Skocz do zawartości
Żywy

PlayStation 4

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam sobie niektóre posty w tym temacie i po raz kolejny pragnę zacytować klasykę Stanisława Barei  

@ Dex 

Kolega chyba nie zapoznał się z rekomendowanymi wymaganiami dla BF4 na PC, bo jak by się zapoznał to by takich głupot nie pisał. 

Ja zapodam celem wyjaśnienia:

System operacyjny: Windows 8 64-bitowy
Procesor: sześciordzeniowy AMD lub czterordzeniowy Intel
RAM: 8 GB
Karta graficzna: AMD Radeon HD 7870 lub Nvidia GeForce GTX 660 (z pamięcią 3 GB)
HDD: 30 GB

A teraz łaskawie proszę mi wyjaśnić dlaczego niby takie zacofane technologicznie Xbone  i PS4 nie potrafią wyciągnąć BF4 w FullHD i 60 klatach? Bo są zacofane technologicznie? Ciekawe że jakoś tego nie widać.

To zwykłe deweloperskie pier...e.

Terminy gonią, albo tez nie chce się na dupie przysiąść i popracować - więc pisze się pierdoły. 

Że sprzęt zacofany, że technologia przestarzała, że kłopoty z programowaniem albo że zupa za słona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mori,

Tu nie chodzi o to że PS4 nie może, tylko o to że XBone nie wyrobi i nie może być zbyt dużej różnicy w jakości bo by się gra nie sprzedawałą na XBone. Politka i merketing.

Sytuacja identyczna jak z ropą naftową. Są źródła taniej energii ale nie pójdzie to w obieg bo by Arabusy żarły piach bo nic innego poza ropą tam nie ma a koncerny i możni tego świata by stracili żyłę czarnego złota. W rezultacie my sie trujemy żeby ktoś mógł trzebać na tym kasę. ;) Analogicznie jest z PS4 i XBone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, finansowy punkt. I wszystko jasne. Czyli w sumie lepiej aby xklocek był mocniejszy, a nie słabszy bo nieroby będą równali w dół.

Mówiłem o tym od początku - devy będą robić gry identyczne nawet jeżeli ps4 jest mocniejsze - po prostu chcą aby ludzie kupili grę, a jakby xboxowcy zobaczyli że my dostajemy produkt pełny, a oni wybrakowany graficznie, to no cóż :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz łaskawie proszę mi wyjaśnić dlaczego niby takie zacofane technologicznie Xbone  i PS4 nie potrafią wyciągnąć BF4 w FullHD i 60 klatach? Bo są zacofane technologicznie? Ciekawe że jakoś tego nie widać.

To zwykłe deweloperskie pier...e.

Terminy gonią, albo tez nie chce się na dupie przysiąść i popracować - więc pisze się pierdoły. 

Że sprzęt zacofany, że technologia przestarzała, że kłopoty z programowaniem albo że zupa za słona.

Tylko ze te wymagania na PC nic nie mowia, w jakiej rozdzielczosci i w ilu FPSach pojdzie gra na takim kompie, wszyscy slepo zakladaja, ze jest to 1080p@60FPS, ale jak uczy zycie komp musi byc zawsze o te 30-50% mocniejszy niz zalecane wymagania. To raz, druga sprawa to brak czasu - wiadomo, jak gre wydaje EA to gra musibyc tego i tego dnia na polkach, nawet jak jest skonczona tylko w 70%. A po trzecie gra jest robiona na az 5 platform, wiec ciezko, zeby wyciskala maksimum z chociaz jednej. Mi osobiscie tez sie wydaje, ze BF4 moglby spokojnie pojsc w 1080p@60FPS, skoro wymaksowany BF3 na PC w tylu chodzi na identycznym co konsole, a nawet nieco slabszym sprzecie, dodac do tego optymalizacje kodu czego nie ma na PC i powinno pojsc bez problemow. Ale to moze za kilka lat w BF5/BC3, kiedy deweloperzy do konca naucza sie wykorzystywac moc nowych konsol, to pod nie beda pisane silniki, i gry nie beda juz robione pod PS3/X360, bo to one tak naprawde hamuja wersje na next-geny, zwlaszcza PS3.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem o tym od początku - devy będą robić gry identyczne nawet jeżeli ps4 jest mocniejsze - po prostu chcą aby ludzie kupili grę, a jakby xboxowcy zobaczyli że my dostajemy produkt pełny, a oni wybrakowany graficznie, to no cóż :E

Wy tam wiecie co będą robić developerzy Jakoś nikt się nie przejmował słabszymi multiplatformami na PS3.

Według mnie wszystko zależy jak się PS4 sprzeda, jak sprzedaż będzie sporo lepsza od x1 to nikt nie będzie patrzył że obie wersje powinny być podobne. Wystarczy jak wersja PS4 będzie zbliżona do PC, a z Xboxa skrojona. Oczywiście MS już sobie zapewni że takie CoD czy BF będzie identyczne ale przecież tych serii jest pełno.

Sony też może swoje załatwić przy stoliku, choćby z Ubisoft. Dziwne to gadanie że się nie opłaca, pamiętacie ps2, xboxa i gamecube'a ? Każda multiplatforma wyglądała inaczej a te z xboxa o niebo lepiej od ps2. Opłaca się ale tak jak pisze Żywy trzeba cierpliwości bo teraz co drugi zespół ma urwanie głowy. Taka Guerilla czy Evolution robi grę na jedną platformę a teraz prowadzi wyścig z czasem żeby wprowadzić 60 fps, jak im jest ciężko to co dopiero tym co robią 4-5 wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze te wymagania na PC nic nie mowia, w jakiej rozdzielczosci i w ilu FPSach pojdzie gra na takim kompie, wszyscy slepo zakladaja, ze jest to 1080p@60FPS, ale jak uczy zycie komp musi byc zawsze o te 30-50% mocniejszy niz zalecane wymagania. To raz, druga sprawa to brak czasu - wiadomo, jak gre wydaje EA to gra musibyc tego i tego dnia na polkach, nawet jak jest skonczona tylko w 70%. A po trzecie gra jest robiona na az 5 platform, wiec ciezko, zeby wyciskala maksimum z chociaz jednej. Mi osobiscie tez sie wydaje, ze BF4 moglby spokojnie pojsc w 1080p@60FPS, skoro wymaksowany BF3 na PC w tylu chodzi na identycznym co konsole, a nawet nieco slabszym sprzecie, dodac do tego optymalizacje kodu czego nie ma na PC i powinno pojsc bez problemow. Ale to moze za kilka lat w BF5/BC3, kiedy deweloperzy do konca naucza sie wykorzystywac moc nowych konsol, to pod nie beda pisane silniki, i gry nie beda juz robione pod PS3/X360, bo to one tak naprawde hamuja wersje na next-geny, zwlaszcza PS3.

Wyjete mi z ust,to samo chcialem napisac.

Optymalizacja slowo klucz.Na PC kazdy ma inny komp i nie da sie zooptymalizowac gry pod jakis konkretny sprzet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SephiroT

Z tego co mi wiadomo Xbone ma mieć gorszy RAM - DDR3 zamiast 5 i grafikę działająca w 1.31 TFLOPS w porównaniu do PS4 "robiącej" 1,8 TFLOPS, reszta to gówno warte pierdoły. Zresztą plusem Xbone`a będzie Winda z DX11,x co wskazuje na korzyść Xbone`a.

Sorry ale twierdzenie że Xbone hamuje PS4 mnie co najmniej śmieszy. Hamować to może będzie za 4-5 lat, ale nie przed wejściem konsoli na rynek.

@Żywy

Bardzo słusznie piszesz że:

...Ale to moze za kilka lat w BF5/BC3, kiedy deweloperzy do konca naucza sie wykorzystywac moc nowych konsol, to pod nie beda pisane silniki...

Ja tez się z tym zgadzam. I od samego początku pojawienia się postów/informacji o zacofaniu technologicznym next genów, które nomen omen jeszcze się nie ukazały, traktuję jako zasłonę dymna dla teamów które nie chca/potrafia ogarnąć konsol.

Tym bardziej że na na PC forach wyraźnie pisze jaki trzeba mieć komp aby BF3 ruszył na tzw "ultra", minimum:
- 4ro rdzeniowy procek
- 4 GB RAM, podobno "wystarczą DDRy3
- karta grafiki z 1GB RAMu, DDR5 zalecane
- no i 64 bitowy system.
Czyli co BF3 śmiga na "teoretycznie" 2 razy słabszym PC-towym sprzęcie w FullHD i 60 klatkach, a konsole są "za słabe" :lol:

Drodzy forumowicze jak widzę zaczynamy dochodzić do konsensusu, a tym konsensusem jest słowo klucz - optymalizacja.

Ergo badziewnie wyglądający BF4 na PS4/Xbone - badziewnie w stosunku do BF3 na PC - to nie wina zacofania technologicznego konsoli, ale kwestia tego że dwesom nie chce się siąść na dupie i popracować bo na to trzeba czasu, a jak wiadomo czas to pieniądz. 

A przecież nie ma marnowania kasy na lepiej wyglądającą grę na next gena - niech konsolowy żrą co się im daje :lol:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą plusem Xbone`a będzie Winda z DX11,x co wskazuje na korzyść Xbone`a.

Pierwszy raz czytam, że winda z dx11 to korzyść, więc mi wytłumacz dlaczego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego że jak w przypadku X360 pewne programistyczne knify można przenieść z PCta, ergo konwersja z PCta na Xbone`a będzie prostsza i łatwiejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz czytam, że winda z dx11 to korzyść, więc mi wytłumacz dlaczego :)

O różnicy w programowaniu (i nie tylko) na X1 i PS 4 najlepiej przeczytać artykuł eurogamera:

http://www.eurogamer.pl/articles/df-jak-przekonwertowano-the-crew-na-ps4 "Jak przekonwertowano The Crew na PS 4"

Edytowane przez emtek
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli teoretycznie jest to zaleta, ale Valve przenosilo jakieś gry na Linuxa i na podobnym sprzęcie mieli lepsze efekty. Czyli to DirectX na X1 jest wygodne dla programistów ale nie znaczy też że efekt końcowy będzie przez to lepszy. Znowu wszystko zależy od talentu robiących konwersję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli co, zapowiada się powtórka z rozrywki ? Czyżby Ps4 miało dostawać znowu porty z X1 bo nie ma bibliotek DX11.2 ? W takim razie nici z lepszych wersji multiplatformowych gier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MS pisal jakis czas temu, ze wprowadzili nowy FW, w ktorym tworcy maja bezposredni dostep do GPU, z pominieciem DX, czyli tak samo jak w PS4. A poza tym jesli chodzi o multiplatformy PS4 vs X1 to tak czy inaczej IMO nie bedzie praktycznie zadnej roznicy, bo jesli dana gra bedzie chodzilia w przykladowo 30-35FPS na X1, a na PS4 w 40-45, to i tak framerate na obu konsolach bedzie zablokowany na stale 30 i nie bedzie widac przewagi PS4. Ewentualnie jak X1 nie bedzie wyrabial to zejdal z natywnych 1080P na jakies sub-FHD, ale to juz raczej w pozniejszym etapie zycia konsol.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O różnicy w programowaniu (i nie tylko) na X1 i PS 4 najlepiej przeczytać artykuł eurogamera:

http://www.eurogamer.pl/articles/df-jak-przekonwertowano-the-crew-na-ps4 "Jak przekonwertowano The Crew na PS 4"

Cytat z artykułu

- GPU w PS4 jest łatwo programowalne. Jest tu dużo mocy, której po prostu jeszcze nie wykorzystujemy. Chcemy więc wprowadzić kilka zmian specyficznych dla PS4, ale w granicach rozsądku - to gra multiplatformowa, więc nie możemy pójść za bardzo w kierunku funkcji zarezerwowanych dla PS4 - wyjaśnia.

Gry będą robione na PC, potem przenoszone na Xbox One a na końcu na PS4. W kwestii grafiki zostaje nam czekać na exy, bo reszta gier będzie wyglądać tak samo na XboxOne i PS4. 

Edytowane przez rafcio007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mattrickps4on42yut.gif

edit: lol pack xD...

Widze ze oboje przegladamy reddita ;)

Edytowane przez Bansai
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9jxj.png

qrue.jpg

Mniam U4 i TLOU2

Edytowane przez pack
  • Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładniej 125 sztuk, 120 na paletach + 5 położone do góry :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdawałem sobie sprawy z tego ile konsol potrzebuje jedno studio, ale potem doszło do mnie ze mają po kilka zespolów. Niech mają chłopaki więcej jak mniej, chce nowe IP i nowego Drejka. :yes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te devkity to normalne konsole?:P

Konsole deweloperskie :) zwykla konsola plus masa innych opcji dla developerow do robienia gier :) Specjalista nie jestem ale pamietam ze pare devkitow ps3 wycieklo na aukcje to osiagaly bardzo wysokie ceny :)
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy piszą o FPS i FullHD a mnie jako laika zastanawia jedno.

Kabel HDMI 

Obecnie można kupić kabel w kategori 1.4a który umożliwia wyświetlanie obrazu 3840x2160 i 24 FPS

Kategoria 2.0 która jest cały czas w fazie testów ma mieć możliwość wyświetlania od 50 do 120 FPS

Moje pytanie co za różnica czy gra będzie miała 30FPS czy 60FPS skoro i tak kabel HDMI przekaże jedynie 24FPS

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

Edytowane przez Pusiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gry, filmy itd. na PS4 i tak beda chodzily (w najlepszym wypadku) w 1080p@60FPS, a do tego spokojnie wystarczy standardowe HDM 1.3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy piszą o FPS i FullHD a mnie jako laika zastanawia jedno.

Kabel HDMI 

Obecnie można kupić kabel w kategori 1.4a który umożliwia wyświetlanie obrazu 3840x2160 i 24 FPS

Kategoria 2.0 która jest cały czas w fazie testów ma mieć możliwość wyświetlania od 50 do 120 FPS

Moje pytanie co za różnica czy gra będzie miała 30FPS czy 60FPS skoro i tak kabel HDMI przekaże jedynie 24FPS

źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI

24 FPS dotyczy tylko rozdzielczości 3840x2160. Czytajcie tekst ze zrozumieniem. 1.3a potrafi przesyłać dane nawet w 340Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.