Skocz do zawartości
sewek1988

Wymiana pasty termoprzewodzącej w Playstation 4

Rekomendowane odpowiedzi

Po dniu testowania konsola chodzi sporo lepiej niż wcześniej. Pojawia się natomiast problem z napędem - nie można wrzucić płyty do środka. Przy starcie konsoli napęd mieli, jak stacja dyskietek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykreciles srube nie tam gdzue trzeba ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem opis w sieci - https://support.us.playstation.com/app/answers/detail/a_id/5061/~/ps4%3A-manually-eject-a-stuck-disc

Płyty w środku nie ma, więc kręcę zgodnie z ruchem zegara. Mam dociskać tę niby śrubkę, czy jedynie ją kręcić? Robiąc to i to mogę kręcić 50 razy, a ona dalej ma luz. Mógłby ktoś zobaczyć, czy u niego jest to samo, czy jest ona mocno dokręcona? Odwdzięczę się piwem poprzez przelew bankowy z Pekao S.A :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, jak mam wyciągnąć tą wtyczkę z zasilacza ? Mam ciągnąć na chama za kabelki czy jak ? Nie ma miejsca by za coś innego złapać, a siedzi to jak skur.....

PS: Już miałem problem z kilkoma śrubkami na zasilaczu. Tak jakby T9 nagle przestał pasować tylko się ślizgał i gwinty jeb*ł

Edit: Już sobie poradziłem. Na chama x2 dało radę, a paznokciem drugiej ręki przetrzymałem wtyczkę na płycie

Edytowane przez Wszebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T9 pasuje idealnie. Kabelek od zasilacza też łatwo wychodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T9 pasuje idealnie. Kabelek od zasilacza też łatwo wychodził.

Niektóre odkręciłem t9 i szyło jak masło, a inne to ja nie wiem jak je przykręcili. Tylko gwint zajeżdżam. Do niektórych używałem t10.

Wszystko przez ten pipek na środku tych śróbek

Kur..... no masakra jakaś. Jedne śrubki T9 normalnie odkręcam, a inne nie idą. Aktualnie walczę z jedną która za ch*ja nie chce nawet drgnąć.

Po mocnym przyciśnięciu poszło za pomocą T10.....i weź tu bądź mądry, heh

Edytowane przez Wszebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych pipek jest specjalny thorx i by nie było problemu.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tych pipek jest specjalny thorx i by nie było problemu.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Ta, okazało się, że mam zwykłą T9, a nie T9 security.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

l_ps4%20moederbord%20naar%20blu%20ray%20

Czy jeśli ten kabelek ma lekko u góry przerwaną izolację to może to być powodem złego działania napędu?

Już działa! Odłączyłem konsolę z prądu na chwilę, dałem podpórkę, wyciągnąłem tę gumę spod spodu i działa! Normalnie wciąga płytę i wyciąga, ale tylko z pada, przycisk dotykowy nie działa. Próbowałem ten metal na obudowie wyrównać, ale ciągle się krzywi. Trudno się mówi, ważne, że reszta działa. Konsola oczywiście po gwarancji, chodziła bardzo głośno, wersja premierowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, okazało się, że mam zwykłą T9, a nie T9 security.....

Takie same są w Xboxie - wystarczy torx T9 z dziurką z allegro za 5zł (do Xbox'a) ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28594207_ps4.png

U mnie ten zaznaczony element wystaje w połowie długości do góry, końcówka jest zagięta. Czy to nie to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie same są w Xboxie - wystarczy torx T9 z dziurką z allegro za 5zł (do Xbox'a) ;)

Już zamówiłem na allegro za 4zł + kurier 12,5zł

Niezły jestem. Złym śrubokrętem odkręciłem połowę konsoli. Mam nadzieję, że gwinty za mocno nie zajechałem.

A teraz konsola leży do góry nogami przykryta szmatką i czeka na T9 Security. Myślę, że napędowi i dyskowi nic się nie stanie jak poleży z 2 dni do góry nogami.

@wnt, u mnie to tak wygląda. Blaszka normalnie styka się z przyciskiem

4a0f1e7fee6ad1447127a5fbf00f9537.jpg

Edytowane przez Wszebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś zrobić tę fotkę z boku, żebym zobaczył, jak jest wygięta? Na tej fotce mało widać.

Aha, i piwko wiszę. Podaj numer konta to przeleję hajs :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano widzisz, u mnie ta blaszka ma to zagięcie na końcu, ale też w połowie jest zagięta i nie przylega na całej długości do powierzchni. Nie wiem, czym by ją spłaszczyć, pomyślę coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano widzisz, u mnie ta blaszka ma to zagięcie na końcu, ale też w połowie jest zagięta i nie przylega na całej długości do powierzchni. Nie wiem, czym by ją spłaszczyć, pomyślę coś.

Miałam taki sam problem z tym przyciskiem jak ty, wymieniłam tą taśmę od napędu i wszystko zaczęło działać :) też myślałam, że to przez tą blaszkę ale okazało się, że na taśmie u góry minimalnie podniosły się piny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O której taśmie mówisz dokładnie, bo tych taśm jest 3-4. Mozesz dać fotkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O której taśmie mówisz dokładnie, bo tych taśm jest 3-4. Mozesz dać fotkę?

28595997_tasmatransmisyjnanapedublurayps

Na zdjęciu zaznaczyłam w którym miejscu u mnie podniosły się te piny jest to na tyle mało widoczne, że niestety nie udało mi się tego uchwycić :sad:

28596003_dsc_0050.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo. O ten sam mi chodzi. Lekko sie scial przez blaszke. U mnie chyba go zasilacz przygniotl. Trudno sie mowi, 12 euro oojdzie na kabelek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wycięty otwór w konsoli i żeby do tego otwóru dostarczyć więcej "świeżego" powietrza - rozebrałem podstawkę chłodzącą od laptopa i zamontowałem wiatrak (jest na 5V) z niej pod konsolę na taśmie 2- stronnej. Teraz konsola po graniu w BF4 przez 6h chodzi przez cały czas cicho i obudowa z góry jest delikatnie ciepła. Tak, że polecam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory na pamięć i termopady pewnie się nie zmieszczą?

Edit: Już znalazłem odpowiedź na zdjęciach.

Próbował już ktoś wycinać? :D

Edytowane przez polak919

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory się nie zmieszczą. Powtarzam, zapodałem pastę i przylega idealnie. Te termopady były bardzo cienkie przecież. Konsola odpalona od 2 dni i nic się nie przegrzewa, konsola chodzi cichutko. Jestem zadowolony. Mam duży salon siedzę 2,5-3m od konsoli i słyszałem szum konsoli z takiej odległości, chociaż to nowsza rewizja 1116.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhm. Coś do wiatraka? Ile pinów? Jest sens wymiany na cichszy?
Pytam, bo jeszcze swojego śrubokrętu się nie dorobiłem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d164e17f17b20aceb374a8f41cee14bb.jpg
87f1fd98072efae9ada9b3ac0665ad9a.jpg

Róźnica pracy jest kolosalna. Kosmos normalnie. Teraz mogę z ręką na sercu powiedzieć, że konsola pracuje ciszej nawet od PS3 Slim. Sprzęcik chodzi 2-3 razy ciszej niż poprzednio. O suszarce mogę już kompletnie zapomnieć. Teraz wychodząc w nocy do kibla nie trzeba już zamykać za sobą drzwi :-P

Polecam wszystkim! Konsola dostała drugie życie. Lepsze od tego pierwszego :-P

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Wszebor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie to kurz czy jakiś nalot?. Przy procesorze na tych małych kostkach to te "termo pady"?. Wygląda jak by je jakiś niewidomy wycinał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi