marko 49 Napisano 20 Marzec 2016 (edytowane) Jeszcze jedna sprawa. simonldz napisał o odczuciach pewnego youtubera: "oddaje uczucie jakbyś był naprawdę na strzelnicy i mózg mu wariował czemu taki człowiek do którego strzelamy nie ginie od jednej serii, bo było to nielogiczne z punktu świata realnego" Na prawdę w to wierzysz? Ja miałem okazję ostatnio testować oculus DVK2 jak kolejka jechała po torach i nagle zaczynała spadać w niewielką przepaść ścisnęło mnie wtedy w żołądku ze strachu. Gram w gry już od ponad 20 lat Pamiętam czasy Atari comodore i czegoś podobnego nigdy nie doświadczyłem żeby na tak błachej akcji tak zareagować, strach pomyśleć co może być w innych grach typu PT Edytowane 20 Marzec 2016 przez marko 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DigitalMan_PL 1527 Napisano 20 Marzec 2016 Nooo już zamówiłem (na sklep :P) na premierę bankowo będę testował do upadłego :) Jak będzie ok, to biorę już żonę ugłaskałem ;) Ja nie neguje tego sprzętu, ale też nie napalam się dopóki sam nie zobaczę na własne oczy. Tak czy inaczej kupię aby się przekonać. Powiem jak Fox Mulder "I Want to believe". Mam jak ty cholernie chcę aby to wypaliło (bo jednak granie wskoczy na inny poziom), niestety boję się po serii facepalmów Sony i wywalenia lachy na klientów, oby nie był to 2 move... (ale chyba za dużo $$$$$$$ w to poszło aby to odpuścili zaraz) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 20 Marzec 2016 (edytowane) Mnie się wydawało, że pierwszą rzeczą jaką powinna nastąpić przed VR jest grafika fotorealistyczna. 1. nie jestem entuzjasta VR, jestem sceptykiem. Takim niewiernym Tomaszem. 2. Pamietaj o paru sprawach - mozg nie jest doskonaly, daje sie dosc latwo oszukiwac. Przykladow jest wiele od prostych do zlozonych iluzji graficznych poprzez sposob w jaki postrzegamy i identyfikujemy rozne rzeczy. Dodatkowo przetwarzanie informacji jest dosc selektywne tak w realnym zyciu jak i grajac. Przykladowo prowadzac samochod wiesz na czym sie skupic, wiesz ktore elementy sa wazne i to wlasnie na nich skupia sie uwaga. Podobnie jest w grach wyscigowych (i mam tu na mysli te w ktore gramy na TV), pomimo iz w wielu grach z widokiem innym niz z kokpitu nie jestesmy kierowca a samochodem to nasz mozg przetwarza te informacje i pozwala na wlasciwe operowanie kontrolerem (np kierownicą oraz pedalami gazu i hamulca). Co wiecej elementy otoczenia o ile jedziemy dosc szybko moga byc mniej szczegolowe lub po prostu ohydne i raczej poza faktem tego ze przy 3cim zakrcie na wysokosci znacznika 200m do zakretu po lewej bylo drzewo wiecej nie zarejestrujemy, ale juz ogladajac powtorke (np w takim GT6) kiedy to biernie cos obserwujemy widzimy wiecej detali i mozemy dostrzec to ze drzewo jest po prostu brzydkie, slabo wykonane. Kolejnym przykladem jest to jak rozpoznajemy twarze - tutaj masz przyklad: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114885,19719197,dlaczego-ta-twarz-adele-jest-straszna-a-ty-tego-nie-widzisz.html Tak wiec sposobow na oszukanie mozgu jest wiele, i zakladam ze sporo z nich bedzie wykorzystywanych przy produkcjach VR, wlasnie po to zeby np w takim Eagle Flight ktorego zwiastun wygladal tak jaby ktos zapomnial o teksturach a budynki byly mocno uproszczone mozg bedzie mial skupic sie na tym ze poprzez obraz mamy wrazenie ze lecimy orlem i to lot staje sie najwazniejszy, omijanie przeszkod, proste rozpoznanie to jest budynek a to jest drzewo nawet jesli jedno i drugie bedzie masakrycznie uproszczone. Ale to tylko moje zdanie, i w zaden sposob nie bronie mega uproszczonych graficznie produkcji. Na zakonczenie u mnie nic sie nie zmienilo, wyprobowac na standzie z mila checia - kupic niekoniecznie, wole tradycyjne granie - wyswietlacz plus pad w łapie. Edytowane 20 Marzec 2016 przez MagEllan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono87 171 Napisano 20 Marzec 2016 Ja też nie jestem napalony na ten sprzęt, bo w sumie nie wiem czego się spodziewać. Ale po opiniach ludzi z branży to mam większą chęć wydać pieniądze na VR niż na następną konsole. Ludzie mówią, że nie ma nic ciekawego w tej chwili w kwestii gier. To że gra VR na trailerze wygląda średnio nie znaczy, że nie może być hitem na VR. No i myślę, że gry za 20€ na 2-4 godziny, które bardzo lubię kupować na VR naprawdę mogą odegrać dużą rolę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 20 Marzec 2016 VR będzie dobre ale nie w tej generacji. Zobaczycie, wydacie kupę kasy a za chwile pojawią się okulary bezprzewodowe i bardziej udoskonalone. Szczerze to pewnie i teraz by się to dało zrobić ale takie cuda czekają w kolejce na nowszy model bo kasa musi się zgadzać. Powtórze się - sony wie jak wyciągnąć od nas kasę i dlatego wymyślił VR aby zarobić jeszcze na tej wymierającej generacji. Jak myślicie, kiedy wyjdzie PS5? Pewnie w przeciągu 2lat a VR jak się przyjmie to na nowej generacji będzie dopiero dobrze działało. Ja nie jestem przeciwny takim nowością ale cena powinna być stosunkowo niska a sama premiera nie powinna być w takim czasie jak obeecnie. Tapatalk - S5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Turin 108 Napisano 20 Marzec 2016 VR będzie dobre ale nie w tej generacji. Zobaczycie, wydacie kupę kasy a za chwile pojawią się okulary bezprzewodowe i bardziej udoskonalone. Szczerze to pewnie i teraz by się to dało zrobić ale takie cuda czekają w kolejce na nowszy model bo kasa musi się zgadzać. Powtórze się - sony wie jak wyciągnąć od nas kasę i dlatego wymyślił VR aby zarobić jeszcze na tej wymierającej generacji. Jak myślicie, kiedy wyjdzie PS5? Pewnie w przeciągu 2lat a VR jak się przyjmie to na nowej generacji będzie dopiero dobrze działało. Ja nie jestem przeciwny takim nowością ale cena powinna być stosunkowo niska a sama premiera nie powinna być w takim czasie jak obeecnie. Tapatalk - S5 Cena jest niska. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 20 Marzec 2016 To zobaczysz ile Ciebie będzie to kosztowało w całości. Zresztą chodzi mi o całokształt. Gry na VR będzie trzeba kupić a będą one dopiero na nowej generacji wartościowe. Mnie obecnie wielkość tego hełmu i całe okablowanie przeraża, zresztą pierwsza generacja takich zabawek musi być "uboga" Tapatalk - S5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Turin 108 Napisano 20 Marzec 2016 (edytowane) Z kamerą i move'ami 2k (już kupione na allegro), czyli mało. Jak chcesz przesyłać obraz bez kabla nie tracąc na jakości? Edytowane 20 Marzec 2016 przez Turin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chrono87 171 Napisano 20 Marzec 2016 No to racja, nie wiadomo czy PS VR nie będzie odświeżany np co roku, a pierwsza wersja będzie słaba w porównaniu z nowszymi. Nie wiemy w jakim tempie sprzęt będzie tanieć. Ale niech każdy wydaje pieniądze jak chce, kto będzie chciał to kupi i co komu do tego. Nie ma co przekonywać innych. A jeśli zaryzykować z VR to myślę że tylko z PlayStation, bo na PC to jest dopiero koszt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Turin 108 Napisano 20 Marzec 2016 Ja traktuje PSVR jako właśnie eksperyment z tą technologią, jeżeli mi się spodoba i będzie ona rozwijana to będzie trzeba złożyć jakiegoś mocarza i zainteresować się Vive :D 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 20 Marzec 2016 Z kamerą i move'ami 2k (już kupione na allegro), czyli mało. Jak chcesz przesyłać obraz bez kabla nie tracąc na jakości? http://www.wirelesshd.org/about/faqs/ Prosze bardzo masz tutaj konsorcium ktore pracuje nad taka technologia. Sony jest jego czescia. Mozna przesylac obraz stratnie, steaming z jednego urzadzenia na inne mamy juz w wypadku Remote Play. A opracowanie lepszego standartu na innym pasmie, nie jest nierealne, jedno pytanie to kiedy to nastapi i kiedy pojawia sie urzadzenia wspierajace te technologie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 20 Marzec 2016 A dla mnie chyba bardziej od tego VR na początku liczyć się będzie ten tryb "Cinematic" czyli granie w obecne gry na "niby ogromnym kinowym ekranie" ;) Bo gry jak na razie to bardziej ciekawostki niż pelnoprawne tytuły Jak to będzie się spisywac pewnie dowiemy się przed premierą 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek_Red 667 Napisano 20 Marzec 2016 Ja też poczekam na launch, poczytam recenzje i zobaczę jak to będzie wyglądało ze wsparciem. Przed premierą Vity też były ochy i achy oraz wirtualne spuszczanie się nad nowym super handheldem. Jak się skończyło, wszyscy wiemy. A wydawać prawie 2 koła w ciemno, to też nie interes. Ok, zawsze można odsprzedać, ale jednak wolę przemyślane zakupy. Trzymam kciuki za całe to przedsięwzięcie, branża potrzebuje kopa i czegoś świeżego, co może zmienić podejście do rozgrywki i wprowadzić jakieś urozmaicenie dla chętnych. Obecne realia pod znakiem remasterów nie są zbyt zachęcające, więc życzę Sony oraz innym producentom powodzenia w kwestii tej nowinki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SajmonLDZ 6 Napisano 21 Marzec 2016 Ja też poczekam na launch, poczytam recenzje i zobaczę jak to będzie wyglądało ze wsparciem. Przed premierą Vity też były ochy i achy oraz wirtualne spuszczanie się nad nowym super handheldem. Jak się skończyło, wszyscy wiemy. A wydawać prawie 2 koła w ciemno, to też nie interes. Ok, zawsze można odsprzedać, ale jednak wolę przemyślane zakupy. Trzymam kciuki za całe to przedsięwzięcie, branża potrzebuje kopa i czegoś świeżego, co może zmienić podejście do rozgrywki i wprowadzić jakieś urozmaicenie dla chętnych. Obecne realia pod znakiem remasterów nie są zbyt zachęcające, więc życzę Sony oraz innym producentom powodzenia w kwestii tej nowinki. Przenośnych nie ma co porównywać bo to patent stary jak świat, tutaj mamy natomiast coś zupełnie nowego. Ludzie są pełni optymizmu włącznie ze mną, bo to coś zupełnie nowego i w tym się zgadzam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 21 Marzec 2016 Żeby się się nieskończyło to tak, że wiara wyda nie małe pieniądze na VR a po roku wyjdzie PS5 gdzie dopiero będzie miało to ręce i nogi. Najbardziej obawiam się tego, że nowa generacja konsol szybko stanie się realna a kupowanie VR na umierającą już generacje może okazać się bardzo złym posunięciem. Jeśli producent wydaję taką zabawkę to powinnien obiecać, że ta generacja nie skończy się przez 3-5lat a póki co już wychodzą donosy o PS4,5... Tapatalk - S5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 21 Marzec 2016 Nazywać obecną generację umierająca to trochę przesada. Pewnie z 3 lata do następnej poczekamy, więc o to bym się nie martwił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolos28 550 Napisano 21 Marzec 2016 Już umiera bo planują wydać ulepszoną wersję 4.5 Pewnie głównie pod VR. To nadal przemyślane bo dodatkowo ludzi naciągną a po 1,5 roku od wydania PS4,5 wydadzą PS5 ☺ Tapatalk - S5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SajmonLDZ 6 Napisano 21 Marzec 2016 (edytowane) Żeby się się nieskończyło to tak, że wiara wyda nie małe pieniądze na VR a po roku wyjdzie PS5 gdzie dopiero będzie miało to ręce i nogi. Najbardziej obawiam się tego, że nowa generacja konsol szybko stanie się realna a kupowanie VR na umierającą już generacje może okazać się bardzo złym posunięciem. Jeśli producent wydaję taką zabawkę to powinnien obiecać, że ta generacja nie skończy się przez 3-5lat a póki co już wychodzą donosy o PS4,5... Tapatalk - S5 Nie sądzę aby nowa generacja pojawiła się za szybko. Ciągle większość gier wychodzi w 1080p a co do vr to wydaje mi się, że oculus i htc wyprzedziły trochę swoje czasy. Nawet jak wyjdzie ps5 to będzie to również konsola do 2 tys zl ponieważ jak widać sony opłaca się zrobić tańszą konsole co pokazało ps4, więc trzeba jeszcze poczekać aby stworzyć nową konsole co zrobi dużą różnice co do ps4 a zarazem będzie tania. Na pewno miło by było jakby okulary można było użyć na nowej generacji ale wątpie w to. Edytowane 21 Marzec 2016 przez simonldz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patricko 8082 Napisano 21 Marzec 2016 Już umiera bo planują wydać ulepszoną wersję 4.5 Pewnie głównie pod VR. To nadal przemyślane bo dodatkowo ludzi naciągną a po 1,5 roku od wydania PS4,5 wydadzą PS5 ☺ Tapatalk - S5 Raczej pewne serwisy planują sobie nabić odwiedziny idiotycznymi wpisami... Kwestia tego kto wierzy w takie brednie. Dopóki Sony samo nie zapowie takiej wersji, to wszystko to fantastyka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MagEllan 2738 Napisano 21 Marzec 2016 Już umiera bo planują wydać ulepszoną wersję 4.5 Pewnie głównie pod VR. To nadal przemyślane bo dodatkowo ludzi naciągną a po 1,5 roku od wydania PS4,5 wydadzą PS5 ☺ Tapatalk - S5 Nie siej panie paniki - jesli chcesz wierzyc w jakis news ktory smierdzi plotka to twoja sprawa. Ja tez sie unioslem i uznalem ten pomysl za glupi, ale potem stwierdzilem pozyjemy zobaczymy gdybanie teraz jest niczym wrozenie z fusow. Co do samej generacji - byly glosy ze poprzednia trwala za dlugo wiec nie zdzwilbym sie jakby ta miala trwac krocej. Ale dosc rozsadne przewidywania ktore pojawialy sie od startu generacji mowily o 5 do 7 lat. Jest to duzy rozrzut, ale ja nawet jesli generacja miala by skonczyc sie po 5ciu (a wiec pod koniec 2018r) nie bede plakal. Co do VR. Sony ma historie sciemy na koncie - przykladowo jesli chodzi o kierownice i brak ich wsparcia co podzielilo graczy dosc mocno. Ale kierownice to umowa Sony i firm trzecich. VR to ich dziecko wiec, mozna domniemac ze gen1 VR pozyje wiecej nizli do konca tej generacji konsol, bo jesli nowy VR mialby sie pojawic za 2 lata razem z nowa konsola to wielu dostalo by wsciczu no chyba ze obecny model dalej bylby wpierany. Ale znow wchodzimy tu w pole gdybania. Sprawa jest prosta - sprzet na premiere kupuja ci ktorzy musza go miec na premiere, ci ktorzy sie jaraja, gadzeciarze i fani nowych technologi. I OK oby spelnil ich oczekiwania. Cala reszta moze poczekac, bo czy bez VR gdy w formie tradycyjnej TV + pad nagle przestana dawac fun? no nie wydaje mi sie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 21 Marzec 2016 Nie sądzę aby nowa generacja pojawiła się za szybko. Ciągle większość gier wychodzi w 1080p a co do vr to wydaje mi się, że oculus i htc wyprzedziły trochę swoje czasy. Nawet jak wyjdzie ps5 to będzie to również konsola do 2 tys zl ponieważ jak widać sony opłaca się zrobić tańszą konsole co pokazało ps4, więc trzeba jeszcze poczekać aby stworzyć nową konsole co zrobi dużą różnice co do ps4 a zarazem będzie tania. Na pewno miło by było jakby okulary można było użyć na nowej generacji ale wątpie w to. Widzę tutaj pewną analogię z tym co mówisz o Oculusie / HTC i to może właśnie tak być. Sony to już przerabiało. Zrobili mega drogiego - mega potwora - Cell w PS3. Wiemy wszyscy, że przejechali się na tym mocno. Xbox wtedy to dobrze wykorzystał. Teraz za mniejszą cenę zrobią mniej zaawansowany sprzęt ale dzięki cenie (i dużej bazie użytkowników PS4) dotrą do większej ilości klientów. Ilu będzie ludzi, którzy najpierw zmontują (ew. kupią lepsze bebechy) te potwory PC i później kupi drogie gogle a ilu wciągnie PS4 (już ma) + VR? Uczą się chłopaki na błędach ;) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marko 49 Napisano 21 Marzec 2016 (edytowane) Widzę tutaj pewną analogię z tym co mówisz o Oculusie / HTC i to może właśnie tak być. Sony to już przerabiało. Zrobili mega drogiego - mega potwora - Cell w PS3. Sony zapłaciło wtedy podwójnie bo pierwsze modele mocno się przegrzewały Sam dawałem 2 razy do serwisu swoją PS3 Upchali mocnego procka który potrzebował dobrego chłodzenia którego brakowało, zastosowali 4 wejścia usb i piękną lśniącą obudowę. Miało być ładnie i na wypasie ale za to drogo, ludzie nie kupili tego w takiej ilości w jakiej by chciało sony. Za to wyciągnęli z tego dobrą nauczkę Edytowane 21 Marzec 2016 przez marko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 21 Marzec 2016 Ilu będzie ludzi, którzy najpierw zmontują (ew. kupią lepsze bebechy) te potwory PC i później kupi drogie gogle a ilu wciągnie PS4 (już ma) + VR? Uczą się chłopaki na błędach ;) Pierwsza partia preorderów Oculus Rifta przeznaczona dla 20 krajów została wyprzedana w 14 minut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SajmonLDZ 6 Napisano 21 Marzec 2016 Widzę tutaj pewną analogię z tym co mówisz o Oculusie / HTC i to może właśnie tak być. Sony to już przerabiało. Zrobili mega drogiego - mega potwora - Cell w PS3. Wiemy wszyscy, że przejechali się na tym mocno. Xbox wtedy to dobrze wykorzystał. Teraz za mniejszą cenę zrobią mniej zaawansowany sprzęt ale dzięki cenie (i dużej bazie użytkowników PS4) dotrą do większej ilości klientów. Ilu będzie ludzi, którzy najpierw zmontują (ew. kupią lepsze bebechy) te potwory PC i później kupi drogie gogle a ilu wciągnie PS4 (już ma) + VR? Uczą się chłopaki na błędach ;) Podejrzewam, że jeżeli będzie sprzedaż w stosunku 8:1 dla psvr przeciw oculusowi a htc to producenci będą robić swoje gry aby psvr je poradziło aby więcej hajsu było z ich pracy. Bo po co robić gry które wiadomo, że wyjdą na mniejszą ilość urządzeń. Pierwsza partia preorderów Oculus Rifta przeznaczona dla 20 krajów została wyprzedana w 14 minut. W samych niemczech preorder na psvr poszedł w 14 sekund;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rambo8 362 Napisano 21 Marzec 2016 Osobiście wiadomo, że wolałbym jak najlepszy sprzęt ale nie wydam z 10 tysi na potwora+Oculusa :) A z drugiej strony ilu jest takich "maniaków"/"technologicznych freaków"/"zapaleńców" jak my? :laugh: Którzy rozkminiają każdy pixel i czy konsola szumi czy się chwieje czy jak ją zostawimy na czuwaniu to się "skończy" szybciej? :P Tak naprawdę nas jest garstka - pozostali klienci to zwykli konsumenci, którzy po prostu chcą się dobrze bawić za miarę przystępną kasę. Pierwsza partia preorderów Oculus Rifta przeznaczona dla 20 krajów została wyprzedana w 14 minut. Ok a ile ich było? :) Wiadomo, że znajdą się na to klienci bo ludzie na świecie mają kasę. Ale podejrzewam, że ilość sprzedanych gogli będzie zdecydowanie na plus PSVR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach