Skocz do zawartości
Emir

Metal Gear Solid 4

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze mam takie pytanie: lepiej się opłaca brać z PSS tylko dwójkę i trójkę czy kupić pudełkową HD Collection dodatkowo z Peace Walker. Z tego co czytałem to gra z PSP, czy warto w nią także zagrać przed MGS 4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze mam takie pytanie: lepiej się opłaca brać z PSS tylko dwójkę i trójkę czy kupić pudełkową HD Collection dodatkowo z Peace Walker. Z tego co czytałem to gra z PSP, czy warto w nią także zagrać przed MGS 4 ?

Przecież napisałem Ci że lepiej brać pudełko, używke można wyrwać w dobrej cenie. Peace Walker to świetna część i w nią również warto zagrać. Z PSS ewentualnie weź MGS1. W MGS4 są nawiązania do wszyskich poprzednich części więc żeby dobrze poznać fabułę i bohaterów najlepiej ograć całą trylogię, a naprawdę warto bo to jedna z najlepszych historii w grach ;)

Edytowane przez macification

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wybuch po uśpieniu gościa?

Jeśli chodzi ci o to czy twój np. granat zabije przeciwnika, gdy śpi, to tak zalicza to jako zabójstwo. Tylko śmierć w wyniku przypadku np. utonięcie, upadek po uśpieniu nie zaliczany jest jako zabójstwo, każde użycie broni na uśpionej osobie już tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pogrywam w Snake Eatera i jestem bardzo zawiedziony. Sterowanie i kamera w grze to śmiech, zero informacji, jak wykonywać jakiekolwiek ciosy, niby jest opis, ale przyciskanie kombinacji nie działa. Do tego durna kamera przy czołganiu, nic nie widać przy niej. Jak na normalny poziom to gra bardzo trudna, ale może dlatego, że wykonywanie CQC jest ograniczone, niby na padzie powino być prosto, a nie jest. Oprócz tego fabuła wciąga i filmiki też, choć są zdecydowanie za długie. To intro też przesadzone, o mało nie usnąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pogrywam w Snake Eatera i jestem bardzo zawiedziony. Sterowanie i kamera w grze to śmiech, zero informacji, jak wykonywać jakiekolwiek ciosy, niby jest opis, ale przyciskanie kombinacji nie działa. Do tego durna kamera przy czołganiu, nic nie widać przy niej. Jak na normalny poziom to gra bardzo trudna, ale może dlatego, że wykonywanie CQC jest ograniczone, niby na padzie powino być prosto, a nie jest. Oprócz tego fabuła wciąga i filmiki też, choć są zdecydowanie za długie. To intro też przesadzone, o mało nie usnąłem.

Może idź i w Mario pograj? Też znany i uznany franczajz, a na bank bardziej Ci przypasuje poziomem.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MGS nie są dla wszystkich, to wiadomo od zawsze. Nie zniechecaj się i próbuj dalej, gra jest tego warta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, ale co to ma wspólnego z MGS4?

Tak poza tym;

Przyciskanie kombinacji nie działa? Jakich kombinacji? CQC ogranicza się tylko do wciskania :cicle: i ewentualnie gałki analogowej, aż tak trudno to ogarnąć? Że w grze nie masz podane jak na tacy co, gdzie i jak robić to już gra jest według Ciebie niewypałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może idź i w Mario pograj? Też znany i uznany franczajz, a na bank bardziej Ci przypasuje poziomem.

Nie rób z siebie pajaca, każda gra ma jakieś mankamenty, ta również. Gra naprawdę dobra, ale sterowania to padaka, szczególnie przy czołganiu i staniu przy ścianie. Męcze The Fear obecnie, nie mam przy sobie termo gogli i ciężko go wyczaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie rocznicowe wydanie MGS4.

Jakoś mnie ta seria ominęła, najpierw nie kupiłem, później przyszła moda na pucharki, jak wydali patch to cena w sklepach 139 zł...

Może w końcu przyjdzie okazja nadrobić tą wstydliwą zaległość

klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły news. Bardzo ładna okładka, nawet bardzo, bardzo. Szkoda tylko, że mam już własną kopię MGS'a 4.

Korzystając z okazji pochwalę się też platyną wbitą wczoraj. 10 przejść od deski do deski, huh.

Edytowane przez Zygo89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu kupione.

Obrzydliwa żółta okładka ale za to cena przystępna (59zł folia nówka nieśmigana) , bo ostatnio wszędzie ponad 120 widziałem w stacjonarnych

Na koniec generacji przyjdzie mi nadrobić największą jej zaległość, tylko najpierw trzeba będzie 2&3 przejść na Vicie. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazdroszczę,  chciałbym jeszcze raz przeżyc ten pierwszy raz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu kupione.

Obrzydliwa żółta okładka ale za to cena przystępna (59zł folia nówka nieśmigana) , bo ostatnio wszędzie ponad 120 widziałem w stacjonarnych

Na koniec generacji przyjdzie mi nadrobić największą jej zaległość, tylko najpierw trzeba będzie 2&3 przejść na Vicie. 

No to masz kawał doskonałej zabawy przed sobą. Tylko jedna rada. Jeśli masz MGS3 HD w wersji na PS3 to polecam zagrać w ten tytuł na dużej konsoli. Ja na PSV się z trójką z lekka męczyłem z uwagi na sterowanie i przede wszystkim kolory. Na małym ekranie zdecydowanie trudniej wyhaczyć przeciwników. Genralnie save'y można przenosić swobodnie między PS3 i PSV, więc jak bardzo będziesz chciał zabrać Snake'a do parku/tramwaju/samolotu to nie ma problemu. Z resztą teraz wersja na PS3 jest w jakiejś dzikiej promocji w PSS. Oczywiście to tylko sugestia, ale wydaje mi się, że zdecydowanie lepiej przeżyć to na dużym ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam tylko wersję z Vity, dostałem za free w ramach PS+ więc drugi raz nie będę kasy wydawał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grabeq, także bym polecał zagrać w wersję na PS3 jeśli jest to możliwe. Jakoś tak próbowałem coś grać na Vicie w MGS2 i 3, a muszę stwierdzić, że przyjemność z grania jest mniejsza niż w przypadku grania na PS3.

@pablos_83

W takim razie powodzenia w przechodzeniu tych świetnych gier. :)

Edytowane przez KoRnick90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem w różne gry PSV/PS3 i chyba w żadnej przyjemność na Vitę nie jest większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko temu (dziś)ukończyłem MGS4. Podsumuje grę tak... OMFG! Epic,Epic, Epic! God bless You Kojima! Mało jest takich gier takich jak te, które wychodzą spod dłuta Hideo. Żałuje, że dopiero teraz zagrałem.

Edytowane przez Tobi1989PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu się zabrałem i skończyłem

Podobno gra dzieje się w 2014 więc akurat przypasowało :)

Gra jest rzeczywiście jedyna w swoim rodzaju i jest to pozycja absolutnie obowiązkowa.

Choć nie obraziłbym się, gdyby cutcenki były bardziej interaktywne, ale pan Kojima tak wymyślił i niech mu będzie

Poprzednie części tylko liznąłem (w sumie w trójkę najwięcej grałem ) ale nabrałem ochoty aby wszystkie skończyć i do tego pomachać mieczykiem Raidenem w Revengeance

Co ciekawe mimo 6 lat na karku gra wygląda ładnie, w 2008 pewnie bym zbierał szczenę z podłogi.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można się zoomem bawić podczas cutscenek, więc zawsze coś :). Warto przejść ponownie po ograniu poprzednich gier, bo w MGSie fabuła się łączy pomiędzy kolejnymi częściami jak w żadnej innej serii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzam się do zakupu ale jakoś mnie nie kręci przechodzenie wszystkich poprzednich części (jedynkę tylko ogralem). Matko tyle mam gier do ogrania ze nie wiem czy w tym roku kupie ps4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce ci sie przechodzić to sobie zobacz Let's playa na YT z 1,2,3 i tyle proste :) ja również odkupiłem MGS4 za 20 zł ponieważ stwierdziłem że jako fan tej gry musze ja posiadać w swoim zbiorze,gra jest na prawde dobra i jak na swój wiek graficznie prezentuje sie wyśmienicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kto mi wytłumaczy CQC jak tego używać na padzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podejść do wroga, wyciągnąć broń gdy jesteś blisko i przeszukać go trzymając na muszce. Naciskając R1, gdy masz wyekwipowaną broń pozwalająca na CQC (co jest napisane na HUDzie obok ammo i innych tego typu informacji) możesz złapać przeciwnika od tyłu i z tej pozycji masz dużo możliwości - ludzka tarcza, przyduszenie, rzut o glebę, etc. Akcji jest dużo, ale nie pamiętam dokładnie rozłożenia guzików. Przeczytaj instrukcję, a jak nie masz, to w głównym menu powinna być zakładka Special/Briefing czy coś w tym stylu. Tam masz masz opisane wszystkie akcje jakie możesz wykonać Snakiem podczas gry, w tym CQC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kto mi wytłumaczy CQC jak tego używać na padzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi