chrono87 171 Napisano 13 Sierpień 2013 Ktoś już ukończył ? Tales of Vesperia bardzo mi się podobało, teraz mam chęć na jakiegoś jRPG, nie wiem czy to kupować czy to Ni No Kuni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 13 Sierpień 2013 nnk... taniej i naprawdę zajebiscie - przejdziesz nnk -xillia stanieje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 13 Sierpień 2013 (edytowane) Walka po powrocie z obandażowaną Millą do Seahaven... błagam pomóżcie. Gram na Hard. Yebany Ivar mnie niszczy. Bez problemu zdejmuje mu 90% HP. Później ta c*pa dostaje poyebania z pomieszaniem, nie mogę nic zrobić. Stun, combo, stun, combo, stun, combo. Nie żyję. Jestem absolutnie bezsilny. Tanie, głupie, bez sensu. Może to jest jakiś błąd, ale serio, od poziomu 10% HP jest niezniszczalny. Edit: Dobra. Padł. Jezuuu, żeby taki leszcze mnie tak łoił. Po prostu pod koniec walki trzeba być bezbłednym, unik. atak od tyłu, unik i tak w kółko. Nudy. I tak kocham tę grę... Uważam, że dla osób, które po raz pierwszy stykają się z systemem walki występującym w serii Tales of ..... gra wcale nie musi być super prosta. Od poziomu moderate po kilkunastu godzinach gry, zaczyna się zabawa. Jak się nie umie sidestep'ów, nie blokuje, nie wie z kim się linkować w przypadku poszczególnych przeciwników, to można paść, na co mniej przyjemnych mobach. Na hard walki z pierwszymi bossami stanowią wyzwanie, nie jakieś wielkie, ale jednak. Tak więc posty o śmiesznym poziomie trudności, początkujący z tales'ami mogą włożyć moim zdaniem między bajki. Może ToGF był trudniejszy, ale ToX nie wydaje mi się grą śmiesznie prostą. Jest normalnie i na pewno nie ma co porównywać tego systemu walki do padaki z Final Fa(il)ntasy...tfu!...XIII. Edytowane 13 Sierpień 2013 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Struggler 45 Napisano 14 Sierpień 2013 Ja juz nie martwie sie o poziom trudnosci i dlugosc gry. Na hardzie zrobilo sie ciezko. Expienie zajmuje sporo czasu,system walki rewelacyjny. Zostala tylko ta slamazarna fabula.mam 19h,19lv i expie przed Motylem. Wiem ze jeszcze dluga droga przedemna. W przerwach od expienia ogrywam ICO:)-magiczna gra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Zostala tylko ta slamazarna fabula.mam 19h,19lv i expie przed Motylem. No to ostro grindujesz. Ja mam niecałe 15h na liczniku i motyla zostawiłem juz dawno za sobą, chyba na 11-12 godzinie gry. Też podbijam pod 20 lvl obecnie, może stąd te problemy na hardzie i powinienem trochę poexpić. Zrzuciłem jednak poprzeczkę na Moderate. Bądź spokojny o fabułę, po walce z Anomaly fabuła z lekka przyśpiesza i już jest całkiem nieźle, pojawiają się antagoniści i wszystko powoli zaczyna nabierać barw. Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Struggler 45 Napisano 14 Sierpień 2013 Grabeq motyla rozwaliles na hardzie czy moderate? Pamietasz jaki miales lvl bohaterow. Ja podbije tak do 22lvl.i biore sie za motyla. Jest jakis trofik za przejscie gry na hardzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Na Moderate. Dopiero po tej walce przerzuciłem sie na hard, bo sporo mnie nauczyła. Jest na niego dość prosty sposób, więc powinno dać radę na hardzie. Nie pamietał poziomu postaci, ale zakładam, że trzasnąłem go ok. 15 lvl, aczkolwiek dość szybko zdejmował mi HP. Co do taktyki: Spamowanie Rowanem fireballi w linku z Elize generalnie niszczy owada bardzo szybko. Jeżeli wolisz walkę wręcz, musisz ustawić koniecznie Rowanowi art Air Pressure i wyłączyć inne (no może poza Splash), chodzi o to, żeby utrzymać to tałatajstwo na ziemi, bo jak odleci Ci wysoko masz przesrane. Ja się męczyłem bo nie bardzo ogarniałem jeszcze system walki, myślę, że dla Ciebie nie będzie stanowił większego problemu. Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Ok... Dziś w nocy jeżeli nic mi nie pokrzyżuje po raz "enty" planów zasiądę do Xilli.. Ale ja miałem pecha do tego tytułu jak do tej pory ;), najpierw akcja z preorderem ;) potem "freezowała" mi konsolę przy szyldzie Namco aby wyszedł dragons crown który mną zamiótł a gdzies pomiędzy alfiki i inne forumowe gady męczyły mnie z zarywaniem nocy w różne multi plusowe ;) ale 2 najblizsze dni wolne tylko dla Milli w jej stroju pokojówki :P Edytowane 14 Sierpień 2013 przez zdun Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Uhm...zdun.. ja rozumiem..upodobania..preferencje seksualne...fantazje...ale zacznij od Jude'a, bo jego historia jest szersza i dłuższa. Podobno ta Millą uzupełnia tylko pewne luki. Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Grabeq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zdun 1522 Napisano 14 Sierpień 2013 Spokojnie jak zasiądę to zrobie obie fabuły, zacznę chyba Millą gdyż jak każdy zdrowy facet lubie jak przed ekranem mam fajną dziołchę a ta takową się wydaje na pierwszy rzut ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schranz 488 Napisano 14 Sierpień 2013 a ja zacznę od żyda, jak mu tam Jude ? 2/3 dni na Bioshocka 1999 mode i mam 2 tyg urlopu na talesa choć odpaliłem u kolegi na chwile i początek jakiś szary bury i ponury :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 14 Sierpień 2013 (edytowane) Jedna i druga fabuła różnią się od siebie minimalnie w sumie, ale dopiero przy dodatkowych scenkach cholernie sporo się wyjaśnia, a jest tego naprawdę dużo. Rozwalicie jakiegoś bossa, wróćcie w to samo miejsce, czasem jest skit czasem scenka, co sporo wyjaśnia. Grabeq rozwaliłeś bossa? Najlepszy sposób na niego to "teleporcik" jak Cię atakuję pojawiasz się za plecami i mu ładujesz ile wlezie, 6 prób z nim miałem, a przy 6 tylko 2 razy mnie drasnął. Może ktoś kojarzy w jakich okolicznościach pojawiają się "płyty chodnikowe"? Trzy ubiłem, ale reszta mi zwiała i nie mogę na nie trafić po raz kolejny.(losowe to jest czy trzeba jakieś warunki spełnić?) Edytowane 14 Sierpień 2013 przez Strife Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 14 Sierpień 2013 Stosowałem ten sam sposób Strife, od samego początku, ale chyba naście razy musiałem próbować. Zawsze pod koniec dawałem ciała z timingiem i zaczynał się łańcuch stunów. Wystarczył jeden błąd z mojej strony. Jak go ciachnąłem też mnie ledwo drasnął, trzeba po prostu w odpowiednim momencie sidestepy robić, a ja już ledwo na oczy widziałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkman 49 Napisano 15 Sierpień 2013 Heh nie wiem już co z moją konsolą jest nie tak - przez chyba 90% walk od połowy gry mam masakryczny slow motion jeżeli występuje więcej niż 4-5 przeciwników naraz i o ile haczenie przy odpalaniu Mystic Arte mogę strawić tak to staje się naprawdę mało grywalne :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 16 Sierpień 2013 Ciekawe czy to wina Twojej konsoli czy jakaś partia płyt jest tak zjechana, u mnie jak na razie wszystko działa tip top po 40h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Struggler 45 Napisano 16 Sierpień 2013 U mnie tez nie ma problemu z wczytywaniem.Nie chce martwic ale wina moze byc po stronie konsoli. Wracajac do tych plyt,tez na nie trafilem tylko umknely mi.Ktos wie co to jest? W ogole Panowie jak wrazenia z gry? Skonczyl juz ktos? Ja mam 24h,Xian-du i juz w miare sie fabula rozbujala. Tylko brak solidnego czarnego charakteru mi doskwiera. Tzn;wiem kto musi wylapac w tryby ale za wiele jakos go nie ma w grze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
schranz 488 Napisano 16 Sierpień 2013 Ja dopiero zaczynam . Od razu widać że jest to oldschoolowe jrpg dla fanów serii rodem z ps2 . Próżno szukać tu niesamowitego rozmachu i bajecznych lokacji niczym w NNK . Grafika bardzo średnia, lokacje całkiem spoko ale dungeony to już klasyka i nie specjalnie jest na czym oko zawiesić . Dubbing nie specjalnie mi przypasował (ale jest ok) a lip sync nie istnieje . To tyle z minusów, będą one przeszkadzać graczom wychowanym na ps3, jak ktoś ogrywa jrpg od kilku generacji wstecz to nie będzie to dla niego problemem . Teraz to co mi się podoba . System walki ! uniki bloki kontry backstaby ! Eleganckie klasyczne menu z podziałem na itemy eq statsy itd, bardzo czytelne i funkcjonalne . Fabuła z początku mnie zaciekawiła a i klimat jest dosyć mroczny i poważny o dziwo . Tak że zapowiada się ciekawie a co będzie dalej to się zobaczy, puki co nie żałuję zakupu bo widać że to kawał mięsistego jrpg-a . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ognista sucz 26 Napisano 16 Sierpień 2013 U mnie również jest ok:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkman 49 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Hmm a można wiedzieć jeszcze jakie macie wersje ps3? - ja mam starego grubasa 40gb który od 6 lat działa(ł) niezawodnie. Ja jestem już przed końcowym bossem (albo raczej w ostatnim dungeonie - nie wiem jaki jest on długi) ponad 80h na liczniku i teraz będę robił wszystkie subeventy które uda mi się znaleźć (gram bez poradników przy 1 przejściu) i nabijał jak najwięcej tytułów żeby mieć dużo grade na ng+ bo ceny w grade shopie są troche wysokie (np exp 5x kosztuje 2000 czy przeniesienie lvli sklepów 1000 a mam ledwo 4100 z max 10 000) Te "płytki" o nazwie Bacura są chyba randomowe i żeby nie uciekały trzeba do nich podchodzić powoli z wciśniętym kółkiem Edytowane 16 Sierpień 2013 przez darkman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grabeq 1138 Napisano 16 Sierpień 2013 Czy w NG+ możemy wybrać jako główną postać innego protagonistę, niż postać, którą graliśmy za pierwszym razem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkman 49 Napisano 16 Sierpień 2013 Mam nadzieję bo nie mam zamiaru grać drugi raz inną postacią tylko po to żeby nic z tego nie zaliczało się do mojego głównego save (killsy, kasa, lvl sklepów itp). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Tak można wybrać, jak się grało Judem to można Millą i na odwrót, mnie ciekawi czy bronie i sprzęt przejdą, bo w Gracesie ni chu chu i to było beeee. Ja mam 1570 punktów jak na razie, u mnie fatek zdechł 2 lata temu:( , i płytka mi uciekła z kółkiem, jednak trzeba gady gonić aż się złapie chyba. Edytowane 16 Sierpień 2013 przez Strife 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkman 49 Napisano 16 Sierpień 2013 Może faty mają jakieś gorsze bebechy ale nie znam się więc :) Hmm to w takim razie musisz dodatkowo podchodzić od tyłu a kręcą się zgodnie z ruchem wskazówek zegara więc łatwo ogarnąć gdzie jest ten "tył". Na chwilę obecną mam ok 4500 grade + samo wbicie postaci na 99 lvl to 6x 200 więc trochę jeszcze wpadnie. A i przed końcem gry standardowo można porobić/podokańczać dużo subeventów które wyjasniają kilka rzeczy więc nie warto spieszyć się z zakończeniem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Strife 1353 Napisano 16 Sierpień 2013 W Talesach nigdy się nie spieszę, im dłużej się w to gra tym przyjemniej. Zauważyłem ciekawą rzecz, a mianowicie, przy jednym quescie jest oznaczenie 1,2,3,4 , a niby są tylko 3 chaptery wie ktoś o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkman 49 Napisano 16 Sierpień 2013 (edytowane) Wg mnie to jest tak że to są chaptery danego eventu np 1 chapter to porozmawiaj i zabij coś, 2 chapter porozmawiaj z kimś innym i 3 chapter porozmawiaj, zabij/przynieś coś i porozmwiaj kończąc quest i nie mają nic wspólnego z głównymi chapterami których jest 4 a nie 3 ;] przykład - event w Sharilton "Pretty and Pink" polega na tym aby przynieść 3 różne itemy przez co ma 3 chaptery. edit: hehe właśnie zrobiłem niezłe combo :) Edytowane 16 Sierpień 2013 przez darkman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach