Skocz do zawartości
yoti93

Film z napisami na PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tej jakość w pierwszym zdaniu to się już nie wypowiem, żeby głupot nie pisać.

Dalsza część jak najbardziej z własnych odczuć. Na fast były wyraźnie widoczne na czarnym różnicę pomiędzy filmem z ps3 a mkv. Często też miałem takie kolorowe pasy, 2-3 razy na film. Na slow (nie bawiłem się w super slow) nie ma tych przekładań ale jednak dla mnie na 40 calach widać różnicę, nie każdy musi ją zauważyć. Najlepiej sam sobie przerób film i sam oceń. Końcówkę filmu zostawiam mu automatyczną, bez różnicy dla mnie.

Rip czy ma 4gb czy 15gb to dla mnie zawsze rip ale mnie lub więcej skompresowany. Na necie masz całe obrazy BD i to dla mnie jest najwyższa jakość ale jest to tylko moje zdanie.

Najlepiej pobaw się sam i oceń czy warto. Jak się nie wyłącza kompa przez noc i nie martwią Cię nieco wyższe rachunki za prąd to można się w to bawić :D. U mnie jeden film w 720p to jakieś 4-6h na moim sprzęcie. Gorzej z filmami w 1080p bo nie mogę sprawdzić czy napisy są dopasowane bo mi piecyk nie pociągnie filmu aby to obczaić. I nie raz po przygotowaniu filmu okazywało się, że napisy się rozjeżdżały i cało nocne działanie kompa na marne.

Wszystko to już pisałem w poprzednich postach w tym wątku, przeczytaj sobie wszystko to może jeszcze coś Ci się rozjaśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok :) na napisach aż tak mi nie zależy, grunt żeby w ogole mieć dany film :P jeszcze raz dzięki za pomoc :thumbsup:

"Rip czy ma 4gb czy 15gb to dla mnie zawsze rip ale mnie lub więcej skompresowany. Na necie masz całe obrazy BD i to dla mnie jest najwyższa jakość ale jest to tylko moje zdanie."

Aha, czyli to i tak wszystko ripy :P a orientujesz się jaka jest mniej więcej różnica tych ripow pod względem jakości z oryginałami ? Można w ogole gdzieś na necie się dowiedzieć ile dany film ma bitrate ? oczywiście chodzi mi o oryginały żeby mieć porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest porządna strona z ripami to dają wszystkie informacje. Najlepiej poszukać o takich rzeczach rozmawiać na forach zajmujących się techniką hd. Tutaj to tylko gry, zresztą widzisz ze sobie czat zrobiliśmy :D. Do 40 cali i powyżej 10mega to już nie widać podobno różnicy między ripem a BD.

Znajomy bawił się zawsze 720p, ale jak kupił tv koło 50 cali to powiedział, że powala różnica pomiędzy 720p a BD tak samo jak wcześniej dało się zauważyć pomiędzy dvd a 720p. Teraz bawi się tylko w całe obrazy BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, przy wydaniach scenowych to zawsze podawają jaki bitrate itp. ale chodzi mi o te oryginalne wydania, które można kupić w sklepie :P będę musiał poszukać, może gdzieś takie coś jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BD to jakieś od 20 do 30mega. Jak nie zapomnę to sprawdzę w domu, zapuszczę jakąś płytkę BD i zobaczymy co napisze PS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja nie pisałem o objętości płyty. Skoro Admini uważają że nie stosowną moją wypowiedź proszę o skasowanie.

Wyżej kolega piszę o 70 giga. Raczej nie ma się to ni jak do strumienia, bo chyba nie chcecie mi powiedzieć, że ze ps3 pokazuję przesył danych na poziomie 70giga.

Edytowane przez denver666
ja też nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja nie pisałem o objętości płyty.

To fajnie ze napisales co miales na mysli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@kill mi chodziło o to ile wynosi bitrate filmu na bd w oryginale, a nie pojemność płyty, wątpie, że filmy mają transfer rzędu 70MB ? :P

Ja nie pisałem o objętości płyty. Skoro Admini uważają że nie stosowną moją wypowiedź proszę o skasowanie.

Wyżej kolega piszę o 70 giga. Raczej nie ma się to ni jak do strumienia, bo chyba nie chcecie mi powiedzieć, że ze ps3 pokazuję przesył danych na poziomie 70giga.

dzięki denver666

Wczoraj oglądałem parę sampli wydań filmów z DTS'em i niestety mój sprzęt już za stary żeby to obsłużyć, myślałem wcześniej, że to zwykły DTS 5.1 :P a to ten DTS Linear PCM 1500, jedynie co usłyszałem z głośników to przeraźliwy szum :P no ale nic, znalazłem w tym programie opcję, że może zmienić DTS'a na AC3 i teraz chciałbym się Was spytać czy to jest jakoś sztucznie przerabiane ? będą jakieś kwiatki przy odsłuchu ? ten program zmienia ten DTS normalnie na 5.1 AC3 640kbit/s ? czy na jakiś słabszej jakości ? Właśnie celuje w wydanie Mrocznego Rycerza 15GB i nie wiem czy bez problemu będzie wszystko działać, czy jednak lepiej ściągnąć oryginalnie ze ścieżką AC3 5.1 ?

To prawda, że napisy wplecione w film pogarszają jakość filmu ? przeczytałem to tutaj - http://hdtvpolska.com/lofiversion/index.php/t7867.html

"Moim zdaniem to najlepiej zrobic film w programie RipBotx264. Przerobic go na plik czytany przez PS3. Bez utraty jakosci. Bo wczytywane napisy ( hardsuby ) na stale w film. To wiadomo ze tracimy na jakosci."

I sprawdzał ktoś z Was ten drugi sposób z wrzucaniem napisów ? podobno trwa to parę minut.

Edytowane przez Jared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz najmodniejsze jest robienie filmów AVCHD! NIedługo MKV mp4 i inne badziewia zostaną wyparte..czemu?

Praktycznie bezstratna kompresja - 1080p wlazi na DVD DLayer...720p wlazi na zwykłą DVD!. Po włączeniu oryginału BR i kopii AVCHD nikt nie widzi różnic.

Zachowana jest oryginalna struktura BR...czyli menu,ścieżki sub, dźwięk itp itd...

Łatwo dodać napisy do wersji obcojęzycznej (trwa to około 5 minut przez wmuxowanie ich odpowiednim programem)

Kompresja MKVów na necie do tego formatu to około 12h...strat w obrazie brak..

Czytają to prawie wszystkie odtwarzacze BR + oczywiście PS3!

Spróbujcie poszukać releasów mojego znajomego (grupa: CNT)...Usenet jest tego pełen, część ma już w sobie PL napisy do wyboru..Ogólnie wszyscy się na to przesiadają..Ja już posiadam sporą bibliotekę (piraci z karaibów 1080p + wmuxowane przeze mnie napisy ,Star Warsy 1080p i wiele innych)

Jak ktoś będzie chciał jakieś porady to proszę pytać/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam krotkie pytanie po przeczytaniu znajdujacej sie instrukcji zabrałem sie za przerobienie filmu:Hulk.vs.Wolverine.2009.720p.BluRay.x264-CiNEFiLE na ps3 wszystko ok obraz super smiga na ps3 ale problem jest z dzwiekiem a raczej z jego brakiem tylko slychac glosny szum trzeszczenie prosze o pomoc.Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
witam mam krotkie pytanie po przeczytaniu znajdujacej sie instrukcji zabrałem sie za przerobienie filmu:Hulk.vs.Wolverine.2009.720p.BluRay.x264-CiNEFiLE na ps3 wszystko ok obraz super smiga na ps3 ale problem jest z dzwiekiem a raczej z jego brakiem tylko slychac glosny szum trzeszczenie prosze o pomoc.Dzieki.

wyczeswypas w zakładce configuration tam po prawej stronie na górze masz takie coś jak "No sound ? static ? click here" i tam masz opisane :) ale w skrócie to po prostu Twój sprzęt nie obsługuje tego DTS'u 5.1 15xxkbps, oni go wyciągają z DTS-HD. Szkoda, że nie pomyślałeś, żeby sobie wpierw sprawdzić sampla tego filmu, a tak to pewnie trochę czasu straciłeś :P

Vasquez, ale to można te release dostać tylko na Usenet ? bo z tego co widzę to na prywatnych torrentach raczej jakoś grupy CNT nie widze, no i jakoś sobie nie umiem wyobrazić bezstratnej jakości z oryginału BD na 1 płytce dwuwarstwowej, no ale będzie trzeba poczytać o tym AVCHD :P

Edytowane przez Jared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Vasquez, ale to można te release dostać tylko na Usenet ? bo z tego co widzę to na prywatnych torrentach raczej jakoś grupy CNT nie widze, no i jakoś sobie nie umiem wyobrazić bezstratnej jakości z oryginału BD na 1 płytce dwuwarstwowej, no ale będzie trzeba poczytać o tym AVCHD :P

hmm no usenet pod tym wzgledem rzadzi...serio warto dac 20zl miesiecznie i cagnac 30mb/s

A czemu USENET? bo leca tam ripy BR (30-50gb) i scena dzieki temu kwitnie..No i latwo z takimi transferami przesylac sobie ripy do rekompresji pod AVCHD...

jak chcesz sam kompresowac to moge podeslac banalny program..dajesz zplik,napisy SRT, ustawiasz czy 720/1080 i GO!

PS..Hmm wpisz pod torrentami AVCHD...znajdzie ci sporo filmow...

Napisy dodac nie problem....zazwyczaj sa to rekompresje z MKV i latwo znalezc do nich napisy...

Napisy dodajesz programem TSMuxer....

wielkosc napisow i ulozenie: dla filmu 1080 dajesz Czcionke 72, bottom of screen 72

dla filmu 720 dajesz odpowiednio 48/48

Pozniej zrobione ISO wypalasz programem IMGBURN i sutawiasz system plików na UDF wersja 2.50!

to tyle!

Programy są darmowe

Edytowane przez Vasquez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Vasquez za odpowiedź, a jak to jest z tym abonamentem czy jak to tam nazwać, jest jakaś ogólna stronka gdzie się to kupuje czy jest ich od groma ?

Ponawiam moje poprzednie pytanie, jakby ktoś mógł odpisać to będę wdzięczny:

"Wczoraj oglądałem parę sampli wydań filmów z DTS'em i niestety mój sprzęt już za stary żeby to obsłużyć, myślałem wcześniej, że to zwykły DTS 5.1 :P a to ten DTS Linear PCM 1500, jedynie co usłyszałem z głośników to przeraźliwy szum :P no ale nic, znalazłem w tym programie opcję, że może zmienić DTS'a na AC3 i teraz chciałbym się Was spytać czy to jest jakoś sztucznie przerabiane ? będą jakieś kwiatki przy odsłuchu ? ten program zmienia ten DTS normalnie na 5.1 AC3 640kbit/s ? czy na jakiś słabszej jakości ? Właśnie celuje w wydanie Mrocznego Rycerza 15GB i nie wiem czy bez problemu będzie wszystko działać, czy jednak lepiej ściągnąć oryginalnie ze ścieżką AC3 5.1 ?"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jared jak to moj sprzet nieobsluguje DTS'u 5.1 mam podpieta konsolke opticiem do wzmacniacza harmana kardona ktory obsluguje wszystko do 7.1 tak wiec nic z tego niekumam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzięki Vasquez za odpowiedź, a jak to jest z tym abonamentem czy jak to tam nazwać, jest jakaś ogólna stronka gdzie się to kupuje czy jest ich od groma ?

Ponawiam moje poprzednie pytanie, jakby ktoś mógł odpisać to będę wdzięczny:

Tu chodzi o providera..wpiszesz w google znajdziesz multum..

Placisz od transferu..ja np za 30mb place okolo 8 euro...z tym ze mam lacze 10mb wiec dziele sie z kumplem..Placimy po 4.

Do sciagania uzywasz programu grabbit....

a wyszukwiarka najlepsza moim zdaniem jest tutaj: http://www.binsearch.net/

wpisujesz avchd i znajduje ci milion releasow...JA ost sciagam koncerty full HD ...super sprawa!

PS...Film 1 plytowy leci mi 6 minut..nie zdaze sie wysrac i juz jest :)

Plusem jest to ze jest to full legal bo to nie p2p wiec nic nie udostepniasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vasquez to zrobił byś jakiś kurs. Kiedy robiłem tak jak mówisz ale wtedy na filmach 720p (bo nie są one "pełne") robiło zielone pasy. Czyżby coś się zmieniło w tej sprawie?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

wyczeswypas bo to nie ma zwykły DTS 5.1, też tak myślałem wcześniej :P dlatego wolałem wpierw pościągać sample tych filmów z tym DTS'em i mieć pewność, nie wiem czy dobrze teraz piszę, ale ten DTS w tych wszystkich nowszych wydaniach filmów to Linear PCM, jest to nieskompresowany cyfrowy system dzwiękowy, nie wiem czy dobrze piszę, ale możliwe, dla pewności niech ktoś bardziej obeznany się wypowie albo popytaj na hdtvpolska forum, znalazłem tam taki temat - "PS3 bitstream vs. LPCM z nowym firware 2.3x i lista amplitunerów" - http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=10935

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=943558

Vasquez, a to takie coś :P nie ma to też tak zwane sieci binarne ? jak tak, to pamiętam, że kiedyś coś tam czytałem o tym, tam podobno wszystko się jak najbszyciej pojawia, a później dopiero to jest na torrentach itd. Sprawdzałem na moich torrentach i niestety bardzo mało tych ACVHD, a szkoda :( no ale będzie trzeba wypróbować tego Usenet'a

aaa, może mi ktoś odpisać o tym przerabianiu DTS'a na AC3 w mkv2vob ? pytałem się już dwa razy i nie daje mi to spokoju, bo już bym tego Batmana chciał :P aaa, help!

Edytowane przez Jared

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Vasquez to zrobił byś jakiś kurs. Kiedy robiłem tak jak mówisz ale wtedy na filmach 720p (bo nie są one "pełne") robiło zielone pasy. Czyżby coś się zmieniło w tej sprawie?.

Bo musi byc rozdzielczosc ZAWSZE po HD czyli dorabiasz w czarne pasy by sie zgadzała

Jutro postne porgram - robi wszystko za was...prosty jak cep i faje efekty swietne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zrobilem to mniej wiecej tak odchaczylem w configuration always transcode dts i ok dzwiek sie pojawil a wiec podjarany wzialem sie za drugi film : Hancock.2008.Unrated.720p.BluRay.Lektor.PL.x264-WKS i ok dzwiek jest ale z niezlym poslizgiem czyli niepasuje dzwiek do obrazu ale dzwiek jest :tongue: co z tym poczac juz duzo mi niebrakuje aby wywalic to czarne pudlo na smieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo ktoś pewnie ten PL dorzucił z dvd jako ścieżkę i różni się klatkami, komp pewnie sobie radzi. Musisz poszukać rozwiązania na forach o hd, na pewno trzeba oddzielić ścieżkę, zmienić ilość klatek i ponownie wkleić. Dlatego wolę ang wersje z napisami.

@Vasquez ja kiedyś bawiłem się tym opisem http://www.afterdawn.com/guides/archive/co...and_blu-ray.cfm ale właśnie daje to pasy. Wtedy podobno było za dużo zabawy z tymi pasami to odpuściłem ale jeżeli teraz jest jakieś łatwe rozwiązanie to ja proszę o opis :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, przerobiłem już 2 filmy z napisami i działają z tym, że po przeróbce na wolnym (2.5h) i mpg zmniejsza mi się rozmiar o ~500mb + z filmu 1280x5xx na ps3 ogląda się na pełnym ekranie jakby był w 1280x720 miał ktoś tak ?

Edytowane przez Qcu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, przerobiłem już 2 filmy z napisami i działają z tym, że po przeróbce na wolnym (2.5h) i mpg zmniejsza mi się rozmiar o ~500mb + z filmu 1280x5xx na ps3 ogląda się na pełnym ekranie jakby był w 1280x720 miał ktoś tak ?

Ok next week napisze tutorial jak robic filmy AVCHD...bo kompresja do mpeg i innych badziewi to juz przezytek :)

wiec warto byc na topie - szczgolnie ze to proste!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przerobiłem film mkv2vob na avchd. Niestety było więcej niż na płytę dvd. Co prawda wypaliłem przy pomocy programu który podałem link wyżej i działa mi na ps3 z napisami tylko nie wiem czy cały film mam :D, muszę obejrzeć wpierw. Przeróbka z dts na an3 też daję katalog nieco większy niż pozwala na to dvd. Akurat miałem film w pełnej rozdziałce więc nie mam pasków. A co zrobić z filmem który zajmuje 8gb? Podzielić się mkv2vob nie da :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Przerobiłem film mkv2vob na avchd. Niestety było więcej niż na płytę dvd. Co prawda wypaliłem przy pomocy programu który podałem link wyżej i działa mi na ps3 z napisami tylko nie wiem czy cały film mam :D, muszę obejrzeć wpierw. Przeróbka z dts na an3 też daję katalog nieco większy niż pozwala na to dvd. Akurat miałem film w pełnej rozdziałce więc nie mam pasków. A co zrobić z filmem który zajmuje 8gb? Podzielić się mkv2vob nie da :(.

mkv2vob to chyba nie avchd :/

poza tym - zaczekajcie bo dzis nie mam czasu..dam program w ktorym ustalacie czy ma byc w 1080 czy 720, czy ma rekompresowac audio czy zostawiac oryginalnie, dodacie napisy SRT ustawiace plytke DL lub zwykle dvd..Dajecie GO - czekacie....i macie bezstratny plik wyjsciowy...

Zrobie tutorial na poczatku next week..zero zielonych pasow..program robi to za was...TO jest program kolegi i recze za niego :)

PS...Wlasnie zrobilem 300 spartan AVCHD+PL sub...jakosc jak zwykle wysmienita

Edytowane przez Vasquez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi