Skocz do zawartości
drk2

Tales Of Graces F

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie ToG jest u mnie 3 w kolejce (NNK/Dishonored/ToG )

Czekam na te uzywki na allegro i ni chu chu a nówki juz 139 w sklepach w wawie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ta gra jest warta tych 140zł. Ja kupiłem limitkę za 145 zł ,wczoraj odpaliłem i przez 8 godzin nie mogłem się oderwać od pada,skończyłem grać chyba o 3.

Poczułem się jak za starych dobrych czasów psx'a i tych genialnych jrpgów...Prawdziwy oldskullowy kawał japońca.

Przede wszystkim wkręciła mnie historia opowiedziana w Togf'ie.Polubiłem głównych bohaterów czego nie mogę powiedzieć np:w przypadku Staro Oceana czy nawet FF13 -jest zajebisty ale Hope mi totalnie nie podszedł,nie moge go znieść.

Walka jest bardzo dynamiczna,tylko narazie jeszcze wszystkiego nie kumam...

Nawet nie chcę porównywać NNk do Togf'a czy na odwrót,mamy tak mało dobrych gier tego typu że powinniśmy się cieszyć z tych dwóch perełek i kupić obie.

A najważniejsze że nie bardzo mogę też je porównywać ponieważ nie ukończyłem żadnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja w skrócie.

plusy:

-fabuła plus wątki poboczne,

-system walki, najlepszy jak na razie w serii tales,

-ludzkie postacie z charakterem, nie jakieś wydmuszki,

-od zasrania broni, akcesoriów i wszelkiej maści itemów,

-wizualizacja każdej broni i możliwość dopakowania nawet najsłabszej do takich parametrów że zadaje 99999, ale to w new game+ bo normalnie to pożre mnóstwo czasu (drobnostka a cieszy)

-masa tytułów do zdobycia ok 140 dla każdej postaci,

-uczenie się nowych umiejętności(z tytułów), sami wybieramy co chcemy od samego początku,

-pierdyliard sub questów, plus parę mini gier,

-skitsy skitsy i jeszcze raz skitsy,

-poziom trudności, jeśli odblokujesz chaos to zginiesz kilkadziesiąt razy pod rząd na bossie, mobki też dają w kość,

-długość rozgrywki, pierwsze przejście minimum 40h, u mnie 167h po prostu wsiąkłem ( w czym ominiesz połowę dobrodziejstw jakie czekają w grze), drugie u mnie to było 12h, ale leciałem na pałę z upgrade'ami,

-humor,

-jak pisałem wyżej walka, a konkretnie combosy i ciosy specjalne,

-muzyka nie irytuje, jest dobra, ale nic po za tym,

-angielski dubbing jest ok, co można zaliczyć na plus,

-wstawki anime,

-Lineage i Legacies,

Minusy:

-widać że to port z wii( mi to akurat nie przeszkadzało, ale sporo osób zwraca uwagę na grafę)

-brak japońskiego dubbingu,

-backtracking ( każdy tales to ma nie wszystkim to leży),

-nie można przenieść ekwipunku do new game+, tylko zjadliwe itemki,

-brak prawdziwej mapy świata w stylu Ni No Kuni,

-uzależnia o ile to minus:)

Jak na razie to najlepsze co mi się trafiło na chlebak, jeśli Xillia będzie podobna to Bamco postawie mały ołtarzyk.

Gra jest warta każdej ceny, po premierze przez 4 miechy nie wyskakiwała z czytnika, co mi zaoszczędziło kupę kasy w sumie.

Edytowane przez Strife
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na szybko,co wnioskuję po 12 godzinach gry:

na plus:

-poprowadzenie fabuły

-prolog,w którym jesteśmy wprowadzani w świat ,grając bohaterami jako dziećmi

-system walki:szybki,dynamiczny i efektowny

-główni bohaterowie,relacje między nimi:bardzo przypadli mi do gustu,polubiłem ich od samego początku,są po prostu ciekawi,charakterni

-skity

-dubbing

-masa lootu

-dualize system:pozwalający łączyć przedmioty ,upgreadować bronie a nawet gotować

-oldskullowość,100% japoniec nie tknięty hamburgerowymi trendami

-rozbudowanie/skomplikowanie

Na minus:

-grafika,szału nie ma

-muzyka, również szału nie robi

-przeciwnicy i ich design:najbardziej pasowałby mi design a'la Demons/Dark Souls ale wiem że to nie przeszłoby xD Ogólnie można ich wrzucić do jednego wora z NNK i wcześniejszymi FF'ami

-rozbudowanie/skomplikowanie,wpisałem to również do zalet.Na początku niczego nie trybiłem i czułem się przytłoczony nawałem wszystkiego,informacji,lootu,trybu,dualizing,system walki,tytuły,arty

Uprzedzam to po 12 godzinach gry,wiem że z czasem może się wiele zmienić.Także nie chciałbym być ciągnięty za język.

Strife wbił platyne,on mógłby też zrobić taką listę.Byłaby bardziej wiarygodna i miarodajna.

P.S Strife byłeś szybszy,i to sporo xD

P.S 2 Trace to teraz już chyba masz całkowity obraz gry;D

Edytowane przez Struggler
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już wiem ze z następnej wypłaty muszę kupić ToGF ( i dziewoja mnie zabije bo twierdzi że mam za dużo gier już xD po czym pewnie sama zacznie w to grać ponieważ ona uwielbia jrpg xD ) :)

Edytowane przez TRaCeGuitar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden plus zapomniałem dodać, podczas walk można tłuc się w 4 osoby co podnosi frajdę z gry, więc możesz ze swoją lepszą połówką w to pykać bez problemu.

Struggler i jak postępy z grą idą?

Edytowane przez Strife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strife jestem dokładnie po sabotażu Wallbridge,lecę za Richardem przez Barona Catacombs.

Gra mi się świetnie a co mnie zdziwiło to fabuła mnie wciągnęła na maksa,od momentu gdy odrzuciło Sophie od księciunia wiedziałem że coś się święci.Pascal mnie rozbraja ,w szczególności z tymi macankami Sophie,a ona sama jest dla mnie świetną zagadką.Wiem że było trochę narzekań na fabułę,a tu miła niespodzianka.Chyba że coś w dalszych etapach się schrzani.

Powoli rozkminiam tytuły-to jest po prostu rodzaj drzewka rozwoju,upgreade broni jak narazie to bardzo skromnie bo nie wiem co z czym się je.

Walka jest mega,bedę miał jakieś czary Asbelem?

Nie bardzo kumam mixera,co daje wkładanie do niegą ksiąg czy appel geli?Wiem że po czasie się rozmnażają i to tyle?

A no i czym się różnią A-arty od B-artów?

Nie żałuje pieniędzy na limitkę już teraz. Tak jak Silent Hill zaspokoił głód genialnego survival-horroru tak Togf jrpga;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z książkami jest tak że jak wciepniesz jakąś księgę o danych właściwościach to będziesz je miał ja to skumałem w 70% gry a te żelki i inne gówna to też ci pisze jak np NP... wciepniesz Tomato salad i będzie pisać że Win battle witch 70% hp you got 20%XP to wiadomo jak postacie będą miały 70% hp to dostaniesz więcej Xp itd. A-Arty są to szybkie ciosy z małą ilością Damage B-arty wolne z dużą ilością damage .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku zabawy z mixerem podstawa to Crab Fried Rice lub jak masz( Miso Stew na początku z tego co pamiętam to ciężko z tym), książka to Book of Frugality.

Później jak pozdobywasz do mixera wwal:

Miso Stew drugie danie to Quiche lub Chicken Curry to jest podstawa jeśli chcesz szybko nabić Eleth.

Książki to: Book of Frugality, Potential i Satiation.

Ogólnie to podstawa na całą grę jeśli chcesz szybko się z mixerem uwinąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strife czy są jakieś trofiki do pominięcia?

Wiesz w zakładce status postaci,na 5/5 stronie są kostiumy,zdobędę w grze jakieś nowe?Czy musze wykupić dlc?

Hmmm... mam limitke orientujesz się czy są tu jakieś nowe kostiumy bronie?

Dobra wracam do Lhant...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Można jeden quest pominąć z chusteczką od dziadka Cherii, wiec odpada trofik z True Gentleman, i jeśli nie ubijesz ostatniego bossa poniżej 60sekund, a przejdziesz lineage i legacies to musisz od nowa zasuwać, bo robi się bardziej przypakowany i zmienia się jego nazwa. Plus parę bossów z głównego wątku poniżej 60 sekund trzeba ubić, ale ja to zrobiłem przy drugim podejściu, każdy padał w ok 5 do 10 sekund więc bułeczka z masełkiem.

Najgorszy trofik to z mixerem jest doprowadzic go do 9999 to lekkie przegięcie, ponieważ po przekroczeniu 9200 góra 2 punkty za walkę się ładuję.

Edytowane przez Strife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdzie mogę przeglądać aktualne questy ?

Nie widzę żadnej zakładki w menu;)

Wie ktoś jak zdobywa się dodatkowe kostiumy ?

Edytowane przez Struggler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe kostiumy masz za tytuły, ale to dopiero pod koniec gry jak doczłapiesz się na Fodrę,

Questy najlepiej obczaić po odpaleniu mapy, wchodzisz na dane miasto i sprawdzasz co jeszcze zostało, ale z tego co pamiętam to dokładnie w inn'ach sprawdzisz dokładnie czego potrzeba do wypełnienia questu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strife ten psnid to Twój aktualny?

Odezwałbym się do ciebie na psn , potrzebuję paru wskazówek,rad odnośnie Togfa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zdobyć Book of Frugaliti i maksować Mixera,mam 269 jednostek Eleth i nie wiem jak ruszyć z tym do przodu?

Już mam 44h. i gra jest rewelacyjna,zastanawiam się tylko nad faktem że masa graczy spragnionych staroszkolnych jrpgów czekała na NNK ajak na zbawienie pomijając Togf'a który wyszedł wcześniej.

Dla jasności nie mówię że NNK jest kiepski lub coś w ten deseń,sam łykam jak tylko skończę Togfa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Book of Frugality dostajesz za pokonanie Rockgagong'a, a Mixer najłatwiej dopakować Miso Stew plus book of frugality, potential, satiation, growth, maintenance i dissolution jak eleth spadnie poniżej 50% zmień miso stew na chicken curry najłatwiej nabijać na Lhant hill, walka trwa ok 3s, a za walkę masz plus 5 eleth mixer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jestem przed finałową walką,poexpie trochę i lecę na Lambde.

Jak liczyą się trofiki za przejście gry?wiem że w czasie gry można zmieniać ,liczy się najnizszy użyty poziom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na ps3t piszą, że musisz przejść całą grę bez zmiany poziomu trudności, możesz jednak zmienić poziom przy ostatnim bossie i nie ma to znaczenia.

Piszą też, żeby dla spokojności nie ruszać poziomu trudności, jak zmienisz poziom w trakcie gry to brany pod uwagę jest najniższy.

Edytowane przez shemaforash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ps3t piszą, że musisz przejść całą grę bez zmiany poziomu trudności, możesz jednak zmienić poziom przy ostatnim bossie i nie ma to znaczenia.

Piszą też, żeby dla spokojności nie ruszać poziomu trudności, jak zmienisz poziom w trakcie gry to brany pod uwagę jest najniższy.

Można walkę powtarzać i za każdym razem inny poziom trudności wybrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie skonczylem Togfa,rewelacyjny jrpg,szkoda ze tak malo popularny...teraz next game.

Co to jest lineage&legacies?nie wiem czy sprawdzac co to jest bo chce mi sie przed odpaleniem zasejwowac nq ostatnim sejvie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Lineage i Legacies jest "dokończeniem" historii(jak lubisz Sophie , a wiem że lubisz to jak zobaczysz koniec to banan na mordzie murowany), przejdz lineage, a potem new game plus dopiero.

Edytowane przez Strife

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi