Skocz do zawartości
kill

PLAYSTATION 4/SLIM/PRO

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.10.2015 o 06:53, okoni napisał:

Pany, miałem wczoraj takie wydarzenie, w okolicach godziny pierwszej w nocy samoczynnie odpaliła mi się konsola. Pady leżały na półce swobodnie, nic ich nie przyciskało, pilot od tv którym też można odpalić konsolę leżał na stoliku, to samo telefon. Konsola włączyła się a potem telewizor i czekała na zalogowanie użytkownika. Czy ktoś się z czymś podobnym spotkał? Czy to ma jakiś wpływ że zostawiam ją od początku posiadania w trybie czuwania?

Dzwon po egzorcyste
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, wróżbita Maciej pomoże ;)

Niby pierdoła ale zastanawia mnie to czy to jakiś objaw usterki czy jednorazowy wyczyn. A może jest taka możliwość że to np sąsiad odpala mój sprzęt niechcący bo w jakiś magiczny sposób sprzęty są sparowane? Ogólnie to bym to zlał ciepłym moczem, ale nie lubię wstawać kiedy śni mi się jakaś fajna laska :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś kiedyś pisał że do jego dzieciaka przyszedł sąsiad z góry z dzieciakiem ze swoim padem do PS3 i później nie wpadł na pomysł żeby sparować pada ze swoją konsolą i mu PS3 włączał zza ściany.

Jeżeli konsola dostałą jakiś sygnał do pobrania i się jakimś cudem uruchomiła to zadziałało HDMI CEC i TV aię automatycznie włączył. Ja bym się nie przejmował o ile się to nie zacznie nagminnie powtarzać.

...chyba że to wina TV?

Samsungi (przynajmniej mój) ma tak że jak jest podpięty do internetu to wymuszając sprawdzanie update włącza się 4h po ostatnim wyłączeniu i przy okazji włącza amplituner. Nie przeszkadzałoby mi to gdyby oba urządzenia nie robiły tego z głośnym "pyknięciem" jak rozmagnesowywanie obrazu ...i to w dodatku w nocy. 

...więc równie dobrze to TV mógł odpalić konsolę. 

Edytowane przez SephiroT
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 06:53, okoni napisał:

Pany, miałem wczoraj takie wydarzenie, w okolicach godziny pierwszej w nocy samoczynnie odpaliła mi się konsola. Pady leżały na półce swobodnie, nic ich nie przyciskało, pilot od tv którym też można odpalić konsolę leżał na stoliku, to samo telefon. Konsola włączyła się a potem telewizor i czekała na zalogowanie użytkownika. Czy ktoś się z czymś podobnym spotkał? Czy to ma jakiś wpływ że zostawiam ją od początku posiadania w trybie czuwania?

Nie chce cię straszyć ale miałem podobnie. Pierw się tylko włączała, później juz włączała się i wypływała płytę, próbując jak wciągnąć z powrotem, następnie to samo ale z pieczeniem +nie chciała przyjąć krążka do napędu. Oddałem na gwarancję po miesiącu dostałem nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no widzisz, tak coś właśnie pamiętam podobny post, jakoś tak mi zapadł w głowę że to tu na forum przeczytałem.

Kurczę, zobaczę jak będzie się powtarzać to się nawet nie będę zastanawiać, won do serwisu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 07:58, okoni napisał:

A no widzisz, tak coś właśnie pamiętam podobny post, jakoś tak mi zapadł w głowę że to tu na forum przeczytałem.

Kurczę, zobaczę jak będzie się powtarzać to się nawet nie będę zastanawiać, won do serwisu.

alternatywa moze byc wylaczanie konsoli zamiast trybu spoczynku :)

Ja trybu spoczynku uzylem moze pare razy jak gralem rano i wiedzialem ze bede gral wieczorem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest to jakieś rozwiązanie ale jeśli coś się psuje to wolałbym to wiedzieć i naprawić zanim gwarancja minie.

Zresztą może to być tak jak Seph mówi. Że była tam jakaś aktualizacja w tv lub konsoli i się sprzęt odpalił. Tylko nie pamiętam czy najpierw włączył się telewizor czy konsoleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 08:17, MagEllan napisał:

alternatywa moze byc wylaczanie konsoli zamiast trybu spoczynku :)

Ja trybu spoczynku uzylem moze pare razy jak gralem rano i wiedzialem ze bede gral wieczorem. 

Ja za to konsolę wyłączyłem tylko kilka razy jak wiedziałem że prądu nie będzie :P 

Tryb czuwania zawsze u mnie siedzi odpalony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kiedyś wyłączałem na amen, ale teraz daje tryb spoczynku to mi się pad zawsze doładuje i mam zawsze 100% na granie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też to stosuję, zresztą to uzasadnione, po kilku godzinach grania konsola jest dość nagrzana, więc w trybie czuwania wiatraki chwilę jeszcze mielą powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 08:30, SephiroT napisał:

Ja za to konsolę wyłączyłem tylko kilka razy jak wiedziałem że prądu nie będzie :P

Tryb czuwania zawsze u mnie siedzi odpalony.

Co kto lubi, co komu pasuje :) jakos tak mam w zwyczaju wylaczanie urzadzen :)

W dniu 27.10.2015 o 09:19, okoni napisał:

Też to stosuję, zresztą to uzasadnione, po kilku godzinach grania konsola jest dość nagrzana, więc w trybie czuwania wiatraki chwilę jeszcze mielą powietrze.

To jest fakt, ale to jest sprzet i ma dzialac. U mnie konsola zazwyczaj po grani i tak w menu jest jeszcze z nascie minut przed wylaczeniem. 

chyba przestudiuje dokladniej instrukcje sprawdzic czy sony gdzies zaleca uzywanie trybu spoczynku a pelne wylaczenie tylko w wypadku kiedy konsola ma byc odlaczona od zasilania. :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 09:37, MagEllan napisał:

Co kto lubi, co komu pasuje :) jakos tak mam w zwyczaju wylaczanie urzadzen :)

To jest fakt, ale to jest sprzet i ma dzialac. U mnie konsola zazwyczaj po grani i tak w menu jest jeszcze z nascie minut przed wylaczeniem.

chyba przestudiuje dokladniej instrukcje sprawdzic czy sony gdzies zaleca uzywanie trybu spoczynku a pelne wylaczenie tylko w wypadku kiedy konsola ma byc odlaczona od zasilania. :)

To daj znać jak znajdziesz info i wyłączaniu :-)
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 08:35, pablos_83 napisał:

Jak kiedyś wyłączałem na amen, ale teraz daje tryb spoczynku to mi się pad zawsze doładuje i mam zawsze 100% na granie

Co kto lubi, ja mam wyłączone nawet zasilanie portów USB podczas trybu spoczynku, którego używam jedynie jak chce coś w nocy pobrać.Pada ładuję podłączając go do amplitunera, który to akurat zawsze jest w trybie czuwania. Tak więc jak pisał Mag co kto lubi, nie ma reguły. Inna sprawa, że konsola powinna działać poprawnie, a okoni musi obserwować, bo to może być jednorazowa akcja, lub zapowiedź serwisu...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 09:40, Van der Fck napisał:

To daj znać jak znajdziesz info i wyłączaniu :-)

Nie jest wskazane, która opcja jest zalecana, są opisane obie: http://manuals.playstation.net/document/pl/ps4/basic/power.htmlwraz z ostrzeżeniem, aby sam kabel sieciowy wyjmować tylko jak konsola jest wyłączona (a nie w trybie uśpienia) bo inaczej może to grozić utratą danych.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyłączam konsolę a kabel jest ciągle wsadzony.. dobrze, wiedzieć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączacie konsolę (pasek na obudowie musi zniknąć). Potem główny wyłącznik prądu w puszce (i oby była tam sprawna różnicówka ;) ). Wtedy i tylko wtedy można wyjąć kabel konsoli z gniazdka. Dla pewności można wyjąć kabel również z tyłu konsoli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja znowu mam gniazdko w ścianie na pilot. Wyłączę konsolę potem odcinam zasilanie z pilota i nie muszę się szukaniem i wyciąganiem kabla. Jak dojdzie do burzy to przynajmniej wszystko zabezpieczone a jak chcę się zagrać to tylko 1 przycisk na małym pilocie :)

Tanie rozwiązanie, a bardzo wygodne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 10:05, Van der Fck napisał:

Ja wyłączam konsolę a kabel jest ciągle wsadzony.. dobrze, wiedzieć..

Raczej chodzi o to, że jak już potrzebujesz ten kabel wyjąć, abyś zrobił to tylko jeżeli konsola jest wyłączona, a nie w trybie czuwania (uwierz, dla wielu osób to nie musi być takie oczywiste). Instrukcję generalnie pisane są tak, aby każdy laik ją zrozumiał, stąd też dla osób z konkretnej branży do której skierowany jest dany produkt, niektóre "oczywiste rzeczy" mogą wydawać się dziwne, że o nich wspominają.

W dniu 27.10.2015 o 10:47, kill napisał:

Wyłączacie konsolę (pasek na obudowie musi zniknąć). Potem główny wyłącznik prądu w puszce (i oby była tam sprawna różnicówka ;) ). Wtedy i tylko wtedy można wyjąć kabel konsoli z gniazdka. Dla pewności można wyjąć kabel również z tyłu konsoli...

Kurde, to idziesz po bandzie, widzę, że lubisz życie na krawędzi :) Tak odłączać przewód zasilający, bez wyłączenia głównego wyłącznika prądu w całym budynku, to po prostu jazda bez trzymanki....Oczywiście mam nadzieję, że masz przynajmniej nieprzewodzące prądu obuwie na podeszwie gumowej, bo inaczej to jak proszenie się o śmierć.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kill to forumowy Czak Noris, zamiast gumy do żucia, żuje krążki hokejowe :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączanie tej konsoli to był taki zastrzyk adrenaliny, że zrobiłem to dosłownie kilka razy bojąc się zawału. A potem znowu bojąc się o odbudowanie bazy danych bałem się ją włączyć. Koniec końców sprzedałem jakiemuś nieszczęśnikowi...

#trollface

#scaryHalloween

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke dziwne teorie tu macie. Dla mnie tryb uśpienia jest tylko do pobrania lub ewentualnej przerwy na gre do kilku godzin. Dla mnie nie ma to sensu trzymanie ps4 na czuwaniu zamiast wyłączyć zwyczajnie. Według mnie konsola dziala, grzeje się i skraca swoją żywotność. Raz moje ps4 było dłuższy czas ( niz max 6h )caly wekend na czuwaniu bo ściągnąłem gry. To moje zdanie, szanuje wasze.

Kolejna sprawa, troling trolingiem ale nie przesadzajcie z odlaczaniem z gniazdka. Tzn jak to robicie etc. Kolejna sprawa, ktos napisał że wyłącza napięcie pilotem w gniazdku. Nie wiem czy to troling czy nie, ale nie myślcie sobie ze to ochroni wasze sprzęty przed burzą. Jak jebnie w instalacje to iskra przeskoczy i konsola spalona bo przerwa w układzie jest zbyt mała. To samo jak wyłączysz bezpiecznik (ale taki S a nie wkręcany). Ochrona jest wtedy kiedy jest widoczna przerwa w układzie, czyli odłączysz kabel zasilajacy.

Jeśli ktoś dalej twierdzi że to mu ochroni konsolę to podam przykład ktory widziałem na własne oczy. Piorun uderzył w słup telefoniczny, ładunek poszedl do domu linią telefoniczną, potem przeskoczył na zbrojenie i jazda w instalację. Doszedł do licznika energii, a licznik wyrwało ze ściany.

Tak go rozerwało, że nie mozna bylo odczytać numeru seryjnego.

Edytowane przez cykor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...już nigdy nie podepnę konsoli do prądu.

Pieprzone Sony i ich #alwayspoweredup.

PS4 powinno chodzić na baterię 9V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje działa na chomika, zmieniam co miesiąc,karmię paliwem lotniczym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.10.2015 o 12:37, cykor napisał:

Troszke dziwne teorie tu macie. Dla mnie tryb uśpienia jest tylko do pobrania lub ewentualnej przerwy na gre do kilku godzin. Dla mnie nie ma to sensu trzymanie ps4 na czuwaniu zamiast wyłączyć zwyczajnie. Według mnie konsola dziala, grzeje się i skraca swoją żywotność. Raz moje ps4 było dłuższy czas ( niz max 6h )caly wekend na czuwaniu bo ściągnąłem gry. To moje zdanie, szanuje wasze.

Kolejna sprawa, troling trolingiem ale nie przesadzajcie z odlaczaniem z gniazdka. Tzn jak to robicie etc. Kolejna sprawa, ktos napisał że wyłącza napięcie pilotem w gniazdku. Nie wiem czy to troling czy nie, ale nie myślcie sobie ze to ochroni wasze sprzęty przed burzą. Jak jebnie w instalacje to iskra przeskoczy i konsola spalona bo przerwa w układzie jest zbyt mała. To samo jak wyłączysz bezpiecznik (ale taki S a nie wkręcany). Ochrona jest wtedy kiedy jest widoczna przerwa w układzie, czyli odłączysz kabel zasilajacy.

Jeśli ktoś dalej twierdzi że to mu ochroni konsolę to podam przykład ktory widziałem na własne oczy. Piorun uderzył w słup telefoniczny, ładunek poszedl do domu linią telefoniczną, potem przeskoczył na zbrojenie i jazda w instalację. Doszedł do licznika energii, a licznik wyrwało ze ściany.

Tak go rozerwało, że nie mozna bylo odczytać numeru seryjnego.

Tak samo jak dużo ludzi wyłącza podczas burzy TV z prądu, szkoda tylko że nie odłączają anteny, bo tutaj najczęściej tkwi problem. Inna sprawa, że ludzie stawiają domki jednorodzinne na potęgę, a po macoszemu traktują zrobienie chociażby najprostszej instalacji odgromowej. Niestety takowa nie jest w domach jednorodzinnych wymagana i ludzie olewają to zupełnie lub odkładają na lepsze czasy, a potem się dziwią, że co chwilę coś im się "pali". U moich rodziców tak jak w 2004 roku postawiłem WRT-54G (tylko do Wi-fi) podłączony do routera z modemem na Annex A (również Linksysa) to bez sporadycznych restartów chodzi bez przerwy od tego czasu. Oprócz dwóch porządnych piorunochronów na domu, komp jest podłączany do UPS (zwykły offline'owy APC) skonfigurowanego tak, że po zaniku napięcia po 5 minutach sam zamyka kompa, to ojciec już nawet nie wyłącza kompa w razie burzy. A bezpiecznik różnicowoprądowy działa idealnie, nawet jak ojciec kiedyś wyłączał lampkę biurkową, która ma wyłącznik dwupozycyjny i zamiast po prostu wyłączyć lampkę, tak "przeciągnął" nieco za długo i bezpiecznik zadziałał, bo poszła iskra, gdzie bezpiecznik topikowy w listwie antyprzepięciowej nawet nie zdążył "kwęknąć". Jedynie na co trzeba uważać to przepięcia jakie mogą przyjść linią telefoniczną, ale od tego też są zabezpieczenia. Jeżeli ktoś ma dobre audio to również gorąco polecam chociażby najprostszy offlineowy zasilacz awaryjny UPS, do konsoli nada się on również wyśmienicie nawet taki 300VA, on nie ma na celu podtrzymywać sprzętu, ale w razie czego, ma przyjąć na siebie "uderzenie" podczas ewentualnego wyładowań. Oczywiście zabezpieczymy się w ten sposób od 95% wypadków, ale jak przyjdzie wyjątkowa klęska to i to może nie wystarczyć. Jednakże ludzi oszczędzających na montażu instalacji odgromowych na domkach nie mogę zrozumieć.

Osobiście trybu uśpienia też używam tylko do pobierania zawartości, a poza tym preferuję całkowite wyłączanie konsoli (oczywiście bez wyciągania przewodu zasilającego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi