Skocz do zawartości
Patricko

Gdzie kupić i za ile

Rekomendowane odpowiedzi

Phi. Mamy XXI wiek. Istnieje internet, amazon, przesyłka do krajów europy itd, itp. Jak będą wołali tyle kasy za konsolkę, czy nawet za bundle, to niech se sami to jedzą. Zapewne po przeliczeniu wyjdzie nas o wiele taniej kupować za granicą. Dziwię się, że ONI tego nie widzą, że tylko na tym pazerniackim zachowaniu tracą. Myślą, że polacy to aż taka ciemnota, że nie nie sprawdzą gdzie taniej? Phi walić Avans i innych im podobnych.

Raczej w Polsce ludzie zdają sobie z tego sprawę ale wielu tak jak ja wolą kupić u nas ze względu jak by coś nie grało to można pójść pogadać osobiście. Może to "staroświeckie" podejście ale ja wolę pójść osobiście i pogadać na temat gwarancji, dostępności towaru itp niż pisać z kimś e-mail'e. Poza tym mało kto decyduje się na zakup z za granicy po raz pierwszy towaru za taką kwotę. Co do amazonu w Polsce to ciekawe czy ceny były by takie jak w ich zagranicznych odpowiednikach a może jednak by chcieli zarobić skoro by nie było konkurencji ze strony innych sklepów.

Edytowane przez Pusiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze cenę 1790 jestem w stanie lekko zrozumieć, sklepy muszą brać pod uwagę ceny euro żeby na tym nie stracić więc robią zapas.

Nie każdy sprzęt jest też tańczy na amazonie, np. TV Sony W805 na amazonie niemieckim jest o 900zł droższy niż u nas w sklepach.

Też się zastanawiałem nad cenami oficjalnego sklepu amazon w polsce i nie mam pojęcia, ale dla mnie ważniejsza jest ich jakość obsługi i podejście do klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amazon oferuje niskie ceny i świetną obsługę :) wielka szkoda, że póki co nie chcą do nas wejść..

jeśli o cenę ps4 chodzi to podziękować trzeba SCEP, który nie chce narzucać sklepom ceny sugerowanej i zostawia to sklepom. Cena w euro i funtach jest oficjalna ceną SCE więc w tamtych krajach muszą ją podawać a u nas podadzą pewnie w dniu premiery /na chwilę przed, zapewne doliczą sobie ze 100 czy 200zł więcej coby zarobić na "bogaczach" z Polski :) Osobiście mam nadzieję, że ceny polskie będą na oziomie takim, jakie były kilka dni po E3- media markt głosiło wtedy 1749-1799 co byłoby jeszcze znośną ceną biorąc pod uwagę względnie łatwą możliwośc uzyskania naprawy /wymiany na nową w mediamarkt/saturn. Nie mniej bundle za 2100 to byłoby coś :D

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie, liczyłem na sony poland . daliby cenę 1750 i wszyscy musieli by się dostosować . a tak , przy haśle "nic nie narzucamy" ,kwiatki pokroju 2200 zeta za samą konsolę pewnie będą normą. no nic , trza spokojnie czekać na wydarzenia , konsola nie srajtaśma , da radę żyć bez tego. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sony nie podaje wprawdzie ceny sugerowanej, ale jako dystrybutor podaje cenę za jaką sklepy mogą skupić od nich produkt. Póki takiej ceny nie poda, nie możemy sami ustalić ceny sklepowej."

Info jednego ze sklepów. Mam nadzieję, że ostateczną cenę każdy ze sklepów poda trochę wcześniej niż kilka dni przed premierą, żeby ewentualnie mieć czas na anulowanie pre-orderu i złożenia zamówienia w innym miejscu... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@okoni

Chyba ty być dał radę :P

Nic na to nie poradzimy, chociaż i tak jest coraz lepiej, dla przykładu w Argentynie na starcie ps4 będzie kosztowało 1100$ :)

Najgorzej, że znajdzie się pewnie grupa niezorientowanych osób które za 2,2k konsolę kupią.

Edytowane przez shemaforash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z Sony Center i dostałem tam bardzo ciekawe info.

Chciałem złożyć tam preorder na konsolę, ale okazało się że już nie przyjmują. Zacząłem drążyć temat i okazało się że na Polskę wcale nie ma dużo konsol.

Podobno u ich partnerów (komputronik, rtv agd) sytuacja wygląda podobnie i koleś dodał że z tego co wie to w MM i Saturnie jest tak samo.

Wszystkie preorder które zostały zamówione po 5 września dostaną konsolę dopiero w drugim rzucie.

Mieli dostać dużo więcej konsol na cały kraj, ale zapotrzebowanie na świecie było tak wielkie że dostali mniej niż przewidywali (konkretnych liczb nie podał).

Oczywiście spytałem czemu wtedy sklepy jak rtv agd czy komputronik sprzedają dalej preordery.

Nie mają oni na to wpływu i nic nie mogą zrobić, ale u nich takie praktyki nie przechodzą i jak wydali ostatni preorder przestali przyjmować.

Jest to info od pracownika Sony Center i nie jest to potwierdzone w centrali w żaden sposób, dowiedziałem się o tym osobiście.

Jeśli te wiadomości potwierdzą się, może okazać się że w dniu premiery wcale nie będzie tak kolorowo z dostępnością jak się wydawało.

Najlepsze, że dziś prawie zrezygnowałem z preorderu w Media Markt :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo coś już o nowych zestawach miało być dziś jakieś info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę to śmiesznie wygląda, w temacie o konsoli krzyczycie o ceny sugerowane, zaś w temacie drogich gier jestescie przeciwni tym cenom (sugerowane ceny gier sony są dużo wyższe niż te za które sprzedają sklepy lub gry innych producentów) ... Po pierwsze narzucanie cen przez producentów jest niezgodne z prawem. Po drugie jeżeli producent ingeruje w ceny to (robi to po cichu) raczej zabrania sprzedaży ponizej określonego pułapu a nie powyzej, dba o to by sprzedawcom opłacało sie handlować ich towarem (na początek wydaje sie to glupi, ale jak pozna sie wszystkie aspekty to sie to zrozumie).

ogólnie to panikować zaczalbym dopiero kilka dni przed premiera, jak konsole trafia do pl magazynów, wtedy zacznie sie walka o klienta, a tego najlatwiej zwabić cena, (Np gtav rok temu wyceniali na 249, na miesiąc przed premiera 220-230, na kilka dni 199 (empik,mm))

Edytowane przez Nath_147

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, orientujecie sie jak wygląda sprawa z kupowaniem w USA? Pomijam tu najtrudniejszy element czyli sciagniecie tego tutaj - to mam juz ewentualnie zalatwione ;) 

Czy konsola bedzie normalnie dzialac w pl i łykać wszystkie gry? Co z gwarancją ? 

Gdzie można kupić w stanach PS4? Na amazonie jest i to wiele fajnych bundli ale nie ma cen - czyzby wszystko wyprzedane ? mozecie polecic jakis sklep ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak kupisz w sklepie to jest duże prawdopodobieństwo ze zaplacis tez clo, nie wiem czy to ci sie oplaci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś mu kupi w ju łe sej wpierdzieli bez pudełka i pośle to co raczej na bank ominie go cło

Edytowane przez Dempsey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, orientujecie sie jak wygląda sprawa z kupowaniem w USA? Pomijam tu najtrudniejszy element czyli sciagniecie tego tutaj - to mam juz ewentualnie zalatwione ;)

Czy konsola bedzie normalnie dzialac w pl i łykać wszystkie gry? Co z gwarancją ? 

Gdzie można kupić w stanach PS4? Na amazonie jest i to wiele fajnych bundli ale nie ma cen - czyzby wszystko wyprzedane ? mozecie polecic jakis sklep ?

Jeżeli padnie ci konsola, to będziesz musiał ją odesłać do USA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze trzeba pamiętać o napięciu 110V i ewentualnym konwerterze. W USA jest 50% taniej, że trzeba, aż z tamtąd ściągać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolar jest po 3,20 :) Ale wiadomo, jezeli nie nalicza cla i vatu to najlepiej stamtad sciagac :)

Edytowane przez kevcio23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z cenami może nie być tak źle, pamiętam rynek kilkanaście lat temu i teraz, to już nie czasy kiedy garstka bogaczy utrzymywała malutki rynek jak za czasów PS2 za 3k zł. Myślę że cena PS4 będzie zbliżona do ceny na zachodzie UE.

Przypomnijmy sobie ostatnie premiery konsol:

Xbox 360 Premium 400 euro / 1600zł

PS3 60GB 600 euro / 2400zł

Wii/3DS 250 euro / 1100zł

Oczywiście cenę może wywindować popyt znacznie przekraczający podaż ale to już po premierze jak zabraknie sprzętu, nie wyobrażam sobie aby w MM i Saturnie w dniu premiery cena przekroczyła 1799zł.

Polski oddział Sony nie podaje ceny sugerowanej ale świetnie zdaje sobie sprawę ze gracze będą importować konsole jeśli na tym zaoszczędzą, w innym wypadku nie utrudniali by dostępu do polskich wydań gier zagranicą jak przy TLOU, myślę więc że dadzą rozsądne ceny hurtowe.

Edytowane przez Dobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteście pewni ze jest jest konsola z USA to nie mam nawet roku gwarancji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka razy chwaliliście tutaj amazon a ja dziś znalazłem informacje że w 2014 startują w Polsce.

http://biznes.onet.pl/praca/amazon-zatrudni-6-tys-polakow,18493,5579685,5451429,462,1,news-detal

Startują z centrum dystrybucji na Europę. Zamykają magazyny w Niemczech i przenoszą je do nas i do Czech. Sklepu raczej nie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amazon dogaduje się z wydawcami książek, e-booków i audiobooków u nas w kraju więc nie byłbym taki pewny, że sklepu nie będzie.

Do tego jeszcze jest IVONA, które amazon kupiło na początku 2013 roku (lub końcówka 2012) więc może jest jeszcze nadzieja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy cokolwiek zyskamy na tym, że magazyny będą w PL.

Chodzi mi głównie o koszt + czas trwania przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi