Skocz do zawartości
Emir

Dragon Age: Origins

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde ale skoro za 100 i za 500 wpadło to powinno też za 1000. Jest w ogóle ktoś kto to zrobił z tym patchem czy jestem jedynym takim ryzykantem :turned: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ale skoro za 100 i za 500 wpadło to powinno też za 1000. Jest w ogóle ktoś kto to zrobił z tym patchem czy jestem jedynym takim ryzykantem :turned: ?

Tak ja zrobiłem z patchem więc nie masz sie co martwić\, jeśl byś miał buga to nie wpadło by ci trophy za 500 tylko zablokował byś się na 100 .

Spokojnie zacznij 3 raz jeżeli chcesz robić platynke .

Ja tez byłem w szoku jak mi po przesjściu 2 raz nie wpadło to trophy, po czym juz po end game udałem się ubic tego dodatkowego smoka na górze i po drodze wybijając kilku pomiotów wpadło mi trophy .

Edytowane przez schranz
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

DA:O przeszedłem już 2 razy jakiś czas temu po czym znowu ją kupiłem w ten weekend z myślą o dodatkach... możecie mi doradzić które dodatki są czegoś warte a które nie? Awakening zostawie sobie na przyszły miesiąc bo cena dość spora a pudełkowej wersji nigdzie nie widziałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja blight-queller wbiłem bardzo prosto. Normalnie aby wbić platynę trzeba grę przechodzić 3 razy. Za drugim razem grałem bez żadnego patha. Można co prawda skasować patha ale wtedy save będzie niekompatybilny z powodu dlc jeśli posiadasz, a podejrzewam, że golema i zbroję to pewnie tak. Więc przy którymś podejściu skasuj pathe i graj bez nich. Jest kilka momentów w grze. Jest kilka momentów w grze gdzie można gridnować, i zabijać mroczne pomioty.

1. Ostatnia bitwa

2. Tutaj sam wbiłem na głębokich ścieżkach a dokładnie sam początek okopów umarłych. Zmniejsz poziom trudności i koś do woli.

Co do kultu andrasty to jak już ktoś wspomniał ich dowódca musi ci dać fiolkę z krwią smoka. Potem dolewasz ich do prochów i ostatecznie wypijasz to. W ten sposób odblokujesz specjalność łupieżca, ale decyzja ta wiążę się z opuszczeniem przez Wynne drużyny.

Witam,

DA:O przeszedłem już 2 razy jakiś czas temu po czym znowu ją kupiłem w ten weekend z myślą o dodatkach... możecie mi doradzić które dodatki są czegoś warte a które nie? Awakening zostawie sobie na przyszły miesiąc bo cena dość spora a pudełkowej wersji nigdzie nie widziałem...

Polecam kroniki mrocznych pomiotów. Bardzo fajne DLC. Posiadam jeszcze powrót do Ostagaru i Szczyt wojownika (warden's keep) oba warto uwagi ze względu na możliwość zdobycia ciekawego sprzętu.

2. Odnośnie trofeum z wilkołakami, zabiłem tego maga i wszyscy zamienili się ludzi. Co źle zrobiłem? Czy chodzi o to żeby za pomocą perswazji przekonać Szybkonoga do wybicia wioski?

Po chwili rozmowy pojawia się możliwość najazdu elfów w ich obozowisku. Wystarczy powiedzieć  mam lepszy pomysł zabijmy ich od razu. (czy coś w tym stylu), załączy się scenka gdzie wraz z wilkołakami najedziecie na obóz elfów. Walka dziecinnie prosta a trofeum wpadnie. Niestety w ten sposób pozbędziesz się możliwości zakupu elfich korzeni potrzebnych do robienia mikstur życia. 

Edit:

Co do tego glitcha to polega to na tym, że zlicza pomioty zabite, przez twoją postać. Członkowie drużyny się nie liczą. Dlatego nie polecam próbować tego wbijać z pathem. Jest to strasznie czasochłonne.

Edytowane przez Valchall
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacząłem grę już 3 raz... 2 razy przeszedłem ją jako wojownik także jeszcze 2 przejść potrzebuję do platyny... tym razem gram łotrzykiem i po 2 godzinkach gry lepiej mi idzie aniżeli wojownikiem:) gra jest po prostu wspaniała (nie grałem w poprzednie gry BioWare bo nigdy nie przepadałem za tego typu grami a to że kupiłem DA:O to był czysty przypadek)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacząłem grę już 3 raz... 2 razy przeszedłem ją jako wojownik także jeszcze 2 przejść potrzebuję do platyny... tym razem gram łotrzykiem i po 2 godzinkach gry lepiej mi idzie aniżeli wojownikiem:) gra jest po prostu wspaniała (nie grałem w poprzednie gry BioWare bo nigdy nie przepadałem za tego typu grami a to że kupiłem DA:O to był czysty przypadek)...

Ja właśnie rozpocząłem grę po raz 3 jako mag. Podniosłem poziom trudności aby było ciekawiej, alei tak muszę przyznać że magowie są słabo zbalansowani w tej grze tzn. niezłą rozwałkę można zrobić.

Testowałem na razie taktykę 2 magów i 2 tanków, albo 2 magów, tank i łotr, gra się całkiem przyjemnie. Ktoś pisał, że dobrze się gra 3 magów i tank. Nie wiem zobaczę to później. Ale zdecydowanie polecam posiadanie łotra w drużynie sporo skrzyń i sprzętu wtedy nie ominiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Wiem, że było to pisane już setki razy, ale na prawdę nie chce mi się czytać wszystkich komentarzy i proszę, nie linczujcie mnie za to :D. Mam taki problem. W czasie ładowania gry, moje bohaterskie dokonania pokazuje mi "Liczba zabitych pomiotów: 521". I tu jest problem. Ponieważ trofeum za 100 pomiotów mi wpadło, ale za 500 już nie. I co zrobić teraz z tym fantem?

Dzięki za odpowiedź :). Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie pisałem na czym polega glitch z tym trofeum. Nie liczy ci mrocznych pomiotów zabitych przez członków drużyny, tylko przez ciebie. Dodatkowo, nie wiem jak jest to liczone przy kolejnym przechodzeniu gry. Mi trofeum nie wpadło, więc zanim zacząłem drugie podejście skasowałem wszystkie pliki instalacyjne i patha. Zacząłem nową i nie instalowałem patha. 

Gdzieś czytałem, że nie trzeba kasować plików wystarczy wywalić patha i wczytać save'a np. z ostatniej bitwy w jakimś dobrym miejscu np. elfie obcowisku. Zabijamy wszystkie pomioty jak się skończą to wczytujemy grę i od nowa. Jest tam do zabicia koło 40 pomiotów. Czyli gdzieś trzeba to powtórzyć 25 razy aby wbić 1000. Jak nie masz master warden za 500 pomiotów to możesz zrobić tak jak pisałem. Takich miejsc jest więcej w grze ja np. wbiłem na samym początku w okopach umarłych.

Od razu piszę, że tego 2 sposobu nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uf jak fajnie że mi to trophy wpadło za drugim przechodzeniem... teraz tylko muszę opowiedzieć się za bestiami w "nature of the beast" więc trochę retoryki mi potrzeba... a za 4 przechodzeniem będę celował w platynę - będę grał magiem jako kobieta więc załatwię przy okazji romans z allistarem bo nie zaliczyłem go jeszcze:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musiałem zabić 2 łotrzyków w drużynie (zaatakowali mnie) i nie mam w tej chwili żadnego. Najpierw Lelianę, a po jakimś czasie elfa Zevrana.

I w tej chwili nie mam nikogo w drużynie, kto potrafi otwierać zamki i skrzynie. Proszę o podpowiedź, gdzie można zwerbować jeszcze jakiegoś łotrzyka. Jestem w trakcie questów "Zbierz armię" / "Zjazd Możnych".Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety musiałem zabić 2 łotrzyków w drużynie (zaatakowali mnie) i nie mam w tej chwili żadnego. Najpierw Lelianę, a po jakimś czasie elfa Zevrana.

I w tej chwili nie mam nikogo w drużynie, kto potrafi otwierać zamki i skrzynie. Proszę o podpowiedź, gdzie można zwerbować jeszcze jakiegoś łotrzyka. Jestem w trakcie questów "Zbierz armię" / "Zjazd Możnych".Proszę o pomoc.

Jak sam nie jesteś łotrzykiem to więcej już niema w grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam nie jesteś łotrzykiem to więcej już niema w grze.

Hah, no to pięknie... nie, nie gram łotrzykiem. Mam nadzieję, że brak łotrzyka nie przeszkodzi w ukończeniu gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanie odnosnie systemu gry, z gory powiem ze nie czytalem tematu. chodzi o to jak wyglada system gry tzn czy gra sie cala druzyna czy tylko jedna postacia z czterech? jak wyglada sterowanie? z gory dzieki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, no to pięknie... nie, nie gram łotrzykiem. Mam nadzieję, że brak łotrzyka nie przeszkodzi w ukończeniu gry.

Ukończenie gry to nie problem, po prostu pominie cię sporo ciekawego sprzętu. Zależy jak daleko jesteś w grze.

witam, mam pytanie odnosnie systemu gry, z gory powiem ze nie czytalem tematu. chodzi o to jak wyglada system gry tzn czy gra sie cala druzyna czy tylko jedna postacia z czterech? jak wyglada sterowanie? z gory dzieki za odp

Można się przełączać pomiędzy członkami drużyny i grać nimi jak własną postacią. Jak ty tego nie robisz, to sterowanie jest automatyczne i tutaj właśnie przydaje się wybór odpowiedniej taktyki.

Co do sterowanie to nie ma paska skrótów jak na wersji PC. Możemy 6 skilli przyporządkować sobie pod przycisk na padzie, czy to leczenie itp. do reszty dostajesz się poprzez okrągłe menu naciskając L2. Sterowanie jest dobrze rozwiązane, ale trzeba troszkę pograć i przywyknąć do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram magiem i tutaj pytanie jakie czary rozwijać? Oraz czy ładować wszystkie punkty w magię czy może w coś jeszcze? (Zależy mi głównie na mocnych czarach oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie również gram 3 ci raz jako mag. Polecam,. Podniosłem poziom bo było mi za łatwo. Czego nie zalecam jak ktoś idzie po raz pierwszy.

Co inwestować. Na początek w drzewko na samej górze, znajduje się tam jedna umiejętność bierna (niestety ostatnia), która podnosi nam moc wszystkich czarów. Reszta z tego prawie nie przydatna, jedynie na początku gry.

Siła żywiołów, wg. mnie tutaj wybrać jeden i rozwinąć. Polecam szczególnie związane z piorunami.  Stworzenie - pierwsze drzewko, związane z leczeniem bardzo przydatne. Potem dużo lepsze są czary w przypadku wyboru specjalizacji uzdrowiciel dusz..  W glify ja nie inwestowałem więc nie będę pisał. Potem duch tutaj polecam 2 ostatnie drzewka, a mianowicie umiejętności zaraźliwa żywa bomba - nie raz ratowała mi życie. Bardzo skuteczne szczególnie jak dużo wrogów atakuje w zwarciu. Drugi przydatny skill to miażdżące więzienie - polecam. Przydatna też może okazać się możliwość ożywienia. Warto dać tu pkt.

Ostatnie drzewko Entropia. Tutaj sam dużo nie inwestowałem ale skille są dobre dlatego u mnie w teamie Morrigan ma kilka skilli z tego drzewka. Masowy paraliż. IMO świetna umiejętność, ale długo się ją rzuca.  

Ze specjalności ja poszedłem w uzdrowiciela dusz i maga krwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łotrzykiem ukończone, teraz pora na zwykłego wojownika tongue.gif

Walka finałowa trochę na siłę,

zaczynają mnie nudzić już takie układy walcz z bossem,

zjedziesz mu trochę "paska życia" przylezą pomocnicy itd...

Długo to się ciągnęło, wojsko + przyboczni tłukli się z pomocnikami,

skradający się łotrzyk strzelał do bossa, kilkanaście minut,

i pytam się po co,

w ogóle jeśli o mnie chodzi to tej walki mogło by nie być,

tylko ładna sekwencja animowana na koniec.

Dochodzą do niego, włącza się animacja - jakaś efektowna walka gdzie każdy może się wykazać i konieć

Mam nadzieję ze poprawia obsługę ps3 w DA:0 2,

czasy wczytywania, zapisywania, zacięcia na początku walk.

Straszną fuszerkę odstawili z tym praca DA:0.

Pytanie

Grę mam w Polskiej wersji,

jeśli kupię dodatki w angielskim PSStore to będą z nią działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję ze poprawia obsługę ps3 w DA:0 2, 

czasy wczytywania, zapisywania,  zacięcia na początku walk.

Straszną fuszerkę odstawili z tym praca DA:0.

Jeśli chodzi o sterowanie to mi całkowicie odpowiada. Co do czasu wczytywania to fakt, wnerwia to max. Jak np. chcesz kupić eliksir, wchodzisz do sklepu, wczytywanie, kupujesz, wychodzisz i znowu wczytywanie. Za długo zdecydowanie to trwa.

Pytanie

Grę mam w Polskiej wersji,

jeśli kupię dodatki w angielskim PSStore to będą z nią działać?

Działa wszystko ok. Sam posiadam polską wersję i do tego wszystkie DLC. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem i przeszedłem dziś najnowszy dodatek do Dragon Age`a - Witch Hunt. Napiszę o nim parę słów.

Tematyka bardzo ciekawa, odkrywamy czego szukała Morrigan, ale na koniec pojawiają się też nowe pytania, na które odpowiedzi znajdziemy pewnie w drugiej części gry (co dodaje tylko dodatkowego smaczku. Czas ukończenia? Przejście na poziomie trudnym zajęło mi plus minus 2 godziny. Znowu pojawiło się trofeum: Zabij bossa xxx na poziomie "Trudny" lub "Koszmar", tu mam lekki niedosyt ponieważ bez najmniejszego problemu zabiłem go na hardzie za pierwszym razem. Pozostałe trofea (trzy) wpadają same. Oczywiście odkrywamy znane już lokacje w nowej formie i w nowym blasku. Polonizacji nie ma, ale wszystko jest zrozumiałe. Nie ma głupiego, francuskiego akcentu jaki towarzyszył nam w dodatku z Lellianą także spokojnie. Akcja toczy się szybko i jest całkiem interesująca. 

Dodatek w skali do 10 ocenie na 8. Warto kupić.

Miał to byś chyba ostatni DLC do Dragon Age`a ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również się skusiłem na dodatek. Póki co jeszcze nie przeszedłem ale to kwestia czasu. Ostatnim czasy również kupiłem dodatek Golems of Amgarrak. Tam to było przegięcie istne. Postaćią na 23lvl padłem praktycznie podczas pierwszej bitwy całkowicie zaskoczony poziomem trudności. Ogólnie bardzo trudny dlc. A wbicie trofeów nie należy też do najłatwiejszych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moge kupic gre uzywana? nie ma jakis dziwnych kodow vip  tak jak w Bad company 2 albo ze bede musial cos doplacac ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe gry zawierają zbroję smoczej krwi oraz golema shale. Wersja używana ma te kody już pewnie zużyte. Nową grę można nabyć za 69zł, cena tych dodatków na ps3 jest IMO dość wysoka, golem to 55zł, zbroi nie pamiętam.

Gierka jest wg. mnie w dość przystępnej cenie więc chyba nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy gra w wersji PL daje możliwość ustawienia jeżyka angielskiego? Chodzi mi głównie o audio, napisy po polsku przeboleję jakoś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy gra w wersji PL daje możliwość ustawienia jeżyka angielskiego? Chodzi mi głównie o audio, napisy po polsku przeboleję jakoś.

Nie. Niema takiej możliwości. Chociaż powiem, szczerze iż grałem w wersję ang i muszę przyznać iż głosy dobrane to niektórych postaci są po prostu tragiczne. Chodzi mi tu głownie o głosy Morrigan oraz Alistair'a. No ale wiadomo każdy ma swoje gusta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi