Skocz do zawartości
ONE

Dragon Age 2

Rekomendowane odpowiedzi

Cze komuś zawiesza się konsola w trakcie gry?

Kilkukrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilkukrotnie.

Jakieś rady? Czy mam przywyknąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś rady? Czy mam przywyknąć?

Sprzedaj gre, lub przywyknij, to 2 sensowne odpowiedzi na twoje pytanie :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory najgorszą i najbardziej irytującą rzeczą w DA2 jest dla mnie spawnowanie się hord przeciwników znikąd. Gra na wyższym poziomie trudności robi się lekko frustrująca, trudno czasami dobrać taktykę, bo nigdy nie wiadomo co spadnie graczowi z okna, dachu (a często też z powietrza) na głowę. Czasami spawnuje się fala za falą. Słabo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie bardziej wkurza loadingowanie się lokacji. Ileż to trwa! Te gra mogłaby być dwa razy krótsza gdyby nie ciągłe wgrywanie! Zrobisz dwa kroki, pogadasz z kimś i loading, przebiegniesz kawałek, kogoś utłuczesz i loading.. MASAKRA!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak godzinke temu zakonczylem gre. Nie ma co, jeden z najlepszych finalow gier w jakich mialem przyjemnosc brac udzial. Naprawde epicko i z pompa (maja rozmach s....y ;D). Nie zaluje ani jednej minuty straconej na gre (prawie 40h) ale nie wiem czy przysiade do drugiego podejscia. Napewno nie przez najblizsze miesiace bo zdecydowanie to nie jest gra na 2 razy. Moze w lecie jak w brzydka pogode bedzie wiecej czasu, na pewno co mnie zmotywuje to fakt ze prawdopobnie przebiegi rozgrywki moga sie znacznie roznic... Naturalnie szkielet fabuly jest bardzo zblizony ale z tego co wnioskuje po niektorych postach moze sie potoczyc inaczej. Stad od razu moje pytania do osob ktore juz ukonczyly:

- czy misja gdzie podjalem decyzje o spaleniu cial quarian ma wplyw na to ze Arishok nie chcial ze mna pocisnac solowki? ;)

- czy jesli mam dobre relacje z Isabela to ona nie ucieka z ksiega? W takim wypadku fabula moze sie duuuuuuuzo roznic podczas finalu w akcie drugim

- czy jesli Andersowi nie ulatwie wkradniecia do zakonu to czy w finale cala wieza tez wybucha? Baaa, co sie dzieje jesli Anders wczesniej ginie bo z tego co mi sie wydaje moge go przed cala akcja zabic

- jaka jest jest roznica jesli opowiem sie po stronie templariuszy? Czy tez finalowa walka jest walka z komtur?

- czy na Varrika mogla jakas wplynac ta resztka lyrium ktora znalazlem z nim w chacie jego brata? Jego bratowi i komturce odwalila kita od tego ;)

- i ktora decyzja ma wplyw na to zeby zostac wicehrabia?

Dawno nie odczulem takiej wagi podejmowanych prze zemnie decyzji w grach :) Nie wiem tez czy mi sie tylko wydaje ale chyba bioware znacznie do przodu poszlo jesli chodzi o relacje z kompanami. Do finalu stracilem 2 osoby z druzyny ktore same odeszly. Mialem tez smieszna sytuacje z...

Fenris przed samym finalem powiedzial ze mnie nie popiera i dolaczyl sie do templariuszy. Po przejsciu pierwszego etepu zasugerowal mi ze widzi ze jestem kozak i ze chcialby wrocic ;) Naturalnie przyjalem go spowrotem ale wg mnie wyszedl na ciecia ;)

To tyle z moich wrazen z dragon age 2 :) Czekam na kolejna czesc, ktora jesli okazalaby skrzyzowaniem wydarzen z obu czesci bylaby naprawde mocarnie epicka historia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Główny watek w DA:O jest z góry jasny mamy zarys plaga/zdrada/ratujemy świat JEEEEEEEEE :D jasne jedziemy a w DA2 :? Za mną na pewno juz polowa a sam jeszcze nie mogę dojść po co i dlaczego :) ale może o to się rozchodzi ze wyjaśni się na końcu Dla mnie na razie więcej frajdy robią questy towarzyszy i poboczne/plotki/uzupełniające a główny watek nawet nie wiem kiedy leci jak napisał AlucardMZ

A tak po za tym okropnie sie śmieje z tego ale gram laska, łotrzyk czarne włoski postać dobra cud ,mód ,malina a tu nikt nie chce szybkiego romansu już nie mowie o "pukaniu":) na kim twórcy gry się wzorowali :) sam proponuje a jeden nie bo boi się ze mnie skrzywdzi ,drugi nie wie czy na pewno on mi się podobam , a trzeci poleciał sie modlić :D wtf ?

Kolejne - to jak dla mnie

Brak postaci takiej jak OGREN on rządził

No i brak możliwości prowadzenia rozmów z towarzyszami kiedy chcemy itp

a pytanie do ludzi już w temacie

jest quest gdzie przenosimy się do pustki ratować tego biednego elfa , i obadał ktoś może o co chodzi z tymi beczkami na które jak klikamy to sie unoszą/podnoszą/przesuwają ? tak jak by układanka Może ktoś to rozgryzł a jestem ciekaw czy to wystrój pomieszczenia czy nie :)

Jak ustawi się wszystkie duże beczki na dole, a małe na nich to dostaje się punkt do atrybutów( tylko trzeba się wyrobić w pewnej sumie ruchów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą skończyłem grę. Zagrałem wojownikiem i ostatecznie zdecydowałem się poprzeć panów w szatach. Mogę tylko powiedzieć, że pomimo średniej grafiki na PS3 to gra od strony fabuły jest na prawdę bardzo dobra. Nie powiedziałbym epicka, trochę jej moim zdaniem brakuje, ale zarówno całość - historia Hawk'a, bo głównie o nim jest ta gra, postacie są na prawdę dobrze napisane. Do dobrych dialogów również nie mogę się przyczepić. Jedynie co mnie zaskoczyło to kilka małych bugów i czasami błędy w wykonywanych poleceniach podczas walki. Nie podobało mi się niemożność zmiany zbroi naszych kompanów oraz oczojebne kolory na napisach ( ciemny niebieski ... ). Powtarzanie się map też było lekko irytujące. Mimo to jest to zabawny i interesujący RPG, perfekcyjnie wykonany? Nie, ale bardzo dobry i przyjemny - polecam! Zauważalna poprawa od Dragon Age 1, niekoniecznie fabuła, która tam ogólnie była świetna, ale cała reszta - jak najbardziej tak. Teraz tylko czekać na Mass Effect 3, Dragon Age 3 i Uncharted 3 : D

Gameplay - tu zdania są podzielone. Mi akurat podoba się ta szybka rozgrywka i naciskanie przycisków, aby aktualnie móc atakować niżeli obserwować całą akcję patrząc na wypełniane polecenia.

Rozwaliła mnie sytuacja, kidey Varrick opowiadał ( przez co my mieliśmy okazję ownic ) jak to rozprawił się z całą strażą przyboczną jego starszego brata, haha!

Aha jeszcze zaskoczyło mnie to, że na początku gry miałem już za sobą dwie propozycje "gay-romance" haha. Dopiero potem przyszła Isabela

Przekonałem się, że nie warto oceniać po krótkim demo. Gra na dobre +30h

Cze komuś zawiesza się konsola w trakcie gry?

W ogóle.

Ogólna ocena to jak dla mnie 7.5/10 Bioware próbowało uprościć Dragon Age, ale nie wyszło to tak dobrze jak z Mass Effect. Mimo wszystko gra się przyjemnie.

Edytowane przez SGTMaze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekonałem się, że nie warto oceniać po krótkim demo. Gra na dobre +30h

Gra na 30 godzin? Mnie przejście pierwszego rozdziału, tzn. do chwili wylądowania na GŚ, zajęło ponad 25 godzin :pardon:. No, w stu to się może i zmieszczę ;). Edytowane przez Vuko Drakkainen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro skończyłem grę, to też skorzystam z okazji i się wypowiem odnośnie tej gry. :) Nie rozumiem, dlaczego czepiacie się fabuły, skoro było od razu wiadomo, że historia ma opowiadać o bohaterze miasta, a nie świata.

Twórcy gry ciekawie powiązali wydarzenia tuż po ataku na wioskę, i parę lat potem. Gra już nie przycina się tak jak w demie, więc to też jest plus.

Nie wiem czy ktoś, to zauważył ale:

W pustce jest demon, który ma pysk i lekko podobną budowę do kroganina z ME :)

Zresztą sama pustka wydaje się dziecinnie prosta :(

Trzy razy mi się zawiesiło podczas grania i dwa razy gra nie chciała mi się odpalić, bo też się zawiesiła. ;/

Opowiedziałem się za magami i powiem szczerze, że walka z głównym bossem była banalna... Spodziewałem się po tym coś ciekawszego, a nie tylko świrniętej kobiety, która chciała wymordować magów i przy okazji mnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Vuko Drakkainem - 100h daj spokój, nie śpiesząc się i starając się zajrzeć w każdy kąt, wykonać każde możliwe zadanie ukończyłem grę w niecałe 35h (poziom trudności: normalny)

Osobiście DAII mi się podobało, w sumie to nawet pozytywnie zaskoczyło, bo myślałem że będzie tylko walka, walka i jeszcze raz walka, a jednak trochę fabuły i ciekawych questów udało się wprowadzić.

Jak pisałem wcześniej - zagrać warto, ale szału nie ma. Btw. Chyba jestem jakimś szczęściarzem, bo gra ani razu mi się nie zawiesiła ;)

Wie ktoś jak zostać vicehrabią?

Edytowane przez Flo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczam sie pod pytanie wyzej w spoilerze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię se zostawie kilka subqestów na później przed tą walką z

główny qunari

a tu się okazuje że po tym zdarzeniu subquesty poszł się jechać. Jedyny plus że to jeszcze nie koniec wątku głównego... Ile jeszcze mi zostało tak na oko po tym grania? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle, 12h na liczniku i cały czas siedzę w pierwszym akcie. Jeszcze ok. 15 aktywnych questów, których nie ruszyłem i pewnie coś się jeszcze pojawi. Na razie całkiem przyjemnie. Rewelacyjne drzewka umiejętności, całe szczęście, że jest Black Emporium i można pokombinować ze specjalizacjami. Ja się bawię lepiej niż w przypadku DA:O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagadka Kirkwall ->

Brakło mi jednego, dla chętnych piszę gdzie są (tylko główna lokacja, ale nie jest trudno znaleźć gdy wiadomo gdzie)

akt 1

- NIE WIEM, będę wdzięczny za pomoc ;)

- Obcowisko (Dolne Miasto)

- Kopalnie (zadanie od Huberta, na zewnątrz)

akt 2

- Obóz Qunari

- Mrokowisko

- Jaskinia (zadanie od Andersa)

akt 3

- Sala templariuszy (za pokojem Meredith

- Doki (Zadanie od Gamlena)

- Mrokowisko (kanały, zadanie od Andersa)

Dostaje sie cos za to procz trofea/acziwa ? Bo po zebraniu w 3 akcie dostalem achieva ale zaden item/Q sie nie pojawil. Chyba wszystkie zdobylem [zbieralem tak "przy okazji].

Pytam z ciekawosci.

Edytowane przez AlucardMZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quest Shepherding Wolves zerwał mi buty z nóg. Czysta perfekcja. Krótki ale treściwy. Oby więcej takich momentów w DA2, a mocniej zaprzyjaźnię się z tym tytułem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quest Shepherding Wolves zerwał mi buty z nóg. Czysta perfekcja. Krótki ale treściwy. Oby więcej takich momentów w DA2, a mocniej zaprzyjaźnię się z tym tytułem.

Po pierwszym przejsciu ta przyjazn sie skonczy.

A quest jak quest, nic specjalnego. O magach qunari czytalem w DA:O, jedyne co mnie w tym quescie zaskoczylo to ta intryga tej malej siostrzyczki zakonu.

Decyzja maga byla przewidywalna (Qunari, mag lub nie, sa pod ogromnym wplywem Qun'u, stad mozna sie bylo domyslec co zrobi po stracie sensu swojego istnienia, lepiej ukazali to oddanie imo przy quescie pobocznym Stena kiedy opowiadal nam o swoim mieczu).

Ta gra procz swietnej koncowki nie zaskakuje niczym, przejdz gre (przetraw ;) ) i dopiero na spokojnie zdaj relacje, teraz piszesz pod wplywem impulsu, czego dowodzi post #342, i kilka H pozniej ten (znam to uczucie, nie mozesz sie powstrzymac aby czegos nie pochwalic w tytule w ktory obecnie grasz, mialem podobnie z kilkoma innymi i czesto po przejsciu gry okazywalo sie to zdradliwe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może być, nie zaprzeczam. Co do samego zadania, po prostu odpowiadał mi klimat, szczególnie muzyka pod koniec. Jeśli chodzi o pisanie pod wpływem impulsu, to pewnie masz rację. Może być to po prostu efekt uboczny długiego oczekiwania na dobrego RPG - jak jesteś głodny to nawet średnie żarcie wydaje się zajebiste. Oczywiście nie oceniam całej gry, bo jeszcze spora jej część przede mną, więc piszę o poszczególnych fragmentach. Jak na razie wiele rzeczy mi odpowiada, zauważyłem też kilka wad - dość istotnych. Takich jak zbędna krwawa jatka, czy kretyński pomysł ze spawnowaniem się przeciwników znikąd. Wali po oczach też projekt obszarów, które do tej pory zwiedzałem. O ile Kirkwall wygląda godnie to wszystko poza miastem jest puste i niestarannie wykonane. W każdym razie nie skreślam jeszcze DA2, ale też nie przesądzam, że to genialne RPG.

Tak z ciekawości, jakbyś musiał to jaką ocenę byś wystawił tej grze?

Tak już zupełnie OT...udało mi się pchnąć demo Crysis 2 w DX9 na advanced i było płynnie... więc może Wiedźmin też ruszy, chociaż w medium, i wtedy zapomnę o DA2....

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości, jakbyś musiał to jaką ocenę byś wystawił tej grze?

7-

Gra ktora ma okropny backtracking, slaba grafike, fabule z doskoku [wyjatek ostatnie 2-3h gry] oraz praktycznie zerowe replayability (juz w 3 akcie latanie piecdziesiaty raz na gore czy po zboczach mnie meczylo, a co tu mowic o powtorce) na wiecej U MNIE nie zasluguje. Mimo to gra ma swoje przeblyski, jak np swietne postacie, bardzo dobrze napisane dialogi [uzywalem ciagle opcji cwanej/humorystycznej wiec nie wiem jak reszta], bardzo przyjemny rozwoj postaci, solidny system walki, choc na sile zdynamizowany oraz potrafi byc wyzwaniem [pomijajac bledy w kodzie jak spawny z dupy, to walki z bossami na trudnym moga byc troche meczace co sobie cenie]. Dzieki tym czynnikom pierwszy playthrough 40 godzinny byl przyjemny, przy poczatku drugiego po prostu wymieklem.

To jest gra DOBRA, godna polecenia bo 40h nie w kij dmuchal w dzisiejszych czasach, wiec na dobra ocene zasluguje, ale imo nic poza tym. Dla wyglodnialych wilkow pozycja day one buy, dla kogos kto nie ma parcia, pozycja do zaliczenia ale dopiero po przecenie.

Tak już zupełnie OT...udało mi się pchnąć demo Crysis 2 w DX9 na advanced i było płynnie... więc może Wiedźmin też ruszy, chociaż w medium, i wtedy zapomnę o DA2....

Wiedzmin to moja ostatnia nadzieja w tym roku na na prawde BARDZO DOBRE rpg, i chyba jedyna gra ktora ma jakiekolwiek szanse chocby leciutko wybic mnie z rytmu jaki mi ustawi Shogun 2 Total War :happy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie,bo nie wiem czy robie cos źle, albo czegos nie odkryłem. Chodzi mi mianowicie o to czy mogę w tej części zmieniać części ubioru moim towarzyszom z druzyny? Bo chociaz ja gram wojownikiem i idę do sklepu z odzieża i chcę kupić jakis ciuch(ewidentnie przeznaczony dla maga) dla mojej magiczki w drużynie,to zawsze ma on podpis że jest przeznaczony dla Hawke'a. W skrzyniach tez znalazłem jakies itemy przydatne dla innej postaci niz kierowana przeze mnie( zbroja dla drugiego wojownika w drużynie,magiczne szaty dla maga) a na każdej częsci ubioru jesr opis,że jest zastrzeżony tylko dla Hawke'a. Czy to normalne w tej grze,czy ja coś źle robię. W jedynce nie miałem z tym najmniejszych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, nie mozesz zmieniac eq dla Twoich kompanow, rozwija sie ono wraz z ich lvlem, co najwyzej mozesz znalezc dla kazdego z kompanow 4 upgrade'y pancerza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pod koniec drugiego aktu.Dotychczas gra zawiesiła mi się jeden raz , oraz w niegroźny sposób "zbugował" mi się jeden quest.Co do samego tytułu to jestem strasznie niezdecydowany...Grając w nią mam cały czas syndrom "jeszcze jednego questa" przez co chodzę niewyspany :biggrin:. Świetne dialogi i ciekawe postacie też robią swoje.Natomiast backtracking oraz korytarze,korytarze,korytarze,kory.... robią swoje czyli denerwują i nudzą.Gdyby nie to że bardzo chcę zobaczyć to wychwalane zakończenie to pewnie zrobiłbym sobie przerwę od tego tytułu żeby się nim w pełni delektować a nie budzić się tylko na dialogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi