Skocz do zawartości
zyga101

PS4 CUH 1116 vs CUH 1216, krótka recenzja i porównanie kultury pracy.

Rekomendowane odpowiedzi

Jedynie co moze to byc to naped albo wiatrak. Nic tam innego nie pracuje mechanicznie. Sprawdz jakies demo np Uncharted i zobaczy to sie dzieje bez plyty w napedzie. Od nowosci tak masz ?

Na poczatku bylo slychac pojedyncze takie dzwieki uznalem ze to norma i olalem temat. Z tego co wiem grajac w drivecluba jest to samo (cyfrowo) konsole ledwo zalaczam i juz slysze pojedyncze takie strzelanie jakby.

Pojedyncze czyli np trwaly 3s i spokoj potem po jakims czasie znowu i tak dalej.

Edytowane przez MateuszeKkK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbina jest z przodu po prawej stronie. Tam przykladajac ucho powinienes uslyszec czy nasila sie to akurat wlasnie z tej strony. A probowales jeszcze odlaczona konsole poprzechylac we wszystkich plaszcyznac i ewentualnie drlikatnie potrzasnac ? Moze cos podczas produkcji sie dostalo i daje sie we znaki. Dotychczas jesli byl to zasilacz to tylko piszczal. Jeszcze jedno co moze byc przyczyna to dysk twardy. Najlepiej byloby zdjac pokrywke dysku i posluchac.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Turbina jest z przodu po prawej stronie. Tam przykladajac ucho powinienes uslyszec czy nasila sie to akurat wlasnie z tej strony. A probowales jeszcze odlaczona konsole poprzechylac we wszystkich plaszcyznac i ewentualnie drlikatnie potrzasnac ? Moze cos podczas produkcji sie dostalo i daje sie we znaki. Dotychczas jesli byl to zasilacz to tylko piszczal. Jeszcze jedno co moze byc przyczyna to dysk twardy. Najlepiej byloby zdjac pokrywke dysku i posluchac.

Tak potrzasalem, przylozylem ucho wydaje mi sie ze to bylo po prawej stronie nie po lewej (tam gdzie jest pokrywka dysku) tylko nie wiem czy gora czy dol, ale slychac bylo po prawej stronie konsoli. Nie wiem tylko czemu to wszystko sie dzieje przy FIFIE 16 pudelkowej od poczatku meczu bylo slychac takie cos 

potem nie wiem do 60-70min sie uspokoilo i potem takie pojedyncze tylko dzwieki kilkusekundowe. Odpalilem DriveCLuba cyfre i niestety takich dzwiekow jak na filmiku nie uslyszalem, tylko pojedyncze. Nie wiem moze cos z ta FIFA jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to FIFA! A te stukania to oklaski kibiców na trybunach ;)

Lepiej oddaj tą konsolę, najwidoczniej coś wpadło do środka chłodzenia. Chyba, że jeszcze nie minęły dwa tygodnie od kupna.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ma mozliwosci inaczej usuniecia tego jak rozebranie. Bo odkurzaczem mozna zrobic wiecej zlego zreszta ja nie pamietam juz jak jest ale w rewizji 1200 inaczej wyglada chlodzenie itd

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak potrzasalem, przylozylem ucho wydaje mi sie ze to bylo po prawej stronie nie po lewej (tam gdzie jest pokrywka dysku) tylko nie wiem czy gora czy dol, ale slychac bylo po prawej stronie konsoli. Nie wiem tylko czemu to wszystko sie dzieje przy FIFIE 16 pudelkowej od poczatku meczu bylo slychac takie cos 

potem nie wiem do 60-70min sie uspokoilo i potem takie pojedyncze tylko dzwieki kilkusekundowe. Odpalilem DriveCLuba cyfre i niestety takich dzwiekow jak na filmiku nie uslyszalem, tylko pojedyncze. Nie wiem moze cos z ta FIFA jest?

Brzmi jakby jakiś drobny przewód dostawał się co jakiś czas w okolice łopatek wentylatora w turbinie. Powinieneś ją odesłać do serwisu bądź oddać do sklepu, jeżeli istnieje jeszcze taka opcja.

Edytowane przez szparagu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema.

Mam mega dylemat polegający na wyborze konsoli. Znalazłem mega fajny zestaw, wydaje się że jest on najnowszy na rynku https://saturn.pl/konsole-i-gry/konsola-sony-playstation-4-1tb-star-wars-battlefront-fifa-16 ale co ciekawe na opakowaniu jest symbol konsoli CUH-1216-Binne starsze zestawy maja oznaczenie CUH-1216-A. Wiecie może w czym tkwi różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, trzy posty wyzej:) literka A dysk 500gb, B 1Tb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki stary przeczytałem z 20 stron tematu i się poddałem :) Pozdrawiam

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi jakby jakiś drobny przewód dostawał się co jakiś czas w okolice łopatek wentylatora w turbinie. Powinieneś ją odesłać do serwisu bądź oddać do sklepu, jeżeli istnieje jeszcze taka opcja.

Kurde, dałbym sobie rękę uciąć, że to stukanie tego badziewnego dysku twardego jest.

Z doświadczenia z rozbiórki PS4 wynika, że tam nie ma gdzie jakiś przewód o cokolwiek ocierać, bo wentylator od dołu i góry jest osłonięty płytką i ciężko by było by cokolwiek miało się tam dostać. 

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to fakt że pewno faktycznie jakaś zewnętrzna ingerencja nastąpiła albo trafiłeś na egzemplarz z rąbniętym wentylatorem, który podczas pracy i w odpowiednich warunkach zaczyna tak drapać. Nie wiem jakie tam łożysko występuje, ale zgaduję, że sony zbyt wiele kasy na projekt wentylatora nie wyłożyło i efekty widać. Przecież to piszczenie 1216 też wynika z lipnego wentylatora :E

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

miał ktoś problem z coil whine (bzyczenie cewek) w CUH-1216A? Problem pojawił się 3 tygodnie po zakupie.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wrażenia po 3 miesiącach obcowania z 1216A, cewki delikatnie piszcza(slychac to tylko po przylozeniu ucha do konsoli), napęd jest dosyć głośny (tylko podczas instalacji) ogolna kulrura pracy jest jednak calkiem przyzwoita przykladowo podczas grania w killzona z odleglosci +- 2 metrów slychac tylko szum wentylatora (dzwiek z starego lcd na poziomie 7)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to generalnie chcialbym podziekowac wszystkim ktorzy poswiecili czas zeby wypowiadac sie w tym watku/robili testy :) Sledzilem ten watek od poczatku oraz wiekszosc wpisow w watkach PLAYSTATION 4, PS4 a SIEĆ, Dualshock 4 i jak po dwoch latach przyszedl w koncu odpowiedni czas na zakup w grudniu, to wybralem najlepszy mozliwy model i jestem mega zadowolony :) Zero problemow. Dzieki raz jescze!!

Edytowane przez falcon87pl
  • Like 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oreintuje się ktoś czy w przeciągu roku ma pojawić się jakaś nowsza wersja niż  CUH-1216A?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oreintuje się ktoś czy w przeciągu roku ma pojawić się jakaś nowsza wersja niż  CUH-1216A?[/size]

A co, jak sie nie pojawi to kupisz teraz a jak sie pojawi to poczekasz rok? Jak planowales zakup teraz to kup najnowsza obecnie dostępna wersje i ciesz sie z grania. Sony bedzie pewnie sukcesywnie wypuszczalo co jakis czas jakies nowsze wersje i jak bedziesz czekal na ta najnowsza to kupisz konsole pod koniec generacji. Imo nie ma sensu czekac bo zmiany i tak sa w dużej mierze kosmetyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając rytuał cięcia kosztów przez sony i wypuszczania coraz bardziej ogołoconych konsol - kolejny raz nie zawiodłem się  ;): wieje taką pustką w tej konsoli że aż strach - płyta wymiarami i podzespołami obcięta o 30%, kości pamięci mniej o połowę (to akurat do diagnozowania bugów lepsze dla serwisantów), laser jakościowo porażka (jednosoczewkowy - ten sam rodzaj co w modelu PS3 Super Slim 43XX  :shok:) - potrafi odmówić pracy po paru miesiącach (mieliśmy już takich parę do wymiany).

Tak więc serwisanci mówią kolejny raz: Dziękujemy Ci Sony ;)

PS

Będąc klientem i kupując nową PS4 wolałbym model 11XX z 500GB bo jak na razie był tam jakiś balans jakości do ceny (lasery jeszcze dwusoczewkowe) a poza tym, nawet jak złapie BLOD to jesteśmy to w stanie przywrócić do pełnej/prawidłowej sprawności poprawiając fabrykę i jej wadliwy montaż APU.

Tak wyglądają wadliwie przygotowane punkty lutownicze (te szare) na APU

2vi45tf.jpg

I jeszcze w powiększeniu (każdy z tych punktów należy ręcznie odskrobać (0,55mm) i poprawnie przygotować): 

2pz04yc.jpg

A tak wygląda wadliwie przygotowany w fabryce punkt lutowniczy procesora APU na płycie głównej - wystarczy jeden z tysiąca i konsola może nam po paru miesiącach odmówić pracy

1hzb69.jpg

Edytowane przez Serwis Konsol
  • Like 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto wie może i celowy zabieg żeby konsole padały. :D Moje PSX dostałem używane w 1998 roku, a było kupione przez kumpla mojego Taty w 1995 działa do tej pory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nesy i super nesy też działają do tej pory. Ale kiedyś wszystko lepiej robili. Teraz musi sie psuć częściej, abyś poleciał kupić nowe. Trybiki muszą się kręcić, wyniki finansowe w wielkich firmach też muszą co roku być na plusie. Zmowy cenowe czy sztuczne zaniżanie żywotności sprzety to norma w dzisiejszych czasach. Dlatego takie imformacje jak ta powyżej mnie nie dziwią :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nesy i super nesy też działają do tej pory. Ale kiedyś wszystko lepiej robili. Teraz musi sie psuć częściej, abyś poleciał kupić nowe. Trybiki muszą się kręcić, wyniki finansowe w wielkich firmach też muszą co roku być na plusie. Zmowy cenowe czy sztuczne zaniżanie żywotności sprzety to norma w dzisiejszych czasach. Dlatego takie imformacje jak ta powyżej mnie nie dziwią :)

Zalatuje troche teoria spiskowa ;) bez obrazy kolego Okoni :)

Niemniej, patrzac na sprzety, uzywajac sprzetow i widzac ich zywotnosc na przykladzie mojego gospodarstwa domowego - wnioski ktore podales wydaja sie byc jak najbardziej zasadne, obnizenie ceny i jakosci aby sprzedaz sie krecila. 

Co wiecej sa dwa przyklady - maszynki do golenia (takie bardziej tradycyjne z ostrzami) i zarowki. Technologia pozwala na wyprodukowanie czegos co bedzie mialo zywotnosc i nie zuzyje sie w czasie przecietnego zycia jednego czlowieka (i co wiecej nie jest to jakies kosmicznie drogie) - niemniej z racji tego iz takie zachowanie poslalo by do piachu producentow jest ogolna zgoda ze produkuje sie sprzety ktore sie zuzywaja. 

Edytowane przez MagEllan
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie moja premierwka wlasnie wyleciala w kosmos,ale to byla rakieta(tak glosna)

Na dzien dziejszy jaka konsole oplacas ie kupic? Mam na oku ta http://www.amazon.co.uk/Sony-PlayStation-500GB-Glacier-White/dp/B013ULMFEE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1458154176&sr=8-1&keywords=ps4+glacier

Podobno data produkcji sierpien 2015,fizyczne przyciski.

Mial ktos z was taka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic już się nie da z tą konsolą zrobić? Pojawiły się jakieś gorsze objawy? Wina bety firmwareu?

W opisie nie widzę żeby to była 1216, a nie kojarzę by ta była dostępna w białej obudowie.

Wysłane z X Tetki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce robic zbytnio dramy na forum,z powodu zrypania sie elektroniki,tak juz jest.Probowalem juz naparawde wszytskiego,konsola poprostu nie odpala plyt,wypierdziela blad za kazdym razem po podlaczeniu do neta.

Nie da sie zrobic upgrade bo wychodzi blad,jesli pobiore aktuyalizacje wychodzi blad (EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE)

Chcialem na pena wgrac nowy system ,oczywiscie ten sam blad,na ktory nikt nawet z sony nie zna odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekujemy Ci sony za kolejny skopany software - to samo co z uszkodzonymi kontrolerami BT do padów - konsola przestaje widzieć pada po BT - problem nagle wylazł po upgrade do softu 3.11 na bardzo wielu konsolach.

Taka ciekawostka odnośnie downgrade jakości konsol - w nowych PS4 jest zastosowany dokładnie taki sam laser jak w konsoli - uwaga, uwaga: PS3 Super Slim model 43XX (laser model 490/496 - tak słabej jakości że odczyt płyty z np. fifa 16 na ps3 stanowi dla niego mega wyzwanie a często jest wręcz niemożliwe i to już po 3-4 miesiącach pracy)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi