_sad 24 Napisano 11 Październik 2016 Witam, pisze ku przestrodze. Dostałem nad ranem meila o treści: Zmiana identyfikatora wpisuTa wiadomość e-mail stanowi potwierdzenie, że Twój identyfikator wpisu (adres e-mail) w Sony Entertainment Network został zmieniony. Okazało się ze jakiś c***j przytulił moje konto, tak więc polecam (kto jeszcze nie ma) włączenie na koncie weryfikacji dwuetapowej, że żeby coś zmienić trzeba podać hasło z telefonu. Konto po tel do obsługi odzyskałem ale wiadomo, jak ktos ma kartę kredytową dopisaną to... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DigitalMan_PL 1527 Napisano 11 Październik 2016 W dniu 11.10.2016 o 08:30, _sad napisał: Witam, pisze ku przestrodze. Dostałem nad ranem meila o treści: Zmiana identyfikatora wpisuTa wiadomość e-mail stanowi potwierdzenie, że Twój identyfikator wpisu (adres e-mail) w Sony Entertainment Network został zmieniony. Okazało się ze jakiś c***j przytulił moje konto, tak więc polecam (kto jeszcze nie ma) włączenie na koncie weryfikacji dwuetapowej, że żeby coś zmienić trzeba podać hasło z telefonu. Konto po tel do obsługi odzyskałem ale wiadomo, jak ktos ma kartę kredytową dopisaną to... Bez obrazy jak coś (wiem że to nie ty) ale jaki idiota wprzypisuje kartę na stałe, sasasa... A to można zmienić maila?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_sad 24 Napisano 11 Październik 2016 Widocznie można, babka powiedziała ze przywraca starego meila i dostałem zwrotnego o zmianie hasła. A co do kart to i tacy się na pewno znajdą. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yogi79 74 Napisano 11 Październik 2016 @DigitalMan_PL a dlaczego mam odpinać kartę od konta po każdej transakcji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bany® 907 Napisano 11 Październik 2016 (edytowane) Ja odpinam karte bo dziele konto, na lapku przypiecie karty zajmuje 30 sekund a zakupu robie srednio raz na 2 miesiace. Odnosnie 2 pozimowej weryfikacji to jak ja wlacze to osoba z ktora dziele konto bedzie miala dalej dostep do mojego bez logowania czy bede musial mu za kazdym razem dawac haslo ze smartfona? Edytowane 11 Październik 2016 przez bany4KHDR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 11 Październik 2016 Ja zabezpieczyłem. Wku...łbym się jak później moje konto jakiś Rusek by opylał Chociaż i tak już widzę coraz mniej tego jest na plati W dniu 11.10.2016 o 19:25, bany4KHDR napisał: Ja odpinam karte bo dziele konto, na lapku przypiecie karty zajmuje 30 sekund a zakupu robie srednio raz na 2 miesiace. Odnosnie 2 pozimowej weryfikacji to jak ja wlacze to osoba z ktora dziele konto bedzie miala dalej dostep do mojego bez logowania czy bede musial mu za kazdym razem dawac haslo ze smartfona? Użytkownik zazwyczaj pozostaje wpisany na swoim PS4, nawet gdy jest ono wyłączone. Konieczne jest jednak wpisanie się przy użyciu kodu weryfikacyjnego w następujących sytuacjach: - wpisujesz się po raz pierwszy po włączeniu weryfikacji dwuetapowej, - samodzielnie wylogowałeś się ze swojego PS4, - zresetowałeś hasło do swojego konta, - zmieniasz swój identyfikator wpisu, - wpisujesz się na swoje konto na PS4 znajomego 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yogi79 74 Napisano 11 Październik 2016 Inaczej na to patrzę bo nie dzielę (ani nie udostępniam) konta. Dodatkowo mam włączoną dwuetapową weryfikacę i płatności osobno zabezpieczone hasłem. Tak więc dla mnie usuwanie karty po każdej transakcji mija się z celem. Podsumowując, nie zgodzę się z wnioskiem wynikającym z Twojego wpisu, że tylko idiota przypisuje kartę na stałe do swojego konta ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 11 Październik 2016 Jak wygląda zabezpieczenie platnosci poprzez zabezpieczenie hasłem? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yogi79 74 Napisano 11 Październik 2016 W "Zarządzanie kontami" -> "Portfel" -> "Wymagane hasło przy dokonywaniu płatności" ustawiamy na Tak :-) Przy każdej próbie transakcji system prosi nas o podanie hasła. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 11 Październik 2016 Jak ktoś ukradnie ci konto, to sobie te ustawienia przecież zmieni 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 11 Październik 2016 Wydaje mi się, że wystarczy tylko weryfikacja dwuetapowa bo nikt i tak nie będzie wstanie wykraść konta. Poprawcie mnie jak źle myślę ale te hasło przy każdym zakupie już raczej mało przydatne... Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grecky 1422 Napisano 12 Październik 2016 Przydatne, kiedy zeszmacony po pijaku wtoczysz się do domu i pomyślisz, że zajebiście byłoby zagrać sobie w Hannah Montana Game. Na szczęście upierdliwe hasło skutecznie zniechęca cie do zakupu i idziesz spać na podłogę w łazience. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 12 Październik 2016 Weryfikacja dwuetapowa działa tak że z nowego urządzenia za pierwszym razem nikt się nie zaloguje bez podania hasła. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarkShadowPL 306 Napisano 12 Październik 2016 Nawet lepiej, ostatnio wylogowalem się z mojej PS4 i po ponownym i zresztą każdym logowaniu trzeba podać SMS kod. Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Veroni 17 Napisano 12 Październik 2016 Dnia 11.10 dostałem taki sam mail. Na konto PSN nie mogę się zalogować. Jutro będę dzwonił do Sony bo dopiero dziś to zauważyłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 12 Październik 2016 Swoją drogą jak oni się wlamuja na konto? Hasło za słabe? Przecież trzeba jeszcze znać nazwę maila... Ja mam bardzo silne hasło ale jak kupiłem kilka gier z pss to wolałem się zabezpieczyć i od wczoraj ustawiłem weryfikację dwuetapową. Mam nadzieję, że teraz nic mi nie grozi Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Veroni 17 Napisano 12 Październik 2016 Ciekawe co jutro Sony powie ... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yogi79 74 Napisano 13 Październik 2016 W dniu 11.10.2016 o 21:17, kill napisał: Jak ktoś ukradnie ci konto, to sobie te ustawienia przecież zmieni @kill przyjąłeś założenie, że ktoś pozna moje hasło. Wymóg hasła przy transakcji zabezpiecza mnie w przypadku przejęcia (np. zagubienia/kradzieży) sprzętu na którym nie muszę podawać hasła przy każdym uruchomieniu/zalogowaniu się (zapamiętane hasło). Co do poznania danych mojej karty przy znajomości hasła do mojego konta PSN to i tak ich nie widzisz w ustawieniach a jedynie rodzaj karty oraz ostatnie cztery cyfry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablos_83 4001 Napisano 17 Październik 2016 Dziś jest już plaga. Wiele osób pisze na Twitterze że zmieniono im maila. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DigitalMan_PL 1527 Napisano 17 Październik 2016 ufff u mnie luz Ale coś czuję, że trzeba wbijać na PLATI.RU bo konta z rocznym Plusem to po kilka dolków będą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SephiroT 5981 Napisano 17 Październik 2016 Dlatego weryfikacja dwu etapowa to podstawa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malpka 931 Napisano 23 Październik 2016 W dniu 12.10.2016 o 21:14, Kolos28 napisał: Swoją drogą jak oni się wlamuja na konto? Hasło za słabe? Przecież trzeba jeszcze znać nazwę maila... Fishing do spółki z trojanami. Dlatego nigdy nie loguję się na maila, Allegro, PSN itp na kompach w pracy czy ze smartfonu. Tylko konsola lub domowy komp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach