mroczas87 147 Napisano 15 Kwiecień 2012 A która z tych gier ma najfajniejszy rozwój postaci? Wiem, że w KoAR to wygląda super. Jak w pozostałych? Zacznij sobie grac od Dragon Age. KoA:R calkiem fajne, rozwoj postaci tez na wysokim poziomie, duzo mozliwosci, crafting, alchemia itp. Chociaz poziom gry nie jest zbyt wysoki, sporadycznie uzywalem potkow na bossach, poza bossami prawie nigdy. Skyrim jak to Elders:) Zawsze bylo FPP i zawsze bylo miodnie, ale to jest specyficzna gra, ktora wymaga mega wczucia:) Ale jak juz chwycisz, to nie wyjdziesz przez dlugie godziny:) Jednak polska wersja by sie przydala:( A demons i dark souls, to juz gry legendy, trzeba w nie zagrac, ale sprobuj na poczatek z pierwsza czescia, bo jest w miare tania i sam sie przekonasz czy warto. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 19 Kwiecień 2012 Ja osobiście przeszedłem Dragon Age 1 raz (jakoś brak chęci na robienie platynek) ..... pograłem trochę w Demon's Souls (do flamerurkera chyba, którego nie ubiłem) i muszę powiedzieć, że gra na moje realia do gry (2 razy w tygodniu po 1-2h) to trochę za cieżka z powodu na brak czasu. A teraz osobiście przymierzam się do Dragon's Dogma i coś czuje że jeśli kupię to wbiję platynkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 19 Kwiecień 2012 Wybaczcie za głupie pytanie... Co na pierwszy raz z japońskimi rpg'ami polecacie bardziej ? Tales of Vesperia czy Valkyria Chronicles ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 19 Kwiecień 2012 się powtórzę ale co tam... Jeżeli nie przeszkadza ci oldschool bierz z psnu ff7,8,9 lub vagrant story za grosze. Jak nie to typowo ff13 lub eternal sonata. Pierwsze jest nowoczesne,ładne , dość proste i mało skomplikowane. Drugie to samo tylko troszkę bardziej "infantylne" ale tylko graficznie gdyż historia tu przedstawiona jest bardzo poważna oba w sumie za dość przystępną cenę. Po co masz przepłacać za talesa jeżeli jeszcze nie wiesz czy spodoba ci się gatunek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaork 40 Napisano 19 Kwiecień 2012 Witam. Proszę o pomoc w wyborem RPG. Nigdy nie lubiłem RPG. W ostatniego grałem kupę lat temu = Gothica I . Nie spodobał mi się. Znaczy nie ogarniałem tej gry (może dlatego, że byłem młody :D) Ale jakoś oglądając Skyrima i inne RPG podobają mi się. Więc jaką grę polecacie na "dobry początek" z grami RPG ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 19 Kwiecień 2012 (edytowane) może skyrim skoro piszesz że ci sie podoba jak oglądasz . ogólnie przewiń 3 strony do tyłu i poczytaj wątek może znajdziesz odpowiedź. Mało sprecyzowałeś co lubisz... Akcje, turowy system, jap. szkołę, jaki klimat (dark fantasy/fantasy/anime/cyberpunk/scifi/post apocalipsa). Sprecyzuj bardziej gdyż ten gatunek jest naaaaaaaajbardziej zróżnicowanym ze wszystkich... Edytowane 19 Kwiecień 2012 przez zdun1983 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 19 Kwiecień 2012 (edytowane) się powtórzę ale co tam... Jeżeli nie przeszkadza ci oldschool bierz z psnu ff7,8,9 lub vagrant story za grosze. Jak nie to typowo ff13 lub eternal sonata. Pierwsze jest nowoczesne,ładne , dość proste i mało skomplikowane. Drugie to samo tylko troszkę bardziej "infantylne" ale tylko graficznie gdyż historia tu przedstawiona jest bardzo poważna oba w sumie za dość przystępną cenę. Po co masz przepłacać za talesa jeżeli jeszcze nie wiesz czy spodoba ci się gatunek. Akurat nowe FF odpada - grałem chwilę i podziękowałem... Ale z tymi starszymi FF to w sumie dobry pomysł :) A oldschool mi nie przeszkadza Gram w to do dzisiaj :) (pierwszy RPG i pierwsza gra jaką kupiłem na PC)... Edytowane 19 Kwiecień 2012 przez kloose 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aragornik 7 Napisano 19 Kwiecień 2012 W nier pograłem trochę i zapowiada się nieźle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 19 Kwiecień 2012 (edytowane) Klosse: jeżeli fantasy klimaty to aby się nagle zbyt "Japonsko" nie zrobiło polecam na start ff9 (moim skromnym zdaniem najlepsza część serii :) - a 8 latek (VIVI) w tej grze ma bardziej złożoną osobowość niż jakakolwiek postać z zachodniej szkoły rpg do dziś). Ogólnie tytuł jest mega i nawet grafika na 50ciu calach nie razi (porównując np do 7ki czy innych psone classiców)... Edytowane 19 Kwiecień 2012 przez zdun1983 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 19 Kwiecień 2012 I chyba na 9 właśnie się zdecyduje :) przynajmniej z gameplayów wygląda "najsympatyczniej"... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubaork 40 Napisano 20 Kwiecień 2012 Przy wyborze RPG chciałbym, żeby starczył na baaaardzo długo, żebym doznał "epic" akcji, dobrej muzyki i... braku nudy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 20 Kwiecień 2012 Od siebie polecam Deus Ex'a o ile lubisz cyberpunk'a... Wkrótce wychodzi też Risen 2 - przynajmniej z filmików zapowiada się ciekawie... Co do nudy, to może Cię ona dopaść w każdym RPG'u (w każdej grze ogólnie) - jednemu spodoba się to, a drugi będzie przy tym samym zasypiał... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 20 Kwiecień 2012 Przy wyborze RPG chciałbym, żeby starczył na baaaardzo długo, żebym doznał "epic" akcji, dobrej muzyki i... braku nudy Dark souls ...ewentualnie Demon's Souls ..... lub Dragon Age .... no i niedługo wychodzi Dragon's dogma heh Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 20 Kwiecień 2012 (edytowane) kubaork - wszystko co piszesz sprawia że jestem skłonny polecić ci jednak skyrima gdyż wszystko co opisujesz ma. Owszem demon/dark souls to gry lepsze ale specyficzne i odradzam kupować jako pierwszego rpga... Po premierze dark souls znajomy od mua pożyczył (też rpgowy laik ale się naczytał w necie o potędze tej gry). po weekendzie (miał ją 2 dni) przyszedł oddać z krzykiem że jest lamą, słaby żebym ja się walił gdyz mu nic nie powiedziałem oraz że pada o ścianę roztrzaskał gdyż nie mógł przejść pierwszego bossa (próbował 2 dni a że jest cholerykiem naprawdę roztrzaskał)... W skyrim takiego zonka nie uświadczysz więc go ci polecam. epickie akcje - pomyśleć można jeszcze o: masss effect 2,3 (jeżeli klimat space opery cie nie przeraża i na pierwszy raz bardzo mało rpga w tym rpgu więc można spróbować) oraz kingdoms of amalur (mi sie nie podobał ale przez zręcznościowy charakter rozgrywki i nie wygórowany stopień trudności może być dobrym pierwszym rpgiem) Edytowane 20 Kwiecień 2012 przez zdun1983 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Salwik 106 Napisano 20 Kwiecień 2012 W Dark Souls jak się weźmie pyromana, to nie ma problemu z pokonaniem 1 bossa. Trzeba trochę kreatywności, ja za 2gim razem go przeszedłem bez większego problemu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lars06 420 Napisano 20 Kwiecień 2012 (edytowane) W Dark Souls jak się weźmie pyromana, to nie ma problemu z pokonaniem 1 bossa. Trzeba trochę kreatywności, ja za 2gim razem go przeszedłem bez większego problemu... Za drugim podejściem, czy w NG+? Edytowane 20 Kwiecień 2012 przez Lars06 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 28 Kwiecień 2012 Rune Factory: Tides of Destiny, grał może ktoś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motoko 36 Napisano 28 Kwiecień 2012 Rune Factory: Tides of Destiny, grał może ktoś? Ja nie gralem, ale jesli grales kiedykolwiek w jakiegos Harvest Moona, to wiesz czego sie spodziewac. Ogolnie gra przypomina troche minecrafta (ze wzgledu na takie elementy jak rolnictwo), ale jest bardzo spolecznosciowa (budowanie relacji z npc'ami). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 4 Maj 2012 Ktoś z Was zamierza nabyć Atelier Meruru: The Apprentice of Arland ? Premiera wersji EU 25 maja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 4 Maj 2012 Ja zamierzam, ogólnie to muszę wszystkie Ateliery zgromadzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kloose 1500 Napisano 5 Maj 2012 A masz wcześniejsze ? Warto zagrać ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 5 Maj 2012 Tak się teraz zastanawiam ... dlaczego Capcom tak mocno reklamuje Dragon's Dogma ... czy to jest wina tego, że gra ma się okazać średnia i chcą podbić sprzedaż ... czy może zależy im na wbiciu się w europejski świat rpg /aRpg ... Bo w sumie standardy europejskie są trochę inne i gracze oczekują czegoś innego niż Japońscy gracze. Dla nas gra ma wielki plus jak gra ma możliwość stworzenia bohatera od 0 i zrobić go na własne podobieństwo, lub na odwrót (możliwość edycji postaci) .... a w japońskich grach zaobserwować można trend, że mamy od razu narzuconego głownego bohatera i koniec. Tak samo dla Capcomu nowościa są dzienniki developerskie, w których autorzy opowiadają o tworzeniu gry i nie tylko. Można by wywnioskować, że Capcom chce się jakby przypodobać europejskiemu graczowi .... i ciekawe co z tego wyjdzie ? I kto odpowiada za taką wpadkę jak demko Dragon's Dogma, skoro tak chwalą grę, to dlaczego dali nam coś tak słabego. A może cała ta kampania typu dzienniki developera i komiks mają załągodzić niesmak po demku ... hmn... sprawa do premiery nie zostanie niestety rozwiązana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 5 Maj 2012 Mam Atelier Rorone i Atelier Totori, ale nawet nie rozpakowane, na ps2 grałem we wszystkie Ateliere i bardzo przypadły mi do gustu. Na te na razie nie mam czasu, a w kolejce czeka Tales of Graces f i Last Rebellion, a muszę skończyć Agarest Zero, ale mam ok 80h i końca nie widać, cholernie długa i trudna gra jak na dzisiejsze standardy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schranz 488 Napisano 5 Maj 2012 A fajny ten Agarest bo też się kiedyś nad nim zastanawiałem . Chodzi mi o walkę postacie i fabułę pograł bym w jakieś klasyczne JRPG rodem z psx gdzie mogę się spokojnie rozsadzić w kanapie i delektować się grą na spokojnie .... bez pośpiechu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 5 Maj 2012 Gra jak FF Tactics, tylko że stojąca o klasę niżej. Masa walk i tona tekstu, starcie ze zwykłymi mobkami potrafi trwać ponad 10min, zwykły przeciwnik potrafi zatłuc jednym strzałem daną postać, starcia z Bossami są wymagające Boss potrafi zdjąć jednym strzałem całą drużynę jeśli są w zasięgu jego ataków. Podczas walk masz od cholery combosów ataków i czarów, jest w czym wybierać. Postacie to głównie płeć piękna, główny protagonista szuka sobie żony potem robią sobie bobaska i zaczyna się kolejna generacja, w którym grasz spłodzoną latoroślą. Fabuła to standard, Ty jesteś dobry i musisz powstrzymać tych złych. Masz masę rzeczy do odkrycia, niektóre teksty są z jajem i naprawdę potrafią rozśmieszyć. Grę najlepiej sobie dozować w jakichś odstępach czasu, bo nadmiar potrafi zamulić czasami, naprawdę jest tu masa walki, a i tekstu jest na encyklopedie. Jeśli chcesz brać to nie bierz 1 tylko Zero, bo na płycie jest po przejściu prequel'a cała poprzednia część która ma aż 5 generacji, 200h, pęknie jak nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach