gra na twoim koncie zostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrotransakcje to swietna sprawa dla takich ludzi jak ja - nie majacych czasu na spedzanie polowy zycia przed konsola aby cos osiagnac w grze, ten czas wole poswiecic na prawdziwe zycie, a za bonusy w grze po prostu sobie zaplace .. jesli bede tylko chcial, bo nikt mnie do tego nie zmusza.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa to dystrybucja cyfrowa. Nie kumam skad nagle takie zainteresowanie i lament odnosnie tej formy zakupu. Przeciez gry w pudelku daja wieksze mozliwosci, jak chocby odsprzedaz. A argument typu oszczedzanie napedu jest conajmniej smieszny. Mam 2 konsole w domu, plyty kreca sie w nich caly czas, i nigdy nie dzialo sie niz z napedem. Mam inne odtwarzacze w domu, typu CD od 15 lat, i nic sie z napedem nie dzieje. Krecnie sie w  nim plyty go nie uszkadza. jesli pada naped, to dlatego ze mial wade fabryczna lub poprostu bez przyczyny sie popsul. Samo uzywanie go nie powoduje szybszego "padniecia napedu". Czasem jest wrecz przeciwnie, nieuzywane elementy uszkadzaja sie z powodu rzadkiej eksploatacji. Idac tym tropem myslenia mozna przestac uzywac calej konsoli, bo przeciez moze sie zepsuc. No chyba ze boli Was to, ze teraz zakup na 2 bedzie oznaczaj wydatek po 152 zl, a to juz malo oplacalne..... Ale to chyba tylko problem polakow.

Przecież tu chodzi tylko i wyłącznie o wygodę, mam ochotę sobie w coś zagrać na wieczór, kupuje ściągam i gram. Bez łażenia po sklepach czy czekania na kuriera z Allegro, nie muszę przekładać płyt jak mam ochotę zmienić grę itd. Na jakiś handel używkami to już kompletnie mi szkoda czasu. Nie mam pojęcia skąd ty wytrzasłeś ten argument o napędzie bo pierwszy raz w życiu o tym słyszę :)  

Dlatego też z wielkim żalem ale na razie odpuszczam PS4 i zostaje przy PC ze Steamem, dostaje dokładnie to samo za 1/3 - 1/4 ceny.

To moja osobista opinia i proszę nie wywoływać jakiejś wojny.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrotransakcje to swietna sprawa dla takich ludzi jak ja - nie majacych czasu na spedzanie polowy zycia przed konsola aby cos osiagnac w grze, ten czas wole poswiecic na prawdziwe zycie, a za bonusy w grze po prostu sobie zaplace .. jesli bede tylko chcial, bo nikt mnie do tego nie zmusza.

OK rozumiem Twoje podejscie. Nie zgadzam sie z nim i mam nieco inna opinie, ktora przedstawie w tym poscie. Chcialbym jednak na wstepie zaznaczyc - iz jest to tylko opinia. 

1. Mikrotransakcje sa bardzo popularne na urzadzeniach mobilnych (iOS, Android) w wielu przypadkach sa zrobione fajnie i mozna bawic sie dobrze nie placac. 

2. Mikrotransakcje jesli maja zapewnic byt/dochod tworcom ktorzy wydaja gre ktora mozesz pobrac za darmo (F2P) o ile nie jest to pay 2 win prosze bardzo. 

3. Mikrotransakcje jesli pojawiaja sie w produktach platnych powinny byc opcja z ktorej zupelnie nie trzeba korzystac. Co wiecej powinny byc bardzo nieinwazyjna opcja. 

Tutaj juz nie jest tak wesolo - bo gry potrafia je dosc nachalnie sugerowac. 

4. W przypadku gier mobilnych czesto platnych - nie wystarczy grac dobrze zeby sie cieszyc, trzeba grindowac i maksowac wszystko zeby uniknac mikrotransakcji - to niestety powoduje ze jesli dojde do momentu w ktorym grind staje sie bardziej nudny i denerwujacy nizli zachecajacy - po prostu porzucam taka gre. I w porzadku nie mam z tym problemu o ile gra kosztowala 1 czy 2 eur i dala mi pare godzin zabawy. 

Niemniej bede mial z tym problem placac za produkcje 60eur i napotykajac podobne rozwiazanie. Niestety skoro ludzie sklonni sa placic (z roznych przyczyn) to producenci tym zacheceni beda wydawac wiecej gier z tak zaprojektowanymi mikrotransakcjami aby miec dodatkowy zysk - to jest biznes to ma przynosic kase. 

I teraz o ile z racji jednak czesto duzo nizszych cen mobilnych gier moge jakos to przebolec, choc omijam gry z mikroplatnosciami o tyle wydajac 60 eur na produkt nie chce dostawac produktu w ktorym zeby w pelni sie nim cieszyc wyciagnie drugie tyle z mojego portfela. 

5. Widzac jak to wyglada na rynku mobilnym nie jestem nastawiony pozytywnie bo mam obawy iz praktyki siegania do kieszeni gracza moga stac sie powszechne. 

Przyklad platny Dead Space na iOS (okolo 7 eur - w roznych promocjach cena byla nizsza najnizsza to chyba 1eur). Mikro transakcje od 1 do 4 eur. Ale to co wywolalo bunt (byc moze EA juz to naprawilo) to fakt ze w platnej grze w ktorej nie dosc ze sa mikrotransakcje ktorys update wrzucil jeszcze reklamy innych produktow EA. 

Wiec obawiam sie ze niestety podobie moze skonczyc sie to na konsolach. 

6. Osoby placace (ogol nie Ty) zachecaja li tylko wydawcow do implementowania modelu mikroplatnosci - bo jest to dodatkowy zysk. 

Podsumowujac - z racji iz do PS4 mam stosunek neutralny (duzo zaleglosci na PS3 i setki godzin ktore jeszcze spedze grajac PS3) po prostu przyjmuje postawe wyczekujaca. Poobserwuje w ktorym kierunku rozwinie sie sytuacja. 

Jesli mikrotransakcje beda nieinwazyjne i nie beda powodowaly odczucia grinduj do bolu albo plac - to nie widze wiekszego problemu. Niemniej jesli jednak pojdzie to w kierunku - brawo przeszedles gre aby obejrzec zakonczenie zaplac XX to raczej bede omijal takie produkcje.

pozdrawiam

Edytowane przez MagEllan
  • Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywy,

DRM - możesz rozwinąć ten skrót?

No chyba myślimy o swych różnych rzeczach.

Płyta właśnie chyba nie ma w takim stopniu DRM jak cyfrówka?

Możesz ją puścić dalej a gra na twoim koncie zostaje.

DRM w sensie, ze plyta jest zabezpieczeniem zeby ludzie po zainstalowaniu gier na dysk nie sprzedawali plyt, bo juz nie ma jak na PS3 ze tylko czesc danych sie instalowala a czesc szla z plyty, teraz czy kupisz kupujac wersje pudelkowa czy fycrowa to i tak wszystkie dane sa czytane z dysku, jak na PC, a plyta sluzy jedynie do instalacji i potem staje sie tak naprawde bezuzyteczna, a koniecznosc posiadania plyty w napedzie to jedynie sposob walki z rynkiem wtornym, nic wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wobec tego nie wiem, czy lepszym pomysłem nie będzie pozostanie na jakiś czas przy konsolach obecnej generacji! Tam zapewne będzie sporo taniej...

Obok wysokiej ceny samych gier (ponad 300 zł) także tzw. mikro-transakcje - czyli wydanie być może i drugie tyle na grę, aby móc w nią w "pełni" zagrać - mogą stać się standardem. Po prostu machina wyciągania kasy z graczy zostanie rozkręcona na maksa. Patenty typu Pay-to-Win generujące przeróżne szwindle zrujnowały już znane marki, że wspomnę Diablo 3 i jego "Dom Aukcyjny"... :mellow:

Nie wiem gdzie ty widzisz gry za 300zł, a co do tych mikrotransakcji, najlepszym przykładem jest KZ:SF, gdzie dlc będzie za darmo :). To ze Microsoft jest zachłanny i stara się wydymać graczy już nie pierwszy raz, nie znaczy, że w każdej grze będziesz musiał płacić za samochód 170zł.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski oddział Sony sugeruje ze nie nalezy martwic sie cenami ktore sa obecnie w sklepie .. ;)

gcqf.png

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...taa, będzie jeszcze drożej. ;-)

Edytowane przez SephiroT
  • Like 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie czasów instalacji gier:

Assassin's Creed IV:
Xbox One (offline, no update): 5 minutes 50 seconds
Xbox One (with update, fastest connection): 7 minutes 2 seconds
Xbox One (with update, 10Mbps connection): 10 minutes 32 seconds
PS4: 42 seconds

The rest of these were tested on our office Wi-Fi which is around 9-11Mbps. It may have been faster on a wired connection, but you can compare your own connection speed here. These are our results:

Need For Speed Rivals:
XBO: 09:25 (including update)
PS4: 00:32

Just Dance 2014:
XBO: 08:48 (including update)
PS4: 00:45

NBA Live 14:
XBO: 16:26 (including update)
PS4: 00:35

FIFA 14:
XBO: 16:06 (including update)
PS4: 00:34

Madden 25:
XBO: 9:38 (including update)
PS4: 00:38

http://kotaku.com/installing-xbox-one-games-takes-way-too-long-1471191836?utm_campaign=Socialflow_Kotaku_Twitter&utm_source=Kotaku_Twitter&utm_medium=Socialflow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do kwestii paypala i psn us, czy da się doładować konto us psn, korzystając z polskiego paypala? Nie bedzie jakiejs rozbieżnosci? Czy w takim przypadku doładowanie paypala z konta wystarczy do przeprowadzenia takiej transakcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Wystarczy że Paypal jest zweryfikowany. Nie ma różnicy skąd jest konto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w USA Był problem w dniu premiery z przeciążonymi serwerami Po zakupie PS4 każdy odrazu podłanczał i musiał ściągać uaktulnienie Serwery były tak przeciążone że trwało to bardzo długo Chcąc uniknąć taiego problemu Można już dzisiaj ściągnąć Update 1.51 na pendriva i w piątek go wgrać unikając podobnych problemów Oto instrukcja jak to zrobić Oraz plik do ściągnięcia http://pl.playstation.com/home/news/articles/detail/item663681/Aktualizacja-oprogramowania-systemu-PS4/

Edytowane przez marko
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Startowa lista i ceny gier na europejskim PSN:

PlayStation Plus

Resogun - 100% przecena
Contrast - 100% przecena
Assassin's Creed IV - Aveline Ship Figurehead DLC - 100% przecena
Trine 2 Complete - 20% przecena (do 13. grudnia)
Super Motherload - 10% przecena (do 13. grudnia)

PlayStation 4

Angry Birds Star Wars - £32.99/€34.99
Assassin's Creed IV: Black Flag - Edycja Standardowa - £54.99/€69.99
Battlefield 4 - £54.99/€69.99
Call of Duty: Ghosts - £54.99/€69.99
Contrast - £12.79/€14.99
DC Universe Online - Darmowe
Escape Plan (Cross-Buy PS Vita/PS4) - £9.99/€12.99
Escape Plan Collection (Cross-Buy PS Vita/PS4) - €19.99/£15.99
FIFA 14 - £54.99/€69.99
Flower (Cross-Buy PS3/PS Vita/PS4) - £6.49/€7.99
Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition - £52.99/€59.99
Just Dance - £39.99/€49.99
Killzone Shadow Fall - £52.99/€59.99
Knack - £52.99/€59.99
Lego Marvel Super Heroes - £52.99/€59.99
Madden NFL 25 - £54.99/€69.99
NBA 2K14 - £54.99/€69.99
NBA LIVE 14 - £54.99/€69.99
Need For Speed Rivals - £54.99/€69.99
Putty Squad - £16.99/€19.99
Sound Shapes (Cross-Buy PS3/PS Vita/PS4) - £9.99/€12.99
Super Motherload - £11.99/€13.99
Trine 2: Complete Story - £14.49/€16.99
Resogun - £12.79/€14.99
Warframe - Darmowe
War Thunder - Darmowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficjalna apka na androida jest już dostępna do pobrania. Można ściągnąć i zainstalować. (do tej pory była zablokowana)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem dzisiaj do Saturna we Wrocławiu w celu zorientowania się czy będą jakieś sztuki wystawione na sklep i szczena mi opadła jak to zobaczyłem.

2e152xy.jpg

Ubolewałem nad tym, że we Wrocku nie będzie można przed premierą obczaić PS4, a tu proszę. :D Niestety jest to tylko prezentacja i można pograć w demka tzw. popierdółek typu pinball, chyba playroom i demko Contrast. Pad jest obłędny. Gdybym mógł to bym tam stał i go macał cały dzień. :D Zamknąłem oczy i wyobrażałem sobie, że pociskam na nim w FIFĘ 14 i bardzo miłe uczucie muszę przyznać. Wie ktoś może czy można ograć na PS4 we Wrocławiu jakieś normalne gierku typu Killzone, FIFA lub AC4?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HS od PS3 nie będzie działał tak ?

Ten na Bluetooth nie.

Te na USB tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lalalalalala brak moderacji więc spamuje lalalalala ! ! !

A tak na serio to podobne stanowiska są w Łodzi i Szczecinie. Niestety konsola jest zablokowana jakoś i można obczajać na niej tylko demka lub filmiki z gier a wszystkie inne opcje typu "share" itp itd nie działaja. Jak pytałem obsługi sklepów jak u nich z dostępnością konsoli to znajomy powiedział mi w zaufaniu że nie ma problemów ale muszą mówić inaczej...w empiku jest totalna bieda i nie ma tam nic związanego z next genami. Jedynie nie wszedłem do Saturna w Łodzi więc nie wiem co i jak tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi