Skocz do zawartości
Emir

Dragon Age: Origins

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, to moze byc dziwna sprawa w takim razie... Nie spodziewalem sie ze taki bieg zdarzen moze miec w ogole miejsce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, to może być mały problem. Brat mi mówił, że jednym z łotrzyków był to ten taki elf pedał, którego od razu zabiłem, po tym jak mnie gnój zaatakował :D. A drugi łotrzyk, był w tej wiosce, od razu co szło się z chaty Morrigan (tam gdzie pierwszy raz z Bodahnem rozmawiałem, ale nie chciał nic mi sprzedać) i tej wioski już na mapie nie ma o.O, podobno piomioty całą zniszczyły... Pozostał mi tylko heal jakby nie patrzeć, tak myślę xD... Dobrze piszę?

W RPG gra się uważnie. I warto włazić do tawern, naprawdę. Jeszcze nie słyszałem o tym, żeby ktoś ominął Lelianę. Poza tym Zevran był biseksem, a nie gejem.

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze spokojem ;D. Moje słowo nikogo stąd nie obraziło, ponieważ nie było skierowane do żadnej z osób. Jeżeli Ciebie w jakimś tam stopniu uraziłem, to bardzo Cię przepraszam :(. Przykro mi z tego powodu. Aczkolwiek, mogę wywnioskować z Twojego zdania, że to Ty właśnie mnie uraziłeś... Whatever, dla Twojej wiadomości nie jestem (gejem). Nie piszę tamtego wyrazu, ponieważ jest "za bardzo wulgarne" -.-...

Wracając do gry. Gdzie dokładnie się ta Leliana znajdowała. Wchodzę, do każdego sklepu, tawerny. A nawet z każdym rozmawiam w tej grze, no dobra, z prawie każdym. Więc albo coś poszło nie tak, że nie mam jej ze sobą a powinienem, albo jeszcze nie miałem jej okazji w ogóle spotkać. Ciekawe.

Pozdrawiam

Edytowane przez Quarantino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze spokojem ;D. Moje słowo nikogo stąd nie obraziło, ponieważ nie było skierowane do żadnej z osób. Jeżeli Ciebie w jakimś tam stopniu uraziłem, to bardzo Cię przepraszam :(. Przykro mi z tego powodu. Aczkolwiek, mogę wywnioskować z Twojego zdania, że to Ty właśnie mnie uraziłeś... Whatever, dla Twojej wiadomości nie jestem (gejem). Nie piszę tamtego wyrazu, ponieważ jest "za bardzo wulgarne" -.-...

Wracając do gry. Gdzie dokładnie się ta Leliana znajdowała. Wchodzę, do każdego sklepu, tawerny. A nawet z każdym rozmawiam w tej grze, no dobra, z prawie każdym. Więc albo coś poszło nie tak, że nie mam jej ze sobą a powinienem, albo jeszcze nie miałem jej okazji w ogóle spotkać. Ciekawe.

Pozdrawiam

Ok, no dobra przyznaje, że może się trochę zagalopowałem i źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź. Przyznaj jednak, że stwierdzenie, że nie przyłączyłeś Zevrana "bo był pedałem" trochę odstaje od poziomu reprezentowanego na tym forum. Ponadto czytaj ze zrozumieniem, napisałem, że używanie na forum słowa "pedał" (w kontekście w którym ma wulgarne znaczenie, bo nie chodziło Ci część roweru) świadczy o Tobie, to miałem na myśli, że świadczy o Twoim poziomie, a nie orientacji seksualnej. Mnie nie uraziłeś w żaden sposób, po prostu niektóre wypowiedzi, które tu czytam mocno mnie zaskakują.

Lelianę dołącza się w tawernie w Lothering.

Edytowane przez Grabeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, moja też w tym wina, mogłem napisać to ciut delikatniej. No to po ptokach już. Bo Lothering na mapie mam pokazane jako "czaszka" i pisze, że zostało zniszczone przez pomioty :D. Więc jestem inny niż Wy i gram też inaczej, hah! :D. Lepszą będę miał historie xD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do platyny brakuje mi jeszcze rozegranie wszystkich historii początkowych i mag na 20 poziomie. Ale gierka max wciąga i pomimo, że dwa razy przechodziłem (łotr, wojownik) to pewnie niedługo zacznę kolejne podejście.

PS. Jakby ktoś się zastanawiał nad DLC, to mogę polecić, Kroniki mrocznych pomiotów, bardzo fajnie zrobione. Warto w nie zagrać aby zobaczyć historię ze strony pomiotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quarantino gra bez łotrzyka w drużynie może być ciężka (nie dostaniesz się do niektórych skrzyń, więc koło nosa przejdą ci wartościowe przedmioty)

A tak swoją drogą gratuluję pominięcia Leliany - myślałem, że tego nie da się zrobić :whistling:

Dziwne, że nie odwiedziłej tej gospody - z tego co pamiętam, jeden z sidequestów był powiązany z barmanem więc siłą rzeczy musiałeś tam wejść... (Chyba że olewasz questy poboczne)

Edytowane przez HarDy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w skrzyniach to nic w porównaniu z masą doświadczenia, którego nie zdobędziesz. Otworzenie każdego zamka to xp, im trudniejszy tym więcej. W ciągu przechodzenia całej gry spokojnie nazbiera się w ten sposób expa na kilka leveli, dlatego ja zawsze miałem co najmniej jednego złodzieja. Mimo wszystko da się przejść spokojnie DA bez rogue w teamie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadchodzi kolejny dodatek Witch Hunt. Po cenie (27zl) domyslam sie ze gry bedzie na jakies 3-5h. Sam dodatek dotyczy Morrigan , tutaj tworcy mieli pole do popisu a widac odwalili kaszanke na kilka godzin gry. Premiera - 7 wrzesnia

Swoja droga zastanawiam sie nad kupnem dodatku przebudzenie. Cena zaporowa ale moze skladka z kims...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HarDy

To tak. Powiem Ci, że mnie też strasznie dziwi ta sytuacja, ponieważ w każdym mieście co jestem, robię każdy poboczny quest. Czemu tak wyszło, nie powiem Ci, ponieważ nie pamiętam. Właśnie skończyłem teraz robić las, w którym miałem zabić Białego Kła. Super wątek z tą historią. Oczywiście "Pani Lasu" nie zabiłem :D, bo ja jestem ten "good guy" ^_^. Mam trzy pytania do Was.

1. Pokazuje mi 20% gry ukończonej w ponad 25h coś. I teraz, czy to jest 20% z kampanii (i zostało mi jeszcze 80% historii Fereldenu itp) czy to jest 20% z całej gry, wylevelowania postaci na max (o ile się da), otwarcia wszystkich skrzyń itp.

2. Zrobiłem sobie 2 zbroje ze smoczych łusek (jedna która niby się Waydowi nie udała), i druga taka sama, tylko w każdym itemie, 1 opcja więcej (niby już ta udana zbroja). Są one na poziom 7, kolor zielony, oraz zrobiona jedna zbroja z kości smoka, bodajże płytowa czy platynowa na poziom 7. I teraz, czy można zrobić więcej zbrój u niego (ponieważ teraz coś nie mogę) i jakieś lepsze, bo te co mam teraz, wydają się takie ni z pietruchy. I czy w dalszej grze, będą lepsze do zdobycia niż teraz co mam?

3. O co chodzi z tą "taktyką"? Mam grę w wersji PL, ale nie ogarniam co mam tam wybierać, zaznaczać. Wszystko mam ustawione na standardzie i nie wiem czy dobrze, czy też nie :/... Z góry piszę, że Dragon Age, to mój pierwszy RPG. Wcześniej, tylko grałem w MMOrpg, takie jak "World of Warcraft" na publicu ofc. Nigdy wcześniej w takie gry jak "Gothic, Baldur's Gate, Oblivion itp".

Jak piszecie, że da się przejść grę bez łotrzyka, to good ^^. Wiem, gdzie zdobyć maga heala (u krasnoludów, tak? xD), więc wymienię sobie później Shale na heala i może będzie dobrze. Tak myślę xD. Po skończeniu kampanii, mam zamiar grać od nowa magiem a później łotrzykiem, ponieważ chcę poznać ich początki by dostać trofeum oraz bardziej rozwijać daną postać (tak jak teraz skupiam się najbardziej na moim Warriorze, DPSie).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam ostateczną zbroję ze smoczych Łusek Wayd zrobi nam po dostarczeniu łusek smoka (a takie w grze są tylko dwa):

Spojluje więc jeśli nie chcesz psuć sobie zabawy nie czytaj:

- Flemeth, w zmienionej formie

- smok w wiosce Azyl, broniący dostępu do urny świętych prochów

Taktykę dla danej postaci ustawiasz na jej karcie, tam masz opcję pozwalającą określić jak dana postać zachowuje się w określonych sytuacjach.

Maga/heala możesz przyłączyć po odpowiednim zakończeniu questu w Wieży Maginów; u krasnoludów dołączy do Ciebie kolejny wojownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktyka, co tam ogarniać. W przypadku wystąpienia określonej sytuacji wojownik/mag wykonuje akcję np.

- skupisko przeciwników - użyj zdolności Burza,

- żywotność postaci <50% - użyj okładu leczniczego itd.

Co do zbroi ze smoczej łuski to pomimo zabicia Flemeth nie Wade nie wykonał mi najlepszej zbroi, nie zwróciłem uwagi czy zostają po niej łuski.

Smoka w wiosce azyl nie zabijałem bo sprzymierzyłem się z kultem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam ostateczną zbroję ze smoczych Łusek Wayd zrobi nam po dostarczeniu łusek smoka (a takie w grze są tylko dwa):

Spojluje więc jeśli nie chcesz psuć sobie zabawy nie czytaj:

- Flemeth, w zmienionej formie

- smok w wiosce Azyl, broniący dostępu do urny świętych prochów

Taktykę dla danej postaci ustawiasz na jej karcie, tam masz opcję pozwalającą określić jak dana postać zachowuje się w określonych sytuacjach.

Maga/heala możesz przyłączyć po odpowiednim zakończeniu questu w Wieży Maginów; u krasnoludów dołączy do Ciebie kolejny wojownik.

Pieprzysz. Smoki są też w: Orzammarze (jeden), w ruinach siedziby Białego Kła (jeden), jest kilka smoków w jaskiniach prowadzących do prochów Andrasty (i to głównie z nich są do zdobycia łuski), w Wieży Magów też coś da się znaleźć, oraz spotykamy jednego podczas poruszania się pomiędzy lokacjami (z niego też są łuski/łuska). To raz. A dwa, że z F. nie masz łusek.

Quarantino, rozumiem że DA jest Twoim pierwszym cRPG-iem, ale nie rozumiem co to ma wspólnego z (nie)umiejętnością czytania. W pudelku z grą (przynajmniej w wersji na PS3, bo na PC już nie) dołączona jest książeczka z instrukcją - przeczytaj ją, leniu, zanim zaczniesz na forum zadawać głupie pytania. W samej grze zresztą też jest opisana mechanika rozgrywki, przeczytanie jej również by Ci nie zaszkodziło.

A co do Wejda, to warto tutaj wstrzymać się z zakupem drugiej zbroi przynajmniej do poziomu piętnastego. Od tego poziomu w jego sklepie pojawia się najlepsza w grze zbroja dla łotrzyka.

PS

Swoją drogą, to po ile Wy macie lat? Bo to, że nie macie ukończonych osiemnastu - jest pewne.

Edytowane przez Vuko Drakkainen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vuko Drakkainen chodzi mi o pełnowymiarowe smoki a nie jakieś małe wypierdki...

A smoki z prawdziwego zdarzenia są w DAO tylko DWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

Swoją drogą, to po ile Wy macie lat? Bo to, że nie macie ukończonych osiemnastu - jest pewne.

Oooo, a zadziwię Cię teraz, ja mam ukończone... 20, tadam :>

Ogólnie, to tak. Zabiłem tego fioletowego smoka jak szło się po Urnę prochów (fakt, że go na poziomie easy, życie). Za tego smoka dostałem, nie "łuska smoka" a "smocza łuska". Za tą smoczą łuskę, Wade, zrobił mi właśnie seta płytowego, bądź platynowego na lvl7. Żeby ubrać Alistaira w ten zestaw, muszę mieć siły 42, a mam 38 na chwilę obecną.

Z dużym, drugim smokiem jeszcze nie miałem okazji walczyć, teraz już wiem kto to będzie ;P...

Co do moich pytań, jeszcze tylko na pierwsze nie odpowiedzieliście. Jeżeli ktoś zna odpowiedź, będę wdzięczny :>

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vuko Drakkainen chodzi mi o pełnowymiarowe smoki a nie jakieś małe wypierdki...

A smoki z prawdziwego zdarzenia są w DAO tylko DWA

Będą dokładny to 3. Dolicz jeszcze Arcydemona.Edit:

@Vuko Drakkainen o jakiej zbroi piszesz?

Edytowane przez Valchall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwna sprawa, mi "smocza łuska" wpadła za obydwa duże smoki.

Quarantino na pierwsze pytanie Ci ie odpowiem bo nie mam pojęcia... Nie zastanawiałem się nad tym...

BTW

Pytanie odnośnie wieku jest bezzasadne. Pozwolę sobie przytoczyć regulamin:

§ I - Ogólne zasady obowiązujące użytkowników

------------------------------

1. Forum jest przeznaczone wyłącznie dla osób które ukończyły 21 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej powiedzcie mi proszę :)

czy wersja pl jest w jakiś sposób upośledzona :D tzn. czy niema czegoś co jest w ang. wersji ?

Typu fallout 3 brak trofek czy coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiQs polska wersja nie jest w żaden sposób upośledzona (jedyny mankament to to, że późniejsze dlc nie są tłumaczone na nasz język - działają z naszą wersją ale troche dziwnie to wygląda...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiQs, jeśli jeszcze nie masz DA, to sensownym byłoby wstrzymać się z tym jeszcze trochę. Coraz częściej pojawiają się w branży growej doniesienia o zbiorczym wydaniu - imho, warto poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FiQs, jeśli jeszcze nie masz DA, to sensownym byłoby wstrzymać się z tym jeszcze trochę. Coraz częściej pojawiają się w branży growej doniesienia o zbiorczym wydaniu - imho, warto poczekać.

Fakt, co raz więcej się o tym mówi, ale żaden konkret ani data nie jest podane. Póki co do pełnej wersji dostajesz Golema i zbroję. Przebudzenie (139zł) i reszta dlc (106zł) to jak widać 245 zł.

7 września wyjdzie jeszcze Witch Hunting, podejrzewam, że jak wyjdzie w Polsce to w cenie 26zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupi??em wczoraj now?? za 69z?? w MM, narazie le??y na p????ce w folii, bo gram w Mafi??, ale mam pytanko czy gra jest trudna i je??li nie mia??o si?? doczynienia w przesz??o??ci z RPG to od jakiego poziomu trudno??ci zacz???? i jak?? klas?? postaci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów kilka pytań:

1. Ostatnio jak grałem od razu nastawiłem się na zniszczenie prochów Andrasty ale nie miałem takiej opcji. Mogłem wziąć tylko szczyptę i odejść. Dlaczego tak było i gdzie popełniłem błąd? Czy może być to związane z tym że nie miałem wtedy ze sobą Wynne lub Leliany?

2. Odnośnie trofeum z wilkołakami, zabiłem tego maga i wszyscy zamienili się ludzi. Co źle zrobiłem? Czy chodzi o to żeby za pomocą perswazji przekonać Szybkonoga do wybicia wioski?

3. Ostatnio trofeum odnośnie 1000 kills. 100 i 500 wpadło mi podczas pierwszego przechodzenia. Liczyłem na to że 1000 dobije przy drugim podejściu lecz się nie udało. Gram cały czas z patchami. Czy jeżeli go teraz usunę (jestem podczas trzeciego przechodzenia gry magiem) to będę musiał nabijać od nowa czy wystarczy dobić do 1000? Czy ten patch sprawia że naliczają się tylko zabici przez naszego bohatera czy w ogóle blokuje trofeum z 1000 killsów. Może wcale nie muszę się martwić, że się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów kilka pytań:

1. Ostatnio jak grałem od razu nastawiłem się na zniszczenie prochów Andrasty ale nie miałem takiej opcji. Mogłem wziąć tylko szczyptę i odejść. Dlaczego tak było i gdzie popełniłem błąd? Czy może być to związane z tym że nie miałem wtedy ze sobą Wynne lub Leliany?

2. Odnośnie trofeum z wilkołakami, zabiłem tego maga i wszyscy zamienili się ludzi. Co źle zrobiłem? Czy chodzi o to żeby za pomocą perswazji przekonać Szybkonoga do wybicia wioski?

3. Ostatnio trofeum odnośnie 1000 kills. 100 i 500 wpadło mi podczas pierwszego przechodzenia. Liczyłem na to że 1000 dobije przy drugim podejściu lecz się nie udało. Gram cały czas z patchami. Czy jeżeli go teraz usunę (jestem podczas trzeciego przechodzenia gry magiem) to będę musiał nabijać od nowa czy wystarczy dobić do 1000? Czy ten patch sprawia że naliczają się tylko zabici przez naszego bohatera czy w ogóle blokuje trofeum z 1000 killsów. Może wcale nie muszę się martwić, że się nie uda...

@1 - Musisz pogadać z szefem tych kultystów w wiosce/świątyni/stojącym przed smokiem.

@2 - Musisz pogadać z panią lasu (tą zieloną laską) i mieć wysoką perswazję by przekonać ich że nie ma sensu gadać z elfami tylko trzeba ich wybić.

@3 - To trofeum (1000 killsów) jest z glitchowane. Większośc z osób ma z nim problemy. Jednym wpada bez problemu, innym nie. Są różne sposoby na nie - przez granie off-line, usuwanie patchy i granie na pierwszej wersji z płyty, po całkowite usunięcie danych z gry. Żadna z metod nie jest potwierdzona. Trzeba próbować.

@szymuR93 - Zacznij od normalnego lub łatwego. Poziom łatwy jeżeli chcesz po prostu przejść grę, nie przejmować się głupotą twoich towarzyszy i nie być zmuszonym do ręcznego zarządzania wszystkim co na padzie jest istnym koszmarem. Normalny też nie powinien sprawiać problemu jeżeli będziesz uważał.

Polecam zagrać magiem. Gra jest wtedy prosta, a postać szybko staje się eksterminatorem, rozdającym śmierć wszystkiemu i wszystkim na prawo i lewo. Do tego w drużynie wtedy warto mieć Morrigan i Wynne (magowie) oraz jednego woja do zbierania na siebie wrogów (Alistair, Sten lub Ogren). Tank bierze wrogów na siebie, a nasza trójca magów rozpoczyna symfonię śmierci. Nie ma lepszego widoku niż jednoczesne rzucenie na hordę pomiotów burzy ognia, burzy piorunów i zamieci śnieżnej :biggrin: Jak im obrażenia leciały XD

---

Moja opinia o DA. Średnia, na siłę przedłużana gra. Z powodującą ataki śmiechu żałosnymi deklaracjami bycia "mroczną" oraz powodującym ból uszu dubbinigiem. Taki z niej duchowym następcą Baldur's Gate jak z Demon's Souls łatwa gra dla niedzielnych graczy. Towarzysze walki są lepiej lub gorzej (częściej gorzej) udanymi kopiami bohaterów z poprzednich gier BioWare:

Alistair - Carth Onasi/Kaiden Alenko/Anomen z BG II - i jak wcześniej wymienieni ma problemy ze sobą. Nawet sarkazm go nie ratuje.

Moriggan - Viconia z BG II - samo napisanie tego mnie zabolało - Moriggan nie dorasta do pięt genialności Viconii i jej romansu w BG II. Do tego Moriggan ma obrzydliwy model twarzy oraz jej osobista historia jest nudna jak flaki z olejem.

Leliana - jupi! Nasz obowiązkowy klon Imoen/Mission/Tali. Nudna, brzydka, marna linia fabularna, słaba w grze.

Sten - Minsc bez humoru za to z dodatkiem wredności. Nudny, odrzucający graczy z marnym questem osobistym.

Wynn - Jaheira. Dopóki nie zaczęła mi nawijać jak się mam zachowywać nawet ją lubiłem. Dobra w grze ale irytująca w konwersacjach.

Zevran - klon Hear'Dalisa z BG II. Jeden z niewielu ciekawych towarzyszy w grze.

Pies - Najlepsza postać! Przez pierwsze pięć minut. Potem masz go dosyć.

Oghren - 100% klon Korgana Krwawego Topora z BG II. I dlatego jest IMO najlepszą postacią w grze.

Jest to klasyczna gra BioWare z wszystkimi swoimi przywarami i niedociągnięciami. Nie ma co oczekiwać genialnej fabuły jak w Mask of the Betrayer czy z Wiedźmina. Kto jest zły wiadomo od początku, kto jest dobry też wiadomo od początku, a twist fabularny - jeżeli istnieje - jest na tak niskimi poziomie że chce się walić głową w mur. To nie jest KotOR gdzie ludzie spadali z krzeseł gdy dowiadywali się kim grali.

Edytowane przez JibrilPL
  • Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi