cUbOnZU 15 Napisano 8 Styczeń 2015 Również polecam Whiplash - genieralny film , posypią się Oscary. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 8 Styczeń 2015 3 filmy, które miały być horrorami: 1. Fido Miał być comedy-horror, a było coś, co ciężko opisać. Poziom kina familijnego z niedzielnego poranka na Polsacie w stylu jest gówniana drużyna piłkarska/koszykarska/hokejowa, w której szeregach zaczyna grać pies/małpa/niedźwiedź i zaczynają wygrywać. Ni to śmieszne, ni straszne, a element horroru to zombie. Szkoda na ten film czasu. 2. Drag Me to Hell Znowu comedy-horror, ale tym razem jest i comedy i horror. Film stworzył Raimi, dla którego, delikatnie mówiąc, nie jest to pierwsze starcie z tym podgatunkiem kina. 3. Babadook Australijski horror psychologiczny, tym razem już bez comedy. Całkiem solidne filmidło, nawet może przestraszyć. Moim zdaniem jeden z lepszych ubiegłorocznych horrorów, które miałem okazję oglądać. Sam pomysł na tytułowego Babadooka wyjątkowo mi się spodobał. Zdecydowanie polecam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redo 530 Napisano 8 Styczeń 2015 Millennium: Zamek z piasku, który runął - dobre zwieńczenie trylogii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cUbOnZU 15 Napisano 8 Styczeń 2015 Foxcatcher - dobry film z bardzo dobrą grą aktorską, możliwe że zbierze jakiegoś Oscara. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 9 Styczeń 2015 What we do in the shadows 7/10 Bardzo fajna komedia rodem z Nowej Zelandii o grupce czterech wampirów mieszkających pod jednym dachem. Cała zabawa polega na tym, że przyjechała do nich ekipa telewizyjna, która kręci dokument o tym jak im się żyje, oczywiście mają zawieszone krzyże na szyjach aby wampiry ich nie zjadły :P Bardzo fajny humor, jest to przedstawione jako dokument, jeśli ktoś oglądał genialny serial The Office (us) ten będzie wiedział czego się mniej więcej spodziewać :) Genialny film! Przez cały czas uśmiech praktycznie nie schodził mi z twarzy. Pomijając już wszystkie śmieszne sceny, sam pomysł na film jest tak absurdalnie zabawny, że najzwyklejsze rzeczy mnie śmieszyły. Powinni zrobić jakiś sequel o zombie albo innym dziadostwie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cUbOnZU 15 Napisano 10 Styczeń 2015 The Judge - z irone manem , bardzo fajny dramat, polecam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 13 Styczeń 2015 Za oglądanie Boyhood zabierałem się już od dłuższego czasu, Złoty Glob sprawę przyspieszył. Film bardzo przyjemny, mimo blisko 3 godzin trwania zupełnie się nie dłużył, a to już coś. Dla niewtajemniczonych Boyhood było kręcone w "czasie rzeczywistym" - przez kilkanaście lat. Aktorzy dorastali i starzeli się w ciągu kręcenia. Pomysł bardzo fajny i jest to (chyba) coś zupełnie nowego w historii kina. Tylko właśnie, czy sposób w jaki film był kręcony powinien wpływać na jego odbiór/ocenę? Pewny nie jestem jak to rozstrzygnąć, ale skłaniałbym się, że chyba jednak nie. Niemniej warto obejrzeć, bo pomijając sposób kręcenia, jest to po prostu dobry film. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sew 118 Napisano 13 Styczeń 2015 Genialny film! Przez cały czas uśmiech praktycznie nie schodził mi z twarzy. Pomijając już wszystkie śmieszne sceny, sam pomysł na film jest tak absurdalnie zabawny, że najzwyklejsze rzeczy mnie śmieszyły. Powinni zrobić jakiś sequel o zombie albo innym dziadostwie ;) Też polecam, bardzo fajna pomysłowa komedia. Wampiry mają problemy jak my, ciężkie życie. 8/10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cUbOnZU 15 Napisano 13 Styczeń 2015 American Sniper , polecam wszystkim , kozak film ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 14 Styczeń 2015 Whiplash - polecany przez kilka osób w tym temacie. Muzycznie film niszczy system, jako fan jazzu miałem niesamowitą radochę z oglądania jak orkiestra gra. Simmons genialny, ale to wie każdy, kto film widział. Sama historia opowiedziana w filmie też niczego. Zdecydowanie bardziej mi się podobał niż Boyhood. Mimo wszystko patrząc na oceny na imdb (średnia 8,7) wydaje się być mocno przehajpowany - jest filmem dobrym, bardzo dobrym, no ale bez przesady :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 14 Styczeń 2015 Potwierdam...Whiplash to porządny kawał kina i polecam go każdemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sew 118 Napisano 15 Styczeń 2015 Locke - Hardy to jest kawał aktora tylko potwierdził, świetny wprost, klimat tego filmu, przepiękna muzyka. Coś niesamowitego, Knight zrobił film wspaniały, bardzo mądry, przesłanie które mówi o braniu odpowiedzialności za własne decyzję i czyny. Oby więcej takich filmów. Chyba nie ma lepszego uczucia jak ciarki na plecach przy ostatniej scenie i ta chwila dla przemyślenia tego co przed chwilą zobaczyłem po seansie. Za to kocham niektóre filmy a to jeden z nich, cudowny. 9/10. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TRaCeGuitar 1141 Napisano 15 Styczeń 2015 Big Hero 6 - 9/10 - Ostatnio było cicho o tym filmie jednak powiem Wam szczerze...To jedna z najlepszych animacji i próba przełożenia komiksu na wielki ekran. Opowieść oparta na komiksie z masą zmian które nie psują doznań oraz idealnie pasują ponieważ oddają klimat BH6. Polecam z pełnego serca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien666 121 Napisano 15 Styczeń 2015 Fury - 2014 7/10 Dobry film, trochę zbyt mało walki czog vs czołg. Cold In July - 2014 8/10 Świetny film, trzyma w napięciu do samego końca. Jonson i Shepard rewelacyjni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cUbOnZU 15 Napisano 15 Styczeń 2015 Whiplash - właśnie zobaczyłem , wasze polecenie się sprawdziły , bardzo dobry film, myślę że ma szanse na oscary. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redo 530 Napisano 15 Styczeń 2015 Grand Budapest Hotel - dobry film, przyjemnie się go oglądało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grassek 120 Napisano 16 Styczeń 2015 Ocalony - film, który zobaczyłem na jednym wdechu... wiedząc, że film oparty jest na faktach - widz jest jeszcze bliżej emocjonalnie z aktorami w tej produkcji. Zakończenie potrafi mocno ścisnąć za gardło, albo nawet doprowadzić do łez. Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio oglądałem. Więzień labiryntu - bardzo dobry, ciekawy i ORYGINALNY film, polecam jak najbardziej.Udając gliniarzy - jedna z niewielu komedii na której na prawdę się uśmiałem, oglądając dwukrotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alien666 121 Napisano 16 Styczeń 2015 Whiplash - 2014 6/10 Film średni. Muzyka mimo tego, że tłuką ją w filmie przez prawie 2h nie zapada w pamięci. Przemiana głównego bohatera zupełnie mnie nie przekonuje - nauczyciel faszysta poniżający dorosłych ! muzyków w amerykańskiej szkole muzycznej. Dobre dobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyksg86 226 Napisano 16 Styczeń 2015 Locke - Hardy to jest kawał aktora tylko potwierdził, świetny wprost, klimat tego filmu, przepiękna muzyka. Coś niesamowitego, Knight zrobił film wspaniały, bardzo mądry, przesłanie które mówi o braniu odpowiedzialności za własne decyzję i czyny. Oby więcej takich filmów. Chyba nie ma lepszego uczucia jak ciarki na plecach przy ostatniej scenie i ta chwila dla przemyślenia tego co przed chwilą zobaczyłem po seansie. Za to kocham niektóre filmy a to jeden z nich, cudowny. 9/10. Zachęcony taka opinią zabrałem się za ten film i nie żałuje ani sekundy, w pełni zgadzam się z oceną 9/10 Imitation Game 7/10 Film dobry, opowiadający o pracy Alana Turinga nad złamaniem kodu maszyny szyfrującej Enigma. Co prawda są chyba dwie albo trzy wzmianki o tym, że praca Turinga bazuje na dokonaniach polskich matematyków jednak uważam iż to zdecydowanie za mało. Za to mógłbym obniżyć ocenę filmu do 4/10 jednak powstrzymuje się od tego i zostawiam "siódemkę" Foxcatcher 7/10 Film opowiada historię braci Schultz (mistrzów olimpijskich w zapasach) oraz Johna du Pont bogatego arystokraty, który pragnie stworzyć własny klub zapaśniczy, którego zawodnicy będą odnosić sukcesy na arenie międzynarodowej. Więcej nie ma sensu pisać, żeby nic nie zdradzać. Ja dodam jeszcze tylko, że po zakończeniu filmu byłem bardzo wściekły. Whiplash 9/10 Mnie ten film zachwycił. Nie będę się tu chwalił, że jestem jakimś koneserem muzyki jazzowej bo nie jestem. Jednak w tym filmie muzyka jest magiczna, gra aktorska wspaniała. Na mnie ten film zrobił duże wrażenie i polecam go każdemu. Co do zarzutów kolegi powyżej odnośnie Whiplash to gdzieś wyczytałem czy usłyszałem, że akurat reżyser i jednocześnie scenarzysta tego filmu uczęszczał do takiej szkoły i grał właśnie na perkusji mając za nauczyciela takiego a nie innego gościa zatem tak "dobre dobre" a raczej świetne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cUbOnZU 15 Napisano 18 Styczeń 2015 The Guest - Fajny film z bardzo dobrym soundtrack`iem . Ogólnie dosyć fajny klimat , czuć lata 90. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
redo 530 Napisano 18 Styczeń 2015 Whiplash - świetny film, nie spodziewałem się, że tak mnie wciągnie. Muzyka to nie mój klimat ale miło się jej słuchało, a gra aktorska Simmonsa mistrzowska. Jak na razie to mój faworyt Oscarowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malyksg86 226 Napisano 18 Styczeń 2015 Birdman 10/10 !!! Wiele słyszałem o tym filmie a w sumie do końca nie wiedziałem czego się spodziewać ale to co obejrzałem zwaliło mnie z nóg. Ciężko to opisać, to trzeba po prostu zobaczyć. Pewnie wielu osobom się ten film nie spodoba jednak dla mnie to arcydzieło. Świetnie napisany, wyreżyserowany, zagrany no i ta koncepcja ukazania filmu jako jedno wielkie ujęcie. Uwielbiam taką zabawę kinem. Jeśli miałbym opisać ten film jednym słowem to - "wykurwisty". 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zuba1899 662 Napisano 19 Styczeń 2015 Birdman 10/10 !!! Wiele słyszałem o tym filmie a w sumie do końca nie wiedziałem czego się spodziewać ale to co obejrzałem zwaliło mnie z nóg. Ciężko to opisać, to trzeba po prostu zobaczyć. Pewnie wielu osobom się ten film nie spodoba jednak dla mnie to arcydzieło. Świetnie napisany, wyreżyserowany, zagrany no i ta koncepcja ukazania filmu jako jedno wielkie ujęcie. Uwielbiam taką zabawę kinem. Jeśli miałbym opisać ten film jednym słowem to - "wykurwisty". Potwierdzam. Wczoraj właśnie oglądałem i mam podobne uczucia. Może nie dycha, ale 9 z pocałowaniem ręki. Gra aktorska miodzio, fabuła miodzio, konwencja miodzio. Scena finałowa miodzio ;) Michael Keaton to mój faworyt do Oscara. Jakbym miał porównanć Boyhood z Birdman to anwet nie miał bym czego porównywać :p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalEEEk 471 Napisano 19 Styczeń 2015 Myślicie, że warto brać się za trylogię Hobbita pomijając Władcę Pierścieni? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 611 Napisano 19 Styczeń 2015 Myślicie, że warto brać się za trylogię Hobbita pomijając Władcę Pierścieni? Warto. Ale z drugiej strony bardziej warto wziąć się za LOTR niż Hobbita. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach