Skocz do zawartości
ONE

Co ostatnio czytałeś(aś), co czytasz? Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Co kto lubi ale "Upiory",faktycznie ciężka książka:) Jest 9 książek z Harrym i jak dla mnie wszystkie są dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mroczna Wieża Stephena Kina, obecnie czytam tom 6.

Dla mnie jedna z najlepszych serii fantasy i polecam kazdemu bo King to nie tylko horrory ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio połknąłem dwie babskie książki mojej dziewczyny :P "Łatwopalni" Agnieszki Lingas-Łoniewskiej i "Szkołę Żon" Magdaleny Witkiewicz. Teraz biorę się wreszcie za męską lekturę :) Wczoraj zakupiłem "Doliniaków" Mariana Podgórecznego i czuję, że czeka mnie kilkanaście wieczorów z książką pod rząd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie Metro 2034, a jak tylko skończe, to mam w planach kupić jakąś książkę polskiego autora. Może ktoś coś polecić z gatunku thriller, bądź jakąś fantastyke (Wiedźmin odpada, bo wszystko przeczytałem)? Zawsze czytałem książki zagranicznych autorów i w polskich się nie orientuje zbytnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zwierzęce instynkty" tegorocznego Laureata Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii Roberta Schillera i drugiego Laureata tejże z 2001 roku - George'a Akerlofa. Książka z pozoru laicka jak na tematykę ekonomii/finansów publicznych, zawiera zbiór odpowiedzi na podstawowe zagadnienia związane za współczesnymi finansami publicznymi, a także kryzysem finansowym ostatnich lat. Gorąco polecam. Może się wydawać mocno abstrakcyjna, jednak napisana prostym językiem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przeczytałam trylogię Greya, a teraz czytam "Porę namiętności"  Danielle Steel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimitry Glukhovsky  - Metro 2034 :)

A w kolejce czekają dwie ksiązki Andriej Diakow - " W Mroku" oraz "Do Światła" które są napisane z cyklu Uniwersum Metro, czyli powieści różnych autorów których Dimitry Glukhovsky porwał swoją wizją Metro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka piłka: Mort czy The Light Fantastic.

Pratchetta nigdy nie czytałem, boje się go i nie lubie takiego klimatu, ale akurat mam te dwie i na wyjazd coś by się przydało do czytania. Light... to sequel. Brać Morta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brent Weeks - trylogia Anioła Nocy/Nocnego Anioła - polecam z czystym sumieniem. Świetna 'nowa' fantastyka.

Spodobała mi się na tyle, że czytam już drugą część nowej serii  - Saga Powiernika Światła - i też polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kresy we krwi - Wiktor Krzysztof Cygan.Książka o obronie północno - wschodniej Polski we wrzesniu trzydziestego dziewiątego>

Edytowane przez neuro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzywa Sweetmana - Graham Masterton. To chyba już szósta pozycja tego autora z rzędu jaką czytam. I w tej jak w każdej jego książce, sporo tajemniczych i pokręconych zabójstw, krwawe opisy zbrodni oraz kilka różnych wątków układających się w całość dopiero pod koniec książki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa odsłona uniwersum Metra, tym razem akcja toczy się w Kaliningradzie, jedyny mankament że w tym mieście nie ma metra, no ale są bunkry więc i tak jest zajebiście ;)

a2e6a7ub.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

autor: Joe Haldeman

1. Wieczna Wojna
2. Wieczna Wolność

a na dokładkę nie związana z w/w książka tego samego autora

3 Wieczny Pokój

Edytowane przez Kenet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ze swojej strony polecam książkę Davida Morrella "Nagie ostrze". Bardzo dobra powieść sensacyjna, którą szybko się czyta i nie ma stron, przez które "trzeba" przebrnąć. Jeżeli ktoś już czytał książki tego autora i spodobały mu się, to przy tej też się nie zawiedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Jeżeli ktoś jest miłośnikiem fantasy a szczególnie tej dark to polecam Stevena Eriksona i jego cykl "Opowieści z Malazańskiej Księgi Poległych"- pierwszy tom to "Ogrody Księżyca". Pod względem złożonośc historii, wątków, samego świata oraz ras które go zamieszkuja poprzez mitologię i niesamowitych bohaterów jest to pozycja obowiązkowa. Obecnie panuje mania na "Grę o Tron" której to przerobiłem wszystkie tomy i powiem szczerze że cykl Martina nie dorasta do pięt temu co stworzył Erikson i to pod każdym względem. Wiele osób za ulubioną postać "Gry..." uważa Tyriona i teksty którymi rzuca on na lewo i prawo ale wierzcie że przy Teholu Beddict'u z piątego tomu "Opowieści..." są one miałkie i bez pomysłu. Nie chodzi mi o to że prozy Martina nie trawię bo jest całkiem znośna ale moim skromnym zdaniem jest ona mocno przereklamowana co jest zasługą serialu TV, który z każdym sezonem coraz bardziej rozmija się z zawartością książek i trzeba przyznać że ilość gołych dup jest wprost proporcjonalna do ilości fanów serii:D

Poza tym z fantasy polecam również "Malowanego człowieka Petera V. Bretta.

Z militarnej sci- fi polecam cykla"Marsz..." autorstwa Davida Webera i Johna Ringo, oraz cykl tego drugiego począwszy od "Pieśni przed bitwą" na "Warcie na Renie" kończąć bo dalsze tomy to już niestety pomyłka pisana na spółkę z jakimiś pseudo pisarzami sci- fi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieniedikt Jerofiejew - "Moskwa- Pietuszki" oraz "Zapiski psychopaty" opowiesci pelne absurdu a wypity alkohol i jego odmiany wylewaja sie z ksiazek.

Warto tez siegnac po pozycje pt "Historia Partii Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa" Jaroslawa Haska ubawilem sie przy tej powiesci swietnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja łyknąłem w jeden wieczór "Studium w Szkarłacie" Conan Doyle'a i "Pies Baskerville'ów" czeka na swoją kolej. Leżały obydwie u mnie z 15 lat i nigdy ich nie ruszałem, a okazuje się, że styl pisarza wciąga jak japiszony koks w sobotnie noce.

Edytowane przez zmstr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Futbol obnażony" - póki co nic specjalnego, ale dopiero zacząłem.

A wcześniej byli "Władcy stadionów" - to bardziej seria wywiadów niż książka, jeśli ktoś lubi i zna angielski klimat (poza)stadionowy (ale ten raczej historyczny niż obecny) to pozycja w miarę ciekawa.

A z nie piłkarskich a niedawno przeczytanych mogę z czystym sumieniem polecić cykl o Samozwańcu Jacka Komudy. Początkowo nie byłem przekonany, ale czyta się bardzo przyjemnie, bardzo udanie przedstawione realia, nienajgorsza fabuła, husaria - warto sprawdzić.

Edytowane przez fryz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na marginesach życia

Zapiski kuratora sądowego. Z jednej historie i sposób ich opisywania śmieszny, z drugiej niekiedy przerażający, a zdarzają się i momenty przywracające wiarę w człowieka.

Można zapoznać się z twórczością na blogu: http://margineszycia.blogspot.com/

90% książki to conent bloga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio łykłam Spalony Andrzeja Iwana ;) 

Cel Snajpera Chris'a Kyle. Z pewnością nie jest wyczerpująca, ale bardzo zachęciła mnie do zgłębienia tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio łykłam Spalony Andrzeja Iwana ;)

Cel Snajpera Chris'a Kyle. Z pewnością nie jest wyczerpująca, ale bardzo zachęciła mnie do zgłębienia tematu.

Napiszesz proszę kilka słów o Celu...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi