Skocz do zawartości
ONE

Heavy Rain: The Origami Killer

Rekomendowane odpowiedzi

ONE, jeśli sytuacja wyglądałaby tak jak to opisałeś, to ok. Nigdzie jednak nie napisano co to właściwie ma być.

Co do DLC, uważasz, ze to co zrobiono z co-op`em w RE5. zakończenie PoP`a jest ok? Kupujesz grę, kupujesz zakończenie i tryby. Takie zagrywki są nie fair. Dodatkowe plansze, mapy, broń, skórki, wozy, itp. to jest to, ale coś takiego nie jest ok. Zobaczymy o co w tym wypadku właściwie będzie chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ONE, jeśli sytuacja wyglądałaby tak jak to opisałeś, to ok. Nigdzie jednak nie napisano co to właściwie ma być.

Co do DLC, uważasz, ze to co zrobiono z co-op`em w RE5. zakończenie PoP`a jest ok? Kupujesz grę, kupujesz zakończenie i tryby. Takie zagrywki są nie fair. Dodatkowe plansze, mapy, broń, skórki, wozy, itp. to jest to, ale coś takiego nie jest ok. Zobaczymy o co w tym wypadku właściwie będzie chodziło.

co-op w RE5 byl od poczatku w pelni darmowy, tylko multi wprowadzili tym kilku kb plikiem, co do PoP wyjatek potwierdzajacy regule.

Wg mnie wyolbrzymiasz wszystko, poza tym to od QD wiemy ze beda DLC, i to oni mowia ze beda to dodatkowe epizody, a nie watki uzupelniajace fabule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy na szczegóły. Macie gdzieś źródło informacji dotyczących zawartości DLC?

co-op w RE5 byl od poczatku w pelni darmowy, tylko multi wprowadzili tym kilku kb plikiem, co do PoP wyjatek potwierdzajacy regule.

Co za różnica czy co-op, czy multi, na jedno wychodzi. Słowem, to nie wyjątek potwierdzający regułę. Zauważ, że coś nie tegens jest też z AC2. Zaczyna się kształtować pewna tendencja.

Edytowane przez KopaczK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KopaczK

Cage mówił że Heavy Rain to będzie zamknięta, spójna całość (w odniesieniu do multiplayera itd.) także myślę że DLC nie będzie ingerować w fabułę pełnoprawnej gry, a jeśli nawet to w takim stopniu że rozwinie wątki poboczne, może w HR spotkamy postacie które będą miały swój mały epizod, a w dodatku będą grały główne skrzypce (vide, bohater Ballad of Gay Tony-występuje tutaj raptem z 3 sekundy ;]) także wydaje mi się, że nie ma co się martwić na zapas ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia w HR będzie pełną historią, z końcem i początkiem. David Cage zapewnił(nie wiem już w którym wywiadzie, nie będę specjalnie szukał) że dopóki nie skończą gry(w tym także historii) nie tworzą DLC, dlatego nie wiadomo co dokładnie będzie zawartością DLC(bo gdyby podali to właśnie by znaczyło że coś wycieli).

A co do tego PoP'a to nie rozumiem o co wszystkim chodzi? Przecież PoP(zwykłe, bez dlc) miał swoje zakończenie, co prawda może nie takie jak zawsze(że dobro górą), ale ciekawe, mi się bardzo podobało. Co prawda wskazywało że historia będzie kontynuowana(jak to jest w przypadku wielu gier czy też filmów), ale co z tego. Kto chciał to sobie dokupił epilog. Mi normalne zakończenie wystarczyło i jakoś nie czuję się oszukany(tak samo gdy w kinie oglądam film, a potem na DVD w materiałach dodatkowych widzę sceny dodatkowe/usuniętę, których nie było w kinie, podczas premiery). A w ogóle gdyby to UBi nazwało to DLC nie epilog ale "dodatkowe poziomy" to było by już ok?? W ogóle to producent ma prawo decydować co będzie sprzedawał z tego co wymyślił, co nie? Jeśli komuś się nie podoba to nie musi kupować i tyle. Przecież podobnie jest z grą Mass Effect. Bioware już od początku powiedział że historia będzie podzielona na trylogię. To świnie. Jak oni mogli? Przecież mieli od razu dać całą. A oni sobie dzielą( i jeszcze wydają to jako pełnoprawne sequele). To dziady, do sądu z nimi. tongue.gif

W ogóle jak sam napisałeś DLC to "Dodatkowe plansze, mapy, broń, skórki, wozy, itp.". A za dodatkową pracę producent ma prawo żądać dodatkowych pieniędzy.

Edytowane przez MBeniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Historia w HR będzie pełną historią, z końcem i początkiem. David Cage zapewnił(nie wiem już w którym wywiadzie, nie będę specjalnie szukał) że dopóki nie skończą gry(w tym także historii) nie tworzą DLC, dlatego nie wiadomo co dokładnie będzie zawartością DLC(bo gdyby podali to właśnie by znaczyło że coś wycieli).

A co do tego PoP'a to nie rozumiem o co wszystkim chodzi? Przecież PoP(zwykłe, bez dlc) miał swoje zakończenie, co prawda może nie takie jak zawsze(że dobro górą), ale ciekawe, mi się bardzo podobało. Co prawda wskazywało że historia będzie kontynuowana(jak to jest w przypadku wielu gier czy też filmów), ale co z tego. Kto chciał to sobie dokupił epilog. Mi normalne zakończenie wystarczyło i jakoś nie czuję się oszukany(tak samo gdy w kinie oglądam film, a potem na DVD w materiałach dodatkowych widzę sceny dodatkowe/usuniętę, których nie było w kinie, podczas premiery). A w ogóle gdyby to UBi nazwało to DLC nie epilog ale "dodatkowe poziomy" to było by już ok?? W ogóle to producent ma prawo decydować co będzie sprzedawał z tego co wymyślił, co nie? Jeśli komuś się nie podoba to nie musi kupować i tyle. Przecież podobnie jest z grą Mass Effect. Bioware już od początku powiedział że historia będzie podzielona na trylogię. To świnie. Jak oni mogli? Przecież mieli od razu dać całą. A oni sobie dzielą( i jeszcze wydają to jako pełnoprawne sequele). To dziady, do sądu z nimi. tongue.gif

W ogóle jak sam napisałeś DLC to "Dodatkowe plansze, mapy, broń, skórki, wozy, itp.". A za dodatkową pracę producent ma prawo żądać dodatkowych pieniędzy.

offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KopaczK

Cage mówił że Heavy Rain to będzie zamknięta, spójna całość (w odniesieniu do multiplayera itd.) także myślę że DLC nie będzie ingerować w fabułę pełnoprawnej gry, a jeśli nawet to w takim stopniu że rozwinie wątki poboczne, może w HR spotkamy postacie które będą miały swój mały epizod, a w dodatku będą grały główne skrzypce (vide, bohater Ballad of Gay Tony-występuje tutaj raptem z 3 sekundy ;]) także wydaje mi się, że nie ma co się martwić na zapas wink.gif

Miejmy nadzieję, że tak właśnie będzie. Nic to, poczekamy zobaczymy. Gra zapowiada sie rewelacyjnie, więc nie ma co się wnerwiać, ale fakt, że szlag mnie trafił.

Jeśli coś jest dodatkowe, to ok. Jeśli zrobili fuszerkę i za łatki/poprawki/zakończenia (czyli, to za co zapłacił gracz kupując grę) domagają się forsy, to jest tu coś nie tak jak powinno. Co do trylogii, materiałów dodatkowych w filmach, itp., nie można tego porównywać do tego co odwalili twórcy PoP`a. Szlag by mnie trafił, gdyby okazało się, ze do rozwiązania sprawy Origami Killer`a potrzebny jest zakup dodatku. Załóżmy jednak, że w wypadku HR będzie tak jak sugeruje Milusass.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny materiał od HipHop Gamera, warto obejrzeć :) Już się nie mogę doczekać :)

LINK

O Matko, jak to wygląda :)

Edytowane przez cronosik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja im dłużej gram w Fahrenheita, tym dalej jestem od zakupu HR. Mam coraz więcej zastrzeżeń do tej gry i coraz poważniej się zastanawiam, czy zachwyty nad nią rzeczywiście nie wynikają w dużej mierze z jej innowacyjności :sweat: (Coś tak czuję, że chyba się narażam tym postem ;))

Poczekam sobie spokojnie na recenzje HR i porównania do F. Jeśli się okaże, że wyeliminowano w grze elementy, które mnie drażnią w F, to wtedy być może kupię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja im dłużej gram w Fahrenheita, tym dalej jestem od zakupu HR. Mam coraz więcej zastrzeżeń do tej gry i coraz poważniej się zastanawiam, czy zachwyty nad nią rzeczywiście nie wynikają w dużej mierze z jej innowacyjności sweat.gif (Coś tak czuję, że chyba się narażam tym postem wink.gif)

Poczekam sobie spokojnie na recenzje HR i porównania do F. Jeśli się okaże, że wyeliminowano w grze elementy, które mnie drażnią w F, to wtedy być może kupię.

A można wiedzieć co cię drażni w Fahrenheitcie(chodzi ci o fabułę czy o gameplay/samą rozrywkę)?? Nie żebym chciał bronić F., bo gra nie jest pozbawiona błędów. Nawet sami twórcy przyznali że pod koniec musieli przyśpieszyć produkcję ze względu na terminy, dlatego pewnie na betatesty przymróżyli oczy. Ale Sony raczej nie poganiało QD(w końcu ile już ta gra powstaje, a i tak jeszcze przełożyli premierę) i na pewno Fahrenheit ich czegoś nauczył. A same recenzje Hr myślę że niewiele ci dadzą, bo do fahrenheita trudno tą grę porównywać, pewnie nie wiele będą się różnic od tej relacji z polygamii, a jeszcze przy czytaniu możesz natknąć się na spoilery. Lepiej już będzie poczekać na demo, które jest w planach.

W sumie z tym demem to QD ma trudny orzech do zgryzienia. Jeśli pokażą zły fragment to mogą łatwo zniechęcić graczy do kupna gry. Zaś jeśli by w ogóle by nie wydawali to pewnie wiele osób by poczekało, najpierw zagrało u kolegi a na końcu by się jeszcze wymienili.

Jakoś nie mogę też znaleźć preordera na HR w polskich sklepach internetowych. Znalazł ktoś może? Znalazłem nawet na Medal of Honor, które było zapowiedziane ledwo kilka dni temu, a na takiego HR na dwa miesiące przed premierą nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, płakać nie będę jak nie kupisz ;)

Hmm, no być nie może ;)

Wiesz, nikogo nie namawiam, żeby nie kupił; nie wymagam też, żeby mnie namawiano, żebym kupiła ;) Po prostu głośno myślę, analizuję, zastanawiam się. Chyba że wątek polega na zbiorowym zgrzewaniu się na grę; w takim razie przepraszam ;)

A można wiedzieć co cię drażni w Fahrenheitcie(chodzi ci o fabułę czy o gameplay/samą rozrywkę)??

To są może drobiazgi, ale powodują dość silny niesmak, bo gra ma spory potencjał.

1) Sekcja zwłok. Wiedza policjantki zależy od tego, czy dobrze wcisnę odpowiednie przyciski. (Niektóre zręcznościowe wstawki bardzo mnie bolą, bo gra staje się dla mnie mniej "psychologiczna" i koliduje mi nieco z klimatem. Nie potrafię tak się wczuć, jeśli wiem, że wiele rzeczy zależy od mojej sprawności - z którą, nawiasem mówiąc, problemów nie mam ;))

2) Scena sięgania pamięcią wstecz u tej starszej pani - znowu tak bardzo musiałam się skupiać na przyciskach, że nie bardzo wiedziałam, co mi się pokazuje w tle i co oni mówią ;)

3) Część wydarzeń/decyzji i tak sprowadza się do jednego. Jak to już ktoś tutaj kiedyś pisał, wpływanie na fabułę jest często złudne. Wprawdzie dużego pojęcia jeszcze o tym nie mam, ale np. chłop rozpoczął grę inaczej niż ja, a potem i tak wszystko na to samo wyszło. Ale, jak mówiłam, niewiele jeszcze o tym wiem; trzeba będzie zbadać ;)

4) Pewne nielogiczne rozwiązania

Gdy policjant puka do drzwi, muszę znaleźć klucz. Jeśli sama mu otworzę, to jest OK. Jeśli nie zdążę i on te drzwi wyważy, to od razu mnie aresztuje. Na jakiej podstawie? Że klucza nie mogłam znaleźć? ;) (Tak, dowody pochowałam, jakby co.)

Część rzeczy i tak muszę zrobić w określony sposób, bo inaczej ktoś mi zginie czy coś.

Fabuła jest OK, klimat jest rewelacyjny. Tylko właśnie tych kilka wyżej wymienionych motywów psuje mi radochę z całości.

Jednak, jak piszesz, na pewno twórcy czegoś się nauczyli i pewne rzeczy zostały zmienione/ulepszone/usunięte. Tylko właśnie ciekawa jestem, jakie to rzeczy i czy sprawią, że z HR będę czerpała więcej przyjemności bez denerwowania się na pierdoły :)

Jakoś nie mogę też znaleźć preordera na HR w polskich sklepach internetowych. Znalazł ktoś może? Znalazłem nawet na Medal of Honor, które było zapowiedziane ledwo kilka dni temu, a na takiego HR na dwa miesiące przed premierą nie ma.

http://www.gram.pl/s...Heavy_Rain.html :)

Coś mi edycja nie działa :confused:

W każdym razie chciałam tylko dodać, że jeszcze raz przetrzepię ten wątek i artykuły o HR; może wyłapię rzeczy, które wcześniej były dla mnie niejasne ze względu na ewentualne porównania sposobu rozgrywki do tego w F :) Bo że fabularnie nie ma co tych dwóch gier porównywać, to wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko z własnego doświadczenia wiem, że gram.pl nie radzi sobie z wysyłaniem pre-orderów na czas(a zależy mi na czasie, bo akurat w czasie premiery mam ferie). A w ogóle tak sobie przypomniałem, że sytuacja z premierą U2 pokazała, że nie warto zamawiać preorderów, gdyż wszystkie MM, Saturny czy Empiki i tak mają najwcześniej(najczęściej nawet przed premierą i na dodatek jeszcze taniej). No chyba że edycja kolekcjonerska(o ile taka będzie, musi być!) będzie dostępna tylko przez internet.

germini -> Niepodważalny argument cronosik'a pokazuje że musisz kupić HR ;P

Edytowane przez MBeniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie z tym demem to QD ma trudny orzech do zgryzienia. Jeśli pokażą zły fragment to mogą łatwo zniechęcić graczy do kupna gry. Zaś jeśli by w ogóle by nie wydawali to pewnie wiele osób by poczekało, najpierw zagrało u kolegi a na końcu by się jeszcze wymienili.

Słuszna uwaga. Wydaje mi się, że fabuły nie ma sensu po nim oceniać, ewentualnie w małym stopniu rozgrywkę, a w większym oprawę a/v.

Germini>>> coś w tym jest, choć i tak "IP" był/jest rewelacyjną grą.

Informacja o limitce i dlc. Wszystko już jasne. Według Polygamii, kroniki zaczną się fragmentem prezentowanym w Lipsku (dziennikarka w chacie czubka, który nagla zjawia się w domu, z którego trzeba zwiać). Reasumując, HR znowu wraca na listę przyszłorocznych pewniaków do zakupu, a jeśli ceny dlc będę rozsądne, a SCEP wypuści karty doładowujące konto PSS, to pewnie i je zakupię.

Edytowane przez KopaczK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie będzie problemów z dostępnością limitki w naszym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dubbing zapowiada się bardzo dobrze. Mam nadzieje, że "brak emocji" w tym nagraniu jest celowy i spowodowany tym że to nagranie z automatyczniej sekretarki. Czy liczę na zbyt wiele?

Muzyka super, grafika super. Mam nadzieje że chłopaki z tvgry.pl nie zespojlerują za dużo i pokażą tylko to co trzeba. Jeszcze 2 miesiące i 2 dni ;) Can't wait.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to główna pozycja w 2010 na którą czekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tvgry jest pierwszy filmik z gry, wyglada to obłędnie a i dubbing bardzo dobry. Jeszcze tylko 2 miesiace :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tvgry jest pierwszy filmik z gry, wyglada to obłędnie a i dubbing bardzo dobry. Jeszcze tylko 2 miesiace smile.gif

Jest to nowy kawałek gameplay'a czy jeden z tych co już były wcześniej? Początek gry? Są spoilery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to nowy kawałek gameplay'a czy jeden z tych co już były wcześniej? Początek gry? Są spoilery?

Nowe kawałki - są to takie mixy. Warto zobaczyć, coś pięknego. : ) Pieniądze na grę już odłożone!

Edytowane przez Rafix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spojlerów nie ma, to taki mix z różnych epizodów ale nie ma nic zespojlerowanego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi