Skocz do zawartości
sewek1988

Wymiana pasty termoprzewodzącej w Playstation 4

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam mam po prostu smykałkę "grzebacza" która została mi od czasu posiadania PC, chętnie sobie zajrzę do PS'a i przy okazji wyczyszczę i zmienię pastę. Mam jeszcze pytanko jak najmniej inwazyjnie odkleić naklejki z tyłu, czy sprawdzi się klasyczny Heat Gun ??

Edytowane przez zyga101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam konsole premierowke. Zamowilem juz paste, ale jeszcze czekam z wymiana. Troche mam watpliwosci, ale przy Wiedzminie, COD:AW i innyhc grach w praktycznie kazdej oprocz lego, indykow potrafi niezle sie wkrecic. Widzialem tez filmy i zdjecia gdzie ludzie pokazywali ile i jak byla polozona pasta fabrycznie. Skoro ma to nie zaszkodzic, to czemu nie. Nie oszukujmy sie - gwarancja jest 12 miesiecy a pozniej to jest szarpanina ze sklepem. A i mam dziwne przekonanie z czasem zaczela wkrecac sie bardziej, nie wiem czy to ma zwiazek ze zmiana FW, czy wlasnie z eksploatacja. Sam serwisant ktory profesjonalnie sie zajmuje konsolami a takze naprawami w ramach rozszerzonej gwarancji twierdzi, ze pasta jest kiepska.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie sprzęt po gwarancji wiec jak ktoś czuje się na siłach i ma trochę cierpliwości może to zrobić bez problemu a jak nie to odesłać do serwisu konsol z forum i po sprawie. Na moje nie ma co czekać aż zdechnie.

Nikt też nie namawia do robienia dziur to każdego indywidualna sprawa ale ja mam i jestem z niej zadowolony - bo wolę ciszę

Macie sprzęt po gwarancji wiec jak ktoś czuje się na siłach i ma trochę cierpliwości może to zrobić bez problemu a jak nie to odesłać do serwisu konsol z forum i po sprawie. Na moje nie ma co czekać aż zdechnie.

Nikt też nie namawia do robienia dziur to każdego indywidualna sprawa ale ja mam i jestem z niej zadowolony - bo wolę ciszę

Gnom wkreca Ci się częściej bo masz tam na radiatorku pewnie chodowle juz całkiem pokaźną i ona spowalnia przepływ powietrza. Wiem bo też miałem.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Playstation 4 przezyla juz dwa remonty w mieszkaniu co wiaze sie z duza iloscia pylu ( w tym troche gladzenia, docierania), mimo prob zabezpieczania pomieszczen, zawsze kurz sie przedostanie. 

Dzis otworzylem swoja konsole. Nie jestem biegly w temacie i kazde tego typu zabiegi powoduja nadmierna potliwosc dloni ;) itd. Korzystalem na przemian ze zdjec tutaj i z tutorialu na YouTubie. 

Po rozebraniu, wstyd sie przyznac ale znalazlem nawet jednego wiekszego "kota", kurz na radiatorze, wentylator az bialy od charakterystycznego pylu gipsowego, ale i tak najwiecej bylo normalnego kurzu. Rozebralem lacznie z wentylatorem i na tyle ile moglem wyczyscilem calosc, lacznie z dmuchaniem ile sil w plucach :)

Pozniej w wolnej chwili umieszcze zdjecie jak u mnie wygladala pasta, ale w skrocie najwiecej pasty bylo po bokach procesora, a sam procesor i radiator wygladaly jakby sama pasta poprostu sie rozpuscila - doslownie jakby zostala na powierzchni procesora rozwodniona ;) thermopady jak otworzylem tak tez zostawilem, nie robilem z nimi nic (lacznie z tym, ze 3 zostaly na kosciach pamieci - ale ich pozycja z tego co widzialem i tak byla dobra). 
Smarowalem procka Pasta Arctic MX-4 2 razy, bo za pierwszym razem wydawalo mi sie, ze za duzo. 
Nastepny stres to skladanie ;), bo w sumie mialo byc jak najmniej manipulowania, a rozebralem cala konsole, antene wypialem, tasme od napedu tez - zreszta inaczej jest kiepsko.

Do czego zmierzam - konsola moja podczas np W3, szczegolnie w cutscenach i wiadomo wyjscie do menu przy odpalonej grze poprostu czasami mialem wrazenie ze zaraz wystartuje.
Konsola od wymiany dziala juz 1h czasu, odpalony Wiedzmin - naginalem Plotka, byly cutscenki, wychodzilem do menu - A KONSOLA -  poprostu CUD.  To jak konsola teraz sie zachowuj to jakas poezja, jakbym ja na premiere z pudelka wyjal. Szczerze - chodza mi po glowie mysli, ze cos zepsulem z konsola bo to takie nienaturalne ze dziala tak cicho. 

Gdybym wiedzial, ze efekt taki bedzie zrobilbym juz to wczesniej - bo teraz jestem przekonany, ze takie wkrecanie sie konsoli oznacza, ze sie strasznie bebechy mecza. Mam nadzieje, ze nie zapesze i juz tak zostanie, ALE JAK NARAZIE EFEKT JEST MEGA !

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą pastą jak widać SoNy się nie popisało. 

Odwalili kawał dobrego bubla.

Gnom gratuluję udanego zabiegu i oby wszystko było w jak najlepszym porządku.

Tak naprawdę skoro już odpaliła to musi być tylko lepiej ;-)

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygladalo fabrycznie u mnie:

post-2990-0-26808200-1436294766_thumb.jp

post-2990-0-34093100-1436294777_thumb.jp

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz czekamy, aż pasta Arctic MX-4 przyjdzie do mnie ;-)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta zmieniona, konsola chodzi ciszej, ale... nie działa Bluetooth. Pad nie może się połączyć bezprzewodowo z konsolą. Gdzie jest kontroler na płycie? To jest ten moduł zaraz przy napędzie? Może jakaś taśma się tam wypięła.

Wszedłem w Safe Mode i po kablu pad działa. Próbuję zainicjować konsolę ponownie, ale po 2 minutach usłyszałem 2 beepy i czerwona lampka się zaświeciła. Czyżby chodziło o wentylator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pad działa, ale ma okropnego laga po kablu. Konsola wyłącza się po około 2 minutach, 2 beepy i czerwone światełko. Wentylatora nie słychać. Przecież go podpiąłem, może się gdzieś dziad odpiął.

Aha, na RAM też dałem pastę zamiast tego niby kleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź, czy składając obudowę, nie przyciąłeś tego kabelka - to jest właśnie antena od BT:

010520159370_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pad działa, ale ma okropnego laga po kablu. Konsola wyłącza się po około 2 minutach, 2 beepy i czerwone światełko. Wentylatora nie słychać. Przecież go podpiąłem, może się gdzieś dziad odpiął.

!! Wywal tą pastę i przyklej termopady jak były. Paste termo nie służy do odprowadzanie ciepła z pamięci. Skąd ten pomysł ?? :).

Edytowane przez zyga101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pastę dałeś na RAM to gorszy hardkore jak moja dziura. Z tego co się orientuje to bardzo źle zrobiłeś i lepiej to zrób jak było.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

!! Wywal tą pastę i przyklej termopady jak były. Paste termo nie służy do odprowadzanie ciepła z pamięci. Skąd ten pomysł ?? :).

Ups. Już je wywaliłem do śmieci i kumpel wyrzucił worek. Ale to nie przez nie, bo wentylatora w ogóle nie slychać, tak jakby się nie włączał w ogóle.

Ten kabelek od BT puściłem po napędzie, a u góry wpiąłem na jakieś kołki.

I też nieprawda, bo rozkręcałem wiele laptopów i pasta zawsze jest nakładana na kości. Zapodałem pastę Gelid GC-2 Thermal Compound.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups. Już je wywaliłem do śmieci i kumpel wyrzucił worek. Ale to nie przez nie, bo wentylatora w ogóle nie slychać, tak jakby się nie włączał w ogóle.

To grubo, poszukaj zamienników w necie bo skoro producent nakleja pady zamiast pasty tzn. tak ma być. Nie mówię że coś ci się rozwali ale myślę że jest takie prawdopodobieństwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To grubo, poszukaj zamienników w necie bo skoro producent nakleja pady zamiast pasty tzn. tak ma być. Nie mówię że coś ci się rozwali ale myślę że jest takie prawdopodobieństwo.

Nic jej nie będzie. Rozkręce ją jeszcze raz i zobaczę, co jest z tym kablem od BT i wentylatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie termopady stosuje się tam gdzie nie za bardzo można użyć pastę termo-przewodzącą. 

Pamiętać również należy że przewodność cieplna termopadu o grubości 0,5 lub 1 mm jest o wiele lepsza niż nawet najlepszej pasty termo-przewodzącej nałożonej w takiej samej grubości.

Najlepiej wybrać taki termopad aby miał jak najniższą rezystancję cieplną i jak najwyższą przewodność cieplną - ale to wiadomo lepszy=droższy.

A dlaczego zapytacie są tam termopady a nie pasta?? Odpowiedź prosta - kości pamięci nie wydzielają aż takich ilości ciepła aby konieczne było stosowanie w procesie montażu pasty a co za tym idzie względy ekonomiczne :D

Edytowane przez DarkShadowPL
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam są termopady, bo pasta w małej ilości mogłaby nie stykać ze względu na grubość. Dałem trochę więcej i jest OK. Pasta nie zawiera srebra, nie będzie spięcia.

W sumie dobrze, że ją rozkręciłem, bo od nowości miałem problemy z lagowaniem pada przez BT. Pewnie kabelek od nowości gdzieś nie stykał. Kawkę sobie zrobię i będę rozkręcał zaraz ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam co poniektorych eksperymentatorow to zal oczy sciska.

Czlowieku masz pewnie teraz niezly bajzel na plycie glownej. Jakim ignorantem trzeba byc, aby bez doswiadczenia bawic sie w jakiegos inzyniera. A antena pewni Ci sie odpiela z gniazda. Musisz koniecznie powrocic do thermopadow jesli chcesz miec konsole w takiej formie jaka miales. Kolego Ty na pewno nas nie trolujesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pastę już mam. Wkrętaki są. Aceton jest.
Teraz tylko czasu brakuje, bo do obrony się uczę.
Ale jutro się wcześnie wstanie i się pastę zmieni ;-)
Życzę samemu sobie powodzenia :-D hehehe

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Wszebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam co poniektorych eksperymentatorow to zal oczy sciska.

Czlowieku masz pewnie teraz niezly bajzel na plycie glownej. Jakim ignorantem trzeba byc, aby bez doswiadczenia bawic sie w jakiegos inzyniera. A antena pewni Ci sie odpiela z gniazda. Musisz koniecznie powrocic do thermopadow jesli chcesz miec konsole w takiej formie jaka miales. Kolego Ty na pewno nas nie trolujesz ?

Uwierz mi, u niektórych poziom cebuli jest wyższy niż zdrowego rozsądku, albo są porostu młodzi i myślą że sami wiedzą wszystko najlepiej. 

Za gówniarza sam potrafiłem thermopady zastępować pastą w lapku "bo przecież to lepiej przewodzi". Dopiero jak się nie uruchamiał doczytałem i stosowałem jeszcze głupiej jedno z drugim na raz :P :D

...ale to i tak na laptopie Dell'a który jest w konstrukcji prosty jak budowa cepa a nie w konsoli w której łatwo coś upieprzyć :D

Wolę ją oddać specjaliście który ma wprawę, zrobi to mi dokładnie i jeszcze porobi zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze od siebie ze warto poogladac filmy na yt o nakladaniu pasty na cpu. Przestrzegam przed rozsmarowywaniem pedzelkiem, karta itd. Ja uzywalem metody spot/drop jak kto woli - na srodku cpu kropka wielkosci groszka zielonego, albo 1,5 tictaca. Jak bedzie troche wiecej to nic sie nie stanie - aby pasta nie byla przewodzaca prad.

Po spadku temperatur po upalach, konsola jest jeszcze cichsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola dziala. Kabel od fana sie wypial. Te wasze teorie o pastach to miedzy bajki wlozcie. Jesli nie ma srebra to spiecia nie zrobi.

Nie dziala tylko eject od plyty. Zaraz popatrze czy naped dobrze wpiety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia. Prekursorom zawsze uwaznie sie przygladam. Z oszczednosci wole nie powielac bledow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wszystko działa. Konsola działa o niebo ciszej, teraz napęd jest najgłośniejszą częścią. Rewelka, warto było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi