Grassek 120 Napisano 14 Czerwiec 2016 4 minuty temu, Rambo8 napisał: to że podzielą to jasne jak słońce gadają tylko tak bo co mają powiedzieć? gry na slabszych sprzetach beda smigac zdecydowanie gorzej (rozdzialka, fps) po to robia nowe sprzety zeby mogly ogarniac mocniejszy software. W sumie to ludziom trudno dogodzic - najpierw płaczą, że gry wygladaja slabo itd. a jak chcą im dać lepszy sprzęt to wyzywają od "oszustów" - nie dogodzisz Nikt tu nie wyzywa bezpodstawnie od oszustów. Mieli wystarczająco dużo czasu, żeby stworzyć na prawdę mocną maszynę, ludzie ją kupują (nierzadko za swoje na prawdę długo odkładane oszczędności) a co się okazuję, że wychodzi nowa wersja konsoli, dużo mocniejsza, dużo fajniejsza i ogólnie wszystkiego dużo. Może inaczej na to wszystko by ludzie patrzyli jakby faktycznie od premiery PS4 było mnóstwo tych gier do ogrania, dużo exów itp. Ale tak naprawdę dopiero co dostaliśmy świetnego exa U4 a kolejny już może być na NEO. Pogramy w to na starszej wersji, ale jaki będzie podział graczy na multi ? 30 fps vs 60 fps? Chcąc nie chcąc czuję, że każdy będzie musiał zmienić sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 14 Czerwiec 2016 23 minut temu, Grassek napisał: Nikt tu nie wyzywa bezpodstawnie od oszustów. Mieli wystarczająco dużo czasu, żeby stworzyć na prawdę mocną maszynę, ludzie ją kupują (nierzadko za swoje na prawdę długo odkładane oszczędności) a co się okazuję, że wychodzi nowa wersja konsoli, dużo mocniejsza, dużo fajniejsza i ogólnie wszystkiego dużo. Może inaczej na to wszystko by ludzie patrzyli jakby faktycznie od premiery PS4 było mnóstwo tych gier do ogrania, dużo exów itp. Ale tak naprawdę dopiero co dostaliśmy świetnego exa U4 a kolejny już może być na NEO. Pogramy w to na starszej wersji, ale jaki będzie podział graczy na multi ? 30 fps vs 60 fps? Chcąc nie chcąc czuję, że każdy będzie musiał zmienić sprzęt. Mieli czas, mogli nawet stworzyc mocarna maszyne - ale tego nie zrobili! po tym jak specs PS4 bylo znane to juz byly glosy ze to mocy nie ma za wiele, prawda? Wiec jesli ktos tylko tych glosow nie ignorowal, to mniej wiecej wiedzial na co sie pisze - na to ze Sony zrobilo tanszy sprzet, ktory mial sie dobrze sprzedawac, mialo byc tanio a Sony jeszcze na sprzecie zarabia. I tutaj znow dochodzimy do akademickiej dyskusji: wielu mowiilo wolalbym i 3K pln zaplacic ale za mocna konsole, ale najwyrazniej madre glowy w Sony policzyly ze lepiej PS4 wypuscic po taniosci i sprzedawac w milionach egzeplarzy (w czym pomogla wpadka XO). Firmy chca zarabiac, a robienie iteracji moze pomoc im maksymalizowac zyski. Sam na poczatku bylem przeciwnikiem tegoz rozwiazania, niemniej teraz, patrze ciut przychylniejszym okiem, nie to zebym skalal z radosci ale po prostu dostosuje sie, zobacze ile pociagnie moja PS4 ile gier jeszcze ogram, o ile gry beda wygladac lepiej na neo i czy warto w poczekac (nie kupuje gier na premiere), zobaczyc ile z gier ktorych nie ogralem dostanie patche i bedzie mialo skok jakosciowy. A te gry ktore juz ogralem i dobrze sie bawilem? jesli dobrze sie bawilem w 30fps to nie widze sensu ogrywac tego samego z lekko podbitymi efektami i lepszym frame rate. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nath_147 267 Napisano 14 Czerwiec 2016 Juz przeciez przy one wprowadzili superslima x360, sony swojego superslima tez wydalo na rok przed ps4. To ma pewnie tylko zwiększyć zainteresowanie i jednocześnie zmniejszyć koszty produkcji. I jest pewnie szybka odpowiedzia na ps4neo. Dodatkowo napomnieli na końcu konferencji ze gry z scorpio maja tez działać na one i one s. A to może oznaczać ze pierwsze premiery nie rozwina pełnej mocy konsol. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 14 Czerwiec 2016 23 minut temu, Grassek napisał: Nikt tu nie wyzywa bezpodstawnie od oszustów. Mieli wystarczająco dużo czasu, żeby stworzyć na prawdę mocną maszynę, ludzie ją kupują (nierzadko za swoje na prawdę długo odkładane oszczędności) a co się okazuję, że wychodzi nowa wersja konsoli, dużo mocniejsza, dużo fajniejsza i ogólnie wszystkiego dużo. Może inaczej na to wszystko by ludzie patrzyli jakby faktycznie od premiery PS4 było mnóstwo tych gier do ogrania, dużo exów itp. Ale tak naprawdę dopiero co dostaliśmy świetnego exa U4 a kolejny już może być na NEO. Pogramy w to na starszej wersji, ale jaki będzie podział graczy na multi ? 30 fps vs 60 fps? Chcąc nie chcąc czuję, że każdy będzie musiał zmienić sprzęt. zgadzam się ale taka jest kolej rzeczy. to tylko biznes (i do tego ogromny - chyba największe przychody z rozrywki) i będą z nas wyciskać jak z cytryn ja jak sie dowiedzialem o Neo to pogoniłem swoje PS4 jeszcze przed E3 zeby ewenetualnie na jesień wciągnąć Neo - ale chyba MS pokrzyzował plany Sony i raczej w tym roku nie wyjdzie wiec chyba znowu bede musial kupic aktualny model Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grassek 120 Napisano 14 Czerwiec 2016 Ja to się zastanawiam, czy jak wyjdzie NEO to ludzie będą kupować jeszcze te starsze wersje i uda się sprzedać myśle, że zawsze znajdzie się ktoś kto kupi. Ja poczekam z tym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 14 Czerwiec 2016 1 godzinę temu, Grassek napisał: Ja to się zastanawiam, czy jak wyjdzie NEO to ludzie będą kupować jeszcze te starsze wersje i uda się sprzedać myśle, że zawsze znajdzie się ktoś kto kupi. Ja poczekam z tym Moje przewidywania. Jesli NEO bedzie drozsze a PS4 zostanie w obecnej cenie to ludzie beda kupowac. Jesli PS4 zejdzie z ceny jeszcze nizej to cena uzywanego sprzetu jeszcze bardziej spadnie, bo jak ludzie wola kupic sprzet nowy z gwarancja. Czy sprzedaz - jasne pytanie za ile Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grassek 120 Napisano 14 Czerwiec 2016 Ja kupujac ps4 zastanawialem sie za jakie marne grosze sprzedam ps3 z 10 grami, kamerka i move i jak duzo bede musial doplacic a udalo sie sprzedac za 1000 zl. Jesli za tyle bedzie mozna sprzedac ps4 z niewielka kolekcja gier to i tak bedzie dobrze. Zreszta... jeszcze zadnego NEO nie ma wiec czas pokaze Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 14 Czerwiec 2016 To teraz można gdybać że Sony pokaże Neo na TGS we wrześniu i poda cenę i datę sprzedaży Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whiteHussar 10 Napisano 14 Czerwiec 2016 Nie łatwiej im było powiedzieć, że to nowa generacja ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nath_147 267 Napisano 14 Czerwiec 2016 Albo na PlayStation Experience, zależnie od tego czym w końcu ma byc to Neo, Slimem czy odpowiedzią na Scorpio? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marko 49 Napisano 14 Czerwiec 2016 Dla mnie trochę to dziwne parę dni przed E3 sony potwierdza plotki o nowej wersji konsoli po czym nic nie mówi na targach. Zapewne po ogłoszeniu specyfikacji przez M$ wycofali się żeby ulepszyć swój sprzęt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bany® 907 Napisano 14 Czerwiec 2016 Sony juz przed e3 mowilo, ze nie bedzie nic o neo na tegorocznym e3, byl nawet news na pssite. Mnie natomiast irutuje inna kwestia. Skoro Neo czy tam scorpio ma wyjsc za poltora roku i powiedzmy ze obie konsole beda mialy kolo 6 teraflopow co na chwile obecna nie jest jakias high endowa wydajnoscia to co bedzie za te poltora roku? Kolejne budzetowe konsole... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 15 Czerwiec 2016 Nie no, na odwrót. Teraz na papierze te konsole są high endowe. 6-7 teraflopów wyciąga Titan. Pytanie brzmi, jak bardzo high endowe będą za te półtora roku. Z pewnością już nie tak bardzo. Wychodzą nowe karty Nvidia i AMD w bardzo przystępnej cenie i rynek znowu ruszy do przodu z technologią, a konsole zaczną się cofać. Gdybym jutro mógł kupić Scorpio/Neo - kupiłbym. Za 1.5 roku? Nie sądzę. Po wakacjach czas złożyć nowego kompa. Czekam w zasadzie tylko na niereferencyjne modele kart. Oferta Microsoftu i ich Play Anywhere jest aż nadto kusząca. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek_Red 667 Napisano 15 Czerwiec 2016 Kisnę z tego, jak przedstawiciele Sony twierdzą, że gry będą cały czas wydawane równolegle na PS4/PS Neo. Sądzę, że już niedługo po premierze zaczną się sytuacje analogiczne do wydania Shadow of Mordor na PS3/PS4 Niezłą papkę próbują wcisnąć. Nie minie długo czasu, a studia zaczną gadkę w stylu "PS4 brakuje mocy, więc musieliśmy wyciąć singla", "wersja na PS4 będzie jedynie for the frajers". Widać, że oba obozy (Sony i Microsoft) nie do końca wierzą w swoje maszyny, skoro już teraz wiadomo, że za chwilę wyjdą dopakowane wersje. Jest tylko taka kwestia, że jeśli Scorpio rzeczywiście ma być ok 6 razy mocniejsze od One, to o jakiej równoległości jest tutaj mowa? Jakościowo nie będzie co porównywać, tzn mam tu na myśli porównanie Scorpio/One i PS4/PS Neo. Bardzo ciekawi mnie, jak na to wszystko zareagują klienci oraz ich portfele. Najsmutniejsze jest to, że PS4 sprzedało się w ponad 40mln sztuk, premiera była niecałe 3 lata temu, a ile naprawdę wartościowych tytułów dostaliśmy? Szambo, dno i wodorosty. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 15 Czerwiec 2016 Z trzeciej strony... Może źle na te nowe konsole patrzymy? Może to jest nowa generacja? Zaprezentują za półtora roku, w sklepach za 2. To by dawało 5 letni okres generacji, czyli mniej więcej taki jaki był stosowany od zarania dziejów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HarDy 1684 Napisano 15 Czerwiec 2016 @Bartek_Red I właśnie dlatego bardziej podoba mi się to co robi MS (wsteczna kompatybilność). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 15 Czerwiec 2016 Mi to też wygląda na nową generację. Odwleką znowu premierę, że niby coś tam coś tam i wyjdzie nam pełny okres trwania obecnej generacji. Gadanie w przypadku slima od X'a, że niby będzie mocniejszy ma taki sam sens, jak większa pamięć wewnętrzna w PSP, które nie miało żadnego wpływu na same gry, może jedynie loading był minimalnie szybszy, ale też nie zawsze. Marketingowa papka sprawdza się jak zwykle, rzucą pustym hasełkiem, że gry będę lepiej działać ("perform better" to nie "look better") i ciemna masa łyka jak pelikany. Kupią Slimy i będą myśleli, że mają high-endowy sprzęt za 300 baksów...huehue Nie bronie ani nie atakuje nikogo. Ja nie narzekam na obecną generację, ale na pewno nie jest to taki skok jaki miał być. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SajmonLDZ 6 Napisano 15 Czerwiec 2016 http://m.ppe.pl/news/44390/xbox-scorpio-moze-jednak-otrzymac-ekskluzywne-gry-ktore-nie-zadzialaja-na-xo.html Oby sony nie poszło w tą stronę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek_Red 667 Napisano 15 Czerwiec 2016 58 minut temu, kill napisał: Z trzeciej strony... Może źle na te nowe konsole patrzymy? Może to jest nowa generacja? Zaprezentują za półtora roku, w sklepach za 2. To by dawało 5 letni okres generacji, czyli mniej więcej taki jaki był stosowany od zarania dziejów Jestem zdania, że patrzymy dobrze (w sensie tak jak mówisz, czyli że to będzie nowa generacja), tylko Sony i MS próbują nam wcisnąć, że wszystko będzie ze sobą grało, co pewnie przez krótki okres znajdzie odzwierciedlenie,a dalej wiadomo. Wychodzi na to, że current gen rzeczywiście jest tylko takim półśrodkiem zaradczym, a prawdziwe granie będzie dopiero na Święta 2017. Pewnie celowo nie używają sformułowań "next gen" albo "future of gaming" ( ), bo wiadomo, że obecny sprzęt trzeba sprzedawać, słupki i hajs muszą się zgadzać. Swoją drogą, w Sony naprawdę znają się na robieniu pieniędzy (tzn tylko w dziale gier i konsol). Sprzedać tyle egzemplarzy, okraszając to zimnym i przeterminowanym sosem z remasterów? Szanuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bany® 907 Napisano 15 Czerwiec 2016 Tak sobie mysle że patrząc oczyma wydawcy to wypuszczanie gry na konsole obecnej generacji jest troche ryzykowne ze wzgledu na ograniczenia sprzetowe. Wydawca musi niezle komnbinować z optymalizacją żeby to jako tako wyglądało i hulało a i tak poleci hejt że jest downgrade. Zmierzam do tego że szybsze wprowadzenie nowych konsol ma sens bo za te 2 lata znowu bedzie za pozno i sytuacja sie nie zmieni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żywy 690 Napisano 15 Czerwiec 2016 Przekonamy sie juz za pare miesiacy, bo reCore czy Scalebound na XB1 wrecz traca jeszcze czasami PS3/X360, a dzieki Play Anywhere bedziemy mogli zobaczyc na ile dodatkowa moc PC bedzie w stanie podniesc jakosc tych gier. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 15 Czerwiec 2016 Coś ostatnio w ogóle w świecie konsolowym zrobiło się gęsto. Taka naprawdę nic nie wiadomo ciekawe ile prawdy w przeciekach, że Neo ma wyjść na jesień tego roku... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SajmonLDZ 6 Napisano 15 Czerwiec 2016 Według mnie mało prawdopodobne, w końcu muszą mieć czas na marketing a co do vr to klamka zapadła, że będzie obsługiwała ją ps4 standard. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 15 Czerwiec 2016 Obawiam sie ze tutaj może zrobić sie ciekawie, ps4 nie jest jakimś super mocnym sprzętem, wiec jakość graficzna gier bedzie musiała na tym ucierpieć zeby zachować płynność. Przecieki nt ps neo mówiły o gpu porównywalnym do tego czego wymaga sie od PC na chwile obecna przy VR. Nie wiem jak Sony chce rozwiązać różnice mocy w konsolach, ale moim zdaniem maja twardy orzech do zgryzienia. No chyba ze liczą ze ci co kupią VR i tak szybko sie przeciąga na neo, ale mogą sie przeliczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 15 Czerwiec 2016 http://www.pssite.com/news/50581/sony-jest-zaskoczone-momentem-zapowiedzi-xboksa-scorpio.html wyciągając wnioski z tego co powiedzial to pokażą Neo na TGS we wrzesniu i zaraz pojawi sie w sprzedazy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach