Skocz do zawartości
Patricko

Wymiana dysku w PS4

Rekomendowane odpowiedzi

Danych nie skopiujesz.

Konto podobno nie trzeba dezaktywować ale ja przezornie zrobiłem czystkę na konsoli.

Dane tak czy siak pójdą w kosz bo nie masz opcji backupu danych na PS4. Jedynie Save na Pendrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniał ktoś z Was dysk na 2TB? Chodzi mi o jego wysokość (grubość). Bo z tego co czytałem wysokość maks. to 125mm, więc nie chcę kupować w ciemno. Jedna osoba pisała coś o dysku: http://www.euro.com.pl/dyski-twarde-zewnetrzne/seagate-expansion-usb-3-0-stbx2000401.bhtml#pasuje-doale w kontekście, że wyjętą 500GB używa w tym opakowaniu, ktoś zapytał wprawdzie czy ten dysk 2TB ma w konsoli, ale nie otrzymał odpowiedzi. Miałem w ręku dysk 2TB ale miał 150mm grubości, a jako że kolejnego dysku zewnętrznego mi nie trzeba to nie chcę kupić zbędnego "mebla".

Dysk twardy Samsung SpinPoint ST2000LM003 2TB ma wprawdzie tylko 95mm, ale cena póki co mało atrakcyjna. W każdym razie można go spokojnie pakować do PS4, bo ludzie takowy posiadają w swoich konsolach.

Edytowane przez Vulcan_Genom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go polecałem. Wszystko działa cacy. Dysk jest nawet szybszy od fabrycznego. W pomiarach jest bliski 7200rpm. Stare 500GB używam jak dysk zewnętrzny.

Ogólnie mówiąc jest wszystko git. Dobry przekaz leci.

Dobra pytanie mam takie. Chciałbym zmienić swój dysk na 2 TB. Jaki najlepiej polecacie?

Wszebor używasz tego dysku?

Tak, używam. 2TB jest w konsoli, a 500GB w obudowie dysku zewnętrznego.

Wsyszystkim polecam takie rozwiązanie :-)

Edytowane przez Wszebor
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go polecałem. Wszystko działa cacy. Dysk jest nawet szybszy od fabrycznego. W pomiarach jest bliski 7200rpm. Stare 500GB używam jak dysk zewnętrzny.

Ogólnie mówiąc jest wszystko git. Dobry przekaz leci.

Tak, używam. 2TB jest w konsoli, a 500GB w obudowie dysku zewnętrznego.

Wsyszystkim polecam takie rozwiązanie :-)

Dzięki za potwierdzenie. No to podjadę sobie dziś do Euro (bo nawet mają na miejscu) i wymienię na weekendzie dysk w konsoli, chyba, że mnie najdzie wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym wymienić dysk, ale co z grami cyfrowymi które są pobrane z klucza zakupionego na allegro można je pobrać tylko raz, czy można jakoś sklonować dysk?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie można. Wszystkie jednorazowe sloty tracisz wtedy.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego warto zastanowić się nad wymianą od razu, zwłaszcza jak ktoś chce pójść w sloty. Ja nie wiem czy się na sloty skuszę, ale niestety 500GB przy rozmiarze gier na PS4 to IMO trochę jak PS3 SS z pamięcią flash 12GB, ot tak na start OK, ale za mało, aby tego używać komfortowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up przecież da się sklonować dysk niczego nie tracąc: http://bit.ly/1JLEc0R

http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Przeniesienie.systemu.z.HDD.na.SSD.czyli.jak.to.zrobic.sprawnie.i.bezpiecznie,226/2

Nie mam slotów, ale klonowałem 500gb na 1Tb i niczego nawet nie musiałem ustawiać, bo konsola odpaliła się normalnie jakbym nic nie robił, ale już było więcej miejsca. 

Edytowane przez seba842005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ciekawe  że da się sklonować szyfrowany dysk gdzie szyfrowanie idzie po unikalnym ID konsoli i ID dysku?

Jak ktoś zaufany to rzeczywiście sprawdzi, to będzie to cenna informacja.

W innym wypadku jest to dla mnie bezwartościowy crap. Sorki, ale jestem sceptycznie nastawiony do tego typu rzeczy.

...no i jeszcze klonujący musi mieć pod ręka dodatkowy sprzęt - komputer, przejściówki i wiedzę na temat programów partycjonujących/klonujących. 

Edytowane przez SephiroT
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up przecież da się sklonować dysk niczego nie tracąc: http://bit.ly/1JLEc0R

http://softonet.pl/publikacje/poradniki/Przeniesienie.systemu.z.HDD.na.SSD.czyli.jak.to.zrobic.sprawnie.i.bezpiecznie,226/2

Nie mam slotów, ale klonowałem 500gb na 1Tb i niczego nawet nie musiałem ustawiać, bo konsola odpaliła się normalnie jakbym nic nie robił, ale już było więcej miejsca. 

Szczerze, jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo nawet jakbyś sklonował to miałbyś sklonowaną partycję o tej samej wielkości. Niby jak miałby Ci się powiększyć do rozmiaru nowego dysku. Owszem na PC sam przenosiłem z HDD na SSD, bo miałem w miarę świeży system, ale na PS4 dochodzi szyfrowanie. Będę w sobotę wymieniał dysk na 2TB i może będzie mi się chciało to sprawdzić, ale jakoś nie za bardzo wierzę w sukces tego działania.

...ciekawe  że da się sklonować szyfrowany dysk gdzie szyfrowanie idzie po unikalnym ID konsoli i ID dysku?

Jak ktoś zaufany to rzeczywiście sprawdzi, to będzie to cenna informacja.

W innym wypadku jest to dla mnie bezwartościowy crap. Sorki, ale jestem sceptycznie nastawiony do tego typu rzeczy.

...no i jeszcze klonujący musi mieć pod ręka dodatkowy sprzęt - komputer, przejściówki i wiedzę na temat programów partycjonujących/klonujących. 

Kurde, jeszcze mnie nakręcisz i spróbuję, mam nie tylko, wiedzę i praktykę w tej dziedzinie (kilka lat jako kierownik serwisu komputerowego), ale jeszcze nawet całkiem przypadkiem legalnego Ghosta :)) Tylko czasu mi szkoda na coś co z góry wydaje mi się skazane na porażkę, ale spróbuję....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz. Partycje są szyfrowane - myślę że ten filmik to świadoma lub nie świadoma ściema - to znaczy gość skopiować mógł skopiować ale nie  sprawdził czy działa i dysk po sklonowaniu i zmiana wielkości partycji. 

Na filmiku nie pokazuje że wszystko działa jak należy więc można uznać że go nie było.

To by otwierało furtkę na kolejny sposób dzielenia się grami a ludzie by już to robili na PS3 ;) (PS3 miało własne narzędzie systemowe do kopii zapasowej/eksportowania danych).

@Vulcan_Genom jak sprawdzisz to daj znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba ze dysk jest szyfrowane tylko po id konsoli. Wtedy by to było możliwe i blokowało by dzielenie się grami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że coś się zmieniło "Teraz po ostatnich update trzeba klucze wyciągać z sektorów aby poszerzyć tą nie podzieloną przestrzeń " ja klonowałem jeszcze na starym, chyba 2 z kolei fw konsoli i po klonie wystarczyło zrobić w trybie awaryjnym konsoli rebuild database i konsola widziała pełną przestrzeń. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że coś się zmieniło "Teraz po ostatnich update trzeba klucze wyciągać z sektorów aby poszerzyć tą nie podzieloną przestrzeń " ja klonowałem jeszcze na starym, chyba 2 z kolei fw konsoli i po klonie wystarczyło zrobić w trybie awaryjnym konsoli rebuild database i konsola widziała pełną przestrzeń. 

Sprawdzę w sobotę i Wam powiem, jaki rezultat osiągnąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla chętnych do wymiany dysku w swoim PS4 informuję, że w dysku zewnętrznym Seagate Expansion STBX2000401 2TB, który można zakupić w EURO RTV AGD bądź na OleOle! (w sumie to ten sam właściciel) za kwotę 349zł, znajduje się dysk, o który wcześniej pytałem, czyli cieniutki Samsung ST2000LM003, którego wysokość wynosi jedyne 9,5mm, a cena detaliczna jest w okolicach 460zł wzwyż za sam dysk. Tutaj mamy za 349zł to samo w obudowie, która jest w pełni rozbieralna, bez uszczerbku dla samej obudowy (we wprawnych rękach oczywiście). Umożliwia nam to włożenie dysku 500GB wyjętego z PS4 i posiadanie tym samym dysku przenośnego o wielkości 500GB.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze @Sephiro dyski juz w ps3 byly szyfrowane i "parowane" z dana konsola. Dlatego @Sebie zadzialalo sklonowanie bo dotyczylo jednej konsoli. Na innej juz dysk by nie zadzialal. Wyjatek jest obecnie PS3 z CFW gdzie ma sie juz dostep do narzedzi ktore pozwalaja na takie zabawy. No ale jak wiemy PS4 jest nietknieta przez hackerow wiec nic z tych rzeczy nie zadziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.komputronik.pl/product/249837/Elektronika/Sprz%C4%99t_komputerowy/HGST_TravelStar_Z5K1000_1_TB_5400_8MB_SATA_600_po_testach.html

co powiecie o tym dysku , nie będzie z nim problemów , nie są awaryjne , w opisie jest że dyski są "po testach" , ale mają 2lata gwarancji , czyli raczej lipy nie powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo lepiej dołożyć do 7200rpm - właśnie taki mam i naprawdę czuć różnicę w loadingach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie grzeją się itp. no i mają 32mb to nie będzie w niczym kolidować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam dokładnie model 7K1000. Zamontowałem go zarz po premierze PS4, czyli ponad roku temu :) Działa szybko i idealnie! Nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych ;) Ten sam dysk posiada także @Seph :) Poczytaj ten temat od początku, ktoś gdzieś wrzucił nawet pomiar ciepła, szybkość działania itp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klonuję dysk sektor po sektorze, idzie jak krew z nosa. Poniżej fotka jak to wygląda struktura dysku w menadżerze dysków (składa się aż z 15 części):

http://zapodaj.net/cfdcf03aed859.jpg.html

Dla przejrzystości zostawiełm tylko mój systemowy SSD (Dysk 0), Nowy 2TB przed usunięciem struktury (Dysk 1), dysk 500GB z PS4 z zachowaną strukturą konsoli (Dysk 2), napędy optyczne do pominięcia.

Całość zdecydowałem się klonować programem EaseUS Todo Backup Free 8.0 (w pełni funkcjonalny program, o ile używamy go do użytku domowego). Teraz czekam na efekty, zarzucę dysk do PS4 i dam Wam znać jak wyszło. Ale to jeszcze potrwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk sklonowałem sektor po sektorze, wszystko zakończyło się powodzeniem:

http://zapodaj.net/2458137b31050.jpg.html

Jednakże po włożeniu dysku do PS4, dostaję komunikat, że nie można uruchomić PS4 i konsola prosi o podłączenie pamięci masowej z aktualizacją 2.03 lub nowszą w celu instalacji.

Tak więc koncepcja klonowania się nie sprawdza w przypadku aktualnego oprogramowania i jeżeli kiedykolwiek była możliwa to zapewne z kolejnymi softami SONY tą możliwość zablokowało. Tym samym możemy zamknąć dywagacje na ten temat. Reasumując, Ci którzy chcą iść w sloty powinni wymienić dysk najpierw, bo niestety w razie wymiany dysku wszystkie sloty stracą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a próbowałeś odpalić tryb serwisowy i odbudować bazę danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a próbowałeś odpalić tryb serwisowy i odbudować bazę danych?

Tak i daje błąd, CE-30787-5

masz jeszcze jakiś pomysł, bo właśnie zassałem update, jak nie masz pomysłów to robię system.

Z tego co doczytałem tak miewali ludzie, którzy mieli np. zwalony dysk w PS4. Czyli pewnie umarł w butach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi