Skocz do zawartości
Darayavahus

Temat Motoryzacyjny- Kompleksy i Stereotypy

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat
Zapowiedzi resortu już budzą obawy samorządowców, zwłaszcza, że jak przekonują, pieniądze idą na słuszny cel.

- Dzięki fotoradarom wybudowałem 24 kilometry dróg przez ostatnich 5 lat - mówi wójt Kobylnicy Leszek Kuliński.

Dodaje, że średnie kwoty mandatów są mniejsze niż kiedyś, a to najlepszy dowód na to, że fotoradary przyniosły pożądany efekt, czyli kierowcy zdjęli nogę z gazu.

Kobylnica zarobiła w zeszłym roku na mandatach ok. 6 mln zł przy budżecie na poziomie ok. 50 mln zł.

Hehe, ile dróg wybudowałem dzięki fotoradarom! Musimy postawić ich jeszcze więcej to starczy na pomnik wójta czy tam burmistrza w centrum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byście powiedzieli na Suzi GS 500 F jako kandydata na A2 i jednocześnie pierwsze moto? Z tą owiewką wygląda dużo ładniej, młodziej i poważniej od standardowej wersji, a jak z resztą? Ktoś miał do czynienia z tym sprzętem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze niech ktos zrobi quiz samochodowy?

Tak samo jak z grami, tyle ze auta trzeba zgadywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak gabarytowo wychodzi? Mam wzrost ok 182 i wiem, że na niektórych motocyklach można wyglądać jakby się jechało na kozie :D No i oczywiście komfort jazdy, na szczęście mam jeszcze trochę czasu i mogę dobrze przemyśleć sprawę nim się zacznie śmigać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GS 500 na 183 to za mały motocykl, podobnie jak CB500. Sam mam 183 i siedziałem na obu więc mogę powiedzieć, że raz wygląda się jak świnia z siodłem a dwa, że pozycja sama w sobie jaką musisz przyjąć przy tym wzroście jest nie za przyjemna.

Z małych moto na 180+ to: Bandit, Hornet, BMW GS

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie Honda Varadero albo jak masz więcej kasy to zainwestuj w Ducati Multistrada piękny motorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówiłem to ma być motorek na A2 czyli do 47KM, ewentualnie wchodzi w grę blokowanie sprzętu, ale tylko takiego, który oryginalnie nie ma mocy większej niż dwukrotność tych dozwolonych 47km. I tu się pojawia problem z odpowiednim sprzętem bo z używanych maszyn raczej ciężko znaleźć coś co by się mieściło, a na nowe sprzęty, które się pojawiają pod tą kategorię raczej mnie stać nie będzie :D Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, a dokładnie to jak radzą sobie takie motocykle po zblokowaniu. Bo skoro jest stworzony z mocą powiedzmy 90km to jak on będzie śmigał po zblokowaniu do 47?

btw. Głównie miałby mi służyć do jazdy po mieście (oczywiście od czasu do czasu się gdzieś za miasto skoczy) dlatego turystyki się zbytnio nie nadadzą moim zdaniem i nie ukrywam, że wygląd i dźwięk szlifierek kręci mnie najbardziej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palp, nie szalej - Horneta, czy Bandita nie polecaj komuś na pierwsze moto, bo to raczej nie są słabe motocykle :) Choć ostatnio na forum CBR pojawił się ktoś, kto chciał 1000F na pierwszy motocykl :D Ja bym się na miejscu Selo po prostu przejechał obejrzeć jakiegoś GS-a, czy CB i dosiadł, przymierzył się. Jest jeszcze inna ewentualność w tej opcji, o czym chyba nawet w artykule na scigacz.pl nie pisali, mianowice ER5, ale jakoś do Kaw nie mam przekonania. Chyba, że Selo ma dużo kasy, to ja bym się nie zastanawiał, tylko jechał po to cudeńko:

http://otomoto.pl/royal-enfield-inny-bullet-c5-classic-nowy-model-M3449367.html

W którymś Świecie Motocykli był o nich artykuł i mi wpadły w oko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GS, CB czy ER5 to naprawdę rewelacyjny sprzęt na pierwsze moto, ale nie na 180+ - siedzi się na nich po prostu mało wygodnie. Bandita na pierwsze moto można polecić (o ile ktoś ma trochę rozumu w głowie). Przyrost mocy jest przewidywaly do bólu, tylko sam motocykl trochę ciężki, ale dorosły facet o takiej posturze swobodnie go przepchnie gdzie będzie chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Bandit 600 bardzo mi się spodobał :) Ładny zarówno w tej wersji z owiewką jak i bez niej i cena przyzwoita, bo z tego co na otomoto widzę to w granicach 7000zl

np. http://otomoto.pl/su...t-M3504697.html

http://otomoto.pl/su...e-M3504156.html

Gdyby go zblokować o te 30km, tak żeby się mieścił w przedziale A2 mógłby być fajnym pomysłem, a po zrobieniu A można by go odblokować w celu lepszych doznań :biggrin: (bo z odblokowaniem chyba nie ma problemu?)

btw. Swego czasu trafiłem kiedyś przez przypadek na fajnego ścigacza, co również miał moc w granicach 70km z tego co pamiętam i miał takie charakterystyczne podłużne światła tylnie, które mnie urzekły :biggrin: problem w tym, że nie mam pojęcia jak on się nazywał :(

edit: Mam :D To jest Suzi sv 650, ale z tego co widzę to nie wszystkie mają te charakterystyczne światła ;) Jakieś opinie co do tego modelu?

Edytowane przez Selo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SV to nie jest maszyna dla początkujących, urwie Ci ręce na starcie. Pozatym kupno Vki w dobrym stnie w Polsce to jak kupno BMW w Polsce w dobrym stanie.

Pomyśl o Bandicie...czy Ska czy Nka to już kwestie indywidualne. Bandit to mój pierwszy motocykl, mój brat też wybrał jego na pierwsze moto i daliśmy sobie radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie silników w samochodach.

W wakacje lub bliżej końca roku będę zmieniał auto.

Robię głównie krótkie trasy po mieście od 3 do 15km.

Przez to często zapalam i gaszę silnik.

Czy są jakieś silniki które są bardziej stworzone do takiego jeżdżenia?

Lub czy są silniki których powinienem unikać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie GSX650F :D

Tak swoją drogą to ciekawe jak to wygląda gdy np taki ciężki Bandit zostanie zablokowany, ma mniejszą moc ale wagę tą samą. Ciekaw jestem jak to się przekłada na wydajność i odczucia z jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 22.01.2013 o 08:33, shemaforash napisał:

Mam pytanie odnośnie silników w samochodach.

W wakacje lub bliżej końca roku będę zmieniał auto.

Robię głównie krótkie trasy po mieście od 3 do 15km.

Przez to często zapalam i gaszę silnik.

Czy są jakieś silniki które są bardziej stworzone do takiego jeżdżenia?

Lub czy są silniki których powinienem unikać?

Na pewno nie kupuj diesla. To są silniki, które dłużej się nagrzewają, a pozatym po skończonej jeżdzie jeszcze trzeba schłodzić turbinę.

Na tak krótkie odcinki szukaj silnika benzynowego.

W dniu 22.01.2013 o 09:05, Darayavahus napisał:

Ewentualnie GSX650F :biggrin:

Tak swoją drogą to ciekawe jak to wygląda gdy np taki ciężki Bandit zostanie zablokowany, ma mniejszą moc ale wagę tą samą. Ciekaw jestem jak to się przekłada na wydajność i odczucia z jazdy.

No dokładnie. GSF czy GSX to jeden "pies". Ta sama rama, ten sam silnik i przełożenia skrzyni biegów pewnie też te same :P GSX poprostu ma więcej plastików po bokach. Tak czy owak świerzakowi te 47km w GSF czy GSX swobodnie wystarczy. Aby wykorzystać pełną moc 600 czy 650 to już troszkę trzeba umieć :)

Swoją drogą musimy się spotkać jakoś na wiosnę. Ciekaw jestem charakterystyki tego Twojego silnika. Raz, że to 650, dwa, że na wtrysku, a trzy że to już nie olejak. Także ten sam silnik (konstrukcja lat 80) a jakże inny.

Edytowane przez Palpatine_79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha, do tej pory zdawalnosc na egzaminach teoretycznych oscylowala w granicach 80-90%, w Krakowie na nowych zasadach zdalo 11%(4 z 36) ;)

Do tego egzamin teoretyczny podrozal o 8 zl, praktyczny na B o 18zl, a na A o 40zl o_0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska... Przecież motocykl można zablokować tak aby można go było zarejestrować na te A2 a potem od razu odblokować... Przecież nikt nie będzie ci badać ile moto ma KM :) Bez przesady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tutaj mówił, że jest inaczej ;>?

Edytowane przez Selo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 22.01.2013 o 15:22, Darayavahus napisał:

Hahaha, do tej pory zdawalnosc na egzaminach teoretycznych oscylowala w granicach 80-90%, w Krakowie na nowych zasadach zdalo 11%(4 z 36)

Oj to nie jest dobra informacja dla mojej żony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi