Skocz do zawartości
PatrykJP19

FAT vs SLIM

Rekomendowane odpowiedzi

(Chyba) dobre porównanie znalazłem na innej stronce :

Cytat
Nowy model konsoli PlayStation 3, który został zaprezentowany na GamesCom '09 ma za zadanie wyprzeć z rynku istniejący już model konsoli (PS3 tzw. FAT). Czas na porównanie parametrów obu wersji PlayStation 3, tej starej określanej już mianem "FAT" czy też "chlebaka" oraz nowego modelu PS3 Slim (CECH-2000) lub po prostu "deski do krojenia". No to zaczynamy:

Rozmiary oraz waga

Miniaturyzacja to dobrodziejstwo (a czasem męka) związana z postępem technologii i rozwojem cywilizacji. Od czasu wydania w 2006 roku pierwszego modelu konsoli wiele uległo zmianom. Sony twardo twierdzi, że nowy model konsoli jest we wszystkich parametrach o 30% lepszy od tego starszego. Przekonajmy się więc.

Poprzednie PS3:

Wymiary: 325 mm (szerokość), 98 mm (wysokość), 274 mm (głębokość)

Waga: 5kg

PS3 Slim:

Wymiary: 290 mm (szerokość), 65 mm (wysokość), 290 mm (głębokość)

Waga: 3,2 kg

Różnica w szerokości: -35 mm

Różnica w wysokości: -33 mm

Różnica w głębokości: +16 mm

Różnica w wadze: -1,8kg

playstation3slim2009082.jpg

Wejścia w PS3

PlayStation 3 przeszło kilka drobnych modyfikacji od czasu swojej premiery. Jednym się one podobały, drudzy byli niezadowoleni. Ale jak sami wiemy, nie sposób dogodzić każdemu.

Poprzednie PS3:

Porty USB: 2 (4 w PS3 80GB [2007], 60GB [2006], 20GB [2006])

Wi-Fi: Tak (poza 20GB [2006])

Czytnik kart: Nie (poza 80GB [2007] oraz 60GB [2006])

PS3 Slim:

Porty USB: 2

Wi-Fi: Tak

Czytnik kart: Nie

Różnica w portach USB w zależności od modelu

Różnica w Wi-Fi: w zależności od modelu

Różnica w czytniku kart: w zależności od modelu

Co znajdziemy w pudle z konsolą

Mały bilans tego, co możemy zobaczyć w pudełku od konsoli PS3 Fat, w porównaniu z tym co zobaczymy w odchudzonej wersji PS3.

Poprzednie PS3:

Kable Video: kompozytowy

Kabel Ethernet: tak

Rodzaj kontrolera: Sixaxis (2006 – 2007), DualShock 3 (2008)

PS3 Slim:

Kable Video: kompozytowy

Kabel Ethernet: tak

Rodzaj kontrolera: DualShock 3

Różnica w kablu video: nie

Różnica w kablu Ethernet: nie

Różnica w rodzaju kontrolera: nie

Wnętrze konsoli

Poprzednie PS3:

Procesor: 90nm IBM Processor (modele z2006), 65nm (modele z 2007 – 2008)

Wymiana HDD: tak

Pojemność HDD: 20GB/60GB (2006), 40GB/80GB (2007), 80GB/160GB (2008)

Zużycie energii: 380w (2006 – 2007), 280w (2008)

Wsteczna kompatybilność z grami z PS2: 20GB/60GB (2007), 80GB (2007)

Wsteczna kompatybilność z grami z PS1: tak

PS3 Slim:

Procesor: 45nm

Wymiana HDD: tak

Pojemność HDD: 120GB

Zużycie energii: 260w

Wsteczna kompatybilność z grami z PS2: nie

Wsteczna kompatybilność z grami z PS1: tak

Różnica procesora: -45nm /-20nm

Różnica wymiany dysku: nie

Różnica w pojemności dysku: w zależności od modelu

Różnica w zużyciu energii: -120w/ -20w

Kompatybilność z wcześniejszymi grami: w zależności od modelu

Autorem posta który skopiowałem jest "Czubi" źródła nie podaję, bo nie wiem czy można reklamować inne serwisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem FATa jakiś czas temu, teraz zdecydowałem się za slima i wizualnie podoba mi się znacznie bardziej. Dużym plusem jest materiał z jakiego wykonana jest obudowa - nie kurzy się tak jak poprzedniczka, która po kilku dniach nie ścierania kurzu z czarnej robiła się szara. Konsola już była używana jakiś czas, ale nic nie stuka i puka, konsola nie "wyje" w trakcie czytania płyt itd. Co będzie dalej, zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie delikatne wykopanie tematu, ale cóż. Musiałem, to było ponad mnie : (

Jest tu ktoś, kto przeszedł z fata na slima i może jednoznacznie powiedzieć, co poza obudową i większymi dyskami jest w nim lepszego i czy warto dopłacać do niego 200-300 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 27.12.2010 o 11:10, Zkirtaem napisał:

Wybaczcie delikatne wykopanie tematu, ale cóż. Musiałem, to było ponad mnie : (

Jest tu ktoś, kto przeszedł z fata na slima i może jednoznacznie powiedzieć, co poza obudową i większymi dyskami jest w nim lepszego i czy warto dopłacać do niego 200-300 zł?

Jako że nie przeszłem bo dalej mam fata, to ci powiem tak w drugiej nic nie jest lepsze tylko odchudzenie wiecej nic. Ja bym zostawał przy facie jak wszystko ok jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszystko jasne tongue.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slim miał się mniej nagrzewać i ciszej pracować. Specjalnie kupiłem konsolę z CPU 45nm i GPU 40nm, bo myślałem, że tak będzie. Tymczasem konsola wcale nie pracuje tak cicho jak myślałem i nagrzewa się nieco bardziej od mojego Fata z CPU 65nm i GPU 65nm mimo, że ma podzespoły wykonane w nowszej technologi produkcyjnej. Trochę jestem tym zawiedziony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniłem FAT'a 60GB na slim. Na szczęście nie musiałem nic dopłacać.

Bałem się ze po raz drugi dopadnie mnie YLOD, więc pozbyłem się grubaski.

Nie obchodzi mnie to czy się nagrzewa. Chodzi znacznie ciszej, co można zaobserwować oglądając film w nocy.

Jestem bardzo zadowolony i oby była bezawaryjna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to nie długo wymienie dysk w konsoli na 320gb ale bedzie jazda, bo mój 80gb wogóle nie starcza na gry. Tylko mam pytanie do posiadaczy nawet slimow 320gb tylko, ile macie GB jak konsola jest czysta 300gb? ile dysk zabiera gb tam pisze wielkosc dysku czy jakos tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 1.01.2011 o 23:46, Pyle napisał:

Ja to nie długo wymienie dysk w konsoli na 320gb ale bedzie jazda, bo mój 80gb wogóle nie starcza na gry. Tylko mam pytanie do posiadaczy nawet slimow 320gb tylko, ile macie GB jak konsola jest czysta 300gb? ile dysk zabiera gb tam pisze wielkosc dysku czy jakos tak.

Wczoraj wymieniłem moje dotychczasowe 80 na 500 Gb. 500 na etykiecie dysku to faktyczne ok 465Gb a po zgraniu backupa (który miał 30Gb) zostało mi o ile dobrze pamiętam 385Gb. O ile się nie myklę to gdzies mignęła mi wiadomość, że PS zjada ok 50Gb na system (i to by się mniej więcej zgadzało) ale niech bardziej obeznani potwierdzą...

P.S. Jak dla mnie tylko i wyłącznie FAT. Slim po prostu ni się nie podoba a kurz mi jakoś nie przeszkadza - gdy regularnie się sprząta to nie ma żadnego problemu...

Edytowane przez dwypij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 1.01.2011 o 23:46, Pyle napisał:

Pewnie już sobie znalazłeś odpowiedź na to pytanie, ale jak by co - mój dysk ma 298GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fat. Wizualnie obie są ładne, Fat bardziej klasyczna, a Slim też ma coś w sobie. W Slim źle zrobili, że przyciski nie są dotykowe, a konsola lekka, więc czasem przy włączaniu się przesuwa. :biggrin:

Co do spraw technicznych ciężko mi powiedzieć, bo mam tylko Fat. :happy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.01.2011 o 13:12, kuba105000 napisał:

Ja mam Fat. Wizualnie obie są ładne, Fat bardziej klasyczna, a Slim też ma coś w sobie. W Slim źle zrobili, że przyciski nie są dotykowe, a konsola lekka, więc czasem przy włączaniu się przesuwa. :biggrin:

Co do spraw technicznych ciężko mi powiedzieć, bo mam tylko Fat. :happy:

Fat jest dla prawdziwych mężczyzn, a slim dla panienek. To największa różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.01.2011 o 13:45, mrtwister napisał:

Może i masz rację, ale nie zmienisz tego że bierze mniej prądu, mniej awaryjna, większy dysk i znacznie słabiej lub w ogóle nie widać śladów eksploatacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.01.2011 o 13:45, mrtwister napisał:

Ok, wszyscy posiadacze slimki to transseksualiści....

Slim z początku do mnie nie przemawiał, lecz jak widzę go na mojej komodzie to... jest cudowny, ta czerń, ładne wykończenia i znaczek PS3 <3.

Fat też jest bardzo ładny, taki.. klasyczny, jakbym miał możliwość kupiłbym ją do samego ,,postawienia''!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.01.2011 o 18:02, Even napisał:

Ok, wszyscy posiadacze slimki to transseksualiści....

Slim z początku do mnie nie przemawiał, lecz jak widzę go na mojej komodzie to... jest cudowny, ta czerń, ładne wykończenia i znaczek PS3 <3.

Fat też jest bardzo ładny, taki.. klasyczny, jakbym miał możliwość kupiłbym ją do samego ,,postawienia''!

Potwierdzasz tylko moją teorię: "...lecz jak widzę go na mojej komodzie to...jest cudowny, ta czerń, ładne wykończenia i znaczek PS3" - vide slim. Zupełnie jakbym słyszał baby na zakupach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 18.01.2011 o 17:57, sk316fx napisał:

Może i masz rację, ale nie zmienisz tego że bierze mniej prądu, mniej awaryjna, większy dysk i znacznie słabiej lub w ogóle nie widać śladów eksploatacji.

Mój fat jest cichy, wcale się nie psuje, ma dysk 500gb i wygląda jak z fabryki. Niejeden z was o takim marzy, zamiast tego macie babską namiastkę ps3 jaką jest slim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 19.01.2011 o 11:59, mrtwister napisał:

Mój fat jest cichy, wcale się nie psuje, ma dysk 500gb i wygląda jak z fabryki. Niejeden z was o takim marzy, zamiast tego macie babską namiastkę ps3 jaką jest slim.

Dobrze, skoro już udowodniłeś wszystkim swoją nieprzeciętną męskość, możemy wrócić do dyskusji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 19.01.2011 o 12:14, lipek90 napisał:

Dobrze, skoro już udowodniłeś wszystkim swoją nieprzeciętną męskość, możemy wrócić do dyskusji?

Ok skoro wszyscy zrozumieli przesłanie, to wracamy do dyskusji. Niestety w mojej wersji ps3 słabe jest to, że mam jedynie dwa porty usb i jeszcze do tego z przodu ps3 (moja leży). niestety dyndające kable nie wyglądają zbyt estetycznie, no i niestety dwa porty to zdecydowanie za mało. Dwa z przodu i dwa z tyułu to byłoby optymalne rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby mi ktoś podesłać link do tej tabelki z rozpiską jaki model w jakiej technologii jest wykonany i która konsolka jest najnowsza. Ta z nr CECH-2504b jest najnowsza?

Edytowane przez maciek1422

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 20.01.2011 o 12:28, maciek1422 napisał:

Mógłby mi ktoś podesłać link ...

TU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jedna rzecz którą miałem okazję ostatnio zaobserwować a która w moich oczach podnosi rangę SLIMKI powyżej mojego ukochanego chlebaka :)

Mój brat sporo podróżuje; cztery dni mieszkanie, cztery dni praca, do tego 2,3 razy w roku spędza średnio po 3 tygodnie w Polsce (mieszka i pracuje w Niemczech). Zawsze miał FAT'a i go przywoził ze sobą. Widok ten sam; mała sportowa torba, wypchana po brzegi grubasem :whistling: A teraz: fajna niewielka torba na laptopa załatwia sprawę ... slimka, obok padzik, w bocznej kieszonce dwa kable i w przegródce na dokumenty 3-4 gierki.

Minimalizm czasem nie jest więc taki zły :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.